Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 78 od 78

Tema: vas dorucak iz proslosti

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo klopali sve i svašta, ali ono što definitivno nismo to je klopa ekstra zaslađena.

no neko se spomenuo kruha sa masti...(:smajlić koji se oblizuje)...kod mojih u slavoniji, kad smo bili gladni, domaći (topli) kruh, sa tankom (domaćom) masti, malo mljevene paprike, lukeca i malo domaćeg mirišljavog špekeca......(savršeno)...

druga baka mi je znala za ručak napraviti (to je bilo jedino super slatko) rezance (debele domaće) sa mljevenim orasima i šećerom (kaj je to dobro!!!!!!!!!). Za to vrijeme moja susjeda kod bake, s kojom sam se igrala, obožavala je za gablec bijeli kruh sa hrpom bijelog šećera (buraz i ja smo znali to probati, nismo to baš jeli jer nam nisu dali, a da smo obožavali...jesmo).
    Naribano voće sa šećerom, mama mi je zadnji put ponudila do godinu dana, iza toga više ne, jer sam ga odbijala.

To me podsjetilo da mi je najodvartnija hrana u vrtiću bila naribana mrkva sa šećerom......zbog toga nisam htjela jesti mrkvu godinama, dok nisam jednom smazala frišku domaću mrkvu (bez šećera..)...

A doma naš nedjeljni doručak je bio pohani kruh..i dan danas meni najmiliji..

A zdravi doručak..tipa voće ..u životu nisam jela (mislim jesam, ali iza toga nekaj konkretnog)..jer me nije "držao".

Osim toga, ja sam pobornik toga da se ujutro mora doooobrooo naklopati, a onda dalje sve "pažljivije"....ne kažem da je najzdravije, ali ....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo klopali sve i svašta, ali ono što definitivno nismo to je klopa ekstra zaslađena.

no neko se spomenuo kruha sa masti...(:smajlić koji se oblizuje)...kod mojih u slavoniji, kad smo bili gladni, domaći (topli) kruh, sa tankom (domaćom) masti, malo mljevene paprike, lukeca i malo domaćeg mirišljavog špekeca......(savršeno)...

druga baka mi je znala za ručak napraviti (to je bilo jedino super slatko) rezance (debele domaće) sa mljevenim orasima i šećerom (kaj je to dobro!!!!!!!!!). Za to vrijeme moja susjeda kod bake, s kojom sam se igrala, obožavala je za gablec bijeli kruh sa hrpom bijelog šećera (buraz i ja smo znali to probati, nismo to baš jeli jer nam nisu dali, a da smo obožavali...jesmo).
    Naribano voće sa šećerom, mama mi je zadnji put ponudila do godinu dana, iza toga više ne, jer sam ga odbijala.

To me podsjetilo da mi je najodvartnija hrana u vrtiću bila naribana mrkva sa šećerom......zbog toga nisam htjela jesti mrkvu godinama, dok nisam jednom smazala frišku domaću mrkvu (bez šećera..)...

A zdravi doručak..tipa voće ..u životu nisam jela (mislim jesam, ali iza toga nekaj konkretnog)..jer me nije "držao".

Osim toga, ja sam pobornik toga da se ujutro mora doooobrooo naklopati, a onda dalje sve "pažljivije"....ne kažem da je najzdravije, ali ....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

"Kruh puter pekmez" - točno tako smo to zvali
    "Kruh puter med"
    Kruh i pašteta sa čajem od šipka i kamilice
    Kruh i ZDENKA sir
    Meko kuhano jaje, pa unutra umakanje kruha (danas mi se od same pomisli riga)
    Pohani kruh (stari naravno)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gdje je razlika izmedju palente i zganaca?

dorucak: hrenovke, kruh, putar i parizer, mlijeko sa vanilin secerom, cokolino sa secerom...

vecera: hrenovke, jaja na oko, pomfrit, pohani kruh sa sirom ili secerom, rezanci sa secerom...

uh, da, secer, nije se moglo zivjet bez njega... zapravo, u sve slatko nam je baka stavljala dodatni secer, a u sve masno dodatno ulje ili mast od pecenja. :smajlic koji riga: npr. snicli i riza (obavezno ona krec, prekuhana) za rucak, i na rizu se zalije par velikih zlica ulja tako da sve pliva u masti. :shock: ne mozes se bunit protiv toga; naime malo masnoce je jaaaako zdravo

uopce se ne cudim zasto sam cijeli zivot imala los imunitet. nismo jeli puno voca i povrca ali zato slatkog i masnog koliko hoces.... :/

koliko se god trudim zdravo jesti, i sad se lovim da kad sam pod stresom, zelim jesti hrenovke ili pohani kruh sa puno masnog sira. to me nekako smiruje

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam od onih sa brdo šećera, npr. jogurt sa šećerom, mmmmmm

Ali, ponosno priznajem da sam sav taj dodatni šećer izbacila...Ali na slanu varijantu nikako ne mogu preći (npr. palenta sa soli ili sl.) pa rađe izbjegavam.

E da, kako je meni fina gavrilović pašteta - ali ni to nisam jela sigurno 5-6 godina...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

palentom zovemo onu instant, iz vrećica, krupno mljeveno, a žaganci (pura), onu od sitnog "seljačkog" brašna, koja se kuha po pola sata.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto kao i ti fortuna, sve potpuno isto osim pure. ipak, ne toliko šećera. uh! sjećam se kako bi mi teško palo kad bih morala popiti skoro cijelu tećicu (onu keramičku s kravom) mlijeka i udrobljenog kruha ili keksa pa onda idi pješice do škole nekih pola sata. uh!!! a da ne spominjem da je cijelo vrijeme bila skoro uzbrdica!!! toliko mi se mlijeko zgadilo da ga od onda nikad više nisam popila onako čistog, bez dodatka kakaa. i inače ga malo pijem(zato mlatim po sirevima, namazima, jogurtima....) te čvrsto vjerujem da je razlog taj što su me doma mučili s takvim doručcima. ne znam kako je bilo kod tebe, ali ja bih najradije pola dana bila išla bez doručka u školu, ali nisu mi dali moji najdraži. rekla sam sebi tad da ako ikad budem imala dijete da mu neću to raditi već ću biti raznolikija kod ponude izbora.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ivy29 prvotno napisa
    Citiraj nana prvotno napisa
    Smokice, sjetila si me da je i meni baka davala dok sam bila mala to umućeno jaje sa šećerom
    zove se... šato, mi ga zovemo žavajon :wink:
    to sam vidjela prvi put kako se radi kad je onaj branko kockica kemijao na telki, pa sam odmah ja to isla probat, ali ne mogu reci da mi se bas svidjelo
    uglavnom sam bila ujutro na kajgani plus jogurt,kifla s maslacem, maslac i suseno meso,kinder lada,pasteta s vrhnjem,pasteta s majonezom i paradajzom,pohani kruh,ustipci,lepinje,pogace s svjezim sirom,dimljenim svjezim sirom,vrhnjem,lukom i paradajzom nedjeljom te sl.
    znam da smo brat i ja mogli slistit cijeli bijeli kruh sami za dorucak,
    narocito na moru

nisam nikad voljela jesti nesto drobljeno u mlijeko,a zganci s mlijekom u vrticu su me tjerali na povracanje dok ih obozavam s jogurtom

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stvarno ću svašta naučiti, najbolje mi je mast, kruh i šećer :shock:
    I mi smo klopali mlijeko s onim sport keksima ili kruhom.
    No najviše mi se uvukao pod kožu čaj od lipe, mamin kruh, bakin putar i mamin pekmez. To i dan danas jaaaako volim (doduše putar nije više bakin nego iz dućana :/ ) .
    Za paštetu jedva da sam znala
    Eh da i kruh s masti ili slnaninama (kosanom masti) i gore puuuno luka i češnjaka

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima nas jos koji smo tamanili Bucu..

A kada smo kod secera, ste klopali jaje sa secerom? Odnosno zumanjak umucen sa secerom?
    I tada se jos jeo kruh po imenu talijan koji je bio taaako ukusan...ili kifle pa bucu u njih....
    Mi smo cesto jeli i tost a praznik nam je bio kada je netko zapalio van pa donio one listice sira za tost. Kod nas je tada to bio science fiction.....
    Pa bakin pekmez od marelica....slatko od dunja...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Slobodno povratite, ali meni je kad sam ostajala sama kuci (2. osnovne) omiljni dorucak bio eurikrem sa cajnom kobasicom....(Ono puter i med je bilo u prisustvu roditelja)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kifla i buco na odlasku u vrtić, šamponjeza i boem na povrtaku kući

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

druga baka mi je znala za ručak napraviti (to je bilo jedino super slatko) rezance (debele domaće) sa mljevenim orasima i šećerom (kaj je to dobro!!!!!!!!!)

E ovo ko da sam ja napisala!!!
    Ja imam slavonsko-dalmatinsku krv, i to su te fore /dobro, TO su slavonske fore za doručak/, ali zato sad vooolim papati na lešo sve.../probudio se u meni dalmatinski dio/
    ...ali pohani kruh i rezanci s orasima i šećerom, ili makom i šećerom....to je mljac, i dandanas to obožavam.

naravno, i ja sam generacija sira buco, umućenog žumanjceta sa šećerom, i sirupa SANOSTOL - ljudi jel se toga sjećate???
    kao to su bili neki vitamini, šta ja znam, ali to sam pila svaki dan žlicu,
    i bilo mi strašno fino!! baš sam neki dan vidjela da to još postoji, još pamtim taj okus /umjetna naranča/ u ustima...
    ja sam voljela jesti i kajganu po kojoj bi još stavila i hrpu majoneze, ono jaja do daske , onda kruh, putar i med /i danas maj fejvorit/...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moj sirup se zvao "Vidajlin": smeđa staklena bočica sa žutom naljepnicom na kojoj su nacrtana djeca. Ma, ko da je gledam. I osjećam taj gusti slatki okus...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Onaj roza-crveni slatki sirup je bio mrak ali ne sjecam se imena....
    A sjecate se zubnih pasti "Blendi" i "Paperinos"?
    Blendi je bio MLJAC!

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    moj sirup se zvao "Vidajlin": smeđa staklena bočica sa žutom naljepnicom na kojoj su nacrtana djeca. Ma, ko da je gledam. I osjećam taj gusti slatki okus...
    I Sanostol je isto tako izgledao!
    A sjećate se bijele kave DIVKA? Mislim da to još postoji..

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Divku obožavam dan danas....

A sanustola se ne sjećam iz djetinjstva ali sam ga sinku davala jedno vrijeme i bio mu je odličan

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mi smo doručkovali uvijek kakao i "slova" - one keksiće u oblike abecede...(prvo bi naravno nešto "napisali")
    To nam je bila prihvatljiva varijanta. Neprihvatljiva je bila da nam tata na debelu fetu kruha od prekjučer namaže još deblju fetu onog tvrdog margarina, a preko fetu slanine koja "čisti pluća" :shock:

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene sjecanje najvise ide na margarin i marmeladu, i umakanje u bijelu kavu (od turske), te kad bi se tata vratio iz trece smjene donio bi trokut sa sirom ili pletenicu
    naravno, tu je i eurokrem, pasteta, buco i zdenka, podrigusa (parazier)...

a u skoli, na polubijeli ili crni kruh namazana pasteta (sa vec potamnjelim rubom) i caj u plasticnoj salici :/ . Ili feta crne salame...

...a tako mi je bilo lijepo..i tako sam bila sretna

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    meni je nana pekla uštipke ili lepinje :D :D :D :D :D
    nema bolje
    pa maži sa svim i svačim, pa čajić pa bijela kava (od turske , naravno..)

joj i dan danas sam luda za tim pa terorizoram moje doma :D
    evo jos jednog ustipkara. Pamtim i one ustipke tzv.rogace, pa evo sve planiram krenut u akciju ozivljavanja ustipaka i rogaca, ali ne moze se od ove djece. Cim samiju zubi niknu mama krece u akciju.

A moze se i Kajmak + Marmelada (ko ne zna sta je to, nek pogleda istoimeni Djurin film )

A i dan danas namazem puter i margarin i potrusim alejevom paprikom (nostalgicni smajli

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja nisam ko mala išla u vrtić, al ne mogu virovati što sve vam nisu davali za jesti.... bože me sačuvaj...
    A sićate li se onih suvih kolača. Okruglih "kolutova" što bi se močili u mliko ili divku...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

najomiljeniji doručak:pohani kruh i čaj kamilica
    od vrtića imam averziju prema jogurtu jer su nas silom šopali onim što ne volimo,pa sam se zarekla da svoju djecu nikad neću siliti jesti nešto što im se ne sviđa.
    omiljeni desert nakon doručka mi je bio kolačić sa čokoladom koji se ja mislim zvao fri-fri.
    a nekad super finu paštetu sam prestala jesti kad mi je sister rekla:"znaš kak je pašteta dobila ime?"PA ŠTETA je baciti otpad.mada sam znala od čega se radi,to mi je dodatno zgadilo.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Krafna+kakao
    Kifla+kakao (to sam obožavala,umakati kiflu u kakao)
    Pletenica s makom +kakao
    Pohani kruh+kakao (to volim i sada,ali samo kad napravi moja mama ili MM)
    Rijetko paštete ili salama,i nikada čaj jer ga nisam voljela (ni sada nisam luda za njim)
    Kruh i mast,paprika (mlj.),sol,luk smo jeli čoporativno svi iz ulice predvečer;jedan je došao sa šnitom toga i onda smo svi trčali doma da nam naprave

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa
    omiljeni desert nakon doručka mi je bio kolačić sa čokoladom koji se ja mislim zvao fri-fri.
    cao-cao?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj dolega prvotno napisa
    cao-cao?
    ne.izgledao je slično kao indijaneri.čokoladno sa kremom,a dole keks(ili biskvit) nije bio u ambalaži,a tada se prodavao u Prehrani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kriska kruha i tomy majoneza (obavezno iz kesice)!!!!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    skoro sam zaboravila kruh i mast, zasoljeno beskrajno

susjedin tata je klopao kruh i mast sa secerom
    Već sam mislila da nitko nije spomenuo kruha masti.
    Posoljen, i sa malo crvrne paprike.

Mućeno jaje sa šećerom je moja baka zvala MU, obožavala sam to, ali ne za doručak nego za desert ili užinu, prije večere. I dan danas, kad mutim jaja za kolače....mljac! pol poližem 'jer moram probat jel' dobro'

Kruh umočen u bijelu kavu.

Najdraži doručak na svijetu, koji sad polako uvodim u svoju familiju jer bi htjela da i mojim dečkima to ostane kao uspomena iz djetinjstva: kad bi vikendom spavala kod bake i dide, u nedjelju bi baka stavila na stol sve što je bilo u frižideru: maslac, pekmez, kobasice, sir, skuhala bi meko kuhana jaja; nekad je bilo i domaćeg kruha (važno da miriši), ruski čaj (dala bi ona meni i kap ruma, ali mi to danas ipak preskačemo); to je bila prava gozba. Ja bi uvijek nešto promrljala, ali taj osjećaj velikog zajedničkog doručka s bakom i didom mi je zauvjek ostao. :smajlić koji plače od dragosti i nostalgije:

Pusa mojoj baki. Jučer je imala 80ti rođendan

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •