Ovaj topic se nadovezuje na topic o meningokoknoj sepsi (na to se odnosi moja druga recenica).
Meni je u oci upala jedna stvar (kad sam preletila clanak u Vecernjem).
Mali je imao visoku temperaturu, napravili su mu sve pretrage u bolnici, nisu nista nasli, dali Ibuprofen i poslali kuci.
E sad, koliko ja znamVisoka temperatura je jedan od nacina kojim se nase tijelo bori protiv kojekakvih bakterija/virusa. Ukoliko je temperatura nasilno skinuta, tijelu se jedan dio obrane "istrgnuo iz ruku". Tako da se bakterija mogla slobodno nastaviti razvijati u okolisu koji je normalne temperature, a gledajuci kojom brzinom ova bakterija to radi - skidanje temperature mi nikako ne ide u prilog.
Jednostavno ne mogu izbaciti ideju iz glave da se temperatura nikako nije trebala skidati.
I zasto je uopce skidamo? (ovdje ne govorim o djeci koja imaju problema s konvulzijama, to se podrazumjeva) Zbog straha od mogucih konvulzija? Pa cesto se desi da dijete dobije konvulzije jer je temperatura prenaglo pala. Koliko sam citala, konvulzije se najcesce desavaju ne zbog visoke temperature nego zbog naglog rasta / pada. I bas sam neki dan (proucavajuci malo ovo) procitala da ne bi trebalo biti straha ukoliko je temperatura vec "uspostavljena", znaci vec je na 39 ili 40 C. Zbog cega skidamo klincima temperaturu? Cega se bojimo? Ne vjerujemo tijelu da se samo zna izboriti, pa mu malo "odmognemo" nasilnim skidanjem? Farmaceutska industrija nas "uvjerila" da bi nam zivot bio nemoguc bez paracetamola? Sto se moze desiti da djetetu ne skidamo temperaturu? Tijelo ce poluditi pa ce zabrijati na (karikiram) 45 C? Ili nas muci osjecaj nemoci kad gledamo bolesno dijete - pa smo spremni dati i paracetamol samo da vidimo da dijete ima smjesak i smije se i ne samo bezvoljno lezi u krevetu po cijele dane (a to sto se borba i dalje vodi u djetetovom tijelu, nema veze, mi se bolje osjecamo kad "vidimo" da dijete djeluje ok, a isto nema veze sto je tijelu ocigledno potrebno da dijete miruje i spava i stedi energiju da se sva energija moze usmjeriti na "borbu").
Jednostavno se ne mogu oteti dojmu da precesto mislimo da znamo bolje od tijela koje se vec milion puta dokazalo savrsenim.
Eto meni se to jaaaako mota po glavi u zadnje vrijeme. Sto vi mislite o ovom?