Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: odgovornost skole za skolarce

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno odgovornost skole za skolarce

zanima me, gdje u zakonu (i gdje je zakon, koji i sl...) pise kako je definirana odgovornost skole kao ustanove za skolarce?

zasto me zanima? u maticnoj skoli (u koju ne ide ida, al sam ja u vijecu) dio ucenika marendu uzima u skoli. dio ne uzima. svi redom (ovi prvi kad si pokupe marendu) moraju van skole za vrijeme trajanja velikog odmora. tada borave na prostoru pred skolom, secu oko skole, na igralistu... nista od toga nije fizicki ograniceno - nema nikakve zastitne ni ine ograde. dio ovih koji marendu ne uzimaju u skolu odlaze u okolne ducane. ravnatelj i osoblje skole smislili su izjavu kojom odgovornost za djecu koja za vrijeme odmora odu do ducana prebacuju sa sebe na roditelje. izjava glasi ovako nekako:

izjavljujem da sam suglasan da moje dijete za vrijeme v.o. kupuje marendu u okolnim ducanima. potpisom preuzimam odgovornost za sve dogadjaje koji se dogode u tom vremenu.
    mene zanima - smiju li oni to raditi, imaju li zakonske osnove da to cine ili po zakonu to izricito ne smiju raditi? sto s djecom ciji roditelji nisu potpisali ovu izjavu a odu pravit drustvo prijatelju do ducana?

i smiju li uopce "izbacivat" djecu van iz skole za vrijeme odmora? ja kad sam isla u tu skolu, mi smo uredno unutar skole jeli i boravili za vrijeme odmora. sad im boravak dozvoljavaju samo ako kisa pada...

jojjojjoj bit ce posla joooooj

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

litala, ja mislim da ti ovdje potpisujes da ti dijete SMIJE VANI pa zbog tog preuzimas odgovornost.
    ako ne potpises da smije vani onda ostaje u skoli.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dežurni učitelj bi trebao biti na dvorištu

naši ne idu po trgovinama

očito je do ravnatelja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

naši koji ne idu na 2 strani jezik uz potpis roditelja idu kući,koliko je to pravno utemeljeno ne znam

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, ne moze ostati u skoli osim ako kisa pada. sva su djeca vani za vrijeme marende.

jedino neka, kao, ostaju u neposrednoj blizini skole, a druga odlaze kupovat marendu u ducan.

dezurni ucitelji neznam sto rade. hodaju li oko skole ili ne. s prednje strane skole je jako nezgodno (ne)rjeseno parkiraliste i cesta (ne odvojeno vec se i parking koristi ko prolaz, ceka se da grad nesto poduzme... zbog novog naselja u neposrednoj blizini...), s jedne strane igraliste, s druge staza i neko grmlje, iza skole suma. i suma je skolska pa je malo tesko hvatat gdje se tko u tako velikom okolisu nalazi :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prisilite ih peticijom da sva djeca budu u školi

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko je meni poznato - ne bi smjeli. iako ima škola (kao npr. jedna iza name na trešnjevci) gdje djeca šalabazaju okolo, i gdje sam se ja svađala s pedagogicom.

naime, kako onuda idem na posao - njih nekoliko mi je NA POLEDICI iskočilo ispred auta :shock: ! kako sam se prestrašila - bolje da ne pričam. a njima je to bilo smiješno ...

pedagogica je mrtva-ladna izjavila da oni ne mogu paziti što djeca rade kad izađu iz škole - ZA VRIJEME ODMORA...

u našoj školi - čak i u osmom razredu - moralo se tražiti odobrenje za izlazak iz škole u vrijeme nastave. ako nisu imali zadnji sat - NISU smjeli doma, jer roditelji nisu znali da nema zadnjeg sata.

ja tu izjavu ne bih potpisala, a donijela bih i neku koju bih sama sročila - u smislu da škola u svakom trenutku zna GDJE mi je dijete nakon što ga povjerim njima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvar ravnatelja

i sve dok se nešto ne dogodi neće ništa poduzeti, nažalost

mislim da bi bilo lakše otvoriti neku trgovinicu s pecivima i sl. u školi pa da djeca budu unutra

tijekom odomra bi se eventualno smjela puštati van škole ali na ograđeno igralište - i to samo tijekom velikog odmora

mnoge srednje škole u Zagrebu to prakticiraju (najmanje 4 u koje sam svojedobno radila - i to prije 10 godina su to prakticirale)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    koliko je meni poznato - ne bi smjeli. iako ima škola (kao npr. jedna iza name na trešnjevci) gdje djeca šalabazaju okolo, i gdje sam se ja svađala s pedagogicom.
    Aaaaaaa!
    Odmah otpada kao mogući izbor, i to 5 godina unaprijed! Pa onaj izlaz na cestu je opasan!

Inače, ne znam kakva su sad pravila, ali u našoj osnovnoj (Jarun) nije se smjelo van iz škole za vrijeme odmora - jedino ako su klinci bili na školskom igralištu. Kakvi dućani, to je bilo najstrože zabranjeno (sjećam se jer je u 8. razredu bila fora bježati u dućan pod odmorom).
    Meni se uopće ne sviđa ideja da djeca za vrijeme odmora šeću okolo i još da idu u dućan. Pa ni mnogi odrasli nemaju osjećaj za vrijeme, a kamoli djeca, još prvašići koji možda i ne znaju gledati na sat. I kako znaju kad se treba vratiti?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nije se ni u moje vrijeme smjelo van. isla sam u tu istu skolu...

ocito su sad neka druga vremena pa se mora i ucenicima dozvolit da idu van...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok dijete boravi u školi, normalno je da je škola odgovorna za dijete. To uključuje i odmore. Postoje dežurni učitelji i pospremačice.

Djeca bi trebala jesti marendu u blagovaonici, i oni koji se hrane u školskoj kuhinji i oni koji su donijeli od kuće.
    Ako postoji školsko dovorište, nema razloga da djeca ne izađu van, ali moraju biti u krugu škole. No, kad su hladniji dani, nisam baš sretna kad ih vidim u majčicama vani. I ništa ne rade, samo stoje.
    Trčanje u dućan preko ceste nije dozvoljeno, tako piše u kućnom redu.
    Dogodi li se nešto, ne znam pokriva li osiguranje naknadu (mislim da osiguranje pokriva školu i krug škole, te put od kuće do škole).

Ja sam za to da se škola zaključava (kao i vrtići), WC im je unutra, hrana je unutra (tko se ne hrani, može donijeti obrok od kuće, ne mora trčati pod odmorom po marendu, neka je kupi prije škole), nema potrebe izlaziti van.
    Tako ionako sad po HNOS-u ima i vanučioničke nastave i kreativnije nastave (nema samo sjedenja, nešto se mora i raditi) pa imaju šansu biti vani na zraku i biti u pokretu da nisu cijeli dan zatvoreni u razredu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skola je odgovorna, odgovornost ne moze nitko niti preuzeti za dijete ispod 12 god. pa tako ni roditelji, uostalom pravno je taj papir bezvrijedan - ikakav takav dokument mora biti potpisan kod j.biljeznika
    a sto je najbolje - skole redom krse pravilnik oradu jer postavljaju samo dezurnog ucitelja - ucitelji su svi dezurni - veliko odmor je odmor za ucenike, po satnici rada odmor ucitelja je ukljucen u dio neposrednog rada i ostvaruju ga nakon nastave.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    skola je odgovorna, odgovornost ne moze nitko niti preuzeti za dijete ispod 12 god. pa tako ni roditelji, uostalom pravno je taj papir bezvrijedan - ikakav takav dokument mora biti potpisan kod j.biljeznika
    a sto je najbolje - skole redom krse pravilnik oradu jer postavljaju samo dezurnog ucitelja - ucitelji su svi dezurni - veliko odmor je odmor za ucenike, po satnici rada odmor ucitelja je ukljucen u dio neposrednog rada i ostvaruju ga nakon nastave.
    jel to znači da ja ne smijem promijeniti uložak ? ili otići obaviti veliku nuždu ? ili popiti čašu vode?

kad da idem ' pod satom? a možda bih trebala nositi pelene ko u Lidlu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

flo, mozes mi reci gdje to pise? zakon? pravilnik, odluka?

isla sam na stranice narodnih novina pa mi umjesto linkova na zakone staivlo neke hackedvirus linkove - pobjegla istog trena...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisu svi učitelji dežurni.

Ja sam dežurna samo jedan dan u tjednu.

Stanka mora biti tijekom rada, a ne nakon rada.

Nije lako odraditi šest sati u komadu bez stanke za odmor, s dežurstvom (kao što je kod mene slučaj).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma mora se djecu pustat van za vrijeme odmora, ja bih rekla cak i potcat - koja koma d moraju biti u zatvorenom po cijeli dan...

al zato treba imat dezurstva, a i kod osnovnih skola bilo bi dobro da se naprave ograde oko skole pa je onda lakse i sprijeciti nezgode.

a kaj se tice pisma za marendu i "oslobadanje" od odgovornosti, meni je to skroz OK. Uostalom, roditelj bi trebao, ako ne zeli da mu dijete lunja okolo bez nadleznosti odrasle osobe, obezbjeditit djetetu marendu prije polaska u skolu. U stvari, da sam ja ravnateljica skole, to bi bila i njihova obaveza (pa time i landranje van perimetra skole ne bi niti bilo dozvoljeno).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nije direktno, ali

Zakon o obveznim odnosima

Odgovornost druge osobe za maloljetnika
    Članak 1058.
    (1) Za štetu koju drugome prouzroči maloljetnik dok je pod nadzorom skrbnika, škole ili druge ustanove odgovara skrbnik, škola, odnosno druga ustanova, osim ako dokažu da su nadzor obavljali na način na koji su obvezani ili da bi šteta nastala i pri brižljivom obavljanju nadzora.
    (2) Ako za štetu odgovara i maloljetnik, odgovornost je solidarna.

iz toga proizlazi obveza škole za vršenjem nadzora

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno tako kako toma kaze.
    a nastavnik ima pravo otici na wc, ali to nije vrijeme za njihovumarendu - ne govorim napamet, slobodno pitajte sind. povjerenike i svoju satnicu posrednog i neposrednog rada.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Oprostite, ja sam se sjetila jednog svog kolege iz bivše škole, koji je bio sretan što djeca tumaraju po cesti i nezaštićenom dvorištu jer "tako ne stvaraju nered u školi..."
    Naša se ravnateljica protivi izlascima izvan škole i radi se sve na tome da djeca imaju marendu po dolasku u školu ili da se hrane u školi. I stalno nam tupi da je škola odgovorna za djecu dok su ona u školi, tako da ne shvaćam to potpisivanje, vjerojatno im se ne da ići van i vidjeti što rade i gdje su djeca za vrijeme odmora i tako skidaju odgovornost sa sebe. Roditelji bi se trebali pobuniti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •