-
je li to mastitis?
pozdrav!
ne mogu vjerovati da se to meni dogadja!!! sin mi ima gotovo 9 mjeseci i stalno uspješno dojimo. u nedjelju navečer osjetila sam kako me zabolila jedna dojka. već mi se to događalo, ja se noću vjerojatno okrenem na stomak i svojom ne malom težinom pritisnem dojku pa ona malo boli. ali ovaj put je gadno, od nedjelje navečer imam stalno drhtavicu i temperaturu, a kako me i grlo boljelo mislila sam da je od grla. stalno sam pod lekadolom, kvrge nema, samo na nekoliko mjesta se crveni i bolno je na dodir. sve je mekano, nikakve tvrdoće nema, sin normalno siki iz obje, prvo mu dajem tu bolnu. mislila sam proći će. ali noćas sam imala temperaturu 39,6 i sad sam stvarno zabrinuta. idem poslijepodne kod moje doktorice po atibiotik. strašno!!!
-
da, to je to, probaj s oblozima od kupusa. inace super radis sto dajes uvijek tu dojku prvo.
-
Ajde nazovi SOS telefon i pricekaj s antibiotikom jos malo...
Znam kako ti je, i ja sam prvi put premrla od straha i odjurila po antibiotik.. drugi i treci (bas prije tjedan dana) put sam se drzala SOS savjeta (
mojoj privatnoj savjetnici) i sve je proslo odlicno i bez antibiotika.
Dok ti se ne jave mame savjetnice... Stavljaj bebu na bolnu dojku cim cesce, cak i po cijenu zanemarivanja druge; neposredno prije podoja tusiraj dojku jako toplom vodom (da se otvore kanalici); izmedju podoja stavi na dojku list kupusa (izrezi onaj korjenasti dio), mislim da ga smijes drzati ne vise od dva sata u komadu i ne vise od 8 sati sve zajedno, ali nisam sigurna; mijenjaj polozaje pri dojenju, pokusavaj izbjeci lezeci...
I jos jednom, nazovi SOS telefon.
-
Osoblje foruma
lidija, ta temperatura već predugo traje, a da bi je zanemarila.
mi savjetujemo odlazak liječniku ako je temperatura visoka više od 24 sata, dakle, svakako danas doktoru.
budući da vladaju viroze i virusne upale grla, moguće je da ti se sve to spojilo...
jesi li preskočila koji podoj?
čak i to spavanje na trbuhu (pritisnuvši dojku), može prouzročiti zastoj mlijeka, pa tako i biti jedan od uzročnika mastitisa.
Između podoja drži hladne obloge (koje skidaš prije podoja), pokušaj sa kupusom... ali svakako se posavjetuj s liječnikom.
-
Ups... :zacrven:
A htjela sam pomoci...
-
Osoblje foruma
ma sve je u redu - možda antibiotik stvarno i neće biti potreban.
ali tu odluku ćemo prepustiti liječniku.
-
Ja se probudila u noći zbog bola u lijevoj dojci. Opipam je, a ona ko kamen, kvrge na više mjesta, nabrekla skroz, mislila sam da će se raspući. Boli skroz do ispod pazuha, jedva sam ruku pomicala. I tako se i meni, nakon skoro godinu dana dojenja, desi ta pošast od zastoja mlijeka
. Andrej inače puno siki noću, ali je sinoć smanjio. Dva puta što sam ga dojila, u bunilu sam dala oba puta desnu dojku (ali već dugo ne obraćam pažnju na to, imam dovoljno mlijeka, on često siki i bude sve ok). Pokušala sam zaspati, ali me počela tresti groznica. stavila sam tople obloge i krenula u izdajanje (prije sam dala A. da siki, ali nije pomoglo). Jedva sam u pola sata izdojila 40 ml., uz masažu,ali samo me malo riješilo napetosti.
Andrej je već par puta sikio iz te dojke, ali čini mi se kao da samo duda jer mu baš i ne ide mlijeko (on se ne buni).Sad sam pročitala za kupus pa idem na tržnicu. Temperaturu mislim da nemam visoku, ali malo osjetim.
-
Zaboravila sam pitanje: ako ga stalno stavljam na tu dojku, zar mi se neće isto dogoditi i s desnom?
-
Najbolje ti je da nazoveš SOS telefon, tako će ti cure najbolje i najdetaljnije objasniti kako da to rješiš!
-
Odra sad si prava dojilja
Sad moras dobro balansirati da ne "zapustis" drugu dojku pa da ti se ona zastopa. Zato ne smijes samo dojiti na zastopanoj, nego na obje, ali probaj vise forsirati zastopanu (svaki podoj pocni na njoj).
Evo ti neki opceniti savjeti sta da radis:
- odmarati se sto vise. Stres doprinosi zacepljenju mlijecnih kanalica. Bilo bi idealno da mama bude u krevetu s djetetom dok se stanje ne popravi. Ako to nije u mogucnosti, da se onda eliminiraju sve ekstra aktivnosti.
- tusirati s toplim tusem ili kratko staviti topli oblog na dojku prije dojenja
- njezno se masirati od kraja prsa (rebara) prema bradavici kruznim pokretima – bilo bi najbolje ako bi toplina i masiranje bili primjenjeni istodobno (npr. pod tusem, ili dok su dojke uronjene u toplu vodu u umivaoniku ili posudi)
- najbolje bi bilo da beba sisa odmah poslije masaze, ili ako to nije moguce da se onda mama rucno izdoji, jer su onda najbolje sanse za se zacepljeni kanalic odcepi
- cesto hranjenje – barem svaka 2 sata racunajuci od pocetka prvog hranjenja do pocetka sljedeceg hranjenja (ukljucujuci i po noci), dokle god je dojka osjetljiva ili topla na dodir. Svako hranjenje bi trebalo poceti na toj bolnoj dojci.
- stavljanje hladnih obloga izmedju hranjenja jer mogu smanjiti oteklinu i smanjiti bol. U maramicu se moze staviti drobljeni led i drzati oko 20 minuta ili koliko god je ugodno za mamu. Trebalo bi promijeniti u tople obloge oko 10-15 minuta prije podoja
- koristiti listove kupusa; mijenjati svaka 2 sata i ne drzati duze od 8-10 sati sveukupno. List se dobro pere, izreze se onaj tvrdi (korjenasti) dio, izreze se rupa za bradavicu i list se stavi direktno na dojku i nosi se u grudnjaku.
- ne nositi grudnjak par dana. Ako je mami udobnije u grudnjaku, onda bi grudnjak trebao biti jedan broj veci ili drugog oblika ili stila, da ne bi pritiskao ista mjesta (mlijecne kanalice) koja je pritiskao prosli grudnjak
- mijenjati polozaje dojenja – moze pomoci da se otcepi zacepljeni kanalic, ali samo pod uvjetom da je beba dobro prihvatila dojku (bebino tijelo je okrenuto prema mami i beba ne mora okretati glavu ; beba ima « puna usta dojke », brada prva prilikom prihvacanja dojke, i zahvaceno je vise areole s donjom vilicom nego gornjom ; ako je beba dobro polozena, brada treba biti utisnuta u dojku, nos moze lagano dodirivati dojku ; bebina usta su lagano « izvrnuta » prema van i opustena ; bebin jezik treba biti vidljiv – nije uvijek moguce, ali ako majci nije dojenje ugodno dobro bi bilo da se provjeri polozaj jezika ; tjekom refleksa otpustanja mlijeka moze se vidjeti polakse sisanje i glasno gutanje – vide se pokreti vilice)
- moguce je da ce se smanjiti kolicina mlijeka u dojci u kojoj je bio zastoj. Kolicina mlijeka se moze vratiti na staro, ali ce mozda trebati nekoliko dana ili duza odnosno cesca hranjenja na toj dojci.
- moguce je da do zastoja dodje zbog spavanja na stomaku, nosenja bebe u klokanici, nosenja teske torbe, ili bilo cega sto moze vrsiti pritisak na dojku – tako da to treba izbjegavati
- ako je beba pocela koristiti dudu, to bi mogao biti potencijalni problem, jer za to vrijeme dok ima dudu nije na dojci i zbog toga moze doci do zastoja mlijeka. Takodjer je moguce da beba zbog dude ne nauci pravilno sisati, te se usljed toga ne prazni dojka do kraja i time su vjerojatniji zastoji mlijeka i moguci mastitis.
Ukoliko ti nakon pocetka tretmana zacepljene dojke temperatura ne pocne padati u roku od 24 h, nego je i dalje visoka ili raste, OBAVEZNO se javi doktoru.
-
Anchie76, hvala!
Andrej nema dudu, tako da nam to nije problem, alil moguće je da je razlog u tome što sam nosila jučer kolica skupa s njim (uspavanim)na prvi kat.
Desilo mi se takvo "začepljenje" dva puta do sada, ali u puno puno blažem obliku i bez temp.
Moram se izvući iz stana da idem kupiti kupus, a ustvari sam ko prebijeni pas. Sad sam zvala MM-a da dođe malo, vidjet ću hoće li uspjeti zbog posla.
-
Meni se to dogodilo dva puta prošli tjedan, oba puta na istoj dojci.
Probudim se s tzv. ''cicom kamenicom'' i patim se cijeli dan. Onda tri dana uredu, pa se opet ponovi isto to. Nije bilo temp., samo jako bolne kvrge koje gotovo uopće nisam mogla razmasirati. Bebač je vukao (forsirala sam tu stranu) ali nije imao uspjeha, samo se patio pa bi ga prebacila na drugu. Ja sam pokušavala s vrućim oblozima, stalnim razmasiravanjem i kupusom. Oba puta je prošlo samo od sebe tijekom sljedeće noći. Jedino što sam primijetila da su nakon toga podoji na toj ciki kraći nego inače, valjda se smanji količina mlijeka. Nakon par dana ponovo je sve OK.
-
da nije zbog polozaja spavanja?
meni se tako zna dogoditit ako spavam na boku, ono skoro na stomaku i pritisnem bas tu dojku
-
Može biti da sam tako spavala. Prije sam obožavala spavati na stomaku, pa sam bila trudna pa nisam mogla, pa dugo nisam mogla zbog dojenja, a nedavno sam par puta ipak zauzela tu pozu. :/
Kod mene još jako crvena dojka, temp. nema više (bila 37,5), malo se bolje osjećam, ali kvrge su i dalje tu.I bole...
-
Jesi provjerila da nemaš blister?
-
Nemam. Danas je bolje, puno. Još je bolno, ali manje crveno i nije natečeno. Kupus je djelovao :D
-
Sad kad čitam sve što ste napisale mogu reći ovo:
- Da, spavala sam na stomaku prije 2 noći
- i imala sam nešto tješnji grudnjak
Od jučer imam na lijevoj dojci, na donjem dijelu ispod bradavice, unutra kao neku kvrgu, nije ono baš jako tvrda ali se vani vidi crvenilo cca 5cm promjera i bolno je na dodir. Nemam temperaturu, ali me to brine. Bebaće stalno stavljam na tu dojku ali zasad nema poboljšanja.
Što da radim, da se ne pogorša?
-
masiraj tu kvrgu dok dojis
stavi dijete u takav polozaj da bradicom masira tu kvrgu dok doji, ako je izvedivo
tople/vruce obloge stavi prije podoja (da seasire kanalici), hladni nakon podoja
cesce nudi tu dojku
izdoji se nakon podoji, a samo ako osjetis da je jos napeto
oblozi od listova kupusa, mijenjati svaka 2 sata, ne duze od 8 h u danu
pij dovoljno tekucine
ako dobijes temperaturu, i zastoj predje u nebakterijsku upalu-mastitis. mozes popiti paracetamol
masaza dojke
puno odmora jer zastoj moze ispcrpiti mamu
pazi da je polozaj ispravan
i drzi se
-
-
U pitanju su blizanci, 2 bebe, oni su super, dobili su na težini 700g i 900g sad na prvom sistematskom. Hvala na savjetu probat ću.
-
oh sorry
javi kako vam ide, jel bolje
-
Sve je prošlo samo s masažom i sisanjem malaca. Očito sam to nagnječila ležanjem na prsima.
Thx
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma