Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Nova građevinska dozvola

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Nova građevinska dozvola

Pozdrav iz Slavonije!
    Što se zgodi kad se…
    Dali smo brzopleto kaparu, s predugovorom , svi sretni, sve za pet. Prije nekoliko dana doznam da nije poštivano ono što je u građevinskoj dozvoli(čovjek iz agencije za prodaju nekretnina mi je rekao da je to veliki problem, da se mora vaditi nova lokacijska dozvola, nova građevinska dozvola i još nekih jedan ili dva posto kazna). Nisu sazidali podrum koji je ucrtan i što je još puno gore kuću su prebacili na sasvim dugo mjesto nego što je u projektu... Na istoj čestici je(valjda) ali umjesto uz sjevernu među stavili su je tik uz južnu među( i navodno se susjed prijeti da neće dati potpis… koji bi trebao ako bi vadili novu građevinsku dozvolu).
    Ne znam koliko je stara građevinska dozvola(nisam je u stvari ni imala u rukama… duža priča) ali kuća se navodno gradi 10ak godina pa bi to moglo biti tu negdje.
    I zaista sam neznalica ali susjedne zemlje se vode kao oranice i ne znam da li to što utječe na stvar.

Dakle, što me zanima:

Je li istina da vlasnik južne čestice na svojoj čestici ne može graditi stambeni objekt uobičajeno uz sjevernu među, već je obvezan do drugog stambenog objekta ostaviti minimalan sigurnosni razmak od 5m?
    Mogu li se uopće za tu kuću naknadno srediti papiri(pošto se nalazi gotovo na samoj JUŽNOJ međi, pravilo je valjda da se gradi uz sjevernu.) i ako da koji je postupak?

Pomozite i moja će zahvalnost biti velika kao kuća u koju ste, ako se ovo riješi… pozvani na kavu.

PS: Kućica je zaista divna, i već od početka mi se činilo da ona i nije za običnog smrtnika poput mene, ali eto… potrudit ćemo se(do tada smo s dvojčekama u jednosobnom stanu-sretni i zadovoljni ali ipak je malo tijesno a i kat ispod nas je Konzum-hm.)

Puse od vjeverice i vjeverića.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ti baš optimistična za tvoj slučaj...
    Evo ti par citata iz zakona o gradnji:
    »Građevina koja se gradi ili je izgrađena protivno građevin¬skoj dozvoli tako da je njena vanjska tlocrtna površina, mjerena kao tlocrtna projekcija najistaknutijih dijelova građevine, veća od dozvoljene, tako da nije poštivan građevinski pravac, odnosno udaljenost od regulacijskog pravca ili tako da je smještena na udaljenosti od granice građevne čestice ili druge građevine koja je manja od najmanje udaljenosti dopuštene dokumentom prostornog uređenja, smatra se građevinom koja se gradi, odnosno koja je izgrađena bez građevinske dozvole.

Tebi zapravo treba legalizacija objekta, jer to što je čovjek imao građevnisku dozvolu, a nije je poštivao, je jednako bepravnoj gradnji.
    Za novu građevinsku dozvolu trebaš platiti i komunalni doprinos. Plus što se prilikom legalizacije plaća kazna u iznosu 1,5 x komunalni doprinos (pazi, to nisu postoci, nego jedan i pol puta iznos komunalnog doprinosa - u žargonu zvanog " tolko sam platio građevinsku dozvolu). A gdje je još tu vodni doprinos, kojeg prije 10 godina nije bilo, a sada ga ima...
    A koliko vidim kuća nije dovoljno odmaknuta od susjeda, što je zapravo velika prepreka za dobivanje građevinske dozvole. To nema veze jel se susjed slaže ili ne (prije je bilo moguće graditi bliže ako se susjed složi, sada više ne).
    Sretno!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

odi do nekog arhitekr+tonskog ureda i traži savjet
    moj ured ne naplaćuje savjete, valjda je i tamo tako
    svi oni su upućeni u urbanističke uvjete za pojedino područje
    nažalost potrebna ti je suglasnost susjeda

sretno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vjeverice, odi na općinu i traži referenta zaduženog za građevinske dozvole.

kako Roza kaže..., situacija nije bajna.

Ne mogu ti govoriti o udaljenostima od međe, svaka općina ima svoje zrbanističke uvjete unutar kojih mogu biti i posebni urbanistički uvjeti, odnosno, postoje slučajevi kada ima iznimaka.

Moguće je da je dopuštena gradnja kuće na samoj međi, ali onda na toj strani ne smije biti otvora većih od 60x60cm.

Ma, stvarno je najbolje da odeš tamo i pitaš, mi odavde možemo samo nagađati jer su pravila od općine do općine jako različita.

Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala na lijepom odazivu. Ovu neveselu novost sam doznala prije 3 dana tako da sam sada u fazi sakupljanja informacija i pronalaženja mogućnosti. Razmišljali smo da bi se moglo pitati i tog "južnog susjeda" da proda recimo 2-3 metra tj. onoliko koliko je potrebno da bi se za kuću mogli srediti papiri. Znači veliku ulogu igraju i neki interni zakoni unutar općine?
    Idem polako šetati amo tamo kao Baltazar... kad sve sredimo nađemo se u "žutoj kući na kavi"
    Hvala! Vjeverica.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisu to interni zakoni, to je regulativa.

Ni u Zagrebu ne vrijede isti urbanistički uvjeti za sve općine. Dapače (npr, postotak izgrađenosti na Trešnjevci može biti i 60%, a u podsljemenskoj zoni - 30%).

ako susjed odluči prodati komad zemlje, morat ćete raditi novu lokacijsku, uz nju prijedlog parcelacije... Pa kada dobijete lokacijsku, isparcelirati i legalizirati zemljište.
    Pa onda na novu građevinsku.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala!

Inače, mi smo napravili i predugovor u kojem između ostalog stoji:

"Prodavatelj jamči kupcu da na prodanoj nekretnini nema drugih neupisanih prava ili tereta trećih osoba koja isključuju, umanjuju ili ograničavaju pravo vlasništva Kupca ."

Znači li to da bi ustvari sve to trebali srediti sadašnji vlasnici ili ako ne srede da su nam dužni vratiti kaparu?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mislim da se to ne odnosi na građevinsku dozvolu. To se odnosi na pravo vlasništva, da nema sporova, hipoteka i sl, onosno da nije upletene još i neka treća osoba/osobe...

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Iz osobnog iskustva znam, da se u gruntovnicu upisuje zabilježba u A listu, ako zgrada nema građevinsku i uporabnu dozvolu. Ako stranka donese građevinsku (papire), ne provjerava se je li taj objekt stvarno izgrađen u skladu s dokumentacijom (ne idu oni provjeravati na teren, niti tolio u detalje), već samo da li se u papirima navodi taj i taj broj čestice, i površina objekta u građevinskoj se uspoređuje s onom koja se prijavljuje u katastar i ZK.

Uporabna dozvola je ta koja jamči da je objekt izgrađen u skladu s dokumentacijom (građevinskom).

U A-II listu ZK izvatka piše napomena ako kuća nema građevinsku, ali i uporabnu.

A danas sve više banaka, uvjetuje i uporabnu dozvolu, radi hipoteke.
    U skoroj budućnosti, bez nje se neće moći skoro ništa...

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala Tinkie winkie - no ovo me plaši…

Znači li to da nemamo pravo na povratak kapare?

Zna li tko da li se ova rečenica zaista ne odnosi na građevinsku dozvolu:
    "Prodavatelj jamči kupcu da na prodanoj nekretnini nema drugih neupisanih prava ili tereta trećih osoba koja isključuju,
    umanjuju ili ograničavaju pravo vlasništva Kupca ."

Pa time što npr. za tu nekretninu nije plaćen komunalni doprinos…zar to nije teret treće osobe i zar to ne umanjuje vrijednost nekretnine. Isto tako susjed koji je nezadovoljan, zar on nije treća osoba i ima li to kakve povezanosti s rečenicom iz predugovora. Nije li moje pravo itekako ograničeno ako tu kuću mogu za nekoliko godina ili mjeseci jednostavno doći i srušiti?
    Ovo me zaista plaši, pomozite!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

teret treće osobe ti znači da ta kuća nije nikakvim ugovorom dana nekome na korištenje.
    tipa, dva tjednja ljetovanja godišnje, i slično...

bojim se da kaparu nećeš moći dobiti natrag.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

glavu gore

1. odi u Gradsku arhivu i zatraži kopiju građevinske dozvole-nacrte
    2. usporedi nacrte s kućom, bolje da to uradi arhić

možda bude trebalo "uskladiti" kuću s dozvolom

ma ja sam radila na gorim slučajevima gdje smo uspjeli "provući" takve stare kuće (izgrađene zrcalno, nemaju veze s rasporedom prostorija...)
    sve ovisi o pročelniku Ureda za graditeljstvo

3. pokušaj se nekako dogovoriti s susjedom

ali prvo i najvažnije odi do arhitekta i popričaj, oni su upućeniji po pitanju takvih slučajeva

dobra stvar kod "usklađivanja" je da ćeš trebati platiti samo razliku kubikaže kuće iz dozvole i stvarne

držim ti fige

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BGrubi, ali kuća je dislocirana.
    ne radi se o istim gabaritima, čini se da je druga tlocrtna dispozicija.

vjeverice, lijepo se ti zaputi u općinu, vidiš da je svugdje drugačije...

da si na Viru, recimo... sad bi ti je rušili

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi smo uspjeli "izvući" neke kuće
    pogotovo sa starim građevinskim dozvolama

i ne u općinu
    nego odmah kod referenata u Uredu za graditeljstvo i okoliš tog grada (kod nas ne primaju bez podnesenog zahtjeva za lokacijsku)

a arhić im ionako treba za novu dozvolu, pa možda nađe kakvu "rupu"

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod nas su referenti u općinama

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

svaka županija pjeva svoju pjesmu
    kod nas u Uredu u Šibeniku je zahvaćeno područje od Murtera do Rogoznice, pa NP Krka, i sve do područja grada Drniša

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mi smo selo, jako mala općina tako da do referenta moramo u grad… ja od djece ne mogu ni po kruh- tako da to ostaje na MM. Za početak im je poslao mail s kratkim opisom situacije.
    Vjerojatno će tamo skoknuti i osobno kad uhvati slobodnog vremena. Naravno, treba otići i kod nekog arhitekta, ali opet… to vrijeme(a i još uvijek smo u blagom šoku od neugodnog iznenađenja tako da tek hvatamo dah)

MGrubi, misliš da ipak postoji šansa da se ide samo na usklađivanje(ako uopće razumijem što to znači) mislim da se ne moraju plaćati ponovno svi ti doprinosi plus kazna? Kuća se umjesto uz sjevernu među nalazi vrlo blizu južne- po kubikaži mislim da nije veća od nacrta, dapače-nedostaje podrum koji je planiran a nije izgrađen.

Molim vas, što su to gabariti?!

Apriiiiii, ideš tamo ti i tvoj Vir, ti zbilja znaš utješit čoveka ( ali šalu na stranu, nigdje ne piše da situacija za nekih 10 ak godina neće biti slična i u Slavoniji) Hm, Vir, mislim zbilja… i njoj to još smiješno.

Cure, hvala za savjete!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gabariti su, laički rečeno, onaj vanjski rub (oplošje) koje zauzima objekt.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala. Ne ljutiš se za Vir, zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

baš

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vjeverica prvotno napisa
    MGrubi, misliš da ipak postoji šansa da se ide samo na usklađivanje(ako uopće razumijem što to znači) mislim da se ne moraju plaćati ponovno svi ti doprinosi plus kazna? Kuća se umjesto uz sjevernu među nalazi vrlo blizu južne- po kubikaži mislim da nije veća od nacrta, dapače-nedostaje podrum koji je planiran a nije izgrađen. !
    pa recimo ako je nešto veća od planirane radi se projekt dogradnje kuće, i plaća se kazna za razliku kubature kuće,
    ali manja... hm, taj slučaj još nismo imali
    jedini razlog toj petljanjciji je priznavanje plaćenog priključka vode i struje, te komunalnog doprinosa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •