Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Kad vam ljudi pokušavaju odgajati djeci

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kad vam ljudi pokušavaju odgajati djeci

Ja ću prošvikat na prodavačicu u jednom našem kvartovskom dućanu dječje robice...
    Nekidan smo išli Leoni kupit cipelice, ali baš nismo imali sreće, sve kaj joj se sviđalo - nije bilo broja...
    Doduše, našla sam jedne koje su se meni sviđale ali nisu njoj i nisam je htjela siliti..pa to su njene nožice, nek nosi na njima kaj njoj paše

Ali teta me gledala ko da sam s Marsa pala i skopala facu u stilu:
    E svašta, kaj se ima maloj sviđat ili ne sviđat, nosit će kaj joj se kupi

A dana smo kupile nove štramplice s dinosaurima koje su joj se tak svidle da ih je odmah navukla, ali je onda htjela takva izać van
    Ja joj objašnjavam da ne mre samo u štramplama bez hlača i cipela hodat vani, ali ona baš hoće...
    No dobro, malo sam je obrađivala i uvijek za max. desetak minuta smislim neku motivaciju, dijete napravi kaj treba i idemo dalje...

Ali se teta osjetila pozvanom da mi "pomogne" pa je počela oštro docirati Leoni: Nemoj biti tako zločesta curica, ako nećeš slušati mamu, ići ćeš u bolnicu na inekcije :shock:

Prvi impuls mi je bio da je pošaljem u rodno mesto nju i njene odgojne metode ali sam se sabrala i samo joj hladno odrezala: molim Vas, nemojte plašiti moje dijete bolnicom!

Leo i ja smo još malo pregovarale, a kad joj je počeo curiti nosić tražila me maramicu koju nisam imala. Pa sam joj rekla da moramo ići kupiti maramice i odmah je spremno uskočila u hlačice i cipele i bez pol frke smo se spremile i otišle...

Još sam na vratima rekla ovoj kokoški: vidite da ne treba dijete ničim plašiti da bi nas poslušalo, treba samo naći pravu motivaciju 8)

Ona se zbunjeno smješkala, hehe, pa da, pa da

Uh, morala sam se ispucati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Obožavam takve samozvane odgojitelje! Meni je danas jedna mama u jaslicama rekla da je njoj bolesno što još dojimo. A njena mala neće jesti pol toga što Martina jede (jetrica, brokulu i sl), ali zato već mjesecima naveliko tamani smokiće i napolitanke. :shock: A po njoj ja nisam normalna jer maloj dajem ono što je za nju zdravo ?!?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

meni nije ni najmanji problem odbrusiti prodavacicama, slucajnim prolaznicima i slicnima, ali kad mi pocne bliza rodbina solit pamet onda ipak moram pazit kako im objasnjavam svoje metode (na lijep i kulturan nacin ali opet ispadnem cudakinja koja ce pokvarit/razmazit dijete )

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: Kad vam ljudi pokušavaju odgajati djeci

Citiraj kloklo prvotno napisa
    A dana smo kupile nove štramplice s dinosaurima koje su joj se tak svidle da ih je odmah navukla, ali je onda htjela takva izać van

Moja je kćer jučer inistirala izaći u trikou za ritmiku.

Inače, mogu potkrijepiti tvoju tvrdnju da trogodišnjakinje imaju svoj modni ukus i nema šanse da nose nešto što im je nametnuto! Ja se na to dobro ismijem koliko mi je to simpatično. Mislim si, šmizlo mala, pa kad si već prije operjala?!

Ulični odgajatelji? Više puta ni ja ne odolim reći im da ne očekujem njihovu pomoć pri postupanju s vlastitim djetetom.
    Znam da vjerojatno samo žele pomoći, ali zašto im se netko tko uvažava svoje dijete čini nesposoban :?.
    Valjda to nije baš tako rijedak prizor?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

klo, i mene su neki dan prodavačice blijedo gledale kad sam rekla da mi se ne isplati kupovati cipele ili odjeću bez Lee jer ako joj se neće sviđati neće ih ni nositi

A meni je najgore kad mi ljudi - susjedi, rodbina - počinju Lei soliti pamet kak je sad već velika cura i ne treba više papati cicu i kad Lana počne plakati d plače zato jer govori seki neka njoj ostavi mlijeka
    Nedavno sam jednom susjedu rekla neka joj ne nameće grižnju savjesti radi dojenja. rekao je - ali ja sam joj to rekao radi tebe, da tebi bude lakše. Ja sam rekla da meni to uopće nije problem i da imam mlijeka za obje. Samo je zašutio

Ma.....samo im treba početi drsko odgovarati i više nitko neće komentirati. jest d će misliti d smo čudakinje i bezobrazne i slično, ali bar će biti mir.
    Danas sam baš nešto nabrušena.rai drugih sličnih stvari, alli ipak

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, da meni najviše ide na živce kada mi moja bliža rodbina soli pamet oko odgoja. Pa moraš ovako pa ovako....
    Ili kada ne posluša, kometar da je zločesta....uh

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cicos macos prvotno napisa
    Obožavam takve samozvane odgojitelje! Meni je danas jedna mama u jaslicama rekla da je njoj bolesno što još dojimo. A njena mala neće jesti pol toga što Martina jede (jetrica, brokulu i sl), ali zato već mjesecima naveliko tamani smokiće i napolitanke. :shock: A po njoj ja nisam normalna jer maloj dajem ono što je za nju zdravo ?!?
    cicos, jesi li sigurna da beba od godine i pol smije jesti jetrica? :? pa jetra su prociscivac organizma, puna su otrova... cini mi se da je granica 2-3 godine.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odnosno, od godine dana, koliko vidim da ti kci ima.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da vjerojatno samo žele pomoći, ali zašto im se netko tko uvažava svoje dijete čini nesposoban .
    Ma, ljudi bi sve htjeli prečicom i nabrzinu...
    Misle da je poanta djetetovog postojanja da bude poslušno - pod svaku cijenu :/
    Jull bi to dijagnosticirao kao stalnu borbu za moć u obitelji, kao "mora se znat tko je gazda"...

Onda kad nalete na nas koji nismo tak zaraženi tom borbom i gledamo odgoj iz druge perspektive, ne razumiju to i misle ako se s djetetom pokušavaš dogovoriti kao s ravnopravnim partnerom, da si zapravo slabić koji nema muda "uzet stvar u svoje ruke"...

To me jako žalosti koliko se odgoj djece na način da ih poštujš i da im ne radiš ono što ne bi želio da tebi netko radi, u njihovim očima izjednačava s permisivnim odgojem :/

Zar je tako teško razlikovati roditelja koji se trudi angažirati male sive stanice i učiti dijete umjetnosti kompromisa i onog koji u strahu od koflikta popušta svakoj želji i cviležu?

Bah, ni ja to ne razumijem...

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Inače, mogu potkrijepiti tvoju tvrdnju da trogodišnjakinje imaju svoj modni ukus i nema šanse da nose nešto što im je nametnuto! Ja se na to dobro ismijem koliko mi je to simpatično. Mislim si, šmizlo mala, pa kad si već prije operjala?!
    Moj V. još nema niti dvije godine a več zna kaj hoće obuči a kaj ne.Kupila sam mu nedavno zimski prsluk i u trgovini je bilo sve super, probali smo ga, gledao se kako mu lijepo stoji a onda nakon par dana ni čuti.Čim ga je vidio dreka i galama, probala sam mu ga obuči još dva puta kada je bio bolje volje ali nema šanse tako da smo ga vratili u trgovinu.Pa neka mi neko kaže da klinci neznaju kaj bi obukli...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa da...a ustvari se samo treba malo zamisliti i bar pokušati gledati svijet njihovim očima i sve je puno jednostavnije. Mi odrasli samo kompliciramo...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nema veze s temom ali Janko uopće ne reagira na to kaj mu oblačim. Kaj god da stavim na njega dobro je samo da to što prije obavim. !
    Ali je zato za rođendan dobio lijepe čizmice za kišu. Cicibanove, plave s formulama. I neće i neće na nogu s njima. Onda kad sam ih ja "obula" brže bolje mi ih je skinuo i nagurao svoje noge u njih.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne znam koja je to odgojna metoda zastrašivanja djece
    Ja imam primjer koji kad se sjetim dođe mi da vrištim. Dijete mi je već bilo izbezumljeno, bez obzira koliko mi pokušavali objasniti da je baka stara i da ne zna šta priča ( na žalost samo je zločesta, znala je šta priča ). Situacija je bila sljedeća :
    Braco je imao oko mjesec dana i ja sam otpočetka njoj dozvoljavala da sve radi oko brace ( možda i malo previše po nekima ). Bili smo na moru kod moje bake i tad su starine odgojne metode:
    " Ne diraj ga on te se boji " :?
    " Pusti ga, budeš ga polomila"
    " kak je on dobar,a ti zločesta"
    "Nemoj ga ljubiti on to ne voli"
    " Vidiš kak se plače kad te vidi ".....
    I vrhunac " Nemoj ga dirati NEĆE VIŠE NARASTI"
    Pa kak nekome može uopće pasti na pamet tako nešto reći trogodišnjoj curici. Jadna se rasplakala. Jedva sam smirila situaciju. Kratko smo ostali tamo, s bakom sam se posvađala, ali samo se nadam da nije prevelika šteta nastala. Na žalost znam da sve to ostaje zapisano u tim malim glavicama, ali mi smo joj pokušali objasniti da je baka stara, da ne zna šta priča itd.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, Veki, koma
    Neki ljudi su jednostavno - ograničeni, da ne kažem neku goru riječ

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kloklo, posve te razumijem. Ni ja ne volim nepozvane savjetodavce, pogotovo kad imaju mentalni sklop tamo negdje s kraja devetnaestog stoljeća.

Nego, kako vi reagirate kad takvi priglupi biseri dođu djetetu s pitanjem "voliš li više mamu ili tatu?" Nedavno je Fiona bila zaskočena i ni ona ni ja se nismo snašle. :/

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Nego, kako vi reagirate kad takvi priglupi biseri dođu djetetu s pitanjem "voliš li više mamu ili tatu?"
    ovo ljeto je na moru bio jedan konobar koji je ulijetao s tim pitanjem svakih par dana vidu, a ja i još sam mu rekla da je to glupo pitanje koje se djeci ne postavlja, ali frajer se nije dao smesti već je i dalje tu i tamo ispitivao

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja se sjećam tog glupog pitanja iz svog djetinjstva, i sjećam se da sam uvijek zbunjeno odgovarala: pa, jednako.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    E, da meni najviše ide na živce kada mi moja bliža rodbina soli pamet oko odgoja. Pa moraš ovako pa ovako....
    Ma, i meni je to grozno, ali ja to riješim na način da se ne obratim njima, nego djetetu "Nisi ti, dušo, zločesta, ali takvo ponašanje nije lijepo."(ako zaista ne posluša nešto tipa oprati ruke, pozdraviti ili ako se prepire do unedogled...)
    Nikad ne dozvolim kad je netko (najčešće baka) nazve zločestom, da njegova bude zadnja i uopće ne želim to rješavati tako da se s njima prepucavam, nego ih izignoriram na način da se obratim djetetu, a to uvijek dosta posrami tu osobu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nego, kako vi reagirate kad takvi priglupi biseri dođu djetetu s pitanjem "voliš li više mamu ili tatu?" Nedavno je Fiona bila zaskočena i ni ona ni ja se nismo snašle. :/
    Fiona je, srce malo, ostala šokirana glupošću pitanja, a moja cura lijepo odgovori (mada o tome zaista nikada nismo pričali, niti joj je odgovor sugeriran sa strane) da voli i tatu i mamu.
    Iz toga zaključujem da su nam djeca zrelija i pametnija od takvih koji se razbacuju frazama bez pol pameti.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Citiraj spooky prvotno napisa
    Ma, i meni je to grozno, ali ja to riješim na način da se ne obratim njima, nego djetetu "Nisi ti, dušo, zločesta, ali takvo ponašanje nije lijepo."(ako zaista ne posluša nešto tipa oprati ruke, pozdraviti ili ako se prepire do unedogled...)
    Nikad ne dozvolim kad je netko (najčešće baka) nazve zločestom, da njegova bude zadnja i uopće ne želim to rješavati tako da se s njima prepucavam, nego ih izignoriram na način da se obratim djetetu, a to uvijek dosta posrami tu osobu.
    ovo mi se cini super metoda :D

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kad netko Fioni prica idiotarije, ja joj namignem i kazem: 'Teta/Stricek te zeza.' Na to se ona pocne ceriti i udara kontru doticnoj osobi.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sjetila sam se jedne Megine fantastične izjave na pitanje da li voli svoju seku.
    "Volim je. Kako ne bi?"

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

linda, prekrasne su ti curice

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad netko uleti s tim priglupim pitanjima "Kog vise volis ...?" i slicno tad onda ja odgovaram umjesto Vedrana (iako se i on izvjestio s diplomatskim odgovorima ).

Nego, da vas pitam nesto obrnuto od same teme: da li vi prigovorite drugim roditeljima kad oni kazu nesto neprilicno svojoj djeci?
    Znam da nije OK mijesati se u tudje obiteljske obicaje, ne toliko sto bi meni bilo neugodno, vec sto ni ja ne volim kad se netko petlja u moj odgoj djece.
    No, neki put zaista ne mogu izdrzati ... kad recimo jedna mama svaki dan (ali svaki bogovetni dan) pita u vrticu svoju kcer "I, jesi li opet bila zlocesta?" pa onda kaze "Ako opet budes ovakva nalupat cu te k'o vola!" (i zaista izgleda da ona to radi) ... pa onda "I, sta sad places, gle kako su druga djeca dobra i ne placu - da si smjesta prestala!" ...

Da li vi date kakav komentar u takvim situacijama?
    Ja ponekad, u sto je moguce blazem tonu (u suprotnom mislim da bih postigao kontraefekat), ali opet da bude jasno i razumljivo ... i sam se iznenadim kako ljudi obicno ne reagiraju negativno vec vise zacudjeno ili ispricavajuci se ... jedino tate znaju biti nezgodni, oni obicno presute komentar ili kazu nesto tipa "Sta se vi petljate ..."

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Ali teta me gledala ko da sam s Marsa pala i skopala facu u stilu:
    E svašta, kaj se ima maloj sviđat ili ne sviđat, nosit će kaj joj se kupi
    Moja H ima 20 mj i vec bira sta ce obuci - nema sanse da je natjeras da obuce nesto sto nece, prava mala damica . Ovaj tjedan sam vec 2x vracala kapu i sal u Chiccu jer se H nije svidjelo. Sada uglavnom idemo s njom u kupovinu odjece jer ako sama ne odabere, nece obuci. No, skuzila sam da puno ovisi o prodavacicama - ako se one s njom poigraju sve joj se svidja, ako je ignoriraju, nista ne prolazi

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Nego, da vas pitam nesto obrnuto od same teme: da li vi prigovorite drugim roditeljima kad oni kazu nesto neprilicno svojoj djeci?
    Uglavnom ne direktno, eventualno iskomentiram djetetu nešto tipa "Ma, ne misli tvoja mama tako. Nravno da nisi zločest."
    U direktne diskusije po pitanju odgoja ne ulazim s drugim roditeljima, jer provjereno neće rezultirati ničim dobrim, samo se mogu zaplesti u neugodnu situaciju, a oni će i dalje po svome.
    I sami znate da svi odgajamo djecu kako najbolje znamo i svatko misli za sebe da je nabolji roditelj svom djetetu i da smo svi jednako osjetljivi na kritiku po pitanju djece.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uglavnom ne direktno, eventualno iskomentiram djetetu nešto tipa "Ma, ne misli tvoja mama tako. Nravno da nisi zločest."
    I ciljao sam na otprilike takve odgovore ... ili recimo "Pa neka se isplace ..." ili "Ne vjerujem da si bila zlocesta, zar ne?" ... takvi odgovori ipak malo "ispusu" trenutnu situaciju.
    A na cjelokupni pristup odgoju neke osobe na zalost ne mozemo bas utjecati ... ... ali, znate svi onu pjesmu o slapu, jednu kaplju uvijek mozemo dati.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma istina je to za kap, ali bojim se da je ona ipak presitna u cijelom slapu da bi ostavila nekog posebnog traga.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Neki dan u DM-u dolaze mama, baka i malena (oko 1 godine) djevojčica. Baka onakodajesvičuju, komentira kako je to super što DM ima mjesto za presvlačenje beba, divno, bajno, krasno... U trenutku kada su položile curu na podlogu, ona naravno počene negodovati, i to se polako pretvorilo u plač (razumljivo, prvi puta su tamo), a njihove reakcije:
    MAMA: Prestani plakati jer ću te razbit!
    BAKA: (izrazito nervozno i panično i sve gledajući tko ih gleda) Reci joj da prestane plakati, reci joj reci joj!!!

Otišla sam do njih, rekla kako ovdje ima puno mladih, novih roditelja kojima nisu baš za primjer, i neka malenoj pronađu neku zanimaciju ili opložaj koji joj se sviđa, a ne vikanjem i prijetnjama doći do onoga što ONE žele!!! Rekle su da se samo šale, pa nisam valjda mislila ozbiljno... :shock:

Datum pristupanja
    Aug 2005

Moja je kćer jučer inistirala izaći u trikou za ritmiku.
    O da, sjećam se tih modnih ispada... Sonja je često išla u parkić ili šetnju u trikou i til baletnoj suknjici.

I ovo isto. Prošle dvije zime je svaki dan oblačila samtane trapez hlače a preko njih haljine.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma istina je to za kap, ali bojim se da je ona ipak presitna u cijelom slapu da bi ostavila nekog posebnog traga.
    Ako i je presitna drugoj strani (mami mozda jest, ali dijete vjerujem ipak zapamti nesto, cim je drugacije od onoga sto slusa svaki dan), meni je samom ipak bitna, jer znam da nisam presutio nesto sto mi se ne svidja i imam mirniju savjest.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ako i je presitna drugoj strani (mami mozda jest, ali dijete vjerujem ipak zapamti nesto, cim je drugacije od onoga sto slusa svaki dan), meni je samom ipak bitna, jer znam da nisam presutio nesto sto mi se ne svidja i imam mirniju savjest.
    Dragi tatek, slažem se apsolutno, zato i ja uvijek nekaj prokometiram, uglavnom djetetu. Htjela sam samo reći da mi je jako žao što znam da roditelju to puno ne znači i da je ta moja kapljica njima skroz zanemariva.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dragi tatek, slažem se apsolutno, zato i ja uvijek nekaj prokometiram, uglavnom djetetu. Htjela sam samo reći da mi je jako žao što znam da roditelju to puno ne znači i da je ta moja kapljica njima skroz zanemariva.
    Ali, eto, sad vec znamo da postoje una zemaljskoj kugli dvije kapljice na istom zadatku, zar ne?
    A vjerujem i da nisu jedine ... :D

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vidiš ti barem imaš snage reagirati na neprimjerene izjave nekih roditelja svojoj djeci, ja nemam. Uvijek se samo okrenem i mislim si bolje zagrizi jezik i šuti. Ali kad mojem djetetu netko kaže da je zločesta ili razmažena ili da je plaši policijom i doktorima, tad ne šutim.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Vidiš ti barem imaš snage reagirati na neprimjerene izjave nekih roditelja svojoj djeci, ja nemam. Uvijek se samo okrenem i mislim si bolje zagrizi jezik i šuti. Ali kad mojem djetetu netko kaže da je zločesta ili razmažena ili da je plaši policijom i doktorima, tad ne šutim.
    Ma da, i ja si cesto pomislim da je bolje sutjet ... ako sam lose raspolozen ili umoran k'o pas tad obicno i presutim ... i onda se ne osjecam dobro. A kad reagiram, pa makar druga strana rekla ne znam sto, tad osjecam da sam napravio pravu stvar.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zaboravila sam još napisati da me možda najviše od svega nerviraju roditelji koji kad dođu po djete u vrtić i već u prvih 5 minuta počnu čitabu "daj se požuri nerviraš me cijeli dan"...Pa kako kad je cijeli dan u vrtiću i nije im djete krivo ak te netko naživcirao na poslu i imaš kraći fitilj taj dan. Tad ne reagiram direktno nego se maaaaaazim i maaaazim sa svojim djetetom stoput dulje nego inače. Neki se posrame ali neki bome ne.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila sam u situaciji da smo u šetnji sreli Fioninu frendicu J. iz vrtića s mamom. Malena je imala žutu minutu tipičnu za dvogodišnjake, s bacanjem po podu i glasnim urlanjem, sve u kompletu. Njezina mama, vjerojatno u pokušaju da ju smiri, ali i da ju posrami, mi se glasno obratila pitanjem "zar ne da Fiona ne bi nikad napravila tako nešto ružno", otprilike u tom stilu.

Bilo mi je žao mame, kojoj je evidentno bilo neugodno zbog ljudi koji su gledali, ali još mi je više bilo žao djeteta, pa sam se samo nasmijala i rekla "bez brige, to i kod Fiona i kod J. spada u redovno vježbanje iskazivanja karaktera", onako malo zahebantski da se mama ne naljuti, a da spasim klinku od bukvice. I zaista, mama se nasmijala, Fiona se nasmijala, a bome se i J. nasmijala. Nakon što je ustala s poda.

Inače, Tatek, sad ću nabaciti jednu gadnu generalizaciju, koliko ih god inače mrzim. Ne znam jesi li i sam primijetio istu stvar kad si živio u Beču - postoje stranci, gotovo u pravilu iz istih nekoliko zemalja, koji su jednostavno grozni prema svojoj djeci: nazivaju ih idiotima i kretenima, urlaju na njih, vuku ih za ruku dok dječica neutješno plaču, a znaju ih i lupiti. E, vidiš, ja se u takvim situacijama jednostavno bojim reagirati. Znam da bih trebala, ali bojim se.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Inače, Tatek, sad ću nabaciti jednu gadnu generalizaciju, koliko ih god inače mrzim. Ne znam jesi li i sam primijetio istu stvar kad si živio u Beču - postoje stranci, gotovo u pravilu iz istih nekoliko zemalja, koji su jednostavno grozni prema svojoj djeci: nazivaju ih idiotima i kretenima, urlaju na njih, vuku ih za ruku dok dječica neutješno plaču, a znaju ih i lupiti. E, vidiš, ja se u takvim situacijama jednostavno bojim reagirati. Znam da bih trebala, ali bojim se.
    Hm, kad sam bio u Becu nisam imao djece pa nisam to tad toliko zapazao, no zapazio sam za kasnijih posjeta ... mislim da odnos prema djeci dosta ovisi (cast izuzecima kojih na srecu ima dosta) o obrazovanju, a znamo kakav je prosjek naobrazbe stranaca u Austriji i zap. Evropi ... vecina su ipak ljudi NKV, PKV i slicni. Naravno, ni domaci istog profila nisu nis bolji (vidjeh vise primjera), no stranci jednostavno upadaju u oci zato sto su stranci, a vjerojatno i zato sto uglavnom sasvim dobro razumijemo ... :/

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nikad ne prešutim drskosti nepozvanih

- kad je dojio sa preko godinu dana i kad su govorili da je veliki, bez ustezanja sam rekla da nas ometaju i da kak dijete od 10 kila može bit VEELIKOOO

- kad ima tantrume pustim ga (i čak i kad sam nervozna, a znam bit kad je takav cijeli dan i kad mu nesuvislo prijetim nekim kaznama ne dam da se drugi petljaju)
    znaju stat babe i govorit mudok sjedi na podu i plače "doći će ti policija, mama će te ostaviti i otići bez tebe, kak si veliki, a plačeš" i na to obično odgovaram - ne plašite ga policijom, ne pričajte gluposti i hvala, snalazimo se i sami

a oko oblačenja. danas je hti odres Chelsea za vrtić pa smo napravili komrpomis samo na majicu 8)

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatek, ja se sjećam jednog kontrolora iz tramvaja koji se nasmiješio i podragao me po kosi, onako od srca, kad je vidio da imam tramvajsku kartu. Meni je to toliko puno značilo, tada, u tom trenutku (bila sam u osnovnjaku), ne znam ni sama zbog čega točno i zapamtila sam si za cijeli život. Ne znam je li on razmišljao o kapima i slapu :D, ali eto, njegova lijepa gesta je u meni ostavila trag.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

, onako malo zahebantski da se mama ne naljuti, a da spasim klinku od bukvice. I zaista, mama se nasmijala, Fiona se nasmijala, a bome se i J. nasmijala.
    Mislim da je ovako najbolje. Mada bi ponekad grizli, a ne samo spočitnuli u prolazu, najbolje je ne miješati se u ničiji odgoj dokle god se ne radi o fizičkom kažnjavanju pri kojem bi djetetu mogle biti nanesene tjelesne ozlijede. U tom slučaju bih priprijetila policijom, dapače, bila bih je odlučna i zvati.
    Verbalna "čašćenja" imaju isti efekat za malu dječju dušu, ali bojim se da bi roditelj nakon mog uplitanja mogao odreagirati još i gore po dijete, jer bi mu ono bilo direktan krivac za packu u javnosti. A to si ne bih oprostila. Već sam rekla da ne možemo odvesti kući svu djecu nad čijom bi sudbinom mogli plakati, ali, uz nekakav prizvuk šale ili "okolo kere pa u bit problema" moguće je, opet kod nekih, ublažiti strahotu ophođenja prema djetetu.

Jedan blagi primjer od neki dan:
    Mama se u jutro pozdravlja s mališanom koji je vidno tužan jer ga ostavlja u vrtiću, a pri tom mu odriješito govori da ako bude dobar (valjda ga je željela motivirati da ne plače - samo krivim putem, i zašto, uostalom, dijete ne bi plakalo ako je tužno?) kupit će mu pušku.
    Tako oni razgovaraju neko vrijeme, a ja krajičkom oka hvatam pogled malca i ne kužim jel su mu oči zasjale zbog trenutne sreće što će dobit željenu pušku ili zbog "tereta dobrote" koji mu vlastita mater stavlja na leđa i nakon nekog vremena začujem sebe kako se obraćam ženi:
    "Mama, ja malo prisluškujem ovaj vaš razgovor i moram vam reći da ja svaki dan dođem prije vas u vrtić i vidim kako je vaš Ivan divan dječak, druželjubiv, štiti curice iz grupe od dječaka koji su grubi prema njima ..." i nabrajam ja tako, a uz to imam onaj značajni pogled zavjereništva s klincem i osmjeh od uha do uha.
    Maleni je rastao na očigled, kao mali kvasac, dobivši jednu tako neočekivanu potvrdu sebe.
    Mama se nasmijala, pitala ga jel to istina, a onda mu potvrdila kako će je u tom slučaju zaista dobiti. Ne moram niti napominjati da od tada maleni stoput prođe po hodniku ispred mene, ali me nije zaboravio: javi mi se svih sto puta.

Ako si nekada i dozvolim reagirati na sličan način (definitivno ne govoriti ženi kako ja ne mislim da djeca ne trebaju ispoljavati tugu i da će još zato i dobiti nagradu - dakle podučavati ju odgoju) to učinim isključivo ako je moguće ublažiti, a ne savjetovati.

Datum pristupanja
    Feb 2006

A mi smo jucer kupili Omi novu jaknu (imamo grijanje u stanu...)

http://public.fotki.com/Anita-AZ/liam---5-mjeseci!!!/ominanovajakna.html

Sto se komentiranja drugih tice, ja to nastojim uciniti na suptilan nacin, jer direktniji ce izazvati otpor i ne da se bojim otpora, nego na taj nacin ta osoba nece prihvatiti ono sto je cula i porazmisliti o tome (a to je ono sto zelimo, zar ne?) nego ce se opirati i nastavljati dalje po svom.

Ja to nekako nastojim u dvije recenice strpati razumjevanje prema pogresnom nacinu ponasanja i onda to skombiniram sa onim kako bi trebalo. Najcesce uspije!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    Citiraj Cicos macos prvotno napisa
    cicos, jesi li sigurna da beba od godine i pol smije jesti jetrica? :? pa jetra su prociscivac organizma, puna su otrova... cini mi se da je granica 2-3 godine.
    Pedica nam je preporučila, a uzimam ih uglavnom od svekija, koji imaju kontrolirano podrijetlo pilića, dinstam ih i serviram s pireom, tako da nije prejak okus. Davi se u njima, dok mi npr. smokiće, sokove ((kršitelj koda) i ****, koji su kao za djecu, a čini mi se da su puni kemije) i sl. odbija pod obavezno.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A joj, necu nikada zaboraviti kada su me 'pametni' pitali koga vise volim od roditelja. Plakala sam nocima jer se nisam mogla odluciti koga vise volim, ili ako bi nedaj boze na sekund pomislila da volim oca vise...koma...padala bi u depresiju...

...neki dan kod moje sestre. Neka mama sa curicom od 20 mj. Ta mama je bila ocarana Ahmedom pa ga je non stop drzala. Njena malena ljubomorna...onako zalosno gleda mamu sto drzi drugu bebicu...a stara joj veli 'Da, Ahmed je sada nasa beba. On ce kuci sa nama. On ce spavati u tvom kreveticu' :shock: A malena sva zalosna, izbezumljena od brige nece kuci sa svojom mamom...

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

necu nikada zaboraviti kada su me 'pametni' pitali koga vise volim od roditelja. Plakala sam nocima
    i meni se jedno dijete u vrticu rasplakalo kad ga je mama pitala koju tetu vise voli (odgojitelj sam) jer nas je dozivljavalo kao druge roditelje. Vjerojatno to neki roditelji ne kuze (ova mama valjda nije mislila da je to uopce moguce) ali s vecinom djece je tako.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S tim pitanjem koga najviše voli nismo se susreli sve donedavno kad ga je neki čiča u FINI to pitao, ali malac ga je izignorirao. Onda sam ga ja testirala po putu doma i odgovorio mi je da najviše voli mamu, tatu, baku.... i tak nabrajao dok nije pobrojio većinu poznatih tak da sam tu bedastoću smetnula s uma jer se on s tim čisto dobro nosi.

ALi sam taj dan u FINI malo friknula jer je mališi, naravno, bilo dosadno i zvrndao je okolo, ne na prevelikoj udaljenosti od mene (ništ nije ni vikao, ni šizio, nego jednostavno razgledavao i smijao se kad bi mu se ljudi kreveljili) pa se našla jedna gospođa koja mu je počela zveckati s ključevima i doslovno ga primila za ruku i dovukla do sebe govoreći mu da će mu dati ključeve i sl., na što sam reagirala tak da sam je zamolila da to ne radi jer je dijete ne pozna i ja ne želim da ga nepoznati ljudi mogu pridobiti ključevima i sl. Ona se ispričavala da je samo željela pomoći, što ja razumijem, nisam niti mislila da ona ima zle namjere, ali možda će jednom netko imati. Mališa se ionak maknuo od nje jer je imao dosta zanimacije okolo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni trenutno svi dizu zivce zbog toga sto je Edita jos u pelenama.
    A ona je trenutno u nekoj fazi kada se svega boji, tako da (iako mi je mjenjenja pelena na vrh glave), vise ni ne forsiram. Ljetos sam pokusavala navuc je na tutu (po onom tekstu sa Rode), ali nismo uspjeli. Ona se boji tute. :shock:
    I onda pocnem dobijat savjete tipa" pucni je po guzi nekoliko puta, pa ce sigurno htjeti na tutu" :/
    Ili, sto je jos uvijek ljuljas (tako je uspavljujemo). Kako si je tako navikla. A Edita je dijete kod kojeg nikakva sila ne pali.
    Ili, sto jos uvijek pije mlijeko na flasicu. A niko ne konta da Edita ima malog bracu i da je uzasno ljubomorna ako njemu nesto dam, a njoj ne.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mislim da je lijepo i prirodno da ljudi reagiraju na djecu, da im se obraćaju, da ih pokušaju zabaviti...
    Jedini je problem da smo danas svi malo paranoični, pa je svaka dobronamjerna nepoznata osoba potencijalna ubojica, pedofil, preprodavač bijelog roblja itd. S obzirom na teme koje zaokupljaju medije, to nije čudno.
    Nedavno smo MM i ja u šetnji vidjeli grupu djece kako se zabavljaju sa dva mlađa muškarca, e sad zaboravila sam o misionarima koje vjerske zajednice je bilo riječ, uglavnom dizali su djecu tako da su im se ona vješala na ruke i djeca su bila oduševljena. Riječ je bilo o mali većoj djeci koja su čini mi se u parku bila sama. Pogodite što mi je prvo palo na pamet?
    MM i ja zaključili smo da je prošlo k .... društvo u kojem takve scene automatski izazivaju sumnju.
    A sad da se vratim na temu, svatko kad postane roditelj misli da sve zna najbolje i još ako se i malo educira...i to je normalno, problemi nastaju kad ima potrebu to svoje znanje dijeliti s onima koji to nisu tražili.
    Meni ne pada na pamet petljati se u nečiji odgoj i to na osnovu razgovora koji čujem usput, to mi je previše bez obzira na to koliko pametan bio savjet. Ja mrzim kad mi se petljaju sa strane pa od toga polazim u komunikaciji s drugima.
    Stvar je malo složenija ako se radi o poznatim ljudima i super je ako imate nešto pametno za reći (bravo Sanja), problem je opet što svi koji komentiraju misle da je to što govore pametno.
    I da ne bi bilo zabune ovo gore je samo za slučajeve u kojima nema zlostavljanja, kad je riječ o zlostavljanju zakon su mi ljudi koji se ne libe niti uhvatiti zlostavljača za vrat ako ne ide drugačije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •