Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Poklekla sam......

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Poklekla sam......

.....i dala antibiotik. Lose se zbog toga osjecam ali sam se bila prestrasila.

Do prvog rodjendana nismo imali niti smrkav nosic, nikad nista. Dva dana nakon rodjendana poceo je curiti nos. Curila je prozirna slina te se nisam brinula. Treci dan se pojavila zelena ljepljiva slina a dan nakon toga zreli kasalj i neutjesni plac po nekoliko puta tijekom noci. Peti dan smo otisli kod pedice koja je ustanovila da se L jako prehladila ali posto nema fibru da joj samo radim toaletu nosa. Tu vecer L odbija hranu a kad guta radi grimase i pokazuje prstom u usta i govori "booo, booooooo" . Tu sam se slomila. Otisla sam ujutro kod socijalne pedice jer nasa nije bila u ordinaciji, te joj ona propisuje antibiotik cim joj je pogledala grlo (izrazito katarno) bez da je vadila krv. Kaze da je ocito da je L pod infektom. Ja sam dosla kuci i preskocila antibiotik misleci da cu je ipak sljedece jutro voditi vaditi krv prije nego joj ga dam. Medjutim, L je toliko sinoc plakala i kasljala te vise nije htjela niti piti od bola da sam joj na kraju dala antibiotik iako nije imala temperaturu. Danas je nakon jutarnje (druge) doze vidno bolje iako je umorna. Pocela je jesti i kakica je prilicno mekana (vjerojatno antibiotik). Biste li vi dali djetetu antibiotik bez temperature? Nemojte me plz kritizirati sto sam joj ga dala , prestrasila sam se.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pedijatar koji je dobar dijagnosticar moze prepoznati upalu i bez vadjenja krvi, i ordinirati antibiotik, pogotovo ako se vec razvila i vidi se "iz aviona".
    upala moze biti i bez temperature.
    Timmy, nitko te nece kritizirati , svatko radi najbolje sto zna za svoje dijete. ja bih u tvojoj situaciji isto postupila, ako ti to ista znaci. dala sam par puta antibiotik bez inzistiranja na vadjenju krvi, kad je bilo slicno kao kod vas. i ne mislim da sam lose postupila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Apsolutno da bih dala antibiotik ako mi ga pedijatar propiše; ako bih pak mislila da pedijatar nepotrebno propisuje antibiotike onda bih promijenila pedijatra.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I mi smo pili antibiotik a da nije bilo temperature, ali je opće stanje bilo loše i na osnovu pregleda dobili bi antibiotik.
    Mišljenja sam da ako već tražim pomoć doktora, da ga onda i poslušam, naravno ako stvarno ne prića nebuloze, u tom slučaju odma bi promjenila doktora.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne kužim, imaš grižnju savjeti jer si djetetu dala lijek i još pri tom bila uplašena?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Apsolutno da bih dala antibiotik ako mi ga pedijatar propiše; ako bih pak mislila da pedijatar nepotrebno propisuje antibiotike onda bih promijenila pedijatra.
    Slazem se.

Ovdje u Svedskoj ne daju olako antibiotike, ali ako ustanove da je potreban, recept se vec nalazi u apoteci.

Mi smo nedavno imali upalu, povisen mu je bio CRP, i odmah mu je prepisan antibiotik( prvi antibiotik), koji je mom djetetu isti dan pomogao, a prije antibiotika mu nisam mogla temperaturu od 40 sniziti cak ni jedan stepen. Dva dana je gorio, a ja ludila , sve do antibiotika i isti dan, tj. vece mu je spala . Uopste nisam razmisljala da li da mu dam, ako je pedijatar na osnovu svih nalaza zakljucio da je upala i dao antibiotik, nema dvojbe.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Timmy nemoj se ljutiti ali ja ovo fakat ne kužim. Grizeš se jer si bolesnom djetetu dala lijek??? A sve si opisala tako kao da si mu/joj u najmanju ruku dala ruma u čaj za bolje raspoloženje, ili nešto slično. :?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mene zanima jedna stvar oko propisivanja antibiotika.
    Evo za pocetak naseg slucaja:
    F. smrca i kaslje vec dosta dugo, pun je slajma i to zuto-zelenog, prije nekoliko dana imao je napadaj gusenja onim kasljem sto zvuci kao lavez.
    Bili smo na hitnoj na Rebru gdje mu je pedica ustanovila laringitis i rinitis, dala injekciju, inhalirala ga, prepisala kapi za nos i rekla da nece davati antibiotik jer je moguce da je uzrocnik virus, a ne bakterija, te nas odmah poslala na Salatu da tamo provjere da nije bakterija. Srecom nije i nismo dobili antibiotik.
    Meni nije jasno zasto to ne rade i pedijatri po ambulantama :?
    Zasto umjesto recepata za antibiotike ne djele uputnice za specijaliste?
    Zanima me kako to da ta pedica kod koje je isla Timmy zna da je uzrocnik upale bakterija a ne virus? Je li ona stvarno tako dobar dijagnosticar, a pedijatrica koja radi na hitnoj na Rebru nije.....ili je to propisala prevencije radi.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mamasita, isto se nama desilo. Nakon 1. kure antibiotika, pedica bez ikakvih daljnih pretraga odmah daje 2. kuru i to Klavocina.
    Mi otišli na Rebro, obavili pretrage, poslali nas na Šalatu- i prošli bez antibiotika uz uputu-puno Sterimara i čišćenje nosića. Nakon 2 dana nalazi briseva u redu.
    I ja sam se pitala-zašto je tako teško napisat tu uputnicu za daljnji pregled-šta ona misli da je boga uhvatila z bradu i sve zna-ili mora 'paziti' s ispisivanjem uputnica.možda ima neki određeni broj koji ne smije premašit-ovo mi je još odvratnije...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako i ja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala curke na odgovorima, vidite da su ipak misljenja i iskustva razlicita. Mamanatali, grizem se zbog toga sto nisam imala zivaca cekati do jutra i napraviti krvnu pretragu za vidjeti da li je bakterija ili virus te na temelju toga reagirati. Medjutim L je zaista vidno bolje veceras, jela je sve obroke i mirno zaspala i ja to pripisujem antibiotiku jer mi se cini da se virus ne bi ovako brzo smirio (ili zelim u to vjerovati).

Popodne sam zvala nasu pedicu da joj kazem kako sam u njenom odsustvu odvela L drugoj pedici koja joj je dala antibiotik na sto je ona rekla da je to ok ali da bi joj ona ipak bila prethodno vadila krv :/ . Ne znam, valjda sve ovo ide u roditeljski staz, mozda sljedeci put budem mirnija.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih samo dodala da mi nismo puno antibiotika u zivotima popili (ida nekoliko zbog jakog urinoinfekta u prvih 18mj., noa dva put u 4 godine, leo nula bodova), ali nikad nismo vadili krv. ali nasa pedijatrica ne daje olako antibiotike pa meni nikad nije bilo prioritetno da vodam dijete amo-tamo ne bi li vadili krv, sacekali nalaz, vratili se njoj, isli u apoteku... jednostavo - vjerujem njezinoj procjeni.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo imali nekoliko upala uha kod kojih je gnoj curio iz uha, a sve bez temperature.
    Kćer mi je bila sklona upalama grla, kad je imala temperaturu nije bilo dvojbe oko antibiotika, ali kojiput mi je pedijatrica kad temperature nije bilo znala reći da je njezino grlo 'školski primjer streptokokne upale', crveno, puno gnoja... U tom slučaju bi joj dala antibiotik i bez brisa i bez vađenja krvi, a ja sam to prihvatila jer joj vjerujem i znam da ne prepisuje antibiotike olako (jednom je bila baš ljuta kad su mi malome za vikend na hitnoj dali antibiotik, a po njoj je to bio virus i po krvnoj slici se to vidjelo, a ovi su mu dali valjda da sebe operu ako se nešto zakomplicira; jednom kad je kao beba imao jaki bronhitis i bojala se da ne dođe do upale pluća, dogovorile smo se da ćemo ga probati izvući inhalacijama i dreniranjem i da ćemo dolaziti svaki dan da mu posluša pluća, i hvala Bogu taj put je prošlo bez antibiotika).

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naša pedica gotovo uvijek šalje na vađenje krvi i bris nosa. Vječito nešt i nađu . Ako daje antibiotik bez vađenja, onda je to kad je prošlo bilo nedavno.

Ali, mene je svejedno strah jer mi je curki od 20.8. pa do sada tek nekih 2 tjedna(kad se sve zbroji) bila zdrava. Malo joj prođe, opet nešto novo pokupi. U brisu nosa svaki čas nešto.

Zadnja informacija nam je bila kako će nas poslati na ORL ako se gnojni sekret iz nosa opet ponovi jer bi onda tebalo provjeriti mandule. Što bi im to značilo? Ima 22 mjeseca pa mi se čini malo prerano zatakve intervencije.

E sad, ponovilo se. Nisam otišla do pedice nego u ljekarnu gdje mi je preporučena homeopatija (pulsatila). Uzimamo već 4 dana i ne vidim neki napredak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

babyiris, jeste li vi ukucani radili briseve? mozda imate ping-pong efekt. MM i ja smo jucer otisli napraviti bris grla i nosa zbog nase L, mene nesto pecka grlo, mislila sam kad joj vec nismo vadili krv i bris da bar vidim da li mi imamo nesto u brisu pa da je opet ne zarazimo.

zao mi je za tvoju kikicu i nadam se da cete biti bolje.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Je li ona stvarno tako dobar dijagnosticar, a pedijatrica koja radi na hitnoj na Rebru nije.
    Koliko god to zvučalo nevjerojatno, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su ponekad bolji dijagnostičari od onih u bolnicama. Jednostavno ih sustav prisiljava na to. Imaju ograničen broj uputnica svaki mjesec i ako ga premaše, oduzima im se od glavarine. U velikom broju slučajeva se na osnovu kliničke slike (lokalnog nalaza na ždrijelu ili drugdje) koja se razlikuje kod bakterija i virusa može s velikom sigurnošću pretpostaviti postoji li potreba za antibiotikom ili ne. Naravno, ovo ništa nije 100% sigurno i bilo bi idealno kada bi svaku takvu pretpostavku pedijatar mogao potvrditi i krvnom slikom. Još jedna stvar koja nije zanemariva je višegodišnje iskustvo, pa se ponekad i ako je očigledno virus u igri može propisati antibiotik jer je iskustvo pokazalo da kod takvog i takvog razvoja bolesti, kod takvog i takvog općeg stanja djeteta, prijašnjih infekata idr. u visokom postotku slučajeva slijedi bakterijska superinfekcija pa je manja šteta od popijenog antibiotika od one koja bi nastala kao posljedica npr.gnojne upale srednjega uha ili slično.
    Bolnički pedijatri, s druge strane, imaju na raspolaganju cijeli set pretraga unutar svoje kuće, nisu ograničeni brojem istih koje smiju obaviti kako bi došli do dijagnoze, i time im je puno lakše točnije doći do nje.

I na kraju... ne nisam pedijatar ali ih imam potrebu obraniti, pogotovo kad naiđem na komentare ovoga tipa
    šta ona misli da je boga uhvatila z bradu i sve zna

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Je li ona stvarno tako dobar dijagnosticar, a pedijatrica koja radi na hitnoj na Rebru nije.
    Koliko god to zvučalo nevjerojatno, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su ponekad bolji dijagnostičari od onih u bolnicama. Jednostavno ih sustav prisiljava na to. Imaju ograničen broj uputnica svaki mjesec i ako ga premaše, oduzima im se od glavarine.
    Pa sad mi je sve jasno.
    To sto im se prijeti oduzimanjem od glavarine ih nikako ne cini boljim dijagnosticarima. Dakle sustav ih ne moze prisiliti da budu bolji dijagnosticari, vec ih prisiljava da ne premasuju taj broj napisanih uputnica. Koma.....

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Timmy,

pa zasto bi te netko kritizirao - pa doktor ti je prepisao antibiotik, nisi ga dala na svoju ruku. Cinjenica je da doktori nekad prepisuju antibiotike i ljekove možda i bez pravog razloga, ali onda ako tako misliš, promjeniš pedijatra.

Inače, i ja sam bila u sličnoj situaciji, završili smo na hitnoj tijekom vikedna i dali su joj antibiotik iako je krvna slika pokazala virozu. Ali radi zuto-zelenog iscjetka iz nosa doktorica je dala antibiotik - rekla je da se ne bi zakompliciralo u upalu uha i grla.

U sebi sam znala-mislila da to nije pravi argument za antibiotik. Ali H je bilo stvarno loše, jako visoka temp da se ja jednostavno nisam usudila ne dati antibiotik. Ipak, na kraju krajeva ja nisam zavrsila medicinu. I moje znanje dijagnostke svodi se na citanje virtualnih iskustava s ovog foruma. MM je rekao: ti mislis da joj ne treba antibiotik: znas kako se kaze: misliti je drek znati. A bolesno dijete je stvarnost.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ipak, na kraju krajeva ja nisam zavrsila medicinu. I moje znanje dijagnostke svodi se na citanje virtualnih iskustava s ovog foruma. MM je rekao: ti mislis da joj ne treba antibiotik: znas kako se kaze: misliti je drek znati. A bolesno dijete je stvarnost.
    Slazem se s ovim i upravo radi toga bih sama trazila uputnicu za specijalista. Na URL mogu utvrditi da li se radi o bakteriji i bez vadjenja krvi jer imaju adekvatnu opremu.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dakle sustav ih ne moze prisiliti da budu bolji dijagnosticari, vec ih prisiljava da ne premasuju taj broj napisanih uputnica. Koma.....
    Sustav tjera na to one koji rade savjesno, a isključivo na takve sam ja mislila. One koji su površni i aljkavi neće spasiti ni tona pretraga.

Ipak, na kraju krajeva ja nisam zavrsila medicinu. I moje znanje dijagnostke svodi se na citanje virtualnih iskustava s ovog foruma. MM je rekao: ti mislis da joj ne treba antibiotik: znas kako se kaze: misliti je drek znati. A bolesno dijete je stvarnost.
    S ovim se potpuno slažem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •