Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 77

Tema: sjedenje u AS duže od 2 sata za male bebe

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno sjedenje u AS duže od 2 sata za male bebe

Par pitanja za eksperte u tematici AS:
    Prvo sam čula da se skroz male bebe ne smiju dugo držati u AS jer bi trebale ležati na skroz ravnom. Max 2 sata.
    Onda čujem na tečaju vezanja marama da je to zastarjelo (da beba mora biti na ravnom) jer je bebi prirodno biti u lagano zakrivljenom položaju (tako je cijelo vrijeme bila i u trbuhu) - zato ju se može dugo nositi u marami gdje definitvno NIJE u ravnom položaju (ljude je to najviše mučilo - kao, kako to da se smije beba nositi u marami, a u AS ne smije)...
    drugo, što kad se ide na duži put? ako je istina da se u AS ne smije na duže od 2h, jel pametnija solucija autokrevetić?

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ako ideš na duži put - onda ideš na duži put. I to je to, napraviti ćeš pauze za odmor, dojenje, presvlačenje i idete dalje. A osnovna namjena i funkcija AS je sačuvati dijete ako dođe do nesreće sa nimalo ili što manje ozljeda.
    Ne vidim tu dilemu oko krevetića ili eventualne štetnosti zbog vožnje duže od dva sata.

Pazi, pa stotine i stotine djece putuje svakog ljeta na more, a to definitivno traje duže od dva sata.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

znači ti bi i za duži put preporučila isključivo AS, ne autokrevetić?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mamabanana, na topicu

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=28701

se već raspravljalo o tome pa te molim da pročitaš taj topic.

Autokrevetić se preporuča samo za neurorizičnu djecu, ne zdravu.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

iskreno, upravo me rasprava na tom topicu i zbunila (i tamo sam posatala sličan post, ali sam mislila da je mozda malo OT pa sam ga stavila tu gdje se bas raspravlja o autosjedalicama).
    i jasno mi je da je u AS dijete u najidealnijem položaju što se tiče sigurnosti u vožnji, ali me sad zbunjuje ova priča o tome treba li ili ne mala beba biti na ravnom. Odnosno, da li se u slučaju dugotrajne vožnje nedostatci autokrevetića (u odnosu na AS) poništavaju s prednostima toga da dijete ipak leži na ravnoj podlozi.
    Svi samo tvrde da je bitno da je beba na ravnome, a bez ikakvog objašnjenja...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zdrava beba je u vožnji najsigurnija u AS. Na dugom putu možete stati, izvaditi ju malo, prošetati, pomaziti... i nastaviti put.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odnosno, da li se u slučaju dugotrajne vožnje nedostatci autokrevetića (u odnosu na AS) poništavaju s prednostima toga da dijete ipak leži na ravnoj podlozi.
    Bas sam nedavno pricala o tome sa dr Tifijem, ortopedom.
    On kaze da ne postoji niti jedna znanstvena studija o tome da voznja u as kod malih beba moze biti losa po zdravlje djeteta.
    Jer se tu daje prednost sigurnosti u voznji, naspram polozaja u kojem je.

Jer je jedina i optimalna zastita dijeteta u autu kada je u as.

A zasto beba mora biti na ravnom ima veze sa neuro-motorickim razvojem, gdje mozak dobija cudne informacije, u stilu kada se dijete posjeda, a ono jos nije spremno za to, e tu se sada nesto dogodi.
    Vjerujem da ce se netko drugi javiti i bilje pojasniti.

I kada se "vaze" da beba bude na ravnom kad se vozi u autu, vaga je na drugoj strani - dijete mora biti u autosjedalici!
    Jer je to jedino sigurno za dijete - nema kalkuliranja!

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da, preporuca se to stajanje kod male djece, no ako su ona ok i recimo spavaju nema potrebe za stajanjem.

Mi smo iz rodilista putovali dva i pol sata i to u komadu, beba je spavala i disala i sve super!
    Ono o cemu ancica prica je da se poteskoce sa disanjem u bolnici dijagnosticiraju. Tada treba biti oprezan.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E, sad, znaci da svi oni koji su (tu ukljucujem i sebe) ili jos uvijek voze svoje bebice u autosjedalici dok se secu kolicima rade krivo :shock:
    A vidjam fakat dosta beba, ako ne svaku, u setnji kvartom koja je vozena u atosjedalici.
    Kad sam bila trudna, cini mi se da sam nailazila na drukcije informacije i da se autosjedalica smatrala normalnim polozajem bebe, zbog njenog vrlo slicnog polozaja u maternici.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi smo bili kupili kolica koja mogu biti skroz ravna (i bez onog dodatka - kosare - za male bebe), solidna, s velikim gumenim kotacima da se ne truckaju previse, pa kad sam vidjela one famozne tricikle s AS montiranom na ramu, bilo mi je bad sto ih nismo kupili i mi, jer je to tak prakticno ili barem meni izgleda...ali sam se i pitala kako se osjecaju te mrvice zbog fiksiranog polozaja. Ipak i B. prije, i E. moze protegnuti i ruke i noge u nasim kolicima.... To je valjda jos jedna komercijalna podvala proizvodjaca?! :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma moze se beba vozit u autosjedalici u kolicima (ako su za to predvidena), ne treba se tog bojati. Ono cega se treba drzati podalje je cjelodnevno ili prakticki cjelodnevno drzanje bebe u autosjedalici, sto neki roditelji prakticiraju. OK su za setnje, OK su za koji spavanac al ne za od jutra do sutra jer se dijete treba gibat, mijenjat polozaje, perspektive, eksperimentirat sa svojim tijelom. Isto kak ne biste pustili da beba lezi cijeli pogovetni dan na ledima nego cete je uzet na ruke, pomazit, podojit, naslonit na rame, dodavat s ruku na ruke i sl.

Nigdje nije dokazano (niti znam za slucaj di je istrazivano a i to valjda nesto govori) da su sjedalice lose za razvoj djecjeg nervnog sustava al je opcerazumna preporuka pedijatrijskih i inih drustava da se ne koriste kao dadilja. Sve treba imat mjeru.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancice

mi se vozimo u AS u kolicima i kad zaspi u kolicima samo sjedalicu stavim na bazu , bez budjenja i tako se vozimo u autu
    ali se i nosimo u slingu dok setamo
    i na rukama i lezimo na podu dok se igramo...

sve pomalo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    E, sad, znaci da svi oni koji su (tu ukljucujem i sebe) ili jos uvijek voze svoje bebice u autosjedalici dok se secu kolicima rade krivo
    Pa ako ta šetnja traje razumno dugo, mislim da je sve ok. S oko 6 mjeseci moj H je volio odrijemati po pola sata kroz dan isključivo ako sam ga vozila u AS na kolicima. Pa sam to napravila. Ali pola sata - sat max.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja mislila da se autosjedalica zove tako jer je namjenjena vožnji autom. Malo zastupam drugačiji stav, AS uvijek i obavezno u autu ali inače ravno (i marama). Meni nikad nije bilo jasno zašto voziti AS na kolicima i tko je to izmislio... OK ajde može proći Ančičino objašnjenje 15-30 min ali mame koje pola dana šetaju s AS na kolicima, a ostalih pola dana voze dijete u AS u autu :? ... i onda ih još ni doma ne vade iz AS da se ne bi probudila...
    Neću raspravljat, ja imam svoj stav o tome da AS ne ide na kolica i ne bi nikad kupila kolica koja ne mogu biti ravna.
    Moram priznat da sam i ja par puta nasjela kao stavit ću AS na kolica jer spava. Npr. išla sam iz auta samo prek ceste na kiosk i stavila sjedalicu na kolica da ne vadim dijete koje spava za minutu-dvije. Ali naravno da mi se dijete odmah probudilo.
    Meni se potvrdilo da nema smisla ostavljati dijete u AS ni na minutu.

A to da dijete mora biti na ravnom ima veze sa dolaskom informacija u mozak. Apricot je to davno na jednom topicu lijepo objasnila. Ne mogu se sad sjetit točnog teksta ali dijete je u položaju u koji se ne može samo postaviti a mozak prima informaciju da dijete može biti u tom položju- jer je u tom položaju, a to se tek kasnije može ispoljavati- npr. jednog dana dijete zbog toga može biti lošije u matematici.

Apricot, ajde, molim te, ti ljudima po milijunti put objasni

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cesti razlog za koristenje autosjedalice u kolicima je taj da ako dijete u autu zaspe da ga premjestanjem u kolica ne probudis (kod mene je to jako dobro funkcioniralo). Isto tako ako kreces u setnju s namjerom da ces na kraju setnje sjesti u neciji auto. Meni je ta kombinacija takoder jako dobro dosla na nasim cestim putovanjima avionom kada sam mogla (jer sam najcesce isla sama s jednim ili dvoje djece) jednom rukom pobrinut se i za bebu i za kolica i za sjedalicu i za torbu. Uz to, bilo mi je jeftinije kupit sjedalicu i kolica u kombinaciji nego svako zasebno.

Ovo s dolascima informacija u mozak mi je, kolko god se puta ponavljalo na ovom forumu, jos uvijek nebuloza. I jos uvijek, kao roditelj koji cita ovakve informacije na ovom i drugim hrvatskim forumima, cekam da netko predstavi bilo kakvu znanstvenu studiju ili sluzbene smjernice na ovu temu. Ja, unatoc mnogim pokusajima da takve informacije nadem, u tome jos nisam bila uspjesna. Ja obozavam apricot ali ne mogu prihvatiti da se o ovoj temi stajaliste uvijek opravdava "onim sto je apricot nekad davno na nekom topiku kojeg nemrem vise nac napisala".

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Oprosti Apricot što sam te spominjala i oprostite što je ispalo kao da se pozivam na Apricot i govorim to zato što je ona to govorila. Htjela sam reći da je Apricot to uvijek lijepo znala objasniti.
    A ja se slažem s njom u mnogočemu. Bez obzira na ono što je pisala Apricot ja imam isto mišljenje o tome da beba mora biti na ravnom, i nekim drugim stvarima npr. hodalicama još prije dolaska na ovaj forum

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

cekam da netko predstavi bilo kakvu znanstvenu studiju ili sluzbene smjernice na ovu temu.
    Evo ako ne uspijem prije potrudit ću se da kad na faksu upišem posljednju godinu na kojoj imam pedijatriju da potaknem prof i još pokojeg kolegu/kolegicu da napravimo nešto po tom pitanju i približimo ljudima našu struku i razloge

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mina, iz ovog sto si napisala zakljucujem da si studentica medicine i kao takva pretpostavljam da imas pun pristup (elektronski ili drugaciji) medicinskim znanstvenim casopisima (kojima mi ostali nemamo) pa onda mozes i naci te studije i/ili smjernice, ako postoje. Bilo bi super ako bi ih mogla podijeliti s nama.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Cesti razlog za koristenje autosjedalice u kolicima je taj da ako dijete u autu zaspe da ga premjestanjem u kolica ne probudis (kod mene je to jako dobro funkcioniralo). Isto tako ako kreces u setnju s namjerom da ces na kraju setnje sjesti u neciji auto. Meni je ta kombinacija takoder jako dobro dosla na nasim cestim putovanjima avionom kada sam mogla (jer sam najcesce isla sama s jednim ili dvoje djece) jednom rukom pobrinut se i za bebu i za kolica i za sjedalicu i za torbu. Uz to, bilo mi je jeftinije kupit sjedalicu i kolica u kombinaciji nego svako zasebno.

Ovo s dolascima informacija u mozak mi je, kolko god se puta ponavljalo na ovom forumu, jos uvijek nebuloza. I jos uvijek, kao roditelj koji cita ovakve informacije na ovom i drugim hrvatskim forumima, cekam da netko predstavi bilo kakvu znanstvenu studiju ili sluzbene smjernice na ovu temu. Ja, unatoc mnogim pokusajima da takve informacije nadem, u tome jos nisam bila uspjesna. Ja obozavam apricot ali ne mogu prihvatiti da se o ovoj temi stajaliste uvijek opravdava "onim sto je apricot nekad davno na nekom topiku kojeg nemrem vise nac napisala".
    Potpisujem. Prenejasno i neutemeljeno je to objasnjeno - a procitala sam i originalni post, da bih ja to tek tako prihvatila. Krivi signali mozgu i dijete je odjednom lose u matematici. Ne znam, meni treba vise od toga.

Inace, setam dijete i u autosjedalici, ali te setnje nikad ne potraju duze od dva sata. I to otkad je napunio 4 mjeseca, jer je prerastao kosaru. Doma je na ravnom, naravno kad nije na rukama. Sve umjereno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ima tu još jedna gadna stvar. Često te sjedalice sa kolicima zapravo i nisu autosjedalice, ali dovoljno slično izgledaju da se koriste i kao autosjedalice

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ima tu još jedna gadna stvar. Često te sjedalice sa kolicima zapravo i nisu autosjedalice, ali dovoljno slično izgledaju da se koriste i kao autosjedalice
    Ali ako imaju sve ateste pretpostavljam da je sve OK?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nije mi jasno kakve veze ima ta prokleta matematika s mozgom?! Pa ako s djetetom ne vježbaš matematiku, ono je neće znati. Totalna mi je nebuloza reći da predugo sjedenje(a to zapravo i nije sjedenje) u autosjedalici može ostaviti takve posljedice.

Ali i ja smatram da AS nije za neke duge šetnje. Ja sam L vozila u njoj, ali to je ipak bila preporuka doktora, on je neurorizično dijete.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto mislis ovo?
    po cemu gracova autosjedalica koja ide u kolica zapravo nije autosjedalica? po svemu sto ja mogu vidjeti jest, ima cak i bazu u autu...
    sve stima

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije mi jasno kakve veze ima ta prokleta matematika s mozgom?! Pa ako s djetetom ne vježbaš matematiku, ono je neće znati.
    :shock:

nego s čim ima veze???

da je stvar samo u vježbanju, onda bi sve vrvilo od vrhunskih matematičara, a nijedno dijete koje ide na instrukcije ne bi imalo ocjenu manju od 5.

pa naravno da sposobnost razumijevanja matematičkih pojmova i operacija i te kako ima veze s mozgom (kao i bilo koja druga sposobnost i vještina)

ajmo s najbanalnijim prijemerom :ako dijete zbog nekog oštećenja mozga/ poremećaja mozgovnih funkcija jednostavno ne razumije koncept broja, možeš ga ti vježbati zbrajanje i oduzimanje do beskonačnosti, pa to nikad neće znati napraviti.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno, ali kakve veze ima polulezeci polozaj za dijete (ili cak uspravni) s djetetovim razvojem matematickih mogucnosti? ili s razvojem bilo kojih mogucnosti? gdje je jedna studija, gdje su cak i jednostavne korelacije ako vec nemamo uzrocno-posljedicne dokaze? to je pitanje. a ne ovakvo plasenje ljudi izjavama koje naizgled nitko nije u stanju potkrijepiti znanstvenim cinjenicama.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj, Ančice...
    Pa postoje stotine i tisuće knjiga sa ključnom sintagmom "neurological development".
    Nažalost, ja točno znam o čemu Lutonjica govori, a znaju i sve one mame koje su imale ikakvu neurološku poteškoću sa djetetom.

Ja to mogu potkrijepiti znanstvenim činjenicama, ali onako, nestručno, jer nisam medicinski kadar.

Ovako nekako: ako tijelo zauzima položaj za koji nije spremno samostalno (a ne možemo reći da je npr. dvomjesečno dijete SAMO sposobno držati svoje tijelo u bilo kakvom položaju osim pod 180°), ono mozgu šalje krivu informaciju. Informacija glasi: Gle, ja sam pod kutem (ili, Gle, ja hodam; Gle, ja stojim; Gle, ja letim... bilo što što nije prigodno za uzrast).

I, najblaže rečeno, mozak se na neki način "zblesira" i zakine nas na nekom sasvim drugom mjestu.
    Lutonjica je stavila za primjer matematiku, ali evo, ja stavljam sada crtanje ili penjanje na drvo ili pjevanje ili lijepi rukopis. Da se razumijemo, nije ovdje poanta da netko želi imati savršeno dijete koje bi u svemu bilo natprosječno - poanta je dopusiti mozgu da se pravilno razvija, a ne zakidati ga tamo gdje ne trebamo.

Naravno, ako se dijete vozi u autu, obavezno će biti u autosjedalici jer je puno veća šteta od posljedica koje se prilikom sudara mogu dogoditi, ali isto tako... djeca koja su rizična... ne smiju se voziti u sjedalici po gradu niti kod kuće. Na duža putovanja se baš i ne ide jednom tjedno, tako da tu nema govora o nekoj šteti od višesatnog ležanja u tom položaju, a gradska vožnja od maks pola sata - neće smetati.

I... nije to plašenje ljudi - oni koji su jednom prošli dril fizijatra i neuropedijatra, imaju sasvim drugu percepciju svijeta od vas koji niste.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    zasto mislis ovo?
    po cemu gracova autosjedalica koja ide u kolica zapravo nije autosjedalica? po svemu sto ja mogu vidjeti jest, ima cak i bazu u autu...
    sve stima
    Nisam rekla da Gracova nije. Provjerit ću kod bratića proizvođača njegovih kolica i te sjedalice. Nema atest, nikakve upute za montiranje u automobil. Samo tako izgleda.
    Ovo sam napisala tek toliko da ljudi provjere što kupuju. Poslije sam u gradu vidjela dosta tih kolica...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, isto si rekla kad je i zadnji put potegnuto ovo pitanje na forumu (a mislim da sam i ja isto rekla), znaci nista novo. Postoje tisuce i tisuce knjiga o neuroloskom razvoju, u to ne sumnjam. Kakve veze one imaju s ovim pitanjem, odnosno je li se u njima kaze da svako dijete do sest mjeseci mora lezati na ledima i ne smije biti u polulezecem polozaju a kamoli u sjedecem (pridrzavano) ja jos uvijek neznam. I opet sam potracila bar pol sata trazeci po netu bilo kakvu referencu (na engleskom) po ovom pitanju i nisam je nasla. Pliiiiiiiz, jel moze netko staviti nekakav link, ma barem na abstract kakvog znanstvenog clanka na ovu temu?!

Ovo sto ti pricas mi je skroz nelogicno, iako je tebi ocito skroz logicno.

Da je to tocno, da bilo koji poduprti polozaj djeteta koji je takav da se dijete u njemu nije sposobno samostalno odrzati salje krive i pogubne signale mozgu, svima bi nam djeca bila retardirana.

Po tome djecu ne bi smjeli pustiti da se penju uspravno uz stepenice rije nego oni to mogu sami bez da nas drze za ruku za ravnotezu. Isto i za hodanje po zidicu, gredi. I kakva je razlika izmedu hodanja uz namjestaj i hodanja drzeci se za ruku osim sto se u jednom primjeru dijete pridrzava za mrtvo tijelo a u drugom za zivo.

Kakva je razlika kada ti je dijete naslonjeno na rame u uspravnom polozaju ili u polulezecem polozaju na cici (ili u marami ili jednostavno u narucju) od polulezeceg u sjedalici ili poduprtog u sjedecem polozaju?

Uopce mi nije jasno kak je nekom logicno da je OK da dijete ne bude u polulezecem polozaju u sjedalici ali moze biti u polulezecem polozaju u narucju? Kako uspravni polozaj gdje je beba naslonjena na rame roditelja nije koban za dijete ako polulezeci je?

Ja ne sumnjam da si se ti i mnogi drugi roditelji morali boriti s poteskocama u neuroloskom razvoju djeteta ali ja jos uvijek ne vidim nigdje, niti mi je netko pokazao, da je to uzrokovano krivim signalima mozgu koje je uzrokovao nelezeci polozaj djeteta a ne jednostavno krivim signalima u mozgu ili neregularnim razvojem mozga specificnim za to dijete, bez obzira na to je li dijete bilo podrzavano u polulezecem/sjedecem polozaju ili ne.

Moj je najveci problem u cijeloj ovoj debati to sto nitko sa "druge" strane ocito nije u mogucnosti izvuci bilo kakav konkretni znanstveni zakljucak, ne laicki, nego znanstveni, iz neke peer-reviewed studije, smjernica. Sve je to "pise tamo negdje" a niti se veli sto to tocno pise (citat), niti gdje tocno pise, niti znanstveno zalede tog stajalista (opet peer-reviewed).

Eto, ocito imamo medu korisnicima foruma osobe medicinske struke koje puno lakse mogu doci do znanstevnih studija na ovu temu pa ako ih ima, nek ih podjele s nama. Do tada to nije nista drugo nego po mojoj, tvojoj, njegovoj ili njezinoj logici gdje cesto zaboravljamo na dijete kao individuu i za koju ne postoji kalup (ili ne bi trebao postojati).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno, ali kakve veze ima polulezeci polozaj za dijete (ili cak uspravni) s djetetovim razvojem matematickih mogucnosti? ili s razvojem bilo kojih mogucnosti? gdje je jedna studija, gdje su cak i jednostavne korelacije ako vec nemamo uzrocno-posljedicne dokaze? to je pitanje. a ne ovakvo plasenje ljudi izjavama koje naizgled nitko nije u stanju potkrijepiti znanstvenim cinjenicama.
    Mislila sam na ovo, tj. povezanost položaja djeteta u autosjedalici i matematike. Nisu ni svi oni koji su lošiji u matematici ( a njih je daleko više od odlikaša) pretrpljeli neka oštećenja mozga.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno. meni ne pada na pamet reci da sam zato sto sam tresnula kao klinka glavom o nesto sada nikakva umjetnica.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bila si sa mnom kod Polovine, čovjek je lijepo rekao.
    OK, ja 9.10. idem na Goljak i probat ću zamoliti ženu da ti se javi i objasni.
    Nadam se da će htjeti jer ionako idem gnjaviti za hodalice. Uostalom, problematika je ista.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma sjecam se naseg posjeta Polovini i da je govorio to sto ti sad govoris, al nije objasnjavao zasto (niti naveo neku studiju) a ono sto definitivno je rekao je da se strucna misljenja po ovom pitanju razlikuju.

I nije stvar u objasnjavanju. Stvar je pozivanju na znanstveno dokazane cinjenice, ili barem koleracije. To bih ja htjela. A u medicini barem to ne bi trebalo biti tesko ako vec cvrsto stojis pri necemu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Stručna mišljenja se razlikuju u tome smije li neurorizično dijete uopće u sjedalicu i u tom slučaju preporučaju da takvo dijete uopće ni ne ide u auto, osim u hitnim slučajevima.

Ali, da ne duljimo s ovim, vidim ja da s tobom ne mogu na zelenu granu , kad prikupimo i prevedemo sav materijal o hodalicama, ti ćeš biti prva koja će ga dobiti na uvid (a hodalice i preuranjeno sjedenje donose istu štetu).

I, nemoj mi govoriti

Da je to tocno, da bilo koji poduprti polozaj djeteta koji je takav da se dijete u njemu nije sposobno samostalno odrzati salje krive i pogubne signale mozgu, svima bi nam djeca bila retardirana.
    ...

jer onda isto tako može netko reći... Da je sjedalica toliko nužna, sva djeca koja se voze bez nje bi odavno bila mrtva.

Naravno da ne možemo biti isključivi i da ne smijemo banalizirati problem: niti će sva djeca jednako nastradati u automobilskoj nesreći, niti će se svaki mozak podjednako oštetiti ako dijete prijevremeno sjedi ili stoji u hodalici.
    Ja nisam bila spremna preuzeti rizik i odgovornost za svoje dijete ni u jednom ni u drugom slučaju: poslušala sam one koji o tome više znaju.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisi me skuzila - ono sto mene zanima je zasto je neravni polozaj za bebu u autosjedalici losiji od neravnog polozaja u maminom (ili tatinom) narucju. Zasto jedan salje lose signale a drugi ne?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Stručna mišljenja se razlikuju u tome smije li neurorizično dijete uopće u sjedalicu i u tom slučaju preporučaju da takvo dijete uopće ni ne ide u auto, osim u hitnim slučajevima.
    To nije bilo to na sto je Polovina mislio kad je to rekao. Mislio je na opcu debatu o nehorizontalnom polozaju i neuroloskom razvoju. Barem se u tom konktekstu izrazio.

...

jer onda isto tako može netko reći... Da je sjedalica toliko nužna, sva djeca koja se voze bez nje bi odavno bila mrtva.

Naravno da ne možemo biti isključivi i da ne smijemo banalizirati problem: niti će sva djeca jednako nastradati u automobilskoj nesreći, niti će se svaki mozak podjednako oštetiti ako dijete prijevremeno sjedi ili stoji u hodalici.
    Ja nisam bila spremna preuzeti rizik i odgovornost za svoje dijete ni u jednom ni u drugom slučaju: poslušala sam one koji o tome više znaju.
    Razlika je u tome sto postoje dokazi, znanstvena istrazivanja, testiranja i evidentirani slucajevi o kobnosti nekoristenja autosjedalice kod sudara te nikakvi o njihovoj stetnosti (osim kad se ne koriste pravilno i kod djece s odredenim poteskocama). Je li oni postoje (i po neznam koji put, gdje su), za kobnost povremenog polulezeceg polozaja u bebinom neuroloskom razvoju?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisi me skuzila - ono sto mene zanima je zasto je neravni polozaj za bebu u autosjedalici losiji od neravnog polozaja u maminom (ili tatinom) narucju. Zasto jedan salje lose signale a drugi ne?
    To i mene jako zanima :? Ako je jedini dobar nacin drzanja djeteta do 6 mj zivota upravo onaj u kojem je beba obliku slova C i gdje sjedi u nasim rukama (na jednoj ruci (saci), dok ga drugom pridrzavamo oko prsa) uspravna a beba od 6 mj definitivno sama u toj dobi ne moze doci u uspravan polozaj.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako i rekoh, mi jučer bili na Goljaku (nemojte se čuditi što je nedjelja, oni rade 24/7/365)...

Ovako, kako kaže dr. Grubić: stvari su stvari i nisu krive što nisu žive. Dakle, stolice, kolica, autosjedalice... su od materijala koji se ne prilagođavaju ljudskom (bebinom) tijelu i zato nisu dobre. Tijelo i ruke živoga stvora, kada uzmu dijete u naručje, instinktivno (genetski kodirano), zauzimaju anatomski/ergonomski položaj i na taj način ne štete djetetu.

Što se mozga tiče, ona kaže da to niti ne pokušavam objasniti jer medicina, a pogotovo dio koji govori o mozgu, nije matematika. rezultati nisu mjerljivi i neke grane medicine, tek u novije vrijeme uspostavljaju neku metriku, mada ni to nije kao 2+2=4.
    Dakle, ona kaže da tko želi vjerovati u lošu stranu nepriličnog dječjeg položaja, neka vjeruje i postupa u skladu s time. Tko ne želi, ne mora.
    Kaže da možemo napraviti EEG mozga djeteta nakon rođenja i onda nakon godinu dana korištenja hodalice... neće se vidjeti nikakve razlike. Znači, šteta koja tako nastaje nije mjerljiva krivuljama ni aparatima...

Odgovornost je na nama, kao i u svemu ostalome.

Ančice, ne postoji ni knjiga ni link koji bih ti mogla navesti...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I nakon svega meni se postavlja pitanje: u čemu voziti dijete npr iz rodilišta doma- u AS ili drugačije i kako? Kako ste vi postupili???

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

makita, obavezno u AS!

apricot ovdje raspravlja o duljem držanju djeteta u AS, onak - za po kući, šetnjama kad je AS montirana na kolica i slično.

U prometu NEMA ALTERNATIVE djetetovoj sigurnosti!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Makita, u tome ipak nema dileme: kad se dijete vozi u autu, najvažnija briga je njegova sigurnost ako nedajbože dođe do nesereće...

A dijete je sigurno jedino u primjerenoj autosjedalici

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istovremeno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma tako i ja mislim, nego kad drugi pitaju zašto ili kad kažu da žele drugačije, zgodno je imati argumente. A ovo o čemu se raspravlja je argument koji često čujem. Ne žele da se dijete dok je baš tako malo vozi u AS jer nije ravna... :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kako i rekoh, mi jučer bili na Goljaku (nemojte se čuditi što je nedjelja, oni rade 24/7/365)...

Ovako, kako kaže dr. Grubić: stvari su stvari i nisu krive što nisu žive. Dakle, stolice, kolica, autosjedalice... su od materijala koji se ne prilagođavaju ljudskom (bebinom) tijelu i zato nisu dobre. Tijelo i ruke živoga stvora, kada uzmu dijete u naručje, instinktivno (genetski kodirano), zauzimaju anatomski/ergonomski položaj i na taj način ne štete djetetu.

Što se mozga tiče, ona kaže da to niti ne pokušavam objasniti jer medicina, a pogotovo dio koji govori o mozgu, nije matematika. rezultati nisu mjerljivi i neke grane medicine, tek u novije vrijeme uspostavljaju neku metriku, mada ni to nije kao 2+2=4.
    Dakle, ona kaže da tko želi vjerovati u lošu stranu nepriličnog dječjeg položaja, neka vjeruje i postupa u skladu s time. Tko ne želi, ne mora.
    Kaže da možemo napraviti EEG mozga djeteta nakon rođenja i onda nakon godinu dana korištenja hodalice... neće se vidjeti nikakve razlike. Znači, šteta koja tako nastaje nije mjerljiva krivuljama ni aparatima...

Odgovornost je na nama, kao i u svemu ostalome.

Ančice, ne postoji ni knjiga ni link koji bih ti mogla navesti...
    vrlo mi mudro zbori ova osoba...
    to sto nema istrazivanja, ne znaci da nema potencijalnih problema.
    Mozda za tridesetak godina kada izraste nova generacija djece koja su trecinu ranog djetinjstva provela ili u autosjedalici ili u kolicima, prikljestene zdjelice, u jednom polozaju dnevno minimalno 2-3 sata, mozda ce se tada tek poceti istrazivati koje su dugorocne posljedica takvih polozaja i u neuroneriznicne djece.
    Znanost to jos ne zanima, jer problemi nisu vidljivi. (Npr. znanost dugo nije zanimalo koji su dugorocni utjecaji upotrebe ultrazvuka u trudnoci, osobito ranoj, a jos je uglavnom ne zanima ni koje su dugorocne posljedice upotrebe umjetnog oksitocina ili analgetika pri porodu.)

Ovaj podatak opet nije znanstveni, samo hipoteza temeljena na iskiustvu nekih starih doula u VB:
    Generacija zena , koje su sada u dvadesetim, a koje su provele dosta svojeg ranog djetinjstva u kolicima, pokazuje tendenciju dugih i teskih poroda (s bebom u tzv posterior polozaju). Misle one da "energetski tok" u tijelu, koji se blokira kod polozaja kakav je u kolicima (ili autosjedalici, ali to nije toliko relevantno za ovaj primjer, iako su se one , pretpostavljam, pocele koristiti u VB u zadnjih dvadesetak godina), dakle, da taj tok je narusen i moguce je da uzrokuje onda neoptimalan polozaj djeteta u trudnoci.

Ovo je naravno samo za one koji su skloni hipotezama na rubu znanosti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    I nakon svega meni se postavlja pitanje: u čemu voziti dijete npr iz rodilišta doma- u AS ili drugačije i kako? Kako ste vi postupili???
    Naravno da je dijete u autu = dijete u autosjedalici!
    NE POSTOJI druga opcija!
    Ne samo iz rodilišta, nego i do dućana, po parkiralištu, u vlastitoj garaži...

Ovo gore se odnosilo na, više pravilo nego izuzetak, situaciju kada mame djecu vade iz auta zajedno sa sjedalicama i tako ih satima prenose po gradu, šoping centrima... uspavljuju kod kuće...

Ne samo da je loše zbog razloga o kojima ja govorim, nego ni što nema te mame (osim naših autosjedaličarki), koja bi mogla kvalitetno namjestiti sjedalicu dok je dijete u njoj. I to, najčešće, sama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Ma tako i ja mislim, nego kad drugi pitaju zašto ili kad kažu da žele drugačije, zgodno je imati argumente. A ovo o čemu se raspravlja je argument koji često čujem. Ne žele da se dijete dok je baš tako malo vozi u AS jer nije ravna... :/
    Argumenti:

1. Najviše nesreća događa se na najkraćim relacijama. Nikad ne znaš hoće li se sudar dogoditi baš onaj jedan put kad ti se s djetetom žurilo u obližnji dućan, pa ga nisi vezala.

2. Masa djeteta u trenutku udarca povećava se 20 puta, dakle beba od samo 5 kila odjednom postaje teret od 100 kg, koji majka, ma koliko to željela, ne može zadržati na rukama

3. Mi smo ODGOVORNI za sigurnost našeg djeteta i ako ga ne vežemo, osim što ćemo si cijeli život predbacivati, također ćemo krivično odgovarati

4. ZAKONSKI JE KAŽNJIVO voziti dijete izvan adekvatno učvršćene autosjedalice i za to se plaća novčana kazna

5. Kad se na jednu stranu vage stavi eventualna šteta koju novorođenoj bebi može prouzročiti vožnja u autosjedalici, a na drugu eventualna mogućnost da u sudaru dijete IZGUBI ŽIVOT, i osobi prosječne inteligencije je jasno na koju će stranu vaga prevagnuti.

U Hrvatskoj je 2005. u prometu život izgubilo 600 osoba.
    Ozlijeđeno je 150 djece od 0-14 godina.

Nadam se da su navedeni argumenti dovoljni svakome.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna, super si ovo napisala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajde da se malo izlozim vjetrometini...
    ovo mi je siva zona

5. Kad se na jednu stranu vage stavi eventualna šteta koju novorođenoj bebi može prouzročiti vožnja u autosjedalici, a na drugu eventualna mogućnost da u sudaru dijete IZGUBI ŽIVOT, i osobi prosječne inteligencije je jasno na koju će stranu vaga prevagnuti.
    kako se to moze izracunati: Npr. koje su eventualne stete, to se jos ne zna, jer se jos nije istrazivalo. S druge strane mogucnost da dijete izgubi zivot uvijek postoji, bilo u sudaru ili izvan auta (npr naleti na plocnik pijani vozac na mamu s djetetom u slingu)
    Vaga prevagne na jednu stranu samo ako vjerujes da su obje premise tocne. Meni je barem ova prva jako klimava. Tko zna koji je stvarni ucinak.
    Pretpostavka je da se sudar uvijek moze dogoditi, ako ne tvojom krivnjom, onda krivnjom nekog drugoga (na koga ti ne mozes utjecati)
    ali zar tako nije i izvan auta?
    Ili se voznja automobilom treba tretirati kao posebno rizicna radnja?

Meni je nekako najblize da se na kraju uopce ne vozim autom
    Ako se jednom pokaze da su te sjedalice jako child unfriendly (kao npr hodalice), mozda ce se onda jednoga dana zagovarati izbjegavanje upotrebe auta kada imas djecu?

Luna, svaki prosjecan procijepljivacki nastrojen covjek koji kuzi ortodoksni stav , ce ti reci da rizici cijepljenja postoje , ali u konacnoj racunici, veci je rizik necijepiti, nego cijepiti, dakle, kada se odvagne, prosjecna inteligencija odluci za ovo sto je u racunici manje rizicno.

Ipak, to se desi samo ako se slozis sa pocetnim pretpostavkama, zar ne.

Uvijek me je kopkalo i zasto su onda autobusi ili vlakovi sigurni bez pojaseva, ne samo za djecu nego i za odrasle. Mozda ima neke veze s velicninom vozila i rizicima kada se sudari (ali opet, kada koce, zar nije rizik barem isti kod malog auta i kod autobusa?

(By the way, mi koristimo autosjedalicu, ali se vozimo minimalno)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Saradadevii, ja u ovom slučaju ne bih bila tako ortodoksna: kakvu god "štetu" može prouzročiti boravak u autosjedalici kod male djece (a pretpostavka je da s malim djetetom i nisi baš non-stop u automobilu), puno je veći rizik voziti dijete bez nje.

Važno je samo ne zloupotrebljavati sjedalicu i ne koristiti je kao pomoćno sredstvo za šetnju, spavanje...

Ančica je pisala kako joj je to bilo praktično dok je putovala avionom s dvoje male djece i to nitko ne može zamjeriti: kolika je vjerojatnost da se avionom putuje svaki dan?

Govori se o djeci do cca 6 mjeseci starosti, do vremena kada beba počne samo stalno sjediti. Koliko se djeca DO te dobi zaista voze?

Čini se da u ovome slučaju nema vage koje bi prevagnula u korist nekorištenja, osim kod onih koji uvijek pružaju otpor onome što sami ne rade.

A što se tiče sredstava javnog prijevoza...
    Ne treba dvaput postaviti to pitanje: novac, needuciranost i neosviještenost.

Opet je izbor naš.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    to sto nema istrazivanja, ne znaci da nema potencijalnih problema.
    Mozda za tridesetak godina kada izraste nova generacija djece koja su trecinu ranog djetinjstva provela ili u autosjedalici ili u kolicima, prikljestene zdjelice, u jednom polozaju dnevno minimalno 2-3 sata, mozda ce se tada tek poceti istrazivati koje su dugorocne posljedica takvih polozaja i u neuroneriznicne djece.
    ...
    Ovaj podatak opet nije znanstveni, samo hipoteza temeljena na iskiustvu nekih starih doula u VB:
    Generacija zena , koje su sada u dvadesetim, a koje su provele dosta svojeg ranog djetinjstva u kolicima, pokazuje tendenciju dugih i teskih poroda (s bebom u tzv posterior polozaju). Misle one da "energetski tok" u tijelu, koji se blokira kod polozaja kakav je u kolicima (ili autosjedalici, ali to nije toliko relevantno za ovaj primjer, iako su se one , pretpostavljam, pocele koristiti u VB u zadnjih dvadesetak godina), dakle, da taj tok je narusen i moguce je da uzrokuje onda neoptimalan polozaj djeteta u trudnoci.

Ovo je naravno samo za one koji su skloni hipotezama na rubu znanosti
    Saradadevii, ovo mi nije jasno, zar prije dvadesetak godina nisu u opcopj upotrebi bila kolica u kojima su bebe lezale na ravnom?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čini se da u ovome slučaju nema vage koje bi prevagnula u korist nekorištenja, osim kod onih koji uvijek pružaju otpor onome što sami ne rade.
    Ovo si jako lijepo primjetila i napisala...Ali moram priznati da i njihov otpor postaje manje oštar otkad Rode ima u medijima, ljudi postaju otvoreni za ove teme, da se razgovarati...bez medijske podrške komentari su ...kako da sam upala u neku sektu
    Evo sam sebi dala malo oduška....Ma vezano je djelomično i za ovu temu 8)
    I hvala Luni za argumente. Sjedni +5

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •