Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: (ne)poslušno dijete. savjet molim!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno (ne)poslušno dijete. savjet molim!

Juraj će uskoro napuniti tri godine. Nije nikad išao u vrtić, čuvala ga je teta, a sad ga čuvam ja jer sam na porodiljnom. Zadnjih par mjeseci mi se s njim događa da me uopće ne sluša, namjerno kontrira i poludi ako inzistiram na nečemu.
    Konkretno, jučer smo bili na Bundeku tri sata, izigrao se, nauživao, a kad sam rekla da moramo doma, odbio je. Ostali smo još malo, i kad sam rekla da sad definitivno idemo, počeo je plakati, pa vrištati, pa se bacati u pijesak. Slično se događa i doma, npr. kad je vrijeme za ručak, sve mu stavim na stol, on počne histerizirati, bacati se na pod, vrištati da neće.
    U stubištu kad se vraćamo doma uvijek ide sam a meni da ruku, ali mu se katkad dogodi da u prizmelju počne vrištati i histerizirati jer želi da ga nosim. Doma uvijek sam skine cipelice i jaknu i onda u kupaonici čeka da dođem i operem mu ruke, ali kad je u toj svojoj divljoj fazi, onda ne samo da to ne učini, nego je u stanju po 15-20 minuta vrištati i buniti se ponavljajući da neće "kinuti pitle" i nece "pjati juke"!
    Što činiti u takvim situacijama? Uglavnom mu ne popuštam, jer kako da ga nosim na četvrti kat ako mi je u rukama osmomjesečna Ana ili pet punih vrećica? Kako da ostanem na Bundeku dok mu ne dosadi ako me čekaju druge obveze, prema drugom djetetu ili meni samoj? A s druge strane kako da ga pustim da leži na pijesku u vrišti?
    Napominjem da to njegovo ludiranje nije često, ali se događa. Nema pravila kad će doći do toga, ne mogu povezati da je to zbog ljubomore na sestru jer često ona uopće nije u blizini kad se on počne tako ponašati.
    Da stvar bude zanilmljivija, on je uglavnom poslušno dijete i dobro se slažemo, svuda ga vodim sa sobom, drag je prema drugoj djeci, otvoren i veseo.
    Molim vas dajte mi kakav pametan savjet, ali iz iskustva, a ne iz literature!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ponekad pomaže čvrst zagrljaj i riječi "volim te" i tako pričekati koju minutu da se smiri. Nakon toga dogovor.
    Kažem ponekad... jer se događa da ništa ne pomaže.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nuditi izbor, da on ima osjecaj da se njega pita a ne da mora slusati

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Zagrli ga i pusti da se ispuse, treba djetetu nekad malo da popusti ventil i da izbaci iz sebe sve frustracije... pogotovo sto je, kako kazes, inace jako poslusan i fin, znaci trudi se da se dobro nosi s novonastalom situacijom (malom sekom), ali ponekad jednostavno popusti i zeli on biti ta mala nosena mazena bebica a ne "veliki" decko...
    Mi ponekad imamo slicne "tantrume" kad se Fran negdje zaigra i ne zeli ici doma, ne zeli u autosjedalicu, place kao kisa, jeca, otima se... ako mozemo, dopustimo mu jos pol sata igre kad vec tako uziva, ali ako nemamo vremena, uzmem ga u narucje i pustim da se isplace, poslije ga utjesim malo cickom i onda se "pomirimo" i idemo doma.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sasvim je normalno da je frustriran, i to je zdravo. Mora nauciti nositi se s frustracijom - sto jos trenutno nezna pa to ispoljava vristanjem, bacanjem, itd.

Bitno je da ti kad odlucis nesto, ak postoji prostor za kompromis - OK, al ak ne postoji, jasno mu daj do znanja da zelis da nesto napravi ili ne napravi, i ako nece pusti ga. Neka ga prodje oluja. Neka se baca, neka vristi - nemoj mu dodavati komentare dok to radi u stilu "pa nemoj to raditi, zasto se bacas, veliki se ne bacaju, itd.". Jednostavno ga pusti da oluja prodje. Kad oluja prodje razgovarajte o tome sto je bilo i reci mu da je u redu biti ljut, i da si i ti isto ponekad ljuta i frustrirana, i da je bolje kad je ljut da ti to kaze ili da udari jastuk ili da vec nesto nego da se baca po podu.

Normalna razvojna faza, jednostavno se mora nauciti nositi s frustracijom, i nema nikakve precice kak da to nauci brze. Samo trebas biti strpljiva.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja imam dvojicu takvih!

Dakle ovako - vjerovatno nije rjesenje tvog problema ... ali mozda pomogne:
    Mi nikad ne kazemo - sad' prestani i idemo! To je mojoj djeci pretesko! A primjetim i kod sebe same da imam problema sa promjenom sktivnosti. Npr. radila cijeli dan - pa trebam na spavanje. Ne ide nikako: lezim sigurno jos barem pola sata i 'zavrsavam poslove'. Ista stvar i kod djece:

Dakle mi im kazemo jos 10min, pa jos 5 min, pa jos 1, i idemo. Ako nece onda brojim 1-2-3. Na 2 su obicno vec skocili da naprave. Ne uvijek naravno, ali pomaze puno.

A kako su ti i ostale cure sugerirale zagrljaj zlata vrijedi u kriticnim slucajevima. Ja ih onda zagrlim i kazem da su dosli meni pokupiti malo mira. Ranije bi im ponulila sisu-i time bi sve bilo rijeseno. Zagrljaj je ocija za nedojene.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u svakokm slučaju kod nas najbolje pali pretvoriti sve u igru i utrku ili naravno pitati ili "narediti" na način da on misli da je to njegova odluka

da spomenem, kod nas čvrsti zagrljaj izazove 7000 puta jaču histeriju

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas tu i tamo upali brojenje. Prolazili smo i prolazimo još uvijek ovu fazu i stalno se preispitujem gdje griješim(o) kad je on tako živ, ponekad i neposlušan, ponekad nam se na ozbiljne riječi smije u facu i slično.
    Bojim se da ne narušimo odnos s njime, tete u vrtiću kažu da je dobar, a nama sjedi na glavi. Sve mi se više čini da jako dobro reagira na red, što mu mi očito ne dajemo (počeli smo ići u isti sat ui krevet tek odnedavno).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jučer smo i mi imale histeričan napad..u dućanu gdje sam joj kupovala trenirku ona se igrala s malim biciklićem, a kad je bilo vrijeme da krenemo zaljepila se za njega i htjela je da ga kupimo..ja joj objašnjavam da ima doma biciklić, u ruci mi sto vrećica, govorim joj da ćemo u drugom dućanu vidjeti neki drugi..međutim slijedi histerija, baca se na pod, vrišti i ja je onak vodoravnu stavljam pod pazuh i vodim van. Vani se histerija nastavlja, sva se oznojila, pada po podu, što god joj dam ili pokažem da joj odvučem pažnju trga mi iz ruke i baca na pod..konačno se uspijemo dogovoriti da idemo u samoposlugu kupiti nešto pa ćemo se vratiti..tu ona pristane i kasnije je zaboravila na bicikl..dogovor nekad ne uspije pa zna histerizirati i preko dva sata.
    Kad ne divlja, super je.
    Kako su cure rekle, mislim da se suočavaju sa stresom i frustracijom da ima i drugih ljudi i drugih zahtjeva, i da ne može biti sve po njihovom, a ne mogu još tu frustraciju artikulirati.
    Nekad kad padne u 'bijes' izgleda mi kao da je to jače od nje i da ni sama to ne može obuzdati..pa, proći će ih, nadam se...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Juju, ja sam imala potpuno istu situaciju koju ti opisuješ. Tražila sam raznolika rješenja: zagrljaj, nježnost, skretanje pažnje, brojanje, pretvaranje situacije u igru ili natjecanje, odgoda ovako kako je to opisala Lejla, uglavnom razne stvari koje nekad pale nekad ne. Znala sam i podviknuti, zbog čega mi je uvijek poslije bilo žao. Pokušaj racionalizirati i sebi: ti moraš ići s Bundeka, jer imaš neke druge planove i obaveze, ali on ima upravo taj plan da ostane na Bundeku i dalje se igra. Dakle, radi se o sukobu interesa koji je najbolje riješiti kompromisno, ako se može, a ako se ne može, onda odlučno, ali ne grubo provesti svoje. Sretno i imaj strpljenja, proći će to (i doći nešto drugo).

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Kod nas baš to izaziva novi nalet oluje. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Preduhitri ga...najavi mu svoje odluke i dogovori se s njim za koliko krećete, uz obaveznu najavu gdje ćete sada ili što ćete slijedeće raditi

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    Preduhitri ga...najavi mu svoje odluke i dogovori se s njim za koliko krećete, uz obaveznu najavu gdje ćete sada ili što ćete slijedeće raditi
    E, to i mi znamo raditi, ali ne pali uvijek. Dapače, ponekad i sama najava promjene aktivnosti (ako smo u parku, na primjer) izazove tantrum.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam neki dan sasvim spontano došla do dobrog trika za prekidanje Meginog kontriranja. Naime, nije joj se dalo kupati i urlala je da se cijeli zid tresao "Neću se kupatiiiii! Hoću gledati crtić!!!" Na silu je bolje i ne pokušavati, razgovor, hm?- također ne pali dok ona urla, i meni padne na pamet okrenuti na šalu. Pitam ja nju "Zar se nikad više nećeš kupati?" A ona urla "Nećuuuu!". Na to ja počnem glumiti "Zamisli ovo- ide Megi ulicom, a za njom smrdljivi oblak i svi se okreću i viču- upomoooć, ide smrdljiva Magdica! Bježimo, spašavaj se tko može!" To joj je bilo tako smiješno da smo morale još bar deset puta odglumiti , tj. ona glumi da se neće kupati, a ja pričam što bi se tada dogodilo. I bez ikakvog problema se skinula i okupala, ali sad svaki dan moramo prvo malo glumiti prije kupanja...
    I inače sam skužila da je najbolje okrenuti na šalu svaki njihov protest. Npr, ako ne želi jesti i cmizdri, onda i ja počnem glumiti da cmizdrim: "Buuu, ni ja neću keeeelj! Fuuuj! Ja bi škampeee! Jadna jaaaa!" To njoj ispadne tako smiješno da zaboravi zbog čega se uopće ljutila i na kraju ipak pojede kelj.
    Eto, možete probati ovako.
    Pusa mišeku

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bravo curke, sad imam paletu rješenja za njegovo ludovanje. kad se jedno "potroši", primjenit ćemo sljedeće...
    ako netko ima još kakav prijedlog, dobro će doći...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •