Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Mjenjanje grupe u vrtiću

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Mjenjanje grupe u vrtiću

Danas smo išli pogledati u kojoj je grupi Vanja.
    Ona je rođena u svibnju 2003. i koliko sam vidjela jedno je od najstarije djece u grupi.
    Od 25 djece mislim da je preko 15 2004-to godište, ostali su kraj 2003.
    Strah me je da će joj među mlađima biti dosadno, da će ono što će tete s njima raditi biti prilagođeno manjima. A i Vanja je veliko dijete, pa ona će među tim bebanima biti ko mali medo.
    Meni nije čuvanje problem, dajem je u vrtić da bu bila u poticajnijoj atmosferi nego što joj je može stvoriti baka, ali ovo mi se ne čini obećavajuće.
    Postoji druga grupa gdje su uglavnom djeca 2002-o i 2003-e i u njoj su djevojčica iz zgrade, starija od Vanje pol godine i dečkić iste dobi iz susjedne zgrade s kojim se Vanja igra u parkiću.
    Ne znam da li da tražim prebacivanje u tu grupu (ako se to uopće može), da li je to uopće pametno, a i ta grupa ima 27 djece, dvoje više nego u Vanjinoj grupi.
    Ne znam što napraviti, a ako ostane ovako nezadovoljna sam već prije polaska u vrtić.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa to sve može biti " dvosjekli mač ".
    Ne znam kakva je tvoja curica, da li je otvorena, sramežljiva...?
    Ako bude u grupi gdje su svi mlađi od nje može se osjećati nadmoćnom, osjećat će da je starija, to joj može biti zanimljivo, jer će pomagati tetama oko mlađe djece.
    Ako je sa starijima, a k tome još sramežljiva, zatvorena,može se osjećati inferiorno, pa se još više zatvoriti...
    Teško je ovako napamet pričati, ti jedina znaš kakvo je tvoje dijete.
    A što se tiče rada s djecom, ako ima sreće da ima dobru tetu, onda će ona raditi i onim mlađima i starijima, primjereno njihovom uzrastu.
    Želim ti sreću i znam kako se osjećaš, jer i moja mlađa curica (2003) kreće u vrtić!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih tražila (i jesam, kad sam imala sličan problem).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dosta je otvorena i u parku uglavnom traži društvo starije djece, ili stariji ili proučava male bebe u kolicima, ali djecu od 2, 2 i pol godine uglavnom ignorira (kao što nju ignoriraju stariji ).
    Išli smo na bazen i na bebama ribama gdje su djeca do 3 godine uglavnom se ponašala kao bebe koje su bile u bazenu, morala sam je stalno držati na rukama, kada smo otišli u turnus vidri, djece od 3-5 godina, gdje dosta djece već pliva, ugledala se na njih i odmah proplivala, s leptirićima, ali se potpuno odvojila od mene i sad u dubokom moru i bazenu pliva bez da se drži za nas (i dalje s leptirićima, ali dosta slabo napuhanim) tako da mislim da bi joj bilo poticajnije društvo starije djece.
    A opet ne znam tete, možda su bolje ove u grupi gdje je dodijeljena.
    Ima li tko tko je imao djecu u vrtiću u Rapskoj?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pitaju nju što želi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moguće je unaprijed predvidjeti kako će ona doživjeti grupu, ali teško.
    neka krene u tu grupu, ako vidiš da joj se ujutro ne ide u vrtić, da ti daje znakove da joj je dosadno, traži da je prebace u drugu grupu. Tu procjenu djetetova "mentalnog stanja", bi trebale procijeniti psihologice iz vrtića, i dodijeliti je u odgovarajuću grupu, ali često se dogodi da fulaju.
    nama se dogodilo to čega se ti bojiš, kada su Franku ostavili u manjoj grupi (jer je po godinama tamo i spadala), a njezine kompiće premjesiti u veću grupu - odjednom je počela palkati kad je ujutro trebala u vrtić (nakon godinu dana veselih odlazaka u vrtić). Ostala je u toj grupi ipak, MM je razgovarao sa tetama, pa je ispalo da je u onoj većoj grupi previše djece, ona je još imala pelenu (a tamo su tete imale previše njih i nisu bili pelenaši), tako da smo odlučili još malo pričekati. Prilagodila se poslije svojim vršnjacima, iako bi joj sigurno bilo interesantnije među većima. Ali i ovako odskače od svojih vršnjaka u kvartu za 1,5 godinu po ponašanju, pa ne znam ni sama da li bi bilo dobro.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda podcjenjujem svoje dijete, ali mi se ne čini da dijete od 3 godine i 4 mjeseca može donjeti takvu odluku.
    Ne znam ni kako bi formulirala pitanje.
    Ali evo pokušala sam i pitala je bi li htjela ići sa malo manjom dječicom, kao Patrik (nepune 3 godine) ili sa malo većom dječicom, kao Anika (nepune 4 godine).
    Rekla je s većom dječicom, kao Anika, i okrenula se prema igračkama bez volje za daljnjim razgovorom.
    Nisam sigurna da je u potpunosti shvatila o čenu smo razgovarali.
    Znači li to da joj je mjesto među manjom djecom?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ona uopce nema pojam o cemu je to pitas??? kako da donese odluku o necemu sto joj nije jasno...
    razlika i nije neka, vjerujem da su ih poslozili po kasnijem polasku u skolu pa su zato te skupine pol ove pol one godine, ako je tako razmisli - da li ce joj u ovoj "starijoj" svi otici u skolu a ona ostati opet s ovim "mladjima" - ovo ja samo mislim na glas...
    meni bi bilo vazno znati koje su tete i da je manji br. djece u skupini, smjesno mi je razgovarati o razlikama u dobi u vremenu kad se ipak sve prilagodjava sto vise individualno, u ovoj dobi razlike se vec gube.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila, nisam ništa napravila.
    Razgovarala sam s medicinskom sestrom i ravnateljcom, bila je i pedagogica koja nije rekla ništa osim "dobar dan".
    Rekli su da su oni nju rasporedili na osnovu svih podataka koje su stekli kroz razgovor s nama i kroz dojam o djetetu(a razgovor nije vodila pedagogica nego med. sestra jer taj dan pedagogice nije bilo) da su je tamo stavili i zato jer ide 1. put u vrtić, kao ona grupa u koju bi je htjela dati su uglavnom djeca koja već idu u vrtić, homogena grupa.
    Ja sam pitala ima li u toj grupi nove djece, pa da ima šestero, ali kao nije važno.

Zapravo ja još nisam načisto sa samom sobom, da li je to što želim ispravno.
    Ja razmišljam da bi je starija djeca potaknula da i ona prije usvoji neke razvojne vještine, da bi se prije naučila pravilima skupine nego među malima kojima bio ona mogla komandirati.

Probala sam se malo i raspitati o tetama, o onima o grupi u koju je dodjeljena nisam ništa saznala, tete iz grupe u koju bi je prebacila sam vidjela i ostavile su mi dobar dojam.
    Dok smo danas čekali na razgovor s ravnateljicom u dvorištu sam vidjela tetu iz te željene grupe i rekla sam joj zašto smo došli, rekla ja da pokušamo, da imamo pravo na to, nije nas pokušala odgovoriti time da ima veliku grupu, učinila mi se jako pristupačna i simpatična.

Ma sva sam zbrkana, ako bude među manjima možda neće napredovati, ako je stavim među veće možda se neće snaći, možda će je marginalizirati.
    Dajte savjete, imam još 3 dana za nešto napraviti.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

aleksandra70vanja- Što si napravila?

Mi smo krenuli u jaslice prije tri dana i u istoj sam situaciji.
    Fizički, motorički i verbalno smo napredniji inače od naših vršnjaka a od ovih iz grupe rekla bih sigurno dvostruko.
    Dakle, prvi dan je sam otvorio vrata od kupaone i otišao prati ruke.Već otključava i vrata od terase Pleše, pjevuši,sam se spušta niz tobogan i raspolaže sa velikim fondom riječi i neprestano brblja što je sve i teta sama komentirala kad je to vidjela.
    Troje od desetak koje dolaze niti ne hodaju,svi ostali ne govore a dječak koji nam je razvojno najbliži pokušava tek izimitirati neke stvari koje mi radimo.
    Glava mi puca od muke, od početne radosti što je prvi dan već ostao bez problema sam, došla sam do pitanja hoće li nastaviti napredovati uopće jer nema niti jednog uzora.
    Bila sam na razgovoru kod psihologice ali kaže da je veća grupa već puna .Nije niti pogledala dijete već je odma zauzela negativan stav što u startu imam neku molbu. Kaže uzor mu mora biti teta a ne djeca i još kaže da nije ni dobro da dijete tako brzo uči riječi.S radošću je,čini mi se, dočekala da se mali rasplače(a to mu je bio prvi put otkad se rodio da se pred nekim rasplako,čak ni kod doktorice nikad pa toliko o pozitivnoj vibri psihologice ) i da nas pozdravi sa ciničnim osmijehom koji sam pročitala kao eto ti kako ti je zrelo dijete.
    Ipak, pojavila se jutros u grupi prije nego smo mi došli i pitala za nas ali mi naša teta nije rekla ništa više od toga.
    Primjetila sam samo da je naša teta jutros pričala više i sa mnom i sa Nikolom???
    Moj se strah ostvario i danas je izašao iz grupe u suzama na što je teta rekla da su mu sad dosadile igračke pa da mu je sad dosadno.
    Nikada do sada, ma koliko se igrali u parku nije niti pogledao prema meni
    a kamoli plakao zbog nečega.
    Bojim se da će mu biti dosadno i sama ne znam dali je uopće pametno adaptirati dijete na to ili ipak tražiti poticajniju sredinu???

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da je dosada problem koji se neće riješiti dužim ostankom u grupi ... mada se naša curica prilagodila ostatku grupe, ali nisu bile tako drastične razlike u starosti. Problem je što je u većoj grupi bilo stvarno previše djece. U početku joj jeste bilo dosadno, sad ide sa veseljem u grupu, kad su svi skupa malo porasli. Prije toga je bila među većima od sebe, pa se je možsa i naviknula da drugačiju i poticajniju okolinu.
    Kod nas ima vrtića gdje su samo 2 grupe, tu su definitivno mlađi s većima, samo opet može biti dijete među najvećima, ne znam nisam pametna ...
    Ova izjava psihologice da se dijete treba ugledati na tetu, a ne na vršnjake mi je :? koliko ja znam djeca "skidaju"/imitiraju vršnjake puno lakše nego odrasle, barem prema mojem iskustvu.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma da, čudan odgovor jer do sada smo sve naučili imitirajući a teta u grupi jadna ne može ni maknuti jer drži nehodače u krilu.
    I čudno je što nas je tražila da ponovo dođemo na razgovor prije kretanja u jaslice nakon što smo već kod upisa obavili razgovor sa objašnjenjem da ćemo tada biti stariji pa će nam više vještina upisati na papir.
    I onda opet ista suhoparna pitanja na koja roditelji mogu odgovoriti što žele a niti pogleda na dijete koje je slagalo tri lopte ježiće tako da je okretalo iste boje na vrh na što sam i ja ostala ne vjerujući bez teksta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

melanija, a da se raspitaš kako su složene grupe u ostalim vrtićima ... kažem kod nas čak i u gradskim vrtićima imaju različito složene gupe, da ne pričam o privatnim. Ako je djetetu dosadno, a uz to je još i dobna razlika takva da je on najstariji, istina to može biti intelektualno nepoticajno.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi i jesmo u gradskom vrtiću a spadamo u našoj grupi među starije ali izgleda da od ovih rođenih u našem mjesecu nitko ne dolazi.
    Druga jaslička grupa, ona u koju bi ja željela, motorički nam je bliža koliko sam uspjela vidjeti kroz prozor, dakle igraju se baš kao i moje dijete.
    Nema ih puno ali na papiru stoji jednaki broj upisanih kao i u prvoj grupi pa je valjda na taj način popunjena.
    U toj drugoj grupi djeca su starija od nas 7 mjeseci pa nadalje a psihologica kaže da je to onda velika razlika.Ne znam?
    Mislim da ću još malo sagledati situaciju pa možda ipak još jednom pokušati da nas prebace a ako ne potražiti druge jaslice mada ne znam jeli i u privatnim jaslicama upis samo u ljetnom periodu ili se može bilo kad upisati?
    Hvala TinnaZ.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

može se upasti kad hoćeš, ako ima mjesta.
    E i da kažem, kad je naša curica kretala u jaslice 01.04. bila je 6 mjeseci mlađa od svih ostalih i krenula je na proljeće umjesto na jasen. Obožavala je jaslice.
    na jesen su je premjestili u manju grupu, a njezini kompiću su otišli u veću gurpu - nije htjela iću u vrtić, 2 mjeseca se vidjelo da joj je dosadno, iako je po uzrastu spadala među te manje, čak je bilo i njezinih vršnjaka. Poslije se uklopila, ali definitivno je ona vođa u toj grupi, teta je zove "šefica".

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Možda podcjenjujem svoje dijete, ali mi se ne čini da dijete od 3 godine i 4 mjeseca može donjeti takvu odluku.
    Ne znam ni kako bi formulirala pitanje.
    Ali evo pokušala sam i pitala je bi li htjela ići sa malo manjom dječicom, kao Patrik (nepune 3 godine) ili sa malo većom dječicom, kao Anika (nepune 4 godine).
    Rekla je s većom dječicom, kao Anika, i okrenula se prema igračkama bez volje za daljnjim razgovorom.
    Nisam sigurna da je u potpunosti shvatila o čenu smo razgovarali.
    Znači li to da joj je mjesto među manjom djecom?
    Dijete ti je reklo što želi. A ti procijeni sve ostale okolnosti i donesi odluku.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dijete od 3,5 godine definitivno zna što želi, barem prema našoj curici sudim ... ona zna svakih 10 minuta što želi , nikada nije bez ideja ili ranodušna na ponuđeno, ili neodlučna.
    U grupi ima svoje 2 prijateljice, dečka, prijatelja, tete, od kojih jednu više voli, ja sam njezina prijateljica, tata i ja smo dečko i cura ... itd, itd.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Danas smo opet bili u jaslicama i to je bila tragedija.
    Njemu je beskrajno dosadno i ne miče se više od mene a nikada ni pogledao za mnom nije do sada bilo u parku,na plaži, ma igdje.
    Evo danas je bila malo razgovorljivija teta i sama kaže da je razlika jasno vidljiva i da će se njih dvije morati dogovoriti kako da uopće njega zabave.
    Molila sam je da psihologici reču same što misle pa da bi možda prihvatila moju ideju ali kaže da su i prošli put dobro našpotane od psihologice,onda kad sam ja išla kod nje na razgovor, te da je rekla da je ona stručna osoba i da se one nemaju što mješati.
    Kaže teta da njihov glas ne vrijedi pa me čak savjetuju da s njom više i ne razgovaram.
    Danas baš bila anketa kako smo zadovoljni sa jaslicama i na pitanje tko nam se ne sviđa,tako sam željela iskreno odgovoriti i napisati zbog čega al me strah da će skužiti tko ja napisao i da bi nam moglo biti i gore.
    Tete su me savjetovale da prešutim istinu jer i one kažu moraju šutjeti često za opće dobro.
    Zbilja žalosno a inače ta psihologica glasi za stručnu osobu i pojavljuje se na televiziji vezano uz odgoj a evo .....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

trebala si napisati ... ja sam zadnju puta napisala da stavljaju manje paradajz sosa u hranu za jasličare, a jednom sam napisala da malo prilagode radno vrijeme roditeljima, ne mogu svi doći u 08,00 ... oboje su prihvatili.

Početno

Evo, moja Leonarda ima 3,5 godina i u grupi je najmlađa i to osjetno najmlađa pošto je u društvu 5 i 6 godišnjaka. Početno oduševljenje brzo je gravitiralo u početnu frustraciju, dok nije upoznala svu djecu. Nakon frustracije.."oni me zovu mala beba "..sad je vesela, rado ide u vrtić i tako strelovito napreduje da se i ja čudim. Čak je naš standardni istarski naglasak u velikoj mjeri zamijenila ispravno naglašenim riječima..sluša i upija kao spužva..

i ima dečka..štoviše..uzvraćenu ljubav..blink blink...jednog krasnog, impozantno lijepog 6 godišnjeg dječaka..
    ... tata je dao blagoslov..vidi se da smo djetetu ulili prave estetske kriterije

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Virgo: :D

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo je uspjeli prebaciti u stariju grupu i mislim da nismo pogrješili.
    Kao prvo (naravno, najmanje važno) fizički, ona je i u ovoj grupi među najvišima, a kad pogledam dječicu u grupi u koju je trebala ići, svi su za po glavu manji od nje.
    Važnije je da dječica u mlađoj grupi, svi su tako bebasti, većina njih ne govori čisto, tepaju, dosta se njih ne oblači samo, mislim, nisam ja bila s njim u grupi, vidim ih u prolazu kada vodim V, ali takav mi je dojam (ili ja to tako želim vidjeti).
    Ovdje joj je u grupi dobro, nismo imali problema, (istina, ona je samo od 8,9-12, nismo je puštali na spavanju jer je baka kući), ne priča nešto puno kako joj je, kad je pitam, kaže dobro je, ali neće u neke detalje, ali vidim da ide bez problema, čim dođemo utrči unutra među djecu, trči tetama. Možda je mana to što je među starijima, da se tako prema njoj i ponašaju, npr. kod hranjenja, pa je nitko baš ne šljivi puno koliko je pojela, a ona sama pojede 2 zalogaja i pusti, treba je poticati, a tamo toga nema, a druga djeca sama jedu tako da mi s vrtićkog ručka idemo doma jesti, ali neka to bude sve zlo.
    Istina, "donjela" je doma i fore starije djece, ona prije nije plazila jezik, sada je majstor u tome, odgovara, djeli nam glupače, budale i sve fine riječi koje prije nije govorila i koje u mlađoj grupi vjerojatno ne bi čula, ali to je to.
    Tete kažu da se dobro snašla, da po zrelosti ne zaostaje za ostalom djecom, i sve u svemu drago mi je da sam je prebacila.

Melanija mislim da ako tako osjećaš i misliš, trebala inzistirati na prebačaju, jer po tvojim postovima mi igleda da je malecki stvarno napredan i da mu treba poticaj malo starijih.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i meni se čini Melanija da trebaš odlučno zatražiti da probate sa premještajem ... psihologica za što je dobro za tvoje dijete, ali bome znaš i ti kao roditelj, a roditeljska mora biti zadnja

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj melanija prvotno napisa
    ...
    Danas baš bila anketa kako smo zadovoljni sa jaslicama i na pitanje tko nam se ne sviđa,tako sam željela iskreno odgovoriti i napisati zbog čega al me strah da će skužiti tko ja napisao i da bi nam moglo biti i gore....
    Stvarno je tuzno kada se treba toga bojati... pa nisu djeca tamo zbog njih, nego oni zbog djece

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zbilja mi onda nije jasno zašto me je tako odbila psihologica kad vidim da prebacivanje djece u starije grupe postoji i kod drugih.
    Ja sam mislila da sam prva u povijesti koja je to zatražila s obzirom na kakav me je način odbila.
    Imate pravo, inzistirat ću do kraja na tome jer sam sigurna da ne mislim krivo pa i po cijenu da nas ispišu.
    Poslat ću M.M. ovaj put na pregovore ali tek idući tjedan.
    Usput pronašli smo u blizini privatne jaslice Smjehuljica.
    Ima mjesta u njima pa iako su nam dalje i 6 puta skuplje sad sam mirnija jer znam da ću ga tamo moći dati ako ovdje izvućemo deblji kraj.
    U Smjehuljici nam je žena rekla da su obje jasličke grupe miješane i da su u njima djeca i od 1 i od 3 godine.
    Huh,lakše mi je sad.

Početno

Citiraj LeeLoo prvotno napisa
    Virgo: :D

hehehe..LeeLoo..ali i dalje barba R igra važnu ulogu u našim životima

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I upornost se ipak isplati.
    Danas je bila napokon psihologica u grupi i sama vidjela da nam grupa baš i ne odgovara.
    Kaže da izaberemo koju grupu želimo da se prebacimo?
    Pa nećemo valjda sa onima dvije godine starijima od nas,dovoljna je i prva sljedeća grupa.
    Kaže,dobro prebacit će nas jer grad vrši pritisak na vrtić da imaju slobodna mjesta pa će vidjeti tko ne dolazi i upisivati novu djecu tako da će raditi nove grupe.
    Mislim da nas je to i spasilo ali glavno da smo mi izgurali svoje.
    Nego kaže da sad ne idemo odma u stariju grupu nego kad se adaptiramo na ovu da se prebacimo :?
    Čudna stvar ta stručnost.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I upornost se ipak isplati.
    Danas je bila napokon psihologica u grupi i sama vidjela da nam grupa baš i ne odgovara.
    Kaže da izaberemo koju grupu želimo da se prebacimo?
    Pa nećemo valjda sa onima dvije godine starijima od nas,dovoljna je i prva sljedeća grupa.
    Kaže,dobro prebacit će nas jer grad vrši pritisak na vrtić da imaju slobodna mjesta pa će vidjeti tko ne dolazi i upisivati novu djecu tako da će raditi nove grupe.
    Mislim da nas je to i spasilo ali glavno da smo mi izgurali svoje.
    Nego kaže da sad ne idemo odma u stariju grupu nego kad se adaptiramo na ovu da se prebacimo :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj melanija prvotno napisa
    :?

Ako promijeni grupu nakon adaptacije, opet mu slijedi adaptacija.
    Adaptacija u tako male djece ima više dijelova: prostor, vrijeme boravka, tete, ostala djeca, prehrana - na sve to se oni moraju adaptirati. A promjenom grupe tvoje dijete mijenja prostor, tete, prijatelje ... uslijedit će opet mali šok za njega ...
    Ja bih inzistirala na prebacivanju odmah i na adaptaciji u novoj grupi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nego kaže da sad ne idemo odma u stariju grupu nego kad se adaptiramo na ovu da se prebacimo Confused
    :? možda je mislila kad se adaptira općenito na vrtić ... ali čemu mijenjanje kad se adaptira.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •