U šumi topica mi nove korisnice platnenih pelena jedva se snalazimo i danima pretražujemo u potrazi za pravim, bolje rečeno osnovnim informacijama. Snađemo se i na način da curama koje već duže vrijeme koriste platnene pelene šaljemo privatne poruke s pitanjima. One uvijek srdačno odgovaraju, za "konzultacije" su uvijek spremne (op. topic o konzaltingu sam ja otvorila i na kraju tražila da se zatvori).
Platnene pelene su tema koja postaje sve zanimljivija roditeljima (i svima onima koji se tek pripremaju za roditeljstvo), smatram da bi jedan kratak tekst, uz već postojeći RODIN letak o platnenim pelenama, s glavnim informacijama bio od velike pomoći.
Ujedno sam upoznata i da je takav tekst već bio u pripremi od strane korisnica platnenih pelena pa bih voljela da ga dovršite/dovršimo ili ukoliko je potrebno javljam se za slaganje novog teksta. Kako nisam jako "u tome", potrebne infromacije mogu izvući s internet stranica i s već postojećih topica na ovome forumu.
Neka od pitanja koje su mene kao početnicu zanimala i kako bih koncipirala tekst:
Kako izgledaju moderne platnene pelene? (stavila bih nekoliko linkova)
Kakve vrste pelena postoje? (tetra, fitted, pocket, AIO - prijevod i objašnjenje u jednoj rečenici + o umetcima + link na pojedinu pelenu)
Od kakvog materijala su napravljene? (pamuk, flis, mikrofibra, flanel, izbijeljeni-neizbjeljeni; propusnost...)
Koje veličine pelena postoje? (one-size; usporedna tablica funta i inča s kilogramima i centimetrima; neke pelene su pliće, neke dublje; neke manje, neke veće po kroju...)
Vrste kopčanja (drukeri, čičak; zaštita čička; drukeri bočno, sprijeda, jedna red, dva reda - linkovi na pelene)
Održavanje (namakanje; pranje; prašak; omekšivač; sušenje; sušilica; skidanje fleka na suncu; čuvanje mokrih pelena;...)
Broj pelena (pocketica treba manje; fitted treba više...)
Zaštitne gaćice (materijali; veličine; krojevi - linkovi)
Pojava osipa (mogući uzroci i rješenja; korištenje zaštitnih krema i platnene pelene)
Nabava (hrvatske platnene; preko Interneta - plaćanje karticama, paypal; dostava; carina...)
Šivanje pelena (linkovi na krojeve i nekoliko savjeta npr. pranje materijala prije krojenja pelena; sastav materijala...)
Rječnik (kako se pelene uglavnom naručuju iz SAD-a i Kanade, dobro bi poslužio i kratak rječnik: prefolds, covers, inserts...; USPS...
Nekoliko osobnih iskustava mama iz RH (+ link na onu jednu stranicu gdje mame iz cijeloga svijeta ocjenjuju pelene i šalju dojmove i kritike)
Ima toga još ... Sada vi pucajte. Ukoliko imate tekst, i ako treba pomoći, javite mi. Može i na pp. Ako nemate komentara, prijedloga i sl. ja ću u sljedećih nekoliko tjedana složiti i izvući sve meni dostupne info s topica, predložiti tekst pa ga možemo skupa proći, preroštati i na kraju "zalijepiti" na ovaj podforum.
:D