Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Razvojne prekretnice 0-6

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Razvojne prekretnice 0-6

Zala je navršila 4 mjeseca.Pogledavši tabelu s razvojnim prekretnicama malo sam zbunjena.Za nekim stvarima koje bi trebala znati za njenu dob, uopće ne pokazuje zanimanje (npr. obrtanje, ležanje na trbuhu i sl), a neke stvari koje je tek čekaju već je usvojila (kao npr. istraživanje ustima, želja za sjedećim položajem uz pomoć mojih ruku, zanimanje vlastitim rukama i nogama).Znam da je svaka beba individua i da se ne treba ravnati po tabeli, no kako je to išlo kod vas i kada se trebam zabrinuti ili primjetiti da nešto stvarno ne ide?

Dob djeteta: 4 mjeseca
    Usavršene vještine (većina djece):
    • mirno održavanje glavice u zraku = OK
    • podizanje tereta nožicama = ???? ne razumijem,kakvog tereta?
    • brbljanje kao odgovor na govor upućen bebi =prije osmijeh,a ponekad brbljanje i gugutanje, vrisak od sreće, ovisi kak je raspoložena

Nadolazeće vještine (dio djece):
    • hvatanje igračke = OK, stavljanje igračke u usta većinom iz prvog pokušaja
    • pružanje ručica prema predmetima = OK
    • obrtanje = uopće joj ne pada na pamet!!!!

Napredne vještine (mali broj djece):
    • imitiranje zvukova - mamamama =još NE
    • moguće izbijanje prvog zubića =još NE

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Može link gdje si to vidjela?
    To ti nema veze, djeca su jako različita - neki sve po ps-u druga dugo ništa a onda sve odjednom.

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

izbijanje zuba svrstano je pod vještinu...hm hm... buuuaaahhhaaahhaaa

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ma to ti je sve "odokativno". Najbitinije ti je ono što kaže pedijatar. Dakle mora imati urođene reflekse (ovisno o mjesecu), podizati glavicu, otvarati šakicu, još je i važan normalan tonus mišića - ostalo sve je pitanje vremena.
    Mi smo svi malo nestrpljivi i rado bi da su nam djeca malo brža (a bit će lakše kad prosjedi, propuže, prohoda, progovori ...)

Opusti se i uživaj sve će to doći jako brzo

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Paula prvotno napisa
    Može link gdje si to vidjela?
    To ti nema veze, djeca su jako različita - neki sve po ps-u druga dugo ništa a onda sve odjednom.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=170&Show=1431

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    http://www.net.hr/bebe/page/2002/12/06/0623006.html
    E kad vidim ovu fotku bebe kako se diže na rukama dok je na trbuhu...jedva čekam da i Zala to počne raditi.Evo, iz ovog "spiska" sve je usvojila već odavno, jedino to dizanje na ruke dok je na trbuhu......

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I moja je četiri mjeseca prošla, hodamo na vježbice i sad u ovom razdoblju treba se dizati na podlaktice, a kasnije tek na šakice i trebljati bebice na trbuh tako da se vježa stavbaju malo iako im sad to i ne odgovara.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj oka prvotno napisa
    I moja je četiri mjeseca prošla, hodamo na vježbice i sad u ovom razdoblju treba se dizati na podlaktice, a kasnije tek na šakice i trebljati bebice na trbuh tako da se vježa stavbaju malo iako im sad to i ne odgovara.
    Hodate na vježbice samo radi toga?Ja je stavljam svaki dan na trbuh, samo što ona nije baš sretna!

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Eh, Barbie kao da opisuješ Naju - također 4 mj. - dizenje tereta mi također nije jasno... naručili smo se na sistematski kod Sabola u utorak - 25. pa ćemo vidjeti ...to sa prevrtanjem . inače stavljam je na puzle i igra se ali kratko - kad se umori u plač...okreće se na stranu , ponekad i sa leđa na trbuh ali često zapne pa joj malo poguram guzu...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Sanela-Naja prvotno napisa
    Eh, Barbie kao da opisuješ Naju - također 4 mj. - dizenje tereta mi također nije jasno... naručili smo se na sistematski kod Sabola u utorak - 25. pa ćemo vidjeti ...to sa prevrtanjem . inače stavljam je na puzle i igra se ali kratko - kad se umori u plač...okreće se na stranu , ponekad i sa leđa na trbuh ali često zapne pa joj malo poguram guzu...
    Ma da?Zabunila sam se na prijašnjoj poruci.Naja je straija samo 4 dana od Zale (16.06.).Znači dobro bi mi došlo da kupim puzzle, možda će joj biti lakše dizati se na trbuhu kada je na tvrdoj podlozi?!Inače, Zala se uopće još ne rola, igramo se svako jutro i ja je rolam i vidim da joj je to jako zabavno, onda je odrolam i na trbuh pa se nekako digne na prsa, no to ne traje dugo.Muči se , stenje i onda počne cmizdriti.Pedica mi je rekla da moram vježbati s njom dizanje dok je na trbuhu kad je navršila 3 mjeseca.No svi ostali (druge mame) su mi rekle da ništa ne forsiram jer onda ako se rasplače nikakve koristi, kao sve će doći na svoje!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Barbie prvotno napisa
    Znam da je svaka beba individua i da se ne treba ravnati po tabeli, no kako je to išlo kod vas i kada se trebam zabrinuti ili primjetiti da nešto stvarno ne ide?
    ja se nikada nisam ravnala po tabeli.
    prije nego sto se zabrines, napravi sve potrebne pretrage ili pitaj pedijatricu. ako treba, napravi uzv mozga, posjetite neurofizijatra...

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ma meni je isto rekla... a ona fakat nije htjela sa 3 mj. niti sekunde na trbuhu ... onda sam je počela okretati na trbuh dok smo na krevetu ..npr ujutro kad se probudima - malo se skidamo, pa kotrljamo i to joj se svidjelo a u zadnjih 10-ak dana hoće i na puzzle i uzima igračke dok je na trbuhu - taman se zabrinem jer nešto ne radi a ona to napravi. a ovo na trbuhu nam je dobro došlo jer inače ne podriguje /a to je muči / a sada kad se najede okrenem je na trbuh - heh , dobro jutro usjedi

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

usjedi- susjedi

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hodate na vježbice samo radi toga?Ja je stavljam svaki dan na trbuh, samo što ona nije baš sretna!
    Ne zbg toga, izvija se u luk pa su to popratne posljedice.
    Kao što kažu svaka beba je za sebe, i one su još male i sad se trebaju učiti i nije im drago i ne znam kojoj je u toj dobi to i lijepo, ali treba polako ju stavljati i igrati se s njome. I malo po malo se tak vježbaju. I da, na strunjači je bolje jer je krevet premekani, a to nije dobro.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Barbie, Oka ajde malo pogledajte ovaj link
    izvija se

cure, jeste vidjele ovu obavijest?
    vjezbe za bebe

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala momze, ti postovi su mi i pomogli da otkrijem da mi se dijete izvija u luk i već smo bili kod Sabola i fizijatra i hodamo na vježbice. Zahvaljujući rodama mi radimo sve najbolje za svoje dijete...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Sanela-Naja prvotno napisa
    ma meni je isto rekla... a ona fakat nije htjela sa 3 mj. niti sekunde na trbuhu ... onda sam je počela okretati na trbuh dok smo na krevetu ..npr ujutro kad se probudima - malo se skidamo, pa kotrljamo i to joj se svidjelo a u zadnjih 10-ak dana hoće i na puzzle i uzima igračke dok je na trbuhu - taman se zabrinem jer nešto ne radi a ona to napravi. a ovo na trbuhu nam je dobro došlo jer inače ne podriguje /a to je muči / a sada kad se najede okrenem je na trbuh - heh , dobro jutro usjedi
    Super! Mi se isto ujutro igramo i rolamo i sve kroz igru, to voli i počela se dizati na trbuhu.samo se još ne rola sama od sebe.A kupiti cu puzzle obavezno, već sutra, sigurno je lakše na tvrdoj podlozi.Slijedeći tjedan idemo kod pedice pa ćemo vidjeti.ja neću paničariti jer je Zala po nekim vještinama (koje su u tabeli) "ispred", samo ju je to dizanje malo zezalo,a li evo kroz igru i vježbanje i to polako usvajamo.A ako nas pedica pošalje negdje naravno da ćemo ići.No nekako ne vjerujem da u to malo vremena ona može primjetiti nešto.A Zala je tak i tak nervozna već čim uđemo unutra i dok je ova svu izvrće i izmaltretira, naravno da se više neće ni dignuti na trbuhu ni ništa, već jedva čeka da odemo!A da ne govorim o pikici......

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Barbie, Oka ajde malo pogledajte ovaj link
    izvija se

cure, jeste vidjele ovu obavijest?
    vjezbe za bebe
    THX na linku.Zala se ne izvija!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

BTW, da li je netko odgonetnuo što znači ono "podizanje tereta nožicama"?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja nisam :/ :?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ema to radi. . .pocela je prije nekog vremena. . .kad lezi na ledjima dograbi loptu i nogama ju podigne i prinese rukama. . .
    Ma pusti tablice . . . . mi jos nemamo ni jedan zub a 8,5mj i vec mjesecima slini, grize, zulja, ali nis. . . lagano se naziru, ali nikak da izbiju.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Ema to radi. . .pocela je prije nekog vremena. . .kad lezi na ledjima dograbi loptu i nogama ju podigne i prinese rukama. . .
    Ma pusti tablice . . . . mi jos nemamo ni jedan zub a 8,5mj i vec mjesecima slini, grize, zulja, ali nis. . . lagano se naziru, ali nikak da izbiju.
    Ma halooo?!Pa Zala to neće još dugo...kak mi se čini. Ali još nisam od nijedne moje frendice koja ima bebu čula da to s nogama tako rano ide?!¨Svaka čast!Kakvu loptu, veliku?Ja sam npr. primjetila da je Zali zabavno kada joj ja nogicama nogiram igračke koje vise na baby gym-u!Možda je to nekakav uvod?!Moram joj pokazati valjda?Ili to beba sama od sebe?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A joj kad brzo čitam!sada sam skužila da ima 8,5 mjeseci!pa dobro, to je već razumljivo!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Barbie prvotno napisa
    A joj kad brzo čitam!sada sam skužila da ima 8,5 mjeseci!pa dobro, to je već razumljivo!

Ma da, zato sam i napisala, pusti tablice. . . . , ali eto da znas kaj je to.
    Lopta je velika. . .hmmm. . . . kao malo veci grejp, mekana, krpena i unutra nesto zvecka. Skuzit ce ona vec s vremenom. Ja sam Emu znala staviti u vrtic i nabacati joj unutra igracke, zvacke i onda ona ima "inventuru". . . , jos i sad kad sjedi, jos joj je bolje.
    vidi na: http://www.giordanibaby.com/galleria...&folder=giochi
    Mi smo ju kupili u SLO, a neki dan sam vidjela nesto slicno u TL-u.

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bili kod Sabola.. sve super . Uglavnom mene je mučilo to što Naja drži palac u šakicama / ne cijelo vrijeme / , i što se u zadnjih 10 dana izvija u stranu / kod dojenja, kada leži na leđima ne okrene se bočno već se izvije u luku- što ja odmah ispravljam/.
    Eh, veli Sabol da ne treba sve štreberski shvatiti već se dijete gleda u cjelini - i da je to sve normalno . Također da to što se počela izvijati ne mora ništa značiti - otkriva okretanje . Moram priznati da se npr na desnu stranu okreće sa leđa na trbuh i ne izvija, a na lijevu stranu se izvuija i još je nisam vidjela da se okrene - možda je to.

Uglavnom, pregled vrlo ugodan , kao i dr.Sabol a ja sam sada jedna mirna mama / barem neko vrijeme/ i kao što reče dr Sabol " možemo mirno uživati u našoj maloj princezi" Preporučam svim zabrimutim majkama.

nema.veze

Početno ma nemoj se brinutni

kreni na razvojnu gimnastiku ili baby handling (što prije to bolje) i sve ce biti ok
    Ja sam to prošla i uz igru i vježbu sve je završilo ok,a imali smo puno problema--ima privatnih Bobath terapeuta pa kreni bez straha čim prije
    ako treba javim ti adresu jednog provjerenog

nema.veze

Početno Re: ma nemoj se brinutni

za vjebice po Bobathu i razvojnu gimnastiku za bebe
    aurora@mail.inet.hr 01/6684-285

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Lucija je počela dizati glavicu kad je na trbuhu (što nam je bio problem) i sad je u tome super ali pedijatricu brine što se ne okreće na trbuh kad je na leđima. Povremeno se uhvati za koljena pa se odrola na bok ali tu staje, ne trudi se okrenuti. Sad ima 4 mjeseca a po ovoj tabeli to je tek nadolazeća vještina. Kad su se vaše bebe počele "kotrljati"?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

moj se počeo okretati na trbu s 2mj i 20 dana, ali i da se počeo okretati s 6 mjeseci mislim da je sasvim ok, ne brini, samo će te jedan dan iznenaditi i okrenuti se

moj se prvo 3 dana okretao s trbe na leđa jer nije volio biti na trbi, pa nakon par dana obrnuto- odjednom mu se svidjelo i sad je stalno na trbi, a evo danas se nakon dugo vremena opet okrenuo s trbe na leđa

combo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

n dobila zub tjedan dana prije punih 5 mjeseci
    nogama cini se da bi mogla podignut i mene, dosta su jake, a okrece se rjetko

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •