Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Prvorotkinja, beba 3500, zadak; carski ili vaginalno?

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Prvorotkinja, beba 3500, zadak; carski ili vaginalno?

Trudnoću mi je vodio privatnik i preporuča carski. Bila na pregledu u Petrovoj (gdje spadam po mjestu stanjovanja) i tamo su mi rekli da nije za carski nego vaginalni porod iako sam tražila carski.
    Dugo već pratim rad RODA-e i čitam ovaj odlični forum i prije trudnoće sam bila sigurna da želim samo prirodni porod. Međutim, sada se jako bojim vaginalnog porod s obzirom da je beba 3500 i na zadak. Bila bih puno mirnija da znam da ću imati carski rez. Nije me toliko strah bolova (jasno mi je da mora boljeti) više se bojim za ostale komplikacije vezano za bebu. Termin je 24.10.

Molim vas vaša iskustva ili iskustva poznanica. Šta da radim? Stvarno se bojim...
    Koliko je takav porod rizičan?
    Hvala!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne znam o rizicima, ali znam neke zene koje su rodile na zadak prvo dijete.
    Istina bebice su bile manje :/

U vinogradskoj 100% prvorotke idu na carski ako je beba na zadak, to je provjereno pa ako te bas strah....

U svakom slucaju zelim ti puno srece

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

UZV procjena težine djeteta je poprilično nepouzdana, meni su u 32.tj rekli da je dijete dobro preko 3kg, mislila sam da ću roditi slona, na kraju je bila 3600.
    Toliko o procjeni težine.
    A što se tiče zatka najbolje da ti je jave cure koje su rodile na zadak.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne moras roditi u bolnici gdje spadas. . . Meni su rekli da je zadak u 34tj i da cu na carski ako zako ostane, pa se beba za par dana okrenula. . . Osobno i ja sam za carski ako je zadak, ne bih se bas igrala i riskirala. A sto se tice tezine djetete, eee treba znati gledati i mjeriti.
    Meni su prije samog poroda procijenili 3200, rodila se sa 3190. . .

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Meni su prije samog poroda procijenili 3200, rodila se sa 3190. . .
    meni je doktor pogodio u gram 3500, ne griješe svi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Daner, pa zar ne možeš uvijek probati vaginalno, pa tek ako ne ide onda na carski ... pa većina nedogovorenih carskih se odvija na brzinu, tek ako nešto krene krivo, i gotovo je kako sam skužila na jedan dva ako se sve odvija u bolnici.
    ne znam kaj ti reći, probala bih vaginalno.
    Ako sam ja mogla roditi bebicu od 4500gr vaginalno, onda bi valjda tuda išla i naopačke okrenuta beba od 3500
    Ima i onaj tekst od M. Odenta 1000 razloga da vam ponude craski ili tako nekako ..
    Imam kolegicu koja je došal u bolnicu na carski jer je beba bila na zadak, dokotr je pregleda, pripreme je, ode u rađaonu, kaže droktor idemo još ultrazvuk napraviti za svaki slučaj ... i kaj mislite kaj se dogodilo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uh, zaoboravih reći .. ali ne bih nikada pristala na vaginalni porod bebe na zadak umjetno, odnosno indukcijom (prokidanje vodenjaka, drip, itd. sve što ide s tim).

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koliko je kasno za to, ali postoji masa vjezbica i tehnika kojima mozes barem probati motivirati bebu da se okrene. Naguglaj si "how to turn a breech baby" i naci ces dosta sugestija. Ne kosta te probati.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

osim težine (a 3500g nije puno) bitno je i kako je beba smještena. je li tzv. čisti stav zatkom, kod kojeg su nožice ispružene uz tijelo, ili su nožice ispod guze, ili nešto treće? je li beba već nisko u zdjelici, otvaraš li se..? ima tu puno faktora.

andrej se rodio na zadak (2900g) i imali smo jako lijep porod. vaginalni, naravno. i unatoč dripu nije bio jako bolan, a bolove u leđima koji bi trebali biti prisutni kod zatka uopće nisam osjetila.

btw meni je moj doc preporučio da pristanem na carski ako se u rodilištu ne nađe nitko s iskustvom poroda na zadak (ja imala sreće i naletjela na takvog, nikako nisam htjela carski). dakle kao faktor rizika nije naveo položaj djeteta nego neiskustvo doktora. ali valjda svako rodilište ima jednog takvog, a osim toga kod poroda za zadak obavezno je prisutna i nadslužba, dvije babice, kompletna pedijatrijska ekipa...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    andrej se rodio na zadak (2900g)
    Zaboravila si curi napomenuti da si ti sitne građe, vitka i niska. To je jako bitno, jer je tvoj A. na zadak s 2900 g tebi bio kao da sam ja rađala dijete od 4000 g na zadak.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kod zatka je bitno da beba ne bude lakša od 2500g i teža od... ne znam koliko, ali nije dobro da baš ima 4500g ili više. razlog je disproporcija glavice i ostatka tijela, u tom slučaju guza i tijelo izlaze dok porođajni kanal nije dovoljno širok da prođe glavica.

ali sve ovo mora procijeniti liječnik. ja samo nabrajam da vidite da nije tako jednostavno kao zadak=carski ili zadak=ma nemaš brige.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

teza od 3800-3900g.

to je zbog toga sto se kod vaginalnog porodjaja zatka glavica ne stigne izduziti nego izlazi u gotovo punom opsegu.

ja sam rodila drugo dijete na zadak, imao je 3650-3700 i veliki opseg glavice. s obzirom da si prvorotka to je ipak malo drugavcije jer, ako nista drugo, nema s iskustvo poroda. postoje metode kojima mozes pokusati preokrenuti bebu:
    - odredjene vjezbe, pogledaj na www.spinningbabies.com
    - akupunktura, ako zelis broj telefona javi se na pp
    - vanjski okret

ja sam osobno pokusala vjezbe i moxu(to je blagi oblik akupunkture), ali se malac stalno vracao u zadak, pa sam na kraju odustala.
    na vanjski okret ne znam da li bih isla. u stvari bih sigurno ako bi morala birati izmedju carskog reza i toga. vanjski okret je manipulacija bebom ali izvana, uz pretnju uvz-om i naravno, u ambulanti. pri tome lijecnik malo rukama bocka i stisce po tvom trbuhu u svrhu okretanja bebe.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

navodno se bebe najčešće vrate natrag. :/

meni se činilo sigurnije roditi bebu onako kako se namjestila nego da je pokušavam okrenuti (ali ovo je samo osobni doživljaj).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slazem s tobom ivy, ali da mi netko kaze evo sad izaberi, carski ili mozemo probati s vanjskim, ja bih rekla, ajmo probati s vanjskim.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otisao post prerano.

no vanjski okret je ipak zahvat koji moze imati i neke negativne posljedice. npr. pri okretu, ako se izvede prenaglo moze se pricepiti pupcana vrpca i eto ti velikog problema.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni bi bilo teško odlučiti između okreta i carskog.

čak se nisam osjećala ugodno radeći vježbe za okretanje pa sam prestala nakon par puta. ali ja sam mislila da je normalno da mi je dijete okrenuto na zadak pa nisam reprezentativni primjerak.

u svakom slučaju prvo bih s ginekologom temeljito analizirala situaciju, položaj i veličinu bebe, priprema li se tijelo već za porod ili nema nikakvih znakova...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Daner, ja mislim da svaka zena treba imati pravo BIRATI kako ce roditi.

Tvoja beba je relativno velika, na zadak, ti si prvorotkinja i bojis se zato vaginalnog poroda. Isto tako je bilo i kod mene. No, ja sam imala srecu da sam dosla na Sv. Duh kod divnog doktora koji niti sekund nije forsirao vaginalni porod uz sve te faktore.
    Ne daj se pokolebati ako znas sta zelis, informirana si i sigurna u svoj odabir.
    Savjetujem ti da odes na Sv. Duh - mislim da ce te primiti bez obzira na mjesto stanovanja. a Petrova - pa neki dan su bile u novinama sudske presude o njihovoj strucnosti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ja shvatila da daner traži informacije i iskustva...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

a ja shvatila da daner traži informacije i iskustva...
    Evo mog iskustva. Prva beba, procijenili tezinu u 37 tj na 3500, zadak. Ja sva u panici jos od 30 tj, kada smo skuzili da se ocito nece okrenuti. Doktor je odmah rekao da je prevelika i da ima malo mjesta i da se sigurno nece okrenuti. Tako je i bilo. Odmah sam rekla da bi radje carski, prevelika sam kukavica da se poradjam vaginalno. U 36. tj otisla sam 1x na Sv. Duh. Doktor je rekao da misli da je carski najbolja opcija sa najmanje rizika. Nisam zeljela cekati da porod sam krene da ne bi krenuo vaginalno, te smo se dogovorili za termin za dogovoreni carski sa 38 tj i 4 dana.
    Carski je bio super. Prekrasno iskustvo. Doktor mi je sve objasnjavao sta se radi, anesteziolog mi je drzao ruku i pricao sa mnom tijekom cijelog postupka, pedijatar je cekao da bebica izadje...Svi su bili divni. Odmah su mi je dali onako golu, tek rodjenu na poljubac, a onda su mi je donijeli nakon par minuta "sredjenu" i drzala sam je dok su me sivali.Imala je 3700. Dakle dobro su procijenili.

Dok sam bila na intenzivnoj dolazio mi je anesteziolog i stalno me provjeravao da li sve OK. Pedijatar je isto dolazio par puta i govorio kako je beba.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

unatoč tvojem pozitivnom iskustvu, carski je ozbiljna operacija koja nosi svoje rizike i posljedice. strah nije indikacija za carski rez. i kad se donosi ovakva odluka, onda treba s jedne strane staviti argumente za i protiv vaginalnog poroda, a s druge strane carski rez pa vidjeti što preteže.

uostalom, imali smo već topice o carskom rezu koji mogu pomoći daner u donošenju odluke (koju će ionako donijeti uz pomoć svojeg liječnika a ne forumaša).

kad se kaže zadak=carski, meni je to u rangu sa: dijete preko 4,5 kg ne može se roditi vaginalno. prvorotnkinje moraju imati epiziotomiju. žene s malim grudima neće imati dovoljno mlijeka... etc, etc...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja sam mozda preliberalana, mislim da je i mentalno stanje porodilje (citaj strah) bitan faktor.

Ja sam za pravo informiranog izbora, kako za prirodni vaginalni, tako i za carski.

U mom slucaju, ja sam mogla probati radjati zadak vagnialno, ali nakon iscrpnog, vrlo detaljnog informiranja po forumima, domacim i stranim medicinskim i "laickim" izvorima o rizicima i prednostima jednog i drugog nacina, ja sam odabrala carski. Imala sam srecu da sam dosla u ruke doktorima koji su imali isto razmisljanje, jer nazalost nema puno doktora u RH koji slusaju sto im rodilje govore.

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je beba bila na zadak i teska 4100 pri rodenju. rodla sam na carski (naruceni, na termin).
    cijelu trudnocu pripremala sam se na prirodan porod i ovo mi je bilo razocarenje. pitala sam doktora (kojem sam vjerovala) sto je bolje za bebu s obzirom na sve okolnosti. rekao mi je s obzirom na tezinu, opseg glavice i zadak ne bi preporucio prirodan porod MEDUTIM za zenu je naravno bolja opcija uvijek prirodan porod jer carski rez je ozbiljna operacija i maternica koja je rezana vise nece biti kao prije nikada naravno
    - carski kao carski nije tezak (ako naravno prode bez komplikacija) medutim oporavak je itekako tezak a odvojenost od bebice - da ne spominjem!
    uzmi ama bas sve faktore u obzir i donesi informiranu odluku...kao sto ms.ivy kaze puno faktora utjece na konacnu odluku pa ti je potreban i razgovor s doc-om

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako neko zna u 30 tjednu da se beba nece okrenuti. :? :?

Pa beba se moze okrenuti pred sami porod. Moj Noah je rodjen sa 4300gr a tjedan dana pred porod je bio na zadak i u tih tjedan se okrenuo kako je trebao i sve za pet.

Daner, sto god odlucis sretno.[/quote]

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je beba u 34tog tjedna bila na zadak i doktorica rekla da najvece sanse da se okrene su do 36tog tjedna kasnije je to manje verojatno.
    Tu u Njemackoj nerade porod na zadak odma te naruce za carski kod mene hvala bogu je sad sve ok sad beba se okrenula al da je bila na zadak onda bi isla 100% na carski.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Zaboravila si curi napomenuti da si ti sitne građe, vitka i niska. To je jako bitno, jer je tvoj A. na zadak s 2900 g tebi bio kao da sam ja rađala dijete od 4000 g na zadak.
    luna, ovo nije točno! građa majke, širina bokova i slično nema veze s lakoćom poroda! provjereno kod više doktora u više institucija!!!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je izvadak iz prijevoda dijela poglavlja koji govori o Dvojbenim indikacijama za carski rez (dakle, onima koje nisu nuzne, ali se koriste kao razlog za carski), iz knjige The Caesarean, Michela Odenta, koji ce biti uskoro objavljen na portalu

"Položaj zatkom (engl. breech presentation) predstavlja najtipičniji primjer kako, jedna objavljena studija, gotovo preko noći, može utjecati na praksu rađanja diljem svijeta. Bez da imalo pojednostavljujemo, možemo tvrditi da je prekretnica u povijesti porođaja na zadak bila u listopadu 2000. godine Na taj je dan, britanski časopis Lancet, jedan od najprestižnijih medicinskih časopisa na svijetu, objavio rezultate opsežnog istraživanja koji je obuhvatio 121 bolnicu u 26 država svijeta. Ovo je istraživanje imala veliku znanstvenu vrijednost zato što je bilo napravljeno po načelu slučajnog odabira ispitivačke skupine, što znači da su ždri****m istraživači podijelili populaciju trudnica u dvije grupe (engl. randomised control trial). Na taj način su mogli uspoređivati ishode poroda planiranog carskog reza i ishode planiranog vaginalnog poroda. Istraživali su samo potpuni položaj zatkom i nepotpuni položaj zatkom Nepotpuni položaj zatkom (engl.frank breech) znači da je guza predležeća čest, kukovi su savinuti, a nožice ispružene u koljenima. Potpuni položaj zatkom (engl. complete breech) znači da su i kukovi i nožice savinuti, ali nožice nisu ispod bebine guze. Položaj nogama (engl. footling presentation), u kojemu se jedna ili obje noge nalaze ispod guze, bili su isključeni iz ovog istraživanja.
    Evo kako su autori ovog istraživanja saželi svoje zaključke: «Za dijete koje se rađa u terminu i u položaju je zatka, planirani carski rez je bolji nego planirani vaginalni porod, a ozbiljne komplikacije kod majke slične u obje skupine.»
    Kao rezultat ovog istraživanja teško je danas naći porodničara koji će prihvatiti odgovornost za porod bebe na zadak vaginalnim putem. Rutinski pristup je taj da se pokuša preokrenuti dijete 3 ili 4 tjedna prije termina. Ako to ne uspije, predlaže se planirani carski rez.
    Uzmemo li u obzir rasprostranjenu zabludu vezanu uz fiziologiju rađanja, moramo prihvatiti činjenicu da ,ako je dijete u položaju zatkom, danas je uglavnom bolje roditi carskim rezom nego pokušati vaginalnim putem u prisutnosti neiskusnog i prestrašenog medicinskog osoblja. To će tako vjerojatno još dugo ostati, sve dok se temeljne potrebe rodilja, osobito potreba za privatnošću, ponovo ne pronađu i počnu uvažavati. Postoje žene koje prihvaćaju carski rez, ali intuitivno ili racionalno osjećaju da bi bilo povoljnije za bebu da se sačeka početak trudova. Ovaj stav dijele i mnogi pedijatri koji ističu da su rizici od tegoba dišnih putova manji nakon carskog reza učinjenog nakon početka spontanih trudova. Moramo imati na umu da je navodna prednost bolničkog rađanja mogućnost izvođenja operacije u bilo koje vrijeme dana ili noći. Obično se tvrdi da je hitni carski rez povezan s više komplikacija kod majke nego dogovoreni carski rez. Ali carski rez nakon što porod već započne (eng. in-labour caesarean) treba se jasno razlučiti od hitnog carskog reza (engl. emergency caesarean).

Danas moramo također misliti na žene koje, unatoč svim protivljenjima, žele izbjeći carski rez i pokušati vaginalnim putem. Mislim da je korisno proslijediti neka jednostavna pravila koja sam postupno usvojio prisustvujući tristotinjak porođaja na zadak vaginalnim putem (uključujući i dva poroda na zadak koja su se dogodila kod kuće):

• Najbolje moguće okruženje za porod jest ono koje isključuje prisutnost bilo koje druge osobe, osim iskusne, majčinski brižne, tihe i samozatajne babice koja se ne boji poroda na zadak.
    • Prvo porođajno doba je ispit, proba. Ako je taj dio poroda bez zapreka, moguć je lagan i brz vaginalni porod. Ako je prva faza duga i teška, treba izabrati carski rez bez odgode, prije točke na kojoj više nema povratka.
    • Budući je prvo porođajno doba proba, važno je da se umjetno ne olakšava, bilo lijekovima, bilo uranjanjem u vodu.
    • Nakon točke bez povratka, privatnost ostaje ključna stvar. Prioritet je učiniti porod jednostavnim i brzim koliko god je to moguće. Čak i slušanje otkucaja srca je beskorisno i kontraproduktivno ometanje. Osnovni cilj trebao bi biti stvaranje uvjeta za snažan refleks istiskivanja fetusa.
    • Nešto više odvažnosti dopušteno kod potpunog položaja na zadak (engl. frank breech) nego kod ostalih oblika položaja na zadak.

Strategije usvojene za porod na zadak imaju značajne učinke na ukupni postotak carskog reza, jer položaj na zadak predstavlja oko 3% svih poroda.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

građa majke, širina bokova i slično nema veze s lakoćom poroda! provjereno kod više doktora u više institucija!!!
    točno.
    ne treba zaboravit da se kosti lubanje djeteta u porodu i preklapaju, onoliko koliko treba.
    ali ima veze u kojem je položaju dijete, što opet ovisi o mnogim faktorima, a jedan od ključnih je u kolikoj mjeri žena ima privatnost.
    jer tada ima mogućnost da bolje osluškuje i "doživi " svoje tijelo, sama bira položaj koji joj odgovara, a to je gotovo uvijek instinktivno i onaj koji je u tom trenutku najpoželjniji za bebu.
    dijete se prilikom vaginalnog poroda zapravo mora spiralno rotirati , tako da lakoća/težina toga ima puno više veze položajem žene koja rađa, s njenim osjećajem sigurnosti (ili s druge strane straha-koji otpušta adrenalin i automatski koči ili čak zaustavlja porod), a puno manje s veličinom tj. srazmjerom veličine zdjelice/djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="miha"]
    građa majke, širina bokova i slično nema veze s lakoćom poroda! provjereno kod više doktora u više institucija!!!
    Nema s lakoćom, ali mislim da nije isto rađa li dijete od 4,5 kg žena od 152 i 42 kile i žena od 175 i 70 kila. Jednostavno čista fizika - u ovoj većoj ima više mjesta. A lakoća ili težina poroda je jaaaaaaaako subjektivan faktor i ovisi o previše komponenti da bi se uopće mogle davati nekakve procjene.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nema s lakoćom, ali mislim da nije isto rađa li dijete od 4,5 kg žena od 152 i 42 kile i žena od 175 i 70 kila. Jednostavno čista fizika - u ovoj većoj ima više mjesta.
    i opet si u krivu!
    ima li u kojoj više mjesta ovisi o onome što se ne određuje visinom i težinom majke. uostalom, i to 'više mjesta' nema veze s rađanjem općenito!
    svaki slučaj je individualan i tako ga i treba promatrati - od bebe do bebe i od majke do majke!
    jedino što određuje lakoću i mogućnost rađanja je odnos pojedine bebe i njezine majke. tu visina i težina nemaju apsolutno nikakvu ulogu!

vjeruj mi, imam 180cm i 'normalnih' 73kg pa ipak nisam mogla roditi vaginalno, a Rok je bio ispod 4500gr.

nakon toga sam provela mjesece proučavajući tematiku i skupljajući mišljenja različitih doktora s različitih strana i nije sve ovako banalno kako ti to vidiš. da je onda 5 godina specijalizacije ne bi imalo smisla!

uostalom, kad bi tvoja tvrdnja stajala onda bi carskim rezovima rađale samo sitne i mršave žene...

a tebi daner bih rekla samo da savjet tražiš na potpuno krivom mjestu - među (najvećim dijelom) neupućenim i za to neškolovanim ljudima! u svojoj si si glavi ionako koliko shvaćam sve već posložila za carski, prema tome umjesto da sjediš za kompjutorom trebala bi obilaziti bolnice i tražiti doktora koji će poštovati tvoje želje!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije velika beba valjda jedina indikacija za carski? :? Kod npr. placente previje uopće nema govora o vaginalnom porodu, niti kod kosog položaja bebe. Zatim preeklampsija, pa pad otkucaja srca ili loše opće stanje mame ili bebe...To su samo indikacije kojih se ovako napamet i odmah mogu sjetiti.

No, priznajem ti da sasvim sigurno znaš o tematici više od mene, ja nisam išla na carski niti sam uopće proučavala detaljno indikacije - štoviše, i sama sam imala prilično ozbiljnu indikaciju (visok tlak), ali sam inzistirala na vaginalnom i sve je prošlo u najboljem redu. Isto tako nikad ne bih išla govoriti daner da inzistira na vaginalnom - to je odluka koju svatko, nakon opsežnog informiranja, treba donijeti sam i/ili u konzultaciji s liječnikom u kojeg ima povjerenja.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pa nije velika beba valjda jedina indikacija za carski? :?
    pa naravno da nije, nije ni kod mene bila!

eto, kao što vidiš iz posta mamme juanite kod ni jednog razloga za carski rez se ne navodi "imajući u vidu dimenzije majke"...
    naravno da indikacija ima jako, jako puno - zato ti i kažem da tvoj zaključak tipa 'velika žena - više mjesta - lakš prolaz' i sve što se iz toga može dalje zaključiti nema apsolutno nikakvu utemeljenost u praksi!

naravno i neke indikacije navedene u tekstu su vrlo upitne i težina slučaja se razlikuje od rodilje do rodilje! e, pa kad sve to (i još više) pročitaš valja uzeti u obzir još nekoliko faktora koji će otežati ili olakšati porod - psihičku pripremljenost i želju svake majke posebno da svoje dijete rodi na jedan ili drugi način, zatim strah od određene poroda, stručnost kadra da izvede neki porod, opremljenost bolnice u kojoj se odvija, hitnost situacije i spremnost na rizik i majke i med.osoblja ijedne vrste poroda.

dakle, luna - nemoj krivo shvatiti, ali sve je to puno, puno složenije od toga koliki broj traperica netko nosi! reagirala sam samo na ovu tvoju tvrdnju i korelaciju s tvojom građom koja kod apsolutnio ni jedne indikacije za carski ne stoji!

Citiraj luna rocco prvotno napisa

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

... a sve skupa sa zatkom nema puno veze, tu je veličina bebe bitna radi omjera glavice i tijela a ne radi veličine mame.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

... a sve skupa sa zatkom nema puno veze, tu je veličina bebe bitna radi omjera glavice i tijela a ne radi veličine mame.
    ...odnosno omjer i širina glavice između slijepoočnica u prvome redu !

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

I mene su mjerili...Ja sam si nekako mislila: sta ako malo profula u tim silnim omjerima, pa nam zafali koji milimetar
    Sta cete, kukavicama kakva sam ja nikakvo uvjeravanje ne pomaze...

Osim toga, npr. M. Odent dovodi u pitanje studiju casopis Lancet i pobija je..ko zna, mozda za par mjeseci netko pobije njegove tvrdnje...Hocu reci, na kraju se ipak sve svede na rodilju - koji ce argument prevagnuti..Kod mene je to bio strah od poroda zatkom - mozda iracionalan, ali za mene stvaran.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne pobija on studiju .
    ako malo proučiš Odentov background, vidjet ćeš da je on prvenstveno znanstvenik i da se, za razliku od mnogih drugih opstetričara, on isključivo drži znanstveno dokazivih činjenica.
    on je čak i osnivač Primal health database http://www.birthworks.org/primalhealth/databank.phtml koja obuhvaća studije vezane uz primarni period-do 1. godine života.
    ne pobija studiju kad kaže :
    Uzmemo li u obzir rasprostranjenu zabludu vezanu uz fiziologiju rađanja, moramo prihvatiti činjenicu da, ako je dijete u položaju zatkom, danas je uglavnom bolje roditi carskim rezom nego pokušati vaginalnim putem u prisutnosti neiskusnog i prestrašenog medicinskog osoblja. To će tako vjerojatno još dugo ostati sve dok se temeljne potrebe rodilja, osobito potreba za privatnošću, ponovo ne pronađu i počnu uvažavati.
    ...nego stavlja naglasak na nešto što nije uzeto u obzir-jesu li u porodu zadovoljeni osnovni uvjeti za neometan fiziološki porod.
    samo vrijeme će pokazati koliko je to ključno.
    I inače mi je kod Odenta izuzetno zanimljivo to što on, kao veliki zagovornik fiziološkog poroda, svejedno daje prednost carskom rezu pred indukcijom.
    I kaže da je to stoga što je danas CR puno sigurniji nego što je nekad dio.
    više o tome pisano je na
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...kcija&start=50

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja sam jednom davno gledala neki film, cak mislim da je Nicole Kidman u njemu glumila ili netko drugi, ali nije bitno..Uglavnom, zadnja scena je strasna: porod lose zavrsi jre je beba bila na zadak, i ona prikazali rucicu kako viri iz vagine...To me i danas progoni...To me se dojmilo vise nego bilo istrazivanje..Kada sam bila trudna cesto sam to sanjala...Joj, kako sam naivna kukavica...Od filma sam imala nocne more...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure hvala na savjetima i sorry što se nisam prije javila.
    20.10 sam otišla u Vinogradsku na još jedne konzultacije s doktorom koji me je isti dan i odmah ostavio u bolnici, te dogovorio carski za ponedjeljak 23.10. I tako se mali dečko rodio carskim rezom s 3870 g, 51 cm i promjer glavice 37 cm. Sva sreća da sam otišla još jednom doktoru. Kad su me otvorili vidjeli su da imam i cistu na desnom jajniku pa su odmah i nju izvadili tako da je stvarno dobro prošlo. Sad sam neispavana i nemam vremena za internet što je i razlog zašto se nisam tako dugo javila. Sad moram ići. Pozdrav svima! :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hajd super. Decko je poveliki! Cestitam!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj daner prvotno napisa
    I tako se mali dečko rodio carskim rezom s 3870 g, 51 cm i promjer glavice 37 cm.
    huuuuura :D !!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •