Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: Rodit cu u Svedskoj

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno Rodit cu u Svedskoj

Skuzila sam da mi se u zivotu u zadnje vrijeme dogadja puno stvari koje bi htjela podijeliti s nekim i zato sam, kao sto se vidi iz potpisa, pocela pisati blog u kojem cu (nadam se) imati vremena detaljnije izvjestavati o tome sto mi se desava, da ne zatrpavam forum.
    No za one kojima se nece dati citati moje umotvorine, ukratko - pouka moje odluke da dodjem roditi u Svedsku je NEMOJTE DA VAM TO PADNE NA PAMET! doduse, glavni problem je sto sam ja ovdje stranac, pa nemam nikakvo osiguranje i sve cu morati sama platiti, ali IPAK!
    za razliku od cura koje su odlucile roditi u Austriji i Sloveniji, i koje spominju samo dobra iskustva i kako ih lijepo prihvacaju, mene ovdje gledaju ko izvanzemaljca. Kad su mi rekli cijenu svojih usluga bilo je jasno i zasto (naime, nikome, ni s njihovim standardom ne pada na pamet platiti toliku lovu). Kako mi je gospodja iz stockholmskog zdravstvenog javila u ljubaznom faksu, trebala bih na njihov racun uplatiti 29 000 SEK jer je to ekonomska cijena normalnog poroda u bolnici (dakle bez ikakvih komplikacija), nakon kojeg je otpust kuci nakon 6 do 8h.
    U slucaju da to ne uplatim, a porod pocne i ja se zelim prijaviti u bolnicu, bolnica me najvjerojatnije nece htjeti primiti jer za njih normalan porod nije "akutno" stanje, smatraju da sam imala dovoljno vremena (9 mj.) pripremiti se za njega. Da i preporucuje se da prije odlaska u bolnicu istu nazovete i obavijestite ih da stizete, jer iako ste dosla u trudovima, ako je kod njih guzva imaju vas pravo uputiti u neku drugu. A zapravo bi najbolje bilo javiti se koji tjedan unaprijed bolnici u kojoj zelite biti, da oni na vrijeme ispune papirologiju i izdaju vam nekakvu identifikacijsku karticu (jer kako mi je to babica objasnila, njima je jako stresno ispunjavati sve te upitnike koji se moraju ispisati rukom dok kraj njih zena dahce u bolovima! :shock: ). Sve u svemu, iznenadila me ta konzervativnost, a da ne velim da su sto se tog placanja tice toliko rigidni da to ispadne smjesno.
    Naime, kad sam dosla ovdje, posto nisam bila bas najbolje informirana o tome sto mi sve treba, raspitala sam se kome se trebam obratiti i uputili su me na babice koje ovdje prate trudnocu. Zeni je naravno odmah "opala roleta" kad sam joj ja ispricala da sam se u 38. tjednu trudnoce uputila u Svedsku roditi, jer se vjerojatno nikad u zivotu nije susrela s nekim tko sam placa (rekla mi je da osim normalnih gradjana svedske, obicno imaju slucaj izbjeglica ali i za njih placa neki od vladinih ureda, tak da oni zapravo nikad nemaju posla s lovom). Toliko sam ju zbunila prvi dan (dok sam ja sve ispricala, iza mene se stvorio red, sto je samo po sebi "stresna situacija"), da mi je rekla da dodjem sutra i ponesem cca 2500 SEK za kontrole.
    I tako pojavim se ja sutra, jer trebam ponoviti sve kontrole (od krvne grupe i testa na infekcije, AIDS; urina...jer naravno da im nalazi iz Hr ne vrijede - navodno ne bi vrijedili ni da su iz nekog drugog dijela Svedske, bas moraju biti napravljeni u Stockholmu!), kad se ispostavi da je i to malo skuplje neg mi je ona rekla jucer. I onda je jadna pola sata (ali stvarno!) racunala kaj mi sve moze obaviti za tih 2500 SEK koje sam imala, da ne bi ni ja njoj ni ona meni ostale duzne!
    Vec mi je tu sve polako prisjelo, no srecom MM je na poslu "iskopao" jednu svoju kolegicu, inace porijeklom "nasu" koja mi je pomogla da donesem jednu potpuno novu odluku.
    Naime, nakon svega pocela sam se pitati pa zelim li ja bas roditi u bolnici, u kojoj ce uvjeti biti doduse ipak puno bolji nego u Hr, ali ne bas toliko liberalni koliko sam ocekivala (da, babica nije bas bila odusevljena ni mojim raspitivanjem o porodu u vodi, naime tu se moze "namakati" u kadi tijekom trudova ali bi porod trebao biti na suhom jer su uzasnuti mogucnoscu infekcije!) i to sve jos masno platiti!
    I onda sam upoznala tu MMovu kolegicu, mamu 4 djece (2 su blizanci) koja je svu svoju djecu rodila u najboljim mogucim uvjetima - kod kuce. Ona me je toliko utjesila (vec smo i MM i ja pozalili nasu odluku da ovdje dodjem roditi - mislim 29 000 SEK, minimalno, je ogromna lova i mozda bi ju bilo bolje pametnije potrositi, npr. otvorit djetetu stambenu ili zivotno, da ima nesto korisno kad odraste a ne samo maminu pricu sa superskupog poroda ) i sto je najkorisnije, dala mi je kontakt od svoje babice, koja je specijalizirana za porode kod kuce.
    Jucer smo se sreli s njom i sto da kazem - zena je SUUUUUPER! Inace, majka je 9 (!) djece (tu smo MM i ja ostali malo sokirani, nama se cude kaj cekamo trece), s tim da su joj djeca od 14 do 30 g (vjerojatno je bila jako mlada kad je rodila prvo dijete!), zaposlena je kao "obicna" primalja u bolnici, a u slobodno vrijeme radi na projektu poroda kod kuce.
    Eto sad konacno imam viziju kako zelim da ovaj put sve prodje i napokon smireno ocekujem dolazak moje male "bundle of joy" (jos samo da se dogovorimo oko imena :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajde super da ste se sve uspjeli tako lijepo dogovoriti. Nadam se da će vam sve teći kao po špagici

a kako ste uopće došli do toga da ideš u Švedsku? NIsam čitala blog pa nisam upućena

I koliko je 29000 SEK u HRK?

Ja bih isto očekivala više liberalizma u Švedskoj, ali ako te svi u bolnici gledaju na taj način, možda se stvarno ne isplati

Pusa i sretno!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a cuj, da sam se ja uputila rodit u svedsku, sasvim sigurno mi na pameti ne bi bila bolnica

ajd sa srecom, i nek vam ime srecice bude najveci problem

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dakle, to nisam očekivala gore
    znači doma, super
    mislimoi na tebe, javljaj se

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bas me ovo iznenadilo sa stavom bolnice i babice prema trudnicama, ipak ta Svedska nama odavde izgleda presavrsena
    moram priznati da kad sam pocela citati da mi je prije palo na pamet da ce ti sami ponuditi da rodis u spaceshuttleu nego da cete poslati doma
    Frendica mi zivi u Francuskoj na granici sa Svicarskom i rodila je u obicnoj Svicarskoj bolnici u kadi, u mraku, i imala je samo nekih komplikacija oko izlaska posteljice i zamisli nisu joj davali lijekove i slicno, nego su prvo napravili akupukturu ne bi li posteljica prirodno izasla, tek nakon svih alternativnih metoda su joj dali neki lijek, ona kaze drip ... s tim da joj je curica cijelo to vrijeme bila na prsima

Draga nelitza77 zelim ti najsavrsenije porod kod kuce

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vidim danas srednji tečaj: 1 SEK = 0.802047 kn pa je to onda: 23 259 kn?!?

:shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Frendica mi zivi u Francuskoj na granici sa Svicarskom i rodila je u obicnoj Svicarskoj bolnici u kadi, u mraku, i imala je samo nekih komplikacija oko izlaska posteljice i zamisli nisu joj davali lijekove i slicno, nego su prvo napravili akupukturu ne bi li posteljica prirodno izasla, tek nakon svih alternativnih metoda su joj dali neki lijek, ona kaze drip ... s tim da joj je curica cijelo to vrijeme bila na prsima

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

joj pa to je super! i ja bi rodila doma!di ćeš bolje? na kraju nije uopće ispalo tak loše

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja ti samo mogu reci
    BLAGO TEBI
    rodices kod kuce, i to u svedskoj! :D
    pa to je mnogima san snova.
    a i beba ce biti svedjanin (ili svedjanka), zar ne?
    8)

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

jel to automatski znači da će biti plav-a?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super, izvjescuj nas kako ide! nisam ni znala da si trudna, cestitam! :D kad se ocekuje iznenadjenje?

nego, kako to da se niste odlucili za austriju ili nesto blize? :? nas je u grazu sve skupa (s benzinom, papirima...) doslo 1500 eura. i to je bilo 5 dana smjestaj za sve nas, a ne otpust 8 sati nakon poroda.

a kad ste vec gore, fala bogu pa trebate iskusati porod kod kuce! ima li sta bolje? :D
    koliko ce vas to kostati?

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajmo sad po redu - da, tecaj je tocan, zato ja toliko i jamram da je skupo (ili kako je to MM komentirao, ne samo da necu nis zaraditi, jos cu morati i kredit dignut da platim tvoj porod ).
    doduse, varijanta kod kuce je ipak nesto jeftinija...
    na zalost, dijete nece automatski biti Svedjanka, al ce dobiti neki njihov broj (tipa onog americkog social security), pa mislim da ako prije 18. rodjendana prozivi godinu dana ovdje onda stjece pravo na drzavljanstvo.
    ne znam hoce li automatski bit plava, Svea je, al ona je zaceta ovdje pa se racuna da je u njoj duh malog svedskog trola (tak su nam bar rekli!). Grga je naprotiv, tamnook, tamnoput i tamnokos (na tatu!), tak da su njih dva "vanilija i cokolada". Mislim da nam sad stize "malina" ali to je pitanje (nju smo izgleda napravili u Becu, a cini mi se da Austrijanke bas i nisu crvenokose :? )
    a sto se tice Austrije, ona nam je bila opcija, hm, C. Naime, ovo mi je treci put, oba puta do sada rodila sam u cca 6h, termin mi je izracunat samo po UVZ, onako od oka (tjedan dana sim, tjedan dana tam) tak da bi vjerojatno u Austriji trebala rezervirati cijeli mjesec da budem sigurna da necu roditi na autoputu! a u trudovima se ni u ludilu ne bi usudila otputiti, mi smo naime poznati po izrazito "brzom" putovanju (jednom nam je od Zg do Beca trebalo ciglih 9h voznje!)
    sad smo u Svedskoj jer nam je tata tu poslom slijedecih pola godine, a da smo ostali doma (klinci i ja), eventualno bi u obzir dosla Rijeka, al bi to bilo dosta komplicirano izvest s njih dvoje (Svea bi vjerojatno ostala u Zg kod jedne bake i dede i isla u vrtic da lakse s njom prezive, Grga bi sa drugom bakom i sa mnom vjerojatno bio kod frenda u Lovranu, ali to je sve puuuno kompliciranije od ovog da smo svi sada skupa (uostalom, bas mi uskoro izlazi stambena, sad bu sve kaj sam zastedila otislo u potpuno neocekivanu, nestambenu svrhu! :D
    PS kaze Felix "nisam znala da si trudna" - nisam ni ja, sve do svibnja (jos jedna koja se oslanjala na magicnu moc dojenja kao kontracepcije!)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BLAGO TEBI, blago, blago, blago si ga tebi!

Sretno ti bilo, zelim ti ugodan porodI lijep boravak u Svedskoj.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    joj pa to je super! i ja bi rodila doma!di ćeš bolje? na kraju nije uopće ispalo tak loše
    Apsolutno potpisujem!!!

Još sitno brojite, ha?
    Navijam za nedjelju

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    BLAGO TEBI, blago, blago, blago si ga tebi!

Sretno ti bilo, zelim ti ugodan porodI lijep boravak u Svedskoj.
    da, nisi bas nasla dobro mjesto da se zalis na svedsku

ima nas tu koji si cesto mantramo...

ja bogami cak i planirala ovaj treci odradit tamo al nam nije grah pao kako smo si mi zamislili

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, ako ti je muz gore, logicno da ces tamo ici i roditi! jos najbolje da ostanes u hr i ides rodit sama u neko nase rodiliste

svedska je meni mrak zemlja. stockholm je najljepsi grad na svijetu. zavidim vam do neba!!!

a sto se tice poroda i odnosa prema djeci, da citiram jednog frenda koji je zivio tamo: ja bi najradije bio rodilja u svedskoj!

nisi rekla kad ti je termin!

btw ako sam dobro skuzila, odabrali ste svedsko zensko ime malin? meni je pregenijalno, jedno od kandidata za curu :D

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

NELITZA77,ja zivim vec tri godine u Svedskoj ,ali nisam znala da se to toliko placa,doduse kod njih se sve placa i sve sto ne ide jako polako i smireno ,njih stresa.A imaju masu pravila koje ni oni bas ne znaju najbolje.
    Ali neka mene ovdje ,ipak je tehnologija,urednost i ljubaznost,daleko od nas.

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jos nista, buba nisi dosta vibrala za nedjelju!

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A baš danas kopam po tvom blogu, tražeći jel ima već vijesti.

Ma nema veze, nek bubica dođe kad se njoj sviđa.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bas i ja sad gledam je li "moja svedjanka" rodila.
    Posto se nisi javila dva dana,nadam se da sad vec uzivas u svom .

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jos nista, vec pao i snijeg al "Svedjanki" se ne da van iz maminog bazencica!
    a mama lijena nastavit pisat blog

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zima joj je

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno svedjanka

ima li kakvih vijesti?
    pa dosad se već trebala roditi...
    javite, ako itko zna...

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas ujutro je stigao dečkić.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oooo pa CESTITKE :D

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Gratulerar :D :D :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

čestitamo!!! :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

:D

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitke :D

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Čestitke!

Još samo jedno pa

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno švedska

čestitam!!!
    a sada sa nestrpljenjem čekam ''izvještaj'' o porodu u švedskoj...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Cestitke :D
    jedva cekam da nam se javis sa izvjestajem!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

:D

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ČESTITKE! :D

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wow!!! super :D :D

cestitke od srca cijeloj obitelji

Početno

i ja cestitam

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pridružujem se čestitkama cijeloj obitelji :D
    I jedva čekam priču!

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitam!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

čestitam :D

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto jedan brzinski izvjestaj (jer od gledacice crtica "Bajbi" nemrem do kompa!)
    Dakle, kao sto vec znate, opet "nemam srece" Cekali "malinu", a stigao nam jedan "cabbage patch kid" (sto reci, nije bas zgodan, al ima bar 15 god. da si popravi prosjek)
    Nije bas ni mali, sluzbeno 4530g, 53 cm, rodio se doma u kadi uz pomoc dvije super babice (ja mislila da bi to mogla obavit i sama, no sto reci - krivo sam mislila!)
    Iskustvo poroda u vodi - sve 5, iskustvo 3. poroda - "koma i nikad vise!" (eto, napustile me jako brzo ideje o petero djece!)
    Inace, bebac je dobro (bili i sluzbeno kod pedijatra na pregledu, sve 5!), mama je malo manje dobro nakon full kratkog (2,5h) i jako intenzivnog poroda al se oporavljam, vrijeme nam je opet lijepo i suncano, tata nam je doma par dana, braco i seka su super (seka je malo zbunjena kak je seka iz maminog trbuha odjednom postala jos jedna beba braco ).
    Puno pozdrava iz Svedske!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

čestitam ti draga :D
    stavi malca u potpis

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kak si brza. dok sam to napisala, već si napravila
    drago mi je da je sve ok. doma u kadi i 2 babice - mrak!

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zaboravih dodati, par minuta nakon rodjenja

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nelitza čestitam od srca!¨

Pregledala sam sve fotke sa poroda i prekrasne su!!!! Svo troje je predivno (uvijek su mi se sviđala imena tvoje dvoje klinaca, ali ovaj treći nosi stvarno prekrasno ime!!!)
    Vidim da su ti se klinci motali po kući...di su bili dok si rađala? Tko je bio sa njima? Što oni pričaju o Valdianu?
    Ako možeš napiši malo detaljnije....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Čestitke od srca
    Predivna slika.........

Drago mi je da je sve prošlo u redu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jos jednom cestitke!
    slike su neopisivo lijepe, sretne, takoooo

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fenomenalne slike. Imaš prekrasnu djecu, svo troje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko je ono rekao da u Švedskoj više ne rade porode u vodi??
    čestitam cijeloj obitelji! :D
    meni se najviše svidjela ona šarena vaga od marame , puno bolje nego one metalne vage koje se kod nas prakticiraju.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •