Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Pitanje

Početno Pitanje

Suprug i ja živimo u Švedskoj. Njegova sestra ima sina koji je rođen u izvanbračnoj zajednici. Otac se ne brine za dijete niti želi čuti za njega. Suprug i ja bismo željeli posvojiti maloga i želimo da živi s nama u Švedskoj. Njegova sestra se slaže s nama. Zanima me da li je to moguće, kakav je postupak. Treba li nam dopuštenje i njegovoga oca za to ili je dovoljno samo majčino? Inače otac je upisan kao djetetov otac i hoće li to otežavati postupak?
    Igra li to kakvu ulogu što imamo švedsko državljanstvo, mislim da li kao strani državljani imamo pravo posvojiti dijete iz Hrvatske.

Puno vam hvala.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Posvojenje nećaka je po hrvatskom zakonu dopušteno. Osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo mogu posvojiti dijete, uz odobrenje nadležnog ministarstva. Ono što će vama stvarati probleme, su dvije stavke zakona o posvojenju, članak 129. 1 i 2: prvo, za posvojenje je potreban pristanak jednog ili oboje roditelja (u vašem slučaju oboje, jer je otac upisan kao roditelj); drugo, roditelj može dati pristanak za posvojenje djeteta kod poznatog posvojitelja, samo ako je taj posvojitelj maćeha ili očuh djeteta, dakle suprug ili supruga roditelja.

Mislim da u tom postupku morate uzeti odvjetnika. Ja bih na vašem mjestu prvo tražila skrbništvo, a onda eventualno posvojenje. Za dijete pod skrbništvom vrijede ponešto drugačija pravila posvojenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •