Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Zdrava hrana u vrtice!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Zdrava hrana u vrtice!

Nisam znala kamo s ovom vijescu - pa je stavih ovamo. Molim moderatora da brise ako je krivo mjesto!

Na RTLovom dnevniku objavili sretnu vijest da junk food ide van iz vrtica i ustupa mjesto zdravoj hrani - najprije u ZG uz nadu da ce se to prosiriti na cijelu HR.
    Naime, smrznuto povrce, konzerve, slatkisi, pasteta vise nemaju sto raditi na menijima vrtica. Voce, orasasti proizvodi, svjeze povrce ulaze na velika vrata! Daj Boze!
    Zivi bili pa dozivjeli :D

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ajme devotion, i ja sam se poveselila, ali vidim da se to planira za zg od slijedeće godine a za ostatak hrvatske ko zna kad..kako se to može pogurati????
    a što je sa školama, mali je krenuo u školu i nisam baš totalni freak ali mi se nikako ne sviđa njihov meni?!! kome se obratiti???

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mislim da se vijest odnosila i na škole. :D

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naš vrtić ima certifikat Demeter i nude ekološki uzgojenu hranu. Ima puno variva, tu i tamo znaju ubaciti (još uvijek) hrenovku uz varivo ili salamu na kruhu za doručak, ali vrlo rijetko. Ponekad dobiju i čokoladni namaz.

Meni je to dosta velika promjena od prošlog vrtića, i to je bio najveći razlog prebacivanja u novi vrtić.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

anchi pp, gotovo sam sigurna da se ne odnosi na škole.a ne odnosi ni na ostatak rh, izvan zagreba. pa što smo mi šugavi i manje vrijedni??? ajmo se organizirati...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Izmjene jelovnika odnose se na predškolsku djecu. Prošli tjedan je bila konferencija za novinare- medicinske sestre vrtića uspjele su se izboriti za iznos od 300.000 kuna koje će služit za projekt moguće izmjene jelovnika u vrtićima. Sve predložene namirice moraju proći kontrolu nutricionista u Novoj bolnici kako bi mogle biti uvrštene u jelovnike, a dosadašnje bile izbačene.To su jako skupa istraživanja i trebat će još vremena za konačno uvođenje u normative prehrane vrtića ...informacija iz prve ruke od novinara koji je bio tamo. Ali svakako bravo za prve važne korake

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

U našem vrtiću (Krijesnica) tete sa djecom i roditeljima slažu od kolaža piramide zdrave prehrane i to imaju naljepljene na vratima- ulaznim. Nakon toga su u dogovoru sa Medicinskom školom i fakultetom u Rijeci da se za svih organiziraju predavanja o zdravoj prehrani i odabiru namirnica!
    Inače, u našem se vrtiću ponovno počelo kuhati za onu najmlađu jasličku skupinu!!!
    Mi smo jako zadovoljni... :D

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo baš se jučerašnji roditeljski u našem vrtiću dotakao teme zdrave prehrane. ja kužim da tete nemaju veze s tim jer ne slaži one menije djeci, ne kupuju hranu...no jedna se malo našla uvrijeđena s mojim pitanjem o tome kako sam primjetila da im se u zadnje vrijeme umjesto raženog kruha koji piše na oglasnoj ploči za ručak, na stolu nađe bijeli...
    Zanimljivo je to kako se teta postavila (sad ću vas razoružati) kad me pitala ,da li se ja tako doma hranim kako želim u vrtiću? Ne, zapravo bez veze inzistiram jer se doma trujemo pa mi treba jedno čišćenje za dijete.

Ma ono što sam primjetila jest da se roditelji po tom pitanju vrlo malo puštaju u raspravu, baš stoga što se (nekoliko njih znam osobno) doma vrlo slično hrane pa im ne smetaju čokoladni kornfleksi, bijeli kruh, linolade, geršla, bijela riža, tjestenina, kolači... koji su često na meniju te djece u razvoju. Zapravo mi je falila Apricot , čija Orka ide od ove godine u drugu grupu, jer bi onda imala apsolutnu podršku...

I zapravo zaključih da bi se mogla odvažiti i skoknuti do medicinske sestre koja im slaže menije!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam slican razgovor imala prije RTL ove objave o zdravoj hrani sa zdrav.djelatnikom vrtica - tj. med. sestrom koja mi se cini da je u nasem vrticu prilicno razumna zena pa mi je objasnila na koji nacin joj je sistem vezao ruke: dakle, prilikom nabave ne moze npr. naruciti svjeze mahune kod proizvodjaca jer ih kod nas ne deklariraju na ispravan nacin (kako sistem trazi) - znaci narucuje ih smrznute ili u konzervi. Takodjer sto se tice ostalog voca i povrca narucuje od Zitnjaka tj Veletrznica jer je ta proizvodnja (cesto uvoz i spricano) deklarirana onako kako to propisuje "onaj tko to propisuje". Sto eto samo znaci da ce ekoloski uzgoj, domace svjeze voce i povrce jos dosta pricekati. A sto se tice promjene menija nama su tete objasnile da odstupanja ima ponekad zbog toga sto nesto nije raspolozivo tog dana (a meni se izradjuje valjda na mjesecnoj osnovi). Inace ima li koga iz DV Travno da nam posvjedoci o toj pozitivnoj promjeni u prehrani? Mi smo u DV Tratincica Dugave i nisam nista primijetila nova!!!!

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Devotion prvotno napisa
    Inace ima li koga iz DV Travno da nam posvjedoci o toj pozitivnoj promjeni u prehrani? Mi smo u DV Tratincica Dugave i nisam nista primijetila nova!!!!
    Mi smo iz Travnog. Promjena je došla nekako početkom ove godine, uveli su integralna peciva. Mada se tete hvale kako je to adrkvatna prehrana za klince, ja se nimalo ne bi složila s tim.

Najjača je stvar kad mi to uspoređuju sa vrtićima gdje je još gore... Kao to me tješi. Ja želim najbolje!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, danas nazalost je takva situacija da tete kuharice i medicinske sestre slazu meni-je djeci u vrticima, a kada im nutricionist dode, kazu da su one dovoljno educirane da bi to radile, da ne treba vrticu nikakav prehrambeni tehnolog, ah sto reci...

Mozda se to promijeni za koju godinu kada nutricionista bude vise i kada ljudi budu znali tko je i sto je nutricionist i nutricionizam....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nedavno je započelo i u tijeku je donošenje novih normativa za prehranu u dječjim vrtićima - u skladu sa današnjim, novim saznanjima na tom području, to su normativi koji se donose za cijelu državu, trebali bi se početi primjenjivati iduće godine.
    Tj. normativi su donešeni i sada ih se sagledava i raspravlja.

Uostalom, to je stvarno bilo dobro popraćeno u medijima!

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Zdrava hrana u vrtice!

Citiraj Devotion prvotno napisa
    Nisam znala kamo s ovom vijescu - pa je stavih ovamo. Molim moderatora da brise ako je krivo mjesto!

Na RTLovom dnevniku objavili sretnu vijest da junk food ide van iz vrtica i ustupa mjesto zdravoj hrani - najprije u ZG uz nadu da ce se to prosiriti na cijelu HR.
    Naime, smrznuto povrce, konzerve, slatkisi, pasteta vise nemaju sto raditi na menijima vrtica. Voce, orasasti proizvodi, svjeze povrce ulaze na velika vrata! Daj Boze!
    Zivi bili pa dozivjeli :D
    Ja sam prva za zdravu prehranu, ali daj mi objasni molim te kako nahraniti s tim 20 djece koja su, evo recimo, danas imala kelj za ručak i samo ih je 5 pojelo, a ostali čekaju da dođu doma jer doma imaju nešto finije. Ja sam jela taj kelj i meni je bio prefin, znači nije stvar u okusu nego ih ne mogu nagovoriti ni da probaju, a oni koji probaju rade grimase prije nego im žlica uopće dođe do usta. Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Citiraj teta prvotno napisa
    Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?
    Pa nije. Većina ih se hrani koma, no to ne znači da se vrtić kao ustanova koja je odgojna, mora prilagoditi koma hranjenju.
    To je bitka koju se treba dobiti, polako ali sigurno.

Meni je recimo smješno što mi je rekla jedna teta u vritću. "Oni imaju izbor, jesti bijeli kruh ili integralni za ručak, i svi odaberu bijeli."
    :?
    A kad bolje razmislim .
    Zar je to čudno? Pogotovo ako ih doma uče da je bijeli kruh fini...

Mislim da im ne treba im izbor u tome, Niti će ih boljeti, niti će loše utjecati na njihovo zdravlje, dapače. Nek doma jedu što jedu, al za vrtiće i škole nek se zna.
    Uostalom adrkvatna prehrana bogata cjelovitim žitaricama, povrćem i mahunarkama daje smirenu energiju djeci.

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

[quote="LeaB"]
    Citiraj teta prvotno napisa
    Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?
    Pa nije. Većina ih se hrani koma, no to ne znači da se vrtić kao ustanova koja je odgojna, mora prilagoditi koma hranjenju.
    To je bitka koju se treba dobiti, polako ali sigurno.

Slažem se, ali opet imaš nezadovljne roditelje, čija djeca taj dan (kad je neko varivo ili povrće) pojedu vrlo malo ili ništa, kako svima ugoditi? Trebalo bi i do njih nekako doprijeti s tim idejama zdrave prehrane jer ovako se koplja lome opet na djeci...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •