Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Pocetnicka pitanja - jos jednom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Pocetnicka pitanja - jos jednom

U šumi topica mi nove korisnice platnenih pelena jedva se snalazimo i danima pretražujemo u potrazi za pravim, bolje rečeno osnovnim informacijama.
    Potpuno se slazem s ovom Vrijeskinom recenicom s jednog drugog topica. A s obzirom da mi se ne da cekati tekst, evo ovdje cu vas zasuti hrpom pitanja, pa molim dobre duse za odgovor

Dakle, bebolina mi ima 3 mjeseca i polako uvodimo platnene. Sto znaci da jos uvijek kombiniram jednokratne i platnene, jer platnenih imam premalo.
    Imam ih za sada 7, svih 7 smibovih, stizu mi jos dvije, znam da ce mi ih trebati dosta vise, pa sad gledam sto i kako kupiti. Evo pitanja:
    1. Primjetila sam da vi uglavnom kupujete pelene iz drugih zemalja, tj. smibove i Kamaris bas i ne spominjete cesto. Moje glavno pitanje je - zasto, s obzirom da kad usporedujem cijene, cijene smiba i kamarisa su povoljnije, od recimo cijene za FB pelenu (18$, ako se ne varam, plus s(kršitelj koda)ing?). Razlika u kvaliteti?
    2. Koja je razlika izmedu ovih obicnih pelena koje ja koristim (smibovih, koje se koriste za zastitnim gacicama) i pocket pelena? Da li na pocket idu coveri? Kuzim sto je AIO, ali pocket ne kuzim. Koje je bolje koristiti, te obicne ili pocket? U kojim prilikama jedne, u kojim druge? AIO sam cula da su dobre za putovanja... Koliko kojih je dobro imati?
    3. Iako sam u pocetku mislila da cu po noci koristiti jednokratne, sad sam sve vise zagrijana da i za noc predem na platnene. Ne namjeravam presvlaciti bebu po noci (to unervozi i nju i mene), pa mi trebaju neke stvarno dobre koje ne propustaju. Pa vas molim da mi preporucite - koju vrstu uzeti, koji brand...
    Znam da sam imala jos pitanja, ali sada se ne mogu sjetiti pa je ovo sve za sada (ali javim se cim se sjetim )

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da, i ja bih tu mogla ubaciti citat: "...temu platnene pelene i ulošci sam prvi put otvorila uz misao - ajd da vidim kakvih budala ima ..."

Vrtim po glavi sve što sam pročitala na forumu i rodinom portalu, a nakon razgovora s pedijatricom sam na 90% za prijelaz na platnene.
    Da i ja složim svoja pitanja:
    1. Trebaju li za pocketice zaštitne gaćice?
    2. Što su to fitted pelene?
    3. Što su i čemu služe coveri (to očito nisu zaštitne gaćice jer ima jedan pdf s temom vunenih covera, ili sam nekaj pobrkala???)?
    4. Koje se mogu prati na 70°C (veli moja ped da se na toj temperaturi ubija svakolika gamad koja se može nakotiti u peleni)?
    Tnx![/i]

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo dok se ne javi teta za "konzulting" pokušati ću odgovoriti na neka od vaših pitanja,a nadam se da će me cure ispraviti i/ili nadopuniti tamo gdje bude potrebno
    Dakle
    snulko
    Primjetila sam da vi uglavnom kupujete pelene iz drugih zemalja, tj. smibove i Kamaris bas i ne spominjete cesto. Moje glavno pitanje je - zasto
    Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti generalno,već ću govoriti samo u svoje ime
    -Mi imamo cijeli paket kamaris pelena i imam samo riječi hvale za nih,najveći im je plus što se mogu stvarno duuugo nositi i što odlično upijaju.
    Pelenice "iz vana" naručila sam jer sam htjela isprobati i nešto drugo,željela sam se uvjeriti u ono što su cure ovdje pisale.Osim toga neodoljive su što se tiče dizajna,možeš birati kakav ti srce poželi.Tako sam otkrila da postoje pelene koje su suhe već par sati nakon pranja (neke pocket pelene npr fuzzi bunz),stay-dry sloj mi je također bio novost i skroz me oduševio
    Koja je razlika izmedu ovih obicnih pelena koje ja koristim (smibovih, koje se koriste za zastitnim gacicama) i pocket pelena? Da li na pocket idu coveri?
    Razlika je u tome što se kamaris i smib teško suše zbog toga jer je upijajući sloj ušiven u samu pelenu,dok se iz pocket pelena taj sloj vadi van prilikom pranja i sušenja,pa se pelene puno prije osuše.Ima još nekih razlika,a to je da za velik dio pocket pelena nemoraš koristiti zaštitne gačice,jer je nepropusni sloj ušiven unjih(ali nije pravilo,ima pocket pelena na koje ipak idu zaštitne)
    sad sam sve vise zagrijana da i za noc predem na platnene. Ne namjeravam presvlaciti bebu po noci (to unervozi i nju i mene), pa mi trebaju neke stvarno dobre koje ne propustaju.
    Ovo ti je sve individualno,ovisi o tome koliko dijete piški.
    Mi koristimo kamaris+tetra za noć,također imamo i nekoliko Hm u te svrhe.Uglavnom su to pelene koje su nam glomazne za nositi po danu.
    Trebaju li za pocketice zaštitne gaćice?
    Ovisi koje,za neke da-za neke ne.Naziv pocket dobile su po džepu koji imaju sa stražnje stranje u koji se stavlja upijajući sloj
    Što su to fitted pelene?
    Sad ovo nisam sigurna.Ali mislim da su to sve one pelene na koje je potrebno stavljati zaštitne gaćice.
    Neka netko ispravi ako sam zeznula
    Što su i čemu služe coveri (to očito nisu zaštitne gaćice jer ima jedan pdf s temom vunenih covera, ili sam nekaj pobrkala???)?
    Coveri su zapravo zaštitne gaćice.Zbunilo te to što se kao cover također koriste i vunene gaćice(koje se trebaju lanolizirati kako bi postale vodonepropusne)

Eto to je to nadam se da sam barem malo pomogla

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi smo isto nedavno prešli na platnene tak da nisam baš previše stručna odgovoriti na sva pitanja, ali ću reći što znam iz iskustva.

Na pocket pelene ne idu zaštitne gačice.

Mi za noć koristimo ME (Mother-ease) pelene i njihove Rikki Wrap zaštitne gačice i koliko god pelena bila popišana (a bude jako) do sada niti jednom nije procurilo. K. ide spavati oko pola 8 i presvlačim ga tek ujutro oko 6, pola 7. Znači izdrže nam stvarno cijelu noć.

Preko dana za po doma koristimo fitted pelene i zaštitne gačice (jer u njima guza bude malo veća), a po vani pocket ili AIO.

Kuzim sto je AIO, ali pocket ne kuzim.
    Razlika je u tome što je u AIO peleni uložak ušiven u pelenu, a pocket pelena straga ima otvor kroz koji se umeće uložak tako da možeš staviti uložaka koliko je potrebno. To je super i kod pranja jer se pelena brzo posuši pa staviš samo drugi uložak za razliku od AIO kojoj treba puno više vremena.

A što se tiče naših pelena i stranih meni osobno strane su puno bolje. Prvenstveno veći je izbor, nude pocket i AIO što kod nas nema za kupiti, a meni osobno su ljepše i manje su od naših. Mi imamo dvije kamarisove pelene i koristimo ih za po doma jer mu u njima guza bude poveća, ali zato mi je dobar njihov cover.
    FB pelene su mi mrak, fine mekane, nisu nam ni jednom propustile, guza je u njima malena ko u jednokratnoj i iznutra su od flisa koji propušta mokraću u uložak, a površina ostaje suha.

Ostala stručna objašnjenja prepuštam iskusnijim mamama.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fitted su pelene za koje trebaju zaštitne gaćice (coveri). Na pocket pelene od PUL-a ne idu coveri (to su npr. FuzziBunz), ali postoje i fitted pockets (ima ih npr. Swaddlebees), a one, naravno, trebaju covere.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

AIO pelene se suše duže od fitted pelena, bar iz mog iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E sad mi je malo jasnije, hvala na odgovorima, a posebno twinmami, dala si si truda.
    Mislim da cu poceti sa FB, sad jos trazim nesto za noc...

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Uz vašu pomoć i malo surfanja i meni se više-manje sve posložilo u glavi.
    Plan mi je slijedeći (za početak):
    1. mali smib-ov start paket (jer sam za "kupujmo hrvatsko" a i nadam se da do njih mogu najbrže doći)
    2. jedna kamarisova pelena i zaštitne
    3. 2-3 fb pocketice
    4. 2 AIO ME
    5. barem jedne HH (jer sam pala na printove )
    Svaki savjet uz gore naveden popis Iskusnih Pelenašica nestrpljivo očekujem
    Sad još samo da se snađem s poštarinom.
    E da, kad ste naručivale pelene jeste li uzimale ono osiguranje? Treba li to?
    Hvala! Hvala! Hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Enela, tak sam nekako i ja.
    Narucila smibove mali start paket i jos par komada extra, jako su mi slatke, prve i jedine koje sam koristila pa nemam s cime usporediti, ali dovoljno su me zapalile da se odlucim za platnene. Sad sam si narucila fb, i nadokupiti cu tu i tamo jos pokoju koja mi se svidi ili uleti neka ponuda. I ja sam za kupujmo Hrvatsko :D

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja bi samo nadodala , nakon puno potrošenoh novčeka na kupovinu pelena iz vana ( bilo mi je teško odoljeti svim tim dizajnima, printovima, uzorcima, modelima i bojama), prešli smo samo na SMIBove pelenice( ostalo sam rasprodala) i one kučne izrade i jako sam zadovoljna sa njima , nosimo ih i u vrtič i po doma samo za spavanje imamo dvije kushiess koje dodatno podebljamo tetrom.V. ide spavati oko 20h, presvlačim ga ujutro oko 8h i gotovo nikada mi nije mokar.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Također prezadovoljna kamarisom, mibom i maminim uradcima. A mibove zaštitne su fantastične. Savršeno sjedaju.

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Složit ću se sa Slavom i mama i vijeko-kamaris i smib su odlične pelene,a imamo i nekoliko koje sam sama sašila(i prezadovoljni smo njima)
    Imamo mi i stranjskih-ali one nam većinom služe za šminkicu

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    5. barem jedne HH (jer sam pala na printove )
    Bolje nemoj printove, jer puštaju.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tnx, Teddy, tak mi je i Snowflake rekla.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nekako sam primjetila da se u zadnje vrijeme ne spominju nase mame sivacice sa home made pelenama, pelene su im super
    ja sam sa nekima vise zadovoljna nego sa kupovnima

reklamiram ih na pp 8)

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Snulko prvotno napisa
    E sad mi je malo jasnije, hvala na odgovorima, a posebno twinmami, dala si si truda.
    Mislim da cu poceti sa FB, sad jos trazim nesto za noc...
    Mi po noci jedino i iskljucivo nosimo FB s dodatnim uloskom! Ne promoce, ne nazuljaju, nisu bomboguz efekt Ma supersonicne su!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tiwi, probati cu ih i ja za ponoci za mozda vec sutra, jer su mi upravo stigle iz Pahuljice :D
    Na kojoj temp. ih perete?
    Da li ih trebam namakati ili nesto prije prvog koristenja?

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni su fb broj 1..za noć stavim 2 uloška i izdržimo cijelu noć...također od 8 do 7 ujutro
    uglavnom imam pocketice jer se brže suše, filam ih sa čim hoću i slatke su.. imamo i 3 kamarisove..u njima joj je guza ogromna i ne može dizati noge , nije pokretna kao u fb - trenutačno spava u kamarisu..imamo i nekoliko sa printovima i izdrže po danu cca 2 sata i onda promoče - probaću ih impregnirati ..imam i jednu rumpstericu - AIO - one su mi preslatke , a i super je to što ti slojevi za upijanje nisu skroz zašiveni pa se ulaožak raskrili i lakše suši .. također trebaju impregnaciju..planiram kupiti nekoliko fitted - ali kad su mi fb super, super ! pa nekako odgađam..
    ja sa kamarisom nisam oduševljena - ne propuštaju to je 100% ali imam osjećaj da mi je dijete prikovano za pod..no, sto ljudi sto ćudi
    imam i jedan paket pampersa..

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja perem na 45 C- a prije prve upotrebe i ti trebaš oprati na 45 ...
    ako su pokakane perem ih na 60 C ..iako mislim da dosta cura pere na 60

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Perem ih na 60.
    A Kamaris je zaista pouzdan. Na većem djetetu ne izgledaju glomazno. Moj mico prohodao u njima s 10 mj. :D

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A kaj je s kremom za guzu? Da li stvarno uopće ne treba ako se koriste platnene ili je treba stavljati manje?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Krema za guzu se ne treba upotrebljavati jer korištenje platnenih pelena omogućuju koži u području pelena da "diše". Isto tako, korištenje kreme će smanjiti moć upijanja i pelene te će vrlo vjerojatno "curiti". To se događa jer krema sadrži tvari koje su zapravo "repelenti" za vlagu.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja povremeno stavim kremicu kad mu se zacrveni, al onda stavim papiric preko da ne dode u dodir sa pelenom

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Slava napisa
    A Kamaris je zaista pouzdan. Na većem djetetu ne izgledaju glomazno. Moj mico prohodao u njima s 10mj.
    Naja ima 8 kg i nije uopće mala ,a svejedno kada ih stavi sputana je..
    ..ma , meni jednostavno nisu legle.Sad sam naručila promo smibovih i nadam se da će biti bolje...e moram još jednom reći - da sam znala da se neke pelene moraju impregnirati bez obzira na ljepotu inih sigurno ih ne bih naručila..jedine pocketice kojima ne mogu naći mane su FB - čak i printane / imaju samo 1/ ne prpuštaju...

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma ja ti imam dvije vrste kamarisa- na medvjediće koje su dosta veće od onih na brodiće, u biti šire su među nogicama. Ako su i tvoje takve, a vjerojatno jesu, jer in je to noviji kroj, a Naja je ipak manja beba od mog sina, vjerujem da ju tako glomazna pelena može sputavati. Meni su zato ove na brodiće zakon, čak su mi bolje i od miba, pogotovo što su na čičak, pa ih je lako i brzo stavljati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •