Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: OVUGNOST

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno OVUGNOST

Bok svima,
    Imam jedno pitanje:
    Testira li tko s ovugnostom? Danas mi je 10 DC, a inače ovuliram 17DC. Napravila sam ovu-test i ispao je lagano poitivan!!!! Inače linija testa mi uvijek bude tamnija od linije kontrole i to skoro crna. Sada su jednake svijetle boje. Šta to znači? Da ću ovulirat ovaj mjesec ranije???? Da li da odbacim ovaj rezultat i čekam tamniju crtu? savjetujte me!

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kaj bi ti falilo da kreneš u akciju odmah!???!
    :wink:
    Samo naprijed! Action, action, action!!!!!!!!!!
    8) :D 8) 8)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Joj, taj ovugnost je totalno zbunjujući, najbolje je mjeriti temperaturu i promatrati uz to i sluz. A i svaki drugi dan "akcije" tu puno također pomaže... :wink: :D

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja mislim da trebaš u akciju!! :wink:

A ako ti nije preskupo, ti nastavi dalje, samo što ja mislim da je i ovo dovoljan znak. Al nastavite svaki drugi dan :wink:
    Sretno!! :D

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da , zaboravih pitati: kakva ti je sluz? I to bi trebao biti znak.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Trenutno imam infekciju ( svaki put nakon stvari dobijem infekciju jer sam osjetljiva na nečistu krv.....) pa ne mogu promatrati sluz. A što se akcije tiče, aktivni smo od jučer. To možete vidjeti na stranici moje BBT na Fertility Friendu -> http://www.fertilityfriend.com/home/nattie. Probat ću naći neke jeftinije ov. testove.....znate li za koje?

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nattie, najbolje je kombinirati ove metode,
    tako ćeš dobiti najtočnije rezultate... :wink: :

Vjerojatnost začeća tijekom spolnog odnosa iznosi oko 33% ako je odnos svaki drugi dan, i oko 15% ako je odnos jednom tjedno. Začeće se događa samo za vrijeme ovulacije, a u prosjeku je u jednom ciklusu svega 6 plodnih dana. Jajna stanica može biti oplođena unutar 24 sata nakon ovulacije, dok spermiji mogu ostati tri do pet dana u spolnim organima žene i oploditi jajašce.

Kalendarska metoda (Ogino-Knaus): Kalendarska metoda zasniva se na promatranjima Ogino-a o nastupanju ovulacije 12 - 16 dana prije nastupanja sljedeće menstruacije. Ako se dodaju 3 dana za prosječan životni vijek spermatozoida plodno razdoblje se nalazi 12 - 19 dana prije nastupanja menstruacije. Prema Knaus-u ovulacija se javlja uvijek 15 dana prije menstruacijskog krvarenja, obzirom da je postovulacijska faza (faza žutog tijela) konstantnog trajanja i duljine koja iznosi 14 dana. Plodno razdoblje prema Knausu obuhvata period od 3 dana prije i 1 dan nakon ovulacije. Obadvije metode izračunavanja plodnih dana podrazumijevaju uredne cikluse konstantnog trajanja. Ukoliko postoje razlike u duljini ciklusa kod izračunavanja plodnog razdoblja potrebno je od najdužeg ciklusa oduzeti 15 i dodati 2, a od najkraćeg ciklusa oduzeti 15 i još oduzeti 2 dana. Stopa zakazivanja kalendarske metode mjerena pomoću Pearl Indexa (broj trudnoća/100 žena koje se metodom koriste godinu dana) iznosi 9.

Promatranje cervikalne sluzi (Billingsova metoda): Ova metoda računanja plodnog razdoblja zasniva se na svakodnevnom večernjem promatranju promjena vanjskog spolovila, zašto je potrebno savladati metodu procjene suhoće i vlažnosti vanjskog spolovila, kao i promjene sluzi koja ostaje na papiru nakon brisanja (tupfanja) rodnice. Promjene u sastavu, izgledu i konzistenciji sluzi su hormonski ovisne i mijenjaju se sukladno promjenama razine estrogena i progesterona tijekom ciklusa. Obzirom na rezultate praćenja cervikalne sluzi razlikuju se 5 faza tijekom ciklusa. Neposredno iza menstruacije (Phase 1) tijekom prvih 4 - 5 dana, stidnica je suha, a sluz nedostaje zbog niske razine estrogena. Ovo su suhi dani. Slijedi rana predovulacijska faza (9. - 10. dan ciklusa), kada razina estrogena lagano raste. Sluz se pojavljuje oskudno, zamućena je, žućkaste boje i ljepljive konzistencije (Phase 2). U vrijeme ovulacije - vlažni dani, raste količina sluzi koja je prozirna, veoma rastezljiva i konzistencije bjelanjka jajeta. U ovo vrijeme je razina estrogena veoma visoka. Ova faza traje 2 - 3 dana (Phase 3). Postovulacijska faza se karakterizira laganim porastom razine progesterona, zbog čega se smanjuje količina sluzi koja postaje zamućena i ljepljiva (Phase 4). Predmenstruacijska faza (Phase 5) se odlikuje daljnjim smanjenjem količine sluzi koja ponovno postaje prozirna, katkada vodenaste konzistencije. Početak nesigurnog razdoblja predstavlja Phase 2, dok je plodno razdoblje u vrijeme Phase 3. Nakon toga nastupa sigurno neplodno razdoblje (Phase 4; Phase 5), koje se proteže do Phase 1, suhih dana nakon menstruacije. Metoda zahtijeva izuzetno iskustvo i uredne menstrualne cikluse, a Pearl-Index iznosi 5 - 15.

Mjerenje bazalne tjelesne temperature: Metoda mjerenja bazalne temperature (BT) podrazumijeva svakodnevno mjerenje tjelesne temperature prije bilo koje druge aktivnosti odmah nakon buđenja, uvijek istim termometrom i na isti način (najbolje u ustima). Skok u razini progesterona neposredno nakon ovulacije povisiti će tjelesnu temperaturu za 0,5 do 1,0 °C nakon ovulacije, i ona će ostati tako povišena tijekom cijele druge polovice ovulacijskog ciklusa. Kod 60% žena se računa s nastupanjem ovulacije u vrijeme najniže točke krivulje BT prije skoka temperature, a u ostalih 40% žena u vrijeme izmjerenog skoka BT. Plodno razdoblje obuhvata 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Sigurno neplodno razdoblje započinje nakon tri puna dana povišene temperature i traje sve do 5. dana nakon početka sljedeće menstruacije, pa je mjerenje temperature tijekom ovog perioda nepotrebno.

Simptotermalna metoda (mjerenje temperature i promatranje sluzi): Ova metoda predstavlja kombinaciju promatranja cervikalne sluzi i mjerenja bazalne temperature. Daje najbolje rezultate, posebice ako se za procjenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obje metode primjenjuje strožiji kriterij (računa duže plodno razdoblje). Pearl Index iznosi 2.

Persona: U svrhu kontracepcije u novije vrijeme se za određivanje termina ovulacije koristi i minikompjutor zvani Persona. Tijekom ciklusa upoznavanja, Persona će od vas zahtijevati mjerenje bazalne temperature i unošenje podataka o BT, a onda će tražiti da napravite test u mokraći s priloženim trakicama (određivanje hormona LH) i predskazati će vam ovulaciju s točnošću od 94%.
    Želim ti puno sreće...

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Tigy...u svemu tome sam već expert, ali hvala svejedno.

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Onda navijam za akciju...Yeeeaaah !!!

Meggy

Početno

Nattie2, najjeftinija varijanta ti je - posebno ako svaki mjesec koristis Ovugnost- u ljekarni naručiti veliko pakiranje mini-ovugnosta (mislim da unutra ima nekih 20 stapica).
    Procedura ide ovako: glavni dobavljac OvuGnosta za ljekarne je OKTALPHARMA koja rutinski ne drzi ovo veliko pakiranje. Medjutim, meni su u BioGnostu (proizvodjac OVUGNOSTA) rekli kad sam zvala da ljekarna samo mora naruciti te stapice od Oktala, a Oktalpharma od njih (BioGnosta) ovo veliko pakiranje i da problema nema...
    Inace, trenutno kod nas ne postoji nikakvi drugi testovi ovulacije.

Meggy

Početno

Nattie2, najjeftinija varijanta ti je - posebno ako svaki mjesec koristis Ovugnost- u ljekarni naručiti veliko pakiranje mini-ovugnosta (mislim da unutra ima nekih 20 stapica).
    Procedura ide ovako: glavni dobavljac OvuGnosta za ljekarne je OKTALPHARMA koja rutinski ne drzi ovo veliko pakiranje. Medjutim, meni su u BioGnostu (proizvodjac OVUGNOSTA) rekli kad sam zvala da ljekarna samo mora naruciti te stapice od Oktala, a Oktalpharma od njih (BioGnosta) ovo veliko pakiranje i da problema nema...
    Inace, trenutno kod nas ne postoji nikakvi drugi testovi ovulacije.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala puno. Pitat ću u ljekarni....već me jako dobro znaju pa.......... :D

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Meggy prvotno napisa
    ...draga Meggy, gdje si ti meni bila prije sa ovom informacijom
    ...znaš li možda kolika je cijena tih 20 štapiće?

Meggy

Početno

ma, ne znam vise tocno, stvarno bih ti lagala... znam samo da se definitivno isplatilo s obzirom da 1 inace u ljekarni dodje oko 50-60kn.. kolko se sjecam, mislim da je cijena bila oko 300-njak kuna, al stvarno nisam sigurna!! provjerit cu, pa ti javim, ok?

Meggy

Početno

ma, ne znam vise tocno, stvarno bih ti lagala... znam samo da se definitivno isplatilo s obzirom da 1 inace u ljekarni dodje oko 50-60kn.. kolko se sjecam, mislim da je cijena bila oko 300-njak kuna, al stvarno nisam sigurna!! provjerit cu, pa ti javim, ok?

Meggy

Početno

i zasto zaboga moje poruke dolaze povremeno u 2 primjerka, a ne saljem ih 2x???

Meggy

Početno

i zasto zaboga moje poruke dolaze povremeno u 2 primjerka, a ne saljem ih 2x???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...thanks i javi točno ... ovo je izuzetno korisna informacija :D
    ...uh samo 300,00 kn ... a što sam ih se ja naplaćala po 60 kn za komad

Meggy

Početno

Saznala sam detalje vezane za OVUGNOST mini.
    imam dobru i losu vijest...
    lose je to sto u startu (po VP cijeni) veliko pakiranje ovugnosta dodje 440kn, a ne "300-tinjak", kako sam ja napisala. moras racunati i na to da se marza pojedinih apoteka penje i do 35% pa time i cijena koja na taj nacin moze doseci najvise (ne bas malih) 594 kn.

No, dobra je vijest ta sto i u tom slucaju stedis najmanje 600 kn - jer ako te iste ovugnostove trosis i kupujes po cijeni od 60kn/kom - kolko si do sada za njih davala - za njih 20, kolko ih ima u ovom veeelikom pakiranju, platit ces 1200 kn!!

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam već spominjala negdje na forumu, mislim na potpomognutoj, da sam štapiće za određivanje ovulacije naručila preko interneta, iz Amerike, a koštali su, zajedno sa poštarinom koja je naravno oooogromna, oko 350-400 Kn za 12 kom. Naravno, čeka se nekih 7-8 dana na isporuku.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

To je super Odra. Kako si plaćala, karticom? S koje stranice si naručila? Vidjela sam puno takvih sajtova koje su mi preporučile cure s Fertility Frienda na kojima za te pare dobiješ 50 komada.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

platila sam karticom. Možda možeš dobiti 50 kom za te novce, ali ti je užasno skup trošak puta, odnosno, mislim da je poštarina koštala otprilike duplo nego sam proizvod. Užas! Al opet jeftinije nego kod nas.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zanima me da li ste koristile koje od ovih testova za ovulaciju
    http://www.tegobe.com/samolijecenje/zene.html
    za maybe baby sam čula da nije baš pouzdan, a LH trake nisam uspjela naći..

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Odra sa koje stranice si narucila to, posto ja zivim u Americi i mislim da me ne bi toliko kostalo puno

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Za one koje ne znaju (prva ja ) kada bi se trebao raditi test za ovulaciju:
    When to Begin Testing

You may test at any time of the day, but you should test at approximately the same time each day. Reduce your liquid intake for 2 hours before testing. To find out when to begin testing, determine the length of your normal cycle. The length of your cycle is from the beginning of one period (the day of first bleeding) to the beginning of the next. Count the first day of bleeding or spotting as day one (1). If your cycle length is irregular, that is, if it varies by more than a few days each month take the average number of days for the last 3 months. Use the chart shown to work out the day you should begin testing. The day you begin testing is posted opposite the number of days in your normal cycle.

Length of Normal Cycle
    (Total days) Start testing this many days after your last period began. Lenght of Normal Cycle
    (Total days) Start testing this many days after your last period began.
    21 5 31 14
    22 5 32 15
    23 6 33 16
    24 7 34 17
    25 8 35 18
    26 9 36 19
    27 10 37 20
    28 11 38 21
    29 12 39 22
    30 13 40 23

For example, if your period normally begins every 28 days, you should begin testing eleven (11) days after the beginning of your last period.

SUN MON TUES WED THURS FRI SAT
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 * 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 (s) 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31

Note in the calendar above: If the ninth ( 9th) in the calendar above is the first day (day one *) of menstrual bleeding, then the 19th, or day eleven, of your cycle is the day to begin testing (s).
    Ako neko nezna engleski mogu prevesti

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Gornja tabela je necitka. Mislim da ce sad biti jasnije

Duzina normalnog ciklusa Pocni test. ovoliko dana posle ciklusa
    (Total days)
    21 5
    22 5
    23 6
    24 7
    25 8
    26 9
    27 10
    28 11
    29 12
    30 13
    31 14
    32 15
    33 16
    34 17
    35 18

itd, itd.........

Start testing this many days after your last period began. Lenght of Normal Cycle
    (Total days) Start testing this many days after your last period began.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovaj sam gornji post zapetljala pravo :shock:
    Nasla sam nesto, za syo cujem prvi put, a to je da prije odnosa upotrijebite ovu aplikaciju za sigurnost plivaca da dodju na svoje mjesto. To je za zene koje imaju problema sa suhom vaginalnom sluzi koja treba prezuzeti plivace dalje da bi doslo do oplodnje.
    Sa ovom aplikacijom se dobiju po 2 pregnancy testa sto je sve ukupno oko $21. Mislim da uopce nije skupo. Pa eto kome treba nek provjeri http://www.early-pregnancy-tests.com/pre-seed.html

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

http://www.ovusoft.com/

To je adresa s koje sam ja naručivala, Ljubičice. Isprobala sam ih i dobro su mi pokazivali. malo je nezgodno što ih moraš umakati u posudicu s urinom, ali kad sam ja naručila te jeftinije. Ima i onih na koje direktno piškiš, ali bili su mi preskupi.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala Odrice
    Upravo sam sada narucila 10 ovulation test i 5 pregnancy tests za $21 :shock: :D :D Posiljka mi je besplatna (narudzbe preko $14) a nisu mi ni porez naplatili
    Ovulation testove nisam nikad probala. Nadam se da se necu zapetljati i zbuniti Nadam se da su im pregnancy test sigurni koliko oni kazu (99%) jer su jeftini. Ja sam ovdje za ove pare uzela 1 pregnancy test( Error Proof Test) i bilo mi je skupo.

Hvala Odra

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage moje,

izgleda da sam ja najjeftinije prošla!
    15 komada - testovi za utvrđivanje ovulacije - 10 dolara (poštarina u cijeni) Platila sam karticom, stiglo za nekih 3, 4 dana!
    Mislim da su pouzdani jer se rezultat podudarao sa sluzi.
    Evo adrese:

http://www.accuratepregnancytests.com/

Pozdrav svima!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Zeljka, hvala za info
    Koje si ti uzimala ovulation test strips ili ovulation test cassets? Znas li u cemu je razlika izmedzu to dvoje? Ili izmedzu ovulation test midstreams?

Ova stranica je prava stvar. Nisu uopste skupi :D

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nasla sam razliku 8) 8) 8)

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Daj onda napisi da kazes i nama koje ne znamo :D

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

oki doki :D ovo je na engleskom objasnjenje. Ako kome treba prevod recite.

Ovulation Test Strip Application
    Hold the green plastic handle and immerse the test strip into the urine with the white absorbent arrow end pointing towards the sample. Make sure not to immerse past the maximum line marker. Take the strip out after 3 seconds and place it horizontally on a clean, dry, surface. Do not immerse for longer than 5 seconds. Allow 5 minutes to complete the test reaction.

Ovulation Test Cassette Application
    Use the plastic pipette provided in the test pouch to withdraw the urine sample. Position the pipette over the round well opening and displace 4 drops (0.2mL) of urine by gently squeezing the pipette. Allow 5 minutes to complete the test reaction.

Ovulation Test Midstream Application
    Remove the plastic cap to expose the absorbent window. Point the absorbent tip (with 5 small openings) directly in urine stream for at least 7-10 seconds to allow the sample into the testing device. (Another technique is to collect urine into a clean container and dip half of the absorbent pad for at least 10 seconds.) Re-cap the device and place it horizontally on a clean, flat surface. Allow 5 minutes to complete the test reaction.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Dakle razlika je u prakticnosti i sta kome vise pase, ali i u cijeni

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Definitivno su najpraktičniji ovi zadnji, takav je i ovugnost koji se kod nas može nabaviti, ali samim tim su i dosta skuplji.

Nije problem kod kuće primijeniti ni ove druge, ali kad ti doc kaže da to napraviš u bolnici, odmah nakon uzv...

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

željka-vt, hvala za link, baš sam na jednom topicu pitala gdje si ti, dugo nam se ne javljaš!!! Što se novoga događa kod tebe?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Imam i ovdje nekaj za reci, tj. pitati.

Dobila sam dakle jucer od svoje sogorice taj F test. Na njemu pise jako malo. Na kutiji Prot, Brezovica, Slovenija, unutra na testu pise nesto na (valjda) ceskom i to je sve. E da, pise SMT.

Zna li itko nesto o tome, nacin koristenja, citanja rezultata...? Probat cu pronaci na netu.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

jelka, javi se nattie, ona ga je koristila....

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja sam ga koristila, ali nisam vidjela nekih rezultata. Trebaš staviti slinu na stakalce, ali prije nego što si išta jela ili prala zube, pričekati da se osuši, a zatim gledati na mikroskopić, upereno prema svjetlu (da nije mutna žarulja). Ako je uzorak sličan paprati, onda je u pitanju plodan dan, ako je uzorak u obliku puno kružića (tako nekako), onda je neplodan.
    Meni nikad nije pokazao paprat! :/

Možeš isti postupak raditi i sa sluzi.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A koliko dugo mu treba da se posusi?

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    A koliko dugo mu treba da se posusi?

Ma nekih 20-ak sekundi (smijem se što je toliko značajno ispalo to "sušenje" da si si pomislila ko zna što... )

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma ja sam ti malo tupava pa sve trebam provjeriti duplo!

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imam jedno pitanje Kada osjetite ovulacionu bol u jajniku da li uvijek osjetite u jednom jajniku, npr desnom ili se mijenjaju tokom ciklusa?

Ja kako sam pocela pratiti to kod sebe osjetim bol samo u desnom jajniku.

Drugo pitanje, kada ovulirate da li imate sluzi nakon ovulacije? Kako je normalno?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Tek sam prošli mjesec shvatila što ta bol predstavlja, i bila je na lijevom jajniku, prilično jaka. Ovaj mjesec sam vrlo malo osjetila na desnom, ali možda to i nije bilo to.

Kaj se sluzi tiče, ja sam skoro pa skroz suha ovaj ciklus. Inače bi poslije ovulacije trebala se osjetljivo kužiti "suhoća".

Malo sam ti ovo spetljala, ali skužit ćeš već.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala na odgovoru Jelka. Meni FF jos nije registvovao ovulaciju. Bas je smotan Imala sam jaku bol i sluz je bila jaka, ali mislim da ga je temp. zbunila iako ne bi bas trebala. Moze li neko pogledati moj chart i reci o cemu se radi?

http://ttc.fertilityfriend.com/ttc/index.php

Promijenila sam ti link, kako si i trazila
    plavaa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •