Results 1 to 44 of 44

Thread: Tuta

Default Tuta

Stavila sam riječi "tuta" i "kahlica" u pretražnik, ali sve teme koje sam dobila odnose se na odvikavanje starije djece od pelena (1+) ili bezpelenaštvo.

Znam da ima dosta cura koje su po pitanju pelenaštva/bezpelenaštva nekakva "srednja struja" (i sama bih se svrstala u tu skupinu), samo na proljetnicama nas je bar 5, dakle čije bebe nisu bezpelenašice, ali koje ne žele čekati dvije-dvije i pol godine da krenu s tutom.

Dakle...Ja nemam nekog jasnog cilja u smislu "želim da se odvikne od pelena do xy dobi". Jedino što želim je privikavati ga polako na tutu. Prekjučer smo kupili tutu koja svira kad se nešto "obavi" u nju i to mi se za tako malu djecu čini super fora. Jučer i danas stavila sam ga na tutu ujutro (jučer se popiškio, danas ništa), a namjeravam ga staviti i nakon dva dnevna spavanja (evo, sad očekujem buđenje nakon prvog dnevnog spavanja).

Dakle, mame beba "srednjostrujašica", kad ste počele s tutom? Kako ste došle na ideju?
    Kad ih najčešće stavljate? Govorite im "piš" ili "kaka" ili nešto slično? Podupirete im leđa ako ne sjede samostalno?
    Kako vam ide?
    Kako vidite/priželjkujete razvoj situacije?

I, naravno, pobrojavanje - tutaši, ali ne i bezpelenaši, u skupini 0-1:

1. Kaleb (počeli 3 dana prije 7 mjeseci)

Još uvijek vapim za funkcijom edit...

Ja nemam neki jasan cilj...fulala rod i padež gore.

Olivija's Avatar

I ja se svrstavam u srednju struju: mislim da je ok da se odviknu s godinu i pol... Bez obzira na slatke platnene pelenice s kojima bih se "još uvijek igrala". Vezano za to sam postavila pitanje i na platnenima, no odgovora baš i nije bilo.
    Daklem, nabavila sam tutu - običnu i planiram ga staviti kad god primjetim da tiska za kakanje te nakon spavanja. Već smmo nekoliko puta kakali na WCu tako da ja sjedim iza njega...
    Tvoj je sinak malo mlađi pa ne znam za sjedenje što da ti velim. Mene strah da ne ustane i ne prevrne obavljeno!?

DaDo's Avatar

evo mi smo malo stariji od tvog Kaleba, ali još nismo pokušavali sjediti na tuti. Dario i ja smo bili sami jer nam je tata otišao raditi u zgb i onda sam ga morala vući sa sobom u wc i onda je majstor sjedio na tuti zajedno sa mnom i to nam je postao običaj imao je oko 8 mjeseci. nisam mu ništa govorila dok je sjedio, već bih mu unaprijed rekla da idemo piškiti i kakiti. jako je volio sjediti na tuti, ali se meni iskreno činilo prerano odvikavati ga prije prve godine.. makli smo se iz pelena s godinu i 9 mjeseci. nju ću probati odviknuti ranije, slijedeće ljeto.

Deaedi's Avatar

Default RE:

Moja H kaka u tutu od točno prvog rođendana. Trebalo joj je tjedan dana da nauči. Tuta je u dnevnom boravku, uvijek na istom mjestu, na tabureu, tako je ona može sama uzeti ili prije, dok je bila manja, pokazati.

Imali smo od tada možda 3,4 nezgode, kada se zaigrala u drugoj sobi i zaboravila..pa je trcala do tute kada je vec bilo gotovo. Sada vice tuta, tuta, sama je uzima i pokusava se skinuti.

Ovo ljeto kada je imala 17,18 mjeseci pokusali smo je nauciti da piski na tutu, ali nismo uspjeli. Doduse nismo forsirali, ali vidjeli smo da nije spremna. Ona jako puno pije i jako cesto je piskila, pa smo odustali. Probati cemo za koji mjesec. No, prezadovoljna sam sto je tako rano pocela kakati na tutu.

Mi nikad nismo imali tutu, kupila sam onaj nastavak za normalan wc (koristimo ga i danas).
    Hrvoje je počeo kakati u wc s 5 mjeseci (i uglavnom kakati, pišanje - ako je slučajno došlo uz kakanje ); skužila sam njegovo napinjanje i umjesto da ga pustim da se muči u pelenu, raskomotila sam ga i pridržavala ga iznad wc-a.

I do trenutka kad je samostalno prohodao - ni jednom se nije pokakao u pelenu. Onda mu je hodanje (i skrivanje po kutevima) postalo jako zanimljivo i tu i tamo mu se znala desiti nezgoda s kakanjem u pelenu.

Pelene smo po danu skinuli s nepunih 18 mjeseci, a par tjedana nakon toga skinuli smo i noćnu.

Sad će napuniti 22 mjeseca i stvarno je super - gotovo bez nezgoda. U zadnje vrijeme (zadnjih par tjedana) se dva puta pokakao u gaćice, ali to sam mu namjerno dozvolila, jer mu je antibiotik kojeg je popio prije mjesec dana toliko iziritirao crijeva da se nakon toga bojao kakati (otvorila sam i poseban topic o tome) i onda je zadržavao stolicu namjerno i po par dana kako ga ne bi peklo dok kaka. Nakon par dana stolica je postala tako tvrda da mu je svaki put pukao otvor anusa - onda ga je to boljelo pa je zbog toga zadržavao i tako u krug. Onda sam skužila da ga manje boli ako kaka dok stoji. I sad smo to tako sanirali, više ne puca i opet kakamo u wc :D

Isto srednja struja; otvaranje pelene, bodrenje, cue, pišanje nad lavandinom/u kadu/u grmlje počeli u toj nekoj dobi od šest ili sedam mjeseci. Prije toga bi je znali sat, dva puštati golu na prostirci, pa bi pišala ili kakala pod sebe. Dok nije počela samostalno sjediti, ali ponekad i sada (imamo 15 mjeseci), pridržavala bih je iznad lavandina na način da bi bila u poluležećem položaju, moje ruke ispod koljena i oko prsa, lagano raširene nogice. S vremenom se počela sama oslanjati na noge, doslovno stajati u lavandinu ili kadi. Ili u grmlju. Zadnjih mjesec, dva koristimo tutu, ali je njen odnos prema tuti dosta ambivalentan; ponekad joj se sviđa jer ja sjedim na zahodu i pišam, a ona sjedi na tuti i piša. Opet, ponekad se ljuti jer ne vidi kako proizvodi izlaze. U svakom slučaju, uvijek mašemo kada ode pišalina u sifon ili izlijem u wc.
    Kad sam sama s njom čitav dan nam ne treba pelena.
    Bez pelene smo noću od nekih deset mjeseci. Odnosno, ne piša noću od tada.
    Tata kuži kada će pišat ili kakat, ali je rijetko stavi na neko određeno mjesto. On kaže da ga ona ne pita da je stavi negdje, nego samo kazuje što radi.

Buffy's Avatar

Default Re: Tuta

LR opet nas pobrojavas - pa kad ce ti dosaditi ccccccc

2. Enea (poceli s 5,5 mjeseci)

Nas je ponukala mama Juanita na tutu i hvala joj.
    Enea piski na tutu kod svakog presvlacenja. Mi smo inace platneni. S kakanjem je vec lutrija. Obicno kaka ujutro no ne svaki dan pa kad utrefimo - utrefimo. Jos ne kuzimo znakove jer ona ne tiska tako ocito da bi stigli do tute.
    Poticaj je kod nas pjevusenje iste melodije. A ti ljenivica kupujes tutu koja pjeva.
    A do kad?
    E to i mene interesira.

litala's Avatar

meni je leo bio srednjestrujas

kad je poceo sjediti, pocela sam ga stavljati na tutu, tamo bi piskio jednom-dva-tri puta dnevno (kako kad), kakao na tutu nije nikad...

a onda je poceo kretat u puzanje i tuta je otisla u spremiste nema sanse da ostane sjedit, dize se iste sekunde i odlazi... tako da sam odustala.

kaka jednom dnevno i pokusala sam vise puta skinuti ga i staviti ga na wc, cak ljeti, kad je cijele dane bio ful gol, samo bi ga odnijela do wc-a, ali nijednom nije nastavio kakati... izgleda da ga jako smeta kad ga ometam i skroz zaustavi kakanje i krene kakat tek puno kasnije (pola sata, sat-dva...) tako da sam i to prestala raditi.

sad kad se krene napinjati, ja pitam: kakas leo? a on stenjuci odgovori: da!

kli_kli's Avatar

Evo Novi je bas slican litalinom leu.
    On je sa 6 meseci poceo da puzi, i od tada nije bilo sanse da ga bilo sta i bilo kako drzi na tuti (nosi).
    Sad ima 16 meseci i kuci je stalno samo u gacicama, a kad idemo napolje i nocu nosimo platnene.
    On vec neko vreme dobro zna sta je piskenje i kakenje, gde piske mama, tata i teta, a gde (bi trebalo) da piski on, ali mu svako ometanje naarvno smeta.
    Ja sam ga inace, ne znajuci za bespelanstvo, od pocetka puno drzala golog.

Irena001's Avatar

Default Re: Tuta

[quote="Buffy"]LR opet nas pobrojavas - pa kad ce ti dosaditi ccccccc

3. Manuella (počeli sa 6 mjeseci i par dana)
    Mene ste vi ponutkale da joj upim tutu i obično ju stavim ujutro (kada znam da obično kaka i obavezno navečer prije kupanja. Do sada u ovih par dana- svaku večer se obavezno popiškila, i jednom ujutro i pokakala :D

Poticaj je nama puštanje vode iz špine, masiranje trbuščića i ponavljanje:"šššššššššššššš, beba piški, ššššššššššš"
    Za sada je uspješno :D

Irena001's Avatar

Ima tipfelera u mom postu kako sam citirala Buffy zbog popisa- sorry

momze's Avatar

Sergeja sam pocela stavljati na tutu sa 7 mjeseci, no nuzdu je poceo obavljati redovno sa nekih 10 mjeseci. pelene (platnene) ostavio sa 17 mjeseci.

Zacha sam pocela stavljati sa 8 mjeseci, a sa 9 mjeseci bi se redovno ujutro pokakio u tutu.

Zacha sam pocela sam ih stavljati na tutu zato sto mi se ucinilo da im je lakse prazniti se i svidjalo im se. obicno bi sjedili jedno nasuprot drugog - ja na wc skoljci, Zach na tutici i onda bi ja govorila "mama ili Zach piski, pi-pi-pi" ili "ka-ka-ka".

i naravno, obavezno bi se divili 'sadrzaju' tutice.

Ivček's Avatar

4. Max (počeli sa 7 mjeseci)

Ja od rođenja Maxu govorim piš i kaka, a preko ljeta smo bili malo i bezpelenaši, znači srednja struja. Čim je naučio sjediti kupila sam tutu, najobičniju bijelu za dečke. Prvo sam ga posjedala par minuta nakon svakog buđenja na piškenje i kad bi vidjela da se crveni u licu i da počinje tiskati. Neki put bi uspjelo, neki ne. Sada svaki put kad ga posjednem obavi pišanje, a često se usput i pokaka. Ne mislim skidati rekord u odvikavanju od pelena (ja se odviknula skroz s 15 mj.), ali mislim da će im to pomoći kad dođe vrijeme za to.

Irchi's Avatar

5. Tin (počeli s 5 mjeseci)

Od početka Tinu dajem znak kad kaka (nešto slično njegovom zvuku napinjanja) i govorim kakaš, a kad bi kod presvlačenja piškio govorila bih mu piški. Mi smo dakle srednja struja (noć mi se nakako čini nemogućom misijom, bar za sad).
    Od prije nekih dva tjedna koristimo tutu i to na način da ga čim se probudi jurim staviti na nju. Pridržavam ga ispod pazuha i naslonim na sebe (kad mi dozvoli) i dajem stenjajući znak plus popratim kakanje sa kakaš i piškenje sa piški. Za sada nam ide super :D i ja sam ful zadovoljna jer prepoznaje moj znak, a već kuži i položaj pa ako ga skidam u tom položaju već počne piškiti. Primjećujem da su pelene puno lakše i da manje piški u njih, kao da čeka da ide piškiti na tutu. Što se tiče kakanja on vrlo brzo iza prvog stenjanja počne kakati tako da moram brzo reagirati. Za sada uspješno kakamo ( ulovili smo skoro svako, samo tata nije još tako brz kao mama) i on se svaki put kad mu dajem znak napinje i za kakanje i za piškenje (pa ako ima šta za izbacit to i izađe van).
    Moja je želja da ga uspijem naučiti na tutu i time i olakšam put do odvikavnja od pelena jer mi ne koristimo platnene(a želim svom djetetu da što kraće pati u plastici ).
    Inače po fotkama vidim da mnogi proljetni tutaši i tutašice imaju istu crvenu tutu kao i mi . Pravo smo pleme.

Sanela-Naja's Avatar

Evo i nas. tutu još nismo kupili ali planiram za mjesec dana - znači sa 5,5 mj. za sad kada kaka govorim joj "Naja kaka" i stenjem sa njom / nekad umire od smjeha na moje stenjanje/ -planiram je stavljati na tutu i pridržavati..pa kako bude

Felix's Avatar

6. zeko (odmotana pelena - 2mj, tuta - 4mj)

od rodjenja mu dajem znak sssss, isti za pisanje i kakanje. jedno vrijeme smo bili i bez pelena, sad kako je zahladilo trazim najbolji nacin. doma je obicno samo u majici i platnenoj peleni, stavljam ga na tutu kod presvlacenja, nakon spavanja i ako skuzim da mi daje znak ili se pocinje napinjati. vidim da kuzi sto radi i to mi je super.

obzirom da jos ne sjedi, na tuti ga pridrzavam tako da je naslonjen ledjima na mene a guza visi u zraku nad tutom. zapisavali smo vec i travu, umivaonik, wc, kadu...

kako bilo, cim dodju topli dani iduce godine skidam ga iz pelene (mozda i ranije ako se ohrabrim) pa cemo bit zapisani i popisani dok ne apsolviramo temu sad mi je zao sto nisam iskoristila ljeto i ozbiljnije pocela sa 2 mjeseca.

Ela je u prvih par mjeseci stenjala dok je kakala ili se barem stišala (intelektualni rad 8) ), a sada to obavi da i ne skužim pa ništa od lovljenja i inih metoda. Nekad joj kakica smrdi (a to je zbilja rijetko jer još uvijek samo cikimo + voće) pa onda normalno skužim, ali inače, da joj ne virkam u pelenu mogla bi bit ukakana i po dva sata a da ja nemam pojma.

Kahlica iliti tuta s bilo kojim stimulansom tipa glazbe razvija uvjetovani refleks, pa se može desiti da se beba ne ''prazni'' ako ne čuje tu glazbu. Mislim da je to opasno. Mi planiramo kupiti nastavak na dasku za wc ali ne znam još kad, ma ja ne bih ništa požurivala.

Jutros smo kakali u tutu!!! :D

Quote Originally Posted by Zvrk
    Kahlica iliti tuta s bilo kojim stimulansom tipa glazbe razvija uvjetovani refleks, pa se može desiti da se beba ne ''prazni'' ako ne čuje tu glazbu. Mislim da je to opasno. Mi planiramo kupiti nastavak na dasku za wc ali ne znam još kad, ma ja ne bih ništa požurivala.
    Ali muzika dolazi NAKON, znači on je ne čuje sve dok se ne isprazni...
    I pišpiš/kaka je isto poticaj, mislim da je u toj dobi i bitno povezati eliminaciju uz neki poticaj, jer nema šanse da drugačije skuže.

Felix, mi smo s dva tjedna krenuli s kakanjem u odmotanu pelenu i to je funkcioniralo neka 3 mjeseca, ali onda jednostavno više nije htio. Od 3 mjeseca do prije neki dan kakao je pod mobilom (zato MD i ja kinderbet nazivamo "WC" jer je tamo bio samo kad bi kakao ), ali se bez frke jutros prešaltao na kahlicu.

A što ako mu se ta muzika tako dopadne da će se jadničak napinjati i napinjati i napinjati čak i ako mu nije "sila" samo da bi čuo tu muziku?

Quote Originally Posted by Amalthea
    A što ako mu se ta muzika tako dopadne da će se jadničak napinjati i napinjati i napinjati čak i ako mu nije "sila" samo da bi čuo tu muziku?
    E ježi ga sad, koji scenariji.

Olivija's Avatar

kak sam i predvidila: oš'o moj mali čovjek s tute... Dosadno mu sjediti, bez obzira na mamino gluparanje... Probati ću opet

Goge's Avatar

Sad ste me ponukale da i ja Luki ponudim kaklicu. Kad kaka obično se nasloni na stolicu ili kauč i stenje. Ja ga svaki put pitam da li kaka, ali ne odgovara mi (valjda jer ima posla). Baš ćemo probat, pa vam se javim!

josie's Avatar

naša tuta stoji već mjesecima neupotrebljena.
    sa kojih 6mj smo krenuli "probati", i piškio je u tutu par puta, kakao kad bi mu skinula pelenu i govorila "kaka beba" i sl.
    ne znam niti sama kada i zašto smo prestali s tim, ali čim je propuzao i ubrzo za tim prohodao, odbija sjesti na tutu.
    zapravo, sjedne, ali prvo izvadi onu zdjelicu gdje bi se trebao popiškiti, unutra ugura nogice i onda sjedne i blesira se.
    pokušali smo i sa wc-om, ali čim sjedne hoće dolje, krevelji se, a da ga forsiram, ne pada mi na pamet.
    sad, najveći je problem što kada mu ponekad (zadnjih dana sve češće), stavim pelenu žali se da ga buba i žulja, pa skinem pelenu i obućem mu gaćice.
    ali on u gaćice piški i neće u tutu ili wc.
    zna kada mu se piški, daje znakove i za jedno i drugo, ne radi to spontano, ali neće skinuti hlaće i obaviti to kako mu ja potpuno slikovito pokazujem.
    već sam luda od svega, jer ga ne mogu samo ostaviti u gaćicama čekajući da ih popiški, pa mijenjati za druge, već ima i trenirkicu po doma pa i to mjenjamo svako malo.
    ponestaje mi ideja i donjih djelova trenirki i hlača.
    ima li netko pametan savjet?

Mirta30's Avatar

mi smo imali danas upoznavanje s kahlicom, ljepo ju je gledao, gurao po stanu, slinio u nju......
    nemam pojma kako mu osvještavati da kaka ili piška, jer on nikada ne daje nikakav signal da je u poslu.
    josie ja sam još puno koraka iza tebe

Felix's Avatar

mi imamo obicnu najobicniju narancastu (da ide sa slingom 8) ) tutu za 20-30kn iz mercatonea.

pazite da tuta ne bude prevelika, da otvor nije presirok (beba ne smije 'curiti' unutra) i da nogice dodiruju pod.

i jedan hint koji mi je odala skoljkica (mozda je to ocito i logicno al meni nije): ukakana tuta kod malih beba se najlakse pere tako da se kakica tusem jakim mlazom dobro istusira, i kad se sve pomijesa izlije se u wc. izludjivala me ljepljiva kakica koja nikako da se skine sa unutrasnjosti tute.

Mi smo poceli sa tutom sa 8 mjeseci, prvo ujutro pa nakon par tjedana po nekoliko puta na dan, obicno kad mijenjamo pelene i kad se pocne napinjati. I mi koristimo zvukove pssssss ili naprezanje. Imali smo puno uspjeha i isto toliko neuspjeha. I sada sa navrsenom godinom dana imamo nezgoda, najcesce kad smo u autu jer joj se najsljadje kakit dok sjedi u autosjedalici. Mora bit da je nova Tobica inspirira na kakanje.

LR, je li mozda imas onu kahlicu sa "Somewhere over the rainbow...". Ja vise ludim na tu muziku i kupit cu "tihu" tutu. Neku noc je pocela svirati sama od sebe, prvo sam se prepala jer je onaj metalni zvuk zvucao stvarno spooky onako u mraku a onda mi se bilo lijeno ustat i patila sam se pola sata i nadala se da ce prestat ali uzalud. Na kraju sam se ustala i lupala s tutom od pod da prestane jer druge metode nisu davale rezultata.

Quote Originally Posted by Timmy
    LR, je li mozda imas onu kahlicu sa "Somewhere over the rainbow...". Ja vise ludim na tu muziku i kupit cu "tihu" tutu. Neku noc je pocela svirati sama od sebe, prvo sam se prepala jer je onaj metalni zvuk zvucao stvarno spooky onako u mraku a onda mi se bilo lijeno ustat i patila sam se pola sata i nadala se da ce prestat ali uzalud. Na kraju sam se ustala i lupala s tutom od pod da prestane jer druge metode nisu davale rezultata.
    Oprosti, ali umrla sam od smijeha zamišljajući te kako u gluho doba noći udaraš nesretnom tutom po podu.

Naša svira Oh, my darling Clemetine, ali rado bih da svira Somewhere over the rainbow, jer volim tu pjesmu...

K. svaki dan piški u tutu po par puta, a kakao je do sad samo jednom.

Buffy's Avatar

Quote Originally Posted by Luna Rocco
    Naša svira Oh, my darling Clemetine, ali rado bih da svira Somewhere over the rainbow, jer volim tu pjesmu...
    Ja kad sam pod stresom nesvjesno pjevusim "Somewhere over the rainbow"

drndalica's Avatar

I ja razmišljam o tuti ali nije mi jasno kako vam uspijeva zadržati ih na jednom mjestu duže od par sekundi? Da sjedi koliko toliko mirno na jednom mjestu? Meni zvuči nemoguće. Moj mali bi najradije trčao da može. :shock: Toliko je energičan. Kako je krenuo ne bi me čudilo da ga već sutra ulovim u trku!!

Buffy's Avatar

Quote Originally Posted by drndalica
    I ja razmišljam o tuti ali nije mi jasno kako vam uspijeva zadržati ih na jednom mjestu duže od par sekundi? Da sjedi koliko toliko mirno na jednom mjestu? Meni zvuči nemoguće. Moj mali bi najradije trčao da može. :shock: Toliko je energičan. Kako je krenuo ne bi me čudilo da ga već sutra ulovim u trku!!
    Nasi jos ni ne sjede a kamoli da bjeze!
    Ako ne zeli sjediti onda joj se ne piski

iki's Avatar

Kupili smo danas preslatku malu crvenu tutu u kiki za 13kn.
    Slijede prvi pokušaji pa se javimo.

Olivija's Avatar

Evo moje čedo opet otišlo neobavljena posla! Stavila sam mu malu šamlicu ispred, i vozikala autiće i napravila cijeli kabuki teatar, no on je sve odgurnuo i otišao lijepo čovjek četveronoške... Dosadno mu je sjediti na jednom mjestu!

Irena001's Avatar

Ja joj dam slikovnicu, pa ona gleda sličice i čiči :D

Irchi's Avatar

Mi isto tako još ne sjedimo, ali mama je već dobila svoje . Skidam citat s proljetnih.
    Quote Originally Posted by Irchi
    danas se pokušao odgurnuti i pruža mi otpor pa sam dobila piš po nozi, vražićak mali.

Mi se drzimo za ruke i gledamo oci u oci . Kod nas zaista dolazi do izrazaja ona "gleda me u oci i s..e", sorry za bezobrazluk curke , i inace mi je ta rijec mrska.

6. zeko (odmotana pelena - 2mj, tuta - 4mj)
    7. Ivor (8,5 mj)

Počeli prije nekih 7 dana i odmah skužio, popiški se svaki put, a ujutro najčešće i pokaka. Prije tute smo išli zajedno na WC (on ispred mene) i obavio je to na WC-u. Ne sjedi dugo, ali brzo sve obavi pa i ne treba
    Dam mu koju igračkicu i to je to.

Podižem malo ovaj topic - jest da je na 0-1, ali bezveze mi je otvarati novi samo zato što nije na 1-3.

Zanima me kako stojite s tutom vi malo veći, 1+?

Kaleb sa svojih nepunih 15 mjeseci ujutro nakon buđenja piški i kaka u tutu (baš čeka na tutu, neki dan sam ga stavila tek nekih pola sata nakon buđenja i tek kad sam ga stavila je obavio svoje) i još jednom ili dvaput tijekom dana se popiški (ja ga stavim kad mi se čini da bi se mogao popiškiti - npr., nakon popodnevnog buđenja - u 90% slučajeva se popiški).

Stavljam ga na tutu iz dva razloga - prvo jer kaka uvijek ujutro, pa mislim da mu je puno lakše iskakati se u tutu nego u pelene - npr. u pelene je kakao u par navrata po malo, a u tutu sve istovari odjednom, a drugo jer želim da mu tuta bude nešto normalno, a ne da dobije fraze kad ga s dvije godine stavim prvi put na nju.
    Žao mi je što se nisam više trudila dok je bio manji...Nakon što sam ga s 7-8 mjeseci stavljala na tutu, zanemarila sam to do prije mjesec dana...Sad smo mjesec dana redoviti, baš svaki dan.

Kako je s ostalima?

Btw, može li moderatorica prebaciti ovu temu na 1-3 i malo modificirati naslov (1+), sad me baš zanima za ove malo veće.

Pa evo mi smo počeli sa nekih 8,5mj i sad je 8 mj stariji i stvar je nepromijenjena, što znači da ga i dalje stavljam na tutu (ili na onu malu daskicu na WC školjku-to najčešće kod bake i dede), isto se ujutro gotovo uvijek popiški (jedino ako se malo ne igramo u krevetu prije dizanja pa onda obavi u pelenu), ne znam kad se zadnji put pokakao u pelenu (?).
    Ali ako te zanimalo da li traži i da li pokazuje neke znakove... to baš nisam sigurna. Počeo je u zadnje vrijeme odlaziti sam po tutu koja stoji u kupaonici, pa ga ja onda skinem (ono kao dijete traži pa ajde) i koji put obavi koji put ne. Tako da mislim da nije još baš svjestan, ali mene je super to što ŽELI sjediti na tuti, ako ne želi ja ga ne forsiram (ako se sam digne), probam ga staviti još jednom i dati mu neku igračku, ako ni onda ne želi-idemo dalje.
    Super mi je to što kaka već dugo na tutu (hm, i pelene mi se lakše peru hehe).

momtobe's Avatar

Hana ima 14 mjeseci i vec mjesecima doma imamo tutu...ali ona ne zeli sjediti na njoj dulje od 5 sekundi.

Buffy's Avatar

Enea ima 14 mjeseci i slicno Kalebu ujutro kaka na tutu osim ako joj se ne kaka onda to obicno ucini u pelenu tijekom dana.
    Mi koristimo tutu svako jutro od njenih navrsenih 6 mjeseci. Onda mama ode na posao a tata je stavlja na tutu kod presvlacenja pa ponekad piski ponekad ne a jeednako je i sa voljom sjedenja na istoj.
    Zadnjih para dana (u fazi je: samo sto nisam prohodala - pustite me da stojim) tuta je postala neprijatelj jer se na njoj sjedi
    Kad sam doma ja je skinem pa jurcamo bez pelena i onda je pitam svako malo (cca 30minuta) hoce li piskiti tj stavim je na tutu. Nekad piski u gace a nekad ipak u tutu. Ja naprosto ne pratim signale pa je sve to zbrkano

Riana's Avatar

Quote Originally Posted by momtobe
    Hana ima 14 mjeseci i vec mjesecima doma imamo tutu...ali ona ne zeli sjediti na njoj dulje od 5 sekundi.
    ovako i mi već duže vrijeme (18,5 mj)
    nekad potrefimo nekad ne

koalica's Avatar

Ok, sad vi stare iskusnjare pomozite jednoj novoj i neukoj. Daklče, prije koji dan sam kupila tutu ali Nika nije htjela sjest na nju. Imam osjećaj da je se boji kad osjeti da gola sjedne na nju. Samo se onako propne. Al se zato super poigrala s njom, izlizala ju.......Zapravo sam ju počela stavljat na tutu jer svaki put kad joj skinem pelenu ona nakon pola minute piški. Pa sam htjela probat. I kaki uvijek iza ručka.
    E sad, moj plan je slijedeći - par dana maknut tutu da zaboravi na nju a onda lagano upoznavanje i igranje, pa ću malo ja sjedit na njoj da ona vidi čemu to služi (naravno, ne gola ), pa ću pomalo nju posjedat obučenu, pa kad to prihvati onda ću ju probat stavit golu. Recimo po minutu svaki put kad skinem pelenu. Jel mislite da bi ovaj put moglo ić????

Olivija's Avatar

Ah vidim da nisam napisala fazu kada je napokon sjedio na tuti: uglavnom nakon spavanja ili po povratku iz šetnje i obavio posao (nekada mali, nekada i veliki), no sada opet ne želi sjediti na tuti! Ni igračke, ni slikovnice ne pomažu. Iako, u nekoliko navrata mi se gol popiškio i to nam je odmah prijavio...