Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 167

Tema: Zasto djeci skidamo temperaturu?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Priznajem da sam PREPADNUTA do boli kad se ta temperatura popenje na 39.
    Imas li pedijatra kojem dovoljno vjerujes i s kojim mozes raspraviti ovaj svoj strah? Mozda ti ga je i pedijatar utjerao? Jer ih, na zalost, ima jako puno kojima je lakse samo pausalno reci da se temp. skida kad prijedje 38.x nego da se educira roditelje.

Tko ce preuzeti odgovornost za dijete ciji roditelji ne zele preuzeti odgovornost?
    Meni se cini, nitko. Jer lijecnici nisu skloni preuzeti odgovornost za terapiju pa cak ni oni koji ne dozvoljavaju roditeljskog "upliva" u odlukama (bar prividnog, u vidu informiranja o odabranoj terapiji i lijekovima).

Iz iskustva (na srecu, ne pretjerano velikog) sam naucila da sto vise pitas i trazis objasnjenja, preispitujes i uvodis informacija (pa i procitanih na netu) u raspravu s lijecnikom (ili veterinarom, tu mi se pogotovo ovo pokazalo kao tocno), to je skrb kvalitetnija, terapije inovativnije i manje agresivne dok se ne pokaze da je apsolutno potrebno ici klasicnim lijekom. Ali, da bi se ovo ostvarilo, treba postojati medjusobno uvazavanje, cega cesto nema s one druge, strucne strane.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

BB, nama ovo već treća pedijatrica, ali ista kao i prethodne dvije. Znači skidanje temperature kad se popenje na 38,5 obvezno. I ona uopće ne želi nikakve "komplikacije" tipa: "Dijete vam kašlje.Ja sam ju preslušala, njoj treba Ventolin da lakše diše". A moje dijete diše OK. I ja ne dam Ventolin djetetu i na kraju se ispostavi da nije uopće ni bio potreban. Ali ja to njoj ne kažem jer onda bude tirada "Pa onda mi ne trebate niti dolaziti kad vi znate bolje od mene, bla, bla..."
    Ili, D. ima temperaturu, treći dan dođemo kod nje, ona pogleda grlo, presluša i kaže:"Dat ćemo joj Zinnat". Ja kažem da hoću vađenje krvi i briseve. "Ali znate mama, briseve se čeka 3 dana". Ja kažem Ok, čekamo tri dana. "Pa dobro, kako hoćete, to je VAŠA STVAR". I brisevi dođu negativni.

Hoću reći, ja sam mama svom djetetu i najodgovornija za njega, ali nisam ja pedijatrica i ne znam ja uvijek najbolje. Prošla pedijatrica nam nikad nije dala uputnicu za briseve "jer to nije uopće potrebno". I nema briseva i nema rasprave.
    A pretprošla nam je rekla da s urinarnom infekcijom čekamo da bude 10x6 bakterija pa ćemo onda liječiti jer s 10x5 nemremo baš ništa. ali mogli smo, pa smo kupili sirup od brusnice i sve riješili.

Tako da hoću reći, preuzela sam ja odgovornost za svoje dijete jer ne mogu vjerovati ljudima koji izgledaju kao da ni sami ne znaju što rade.

S temperaturom još nisam, jer mi je to najgori i najstrašniji dio svake Dianine bolesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sladjana, to je super. Znas cega te strah pa se mozes "boriti" protiv toga.

Ove "ne trebate niti dolaziti kad vi znate bolje od mene" treba izbjegavati. Ako je na tebi odgovornost za dijete, ti trebas imati sve info, pro i kontra necega, a njena je duznost da ti objasni.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja nisam liječnik. da li je netko od vas koje ste se još javile liječnik?
    a zar svi liječnici misle isto?
    ili je njihovo mišljenje nešto što se ne smije dovesti u pitanje?
    da je tako, Roda nikada ne bi ništa ni pokušala napraviti po pitanju dojenja i poroda...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja nisam lijecnik, ali mi je tata lijecnik i apsolutno podrzava moje stavove (koje sam izlozila na prethodnoj stranici). dapace, on se snebiva koliko ljudi slijepo vjeruju doktorima i misle da su svemoguci...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da ne odlazim predaleko, sladjanin primjer mi je baš dobar opis toga kako roditelj , bez obzira što mu to nije struka, nekad uz informiranje i malo svojih roditeljskih iskustveno-intuitivnih antena može sam bolje procijeniti stanje svog djeteta od prezauzetog doktora kojem se usto lakše ograditi odmah pripisavši lijek, jer ga nitko neće tužiti ako je dijete unatoč antibiotiku ili antipiretiku ili ZBOG njega kasnije bolesno.

postoje knjige, postoje različita mišljenja, ne mogu mirno spavati s nekom odlukom samo zato što moj doktor tako misli, treba mi puno više od toga.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni se cini da je bitno dat si truda pri odabiru liječnika.
    nikada se neću smatrati kompetentnom da samostalno donosim odluke o zdravlju svog djeteta i zanemarujem ono sto mi lijecnik govori. mislim, treba se informirat, ali netko kome je to struka i informiran je, mislim da može bolje i cjelovitije sagledat stvari. naravno, mnogi liječnici nisu takvi, tako je u svim strukama. pitanje je po meni zasto svima ne može biti dostupna kvalitetna liječnička briga. a ne može. trebaju ti ili novci, ili poznanstvo ili sreća.
    ja za sada energiju usmjeravam na traženje kvalitetnih liječnika, kojima mogu vjerovati, koji imaju vremena posvetiti mi se, koji su pažljivi u davanju lijekova, skloni prirodnim metodama...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj vilma prvotno napisa
    ja za sada energiju usmjeravam na traženje kvalitetnih liječnika, kojima mogu vjerovati, koji imaju vremena posvetiti mi se, koji su pažljivi u davanju lijekova, skloni prirodnim metodama...
    ja isto mislim da je to najvaznije, evo bas slijedece dijete mislim prijaviti kod reganice (navodno je odlicna) pa ako budemo zadovoljni onda cu oboje djece imati kod nje.
    inace smo promijenili vec dvije pedijatrice, manje vise nezadovoljni.
    prva je bila totalno paranoicna (kod nje bi vjerovatno svaki tjedan isli na drugi antibiotik), druga je bila opustenija ali je 15-omjesecnoj m. za upoznavanje dala kiki bombon
    a zaista bih htjela imati dobrog pedijatra "za nedaj boze", u koga mogu imati povjerenja...

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

točno je da je povišena temperatura potiče imunološku obranu organizma.
    uglavnom postoje 2 razloga zbog kojih se teperatura skida:
    1. sprečavanje febrilnih konvulzija u djece od 6mj-3,5 g
    2. olakšavanje subjektivnih smetnji - mamurnost, glavobolja, loše opće stanje

Činjenica je da tek preko 40,7 djeluje destruktivno na mozak , uzrokuje lizu stanica.
    Pitanje je koliko je malo potrebno da temperatura ode s 39,5 do 40,5 , koliko to individualno ovisi o djetetu , mjeri li vaš toplomjer točno , hoćete li uspjeti spustiti temperaturu na vrijeme prije nego ona ode na više od 40,5 . :? :? :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Only body temperature over 108 F =42,2 C can cause brain damage. Fevers only go this high with environmental temperatures (e.g. confined in a closed car.)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja nisam liječnik. da li je netko od vas koje ste se još javile liječnik?
    a zar svi liječnici misle isto?
    ili je njihovo mišljenje nešto što se ne smije dovesti u pitanje?
    da je tako, Roda nikada ne bi ništa ni pokušala napraviti po pitanju dojenja i poroda...
    temeljem čega zaključuješ da ja smatram kako se mišljenje liječnika ne smije dovesti u pitanje?

pojasnit ću ti svoje pitanje: da li je netko liječnik = željela bih čuti/pročitati i drugo/drukčije mišljenje.

što se tiče drugog dijela (dojenje i porod) - iz ovog što (kako) si napisala - mogu npr. zaključiti da NIJEDAN doktor ne dijeli mišljenje udruge.

točno ili netočno?

dalje: svako malo netko spomene INDIVIDUALNO - a to treba naglasiti. da meni netko ide skidati temperaturu kad dođe do 40 - ja bih već bila u nesvjesti.

osim što sam hladnokrvna živina (36,2 do 36,3 ), moj normalni tlak je 95/65. kad je povišen - zna doći i do 120 / 80 - i tad se rušim. dakle - individualno!

itd...

i još jedno pitanje... da li je stav o neskidanju temperature službeni stav udruge, ili planira to postati?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ismiki kud ste vi otisli....

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorciere :?
    stvarno ne znam čemu taj ton i otkud ovakva pitanja
    da li je stav o neskidanju temperature službeni stav udruge, ili planira to postati?
    nemam potrebu na to odgovarati jer ga doživljavam kao ciničnu provokaciju.

što se tiče drugog dijela (dojenje i porod) - iz ovog što (kako) si napisala - mogu npr. zaključiti da NIJEDAN doktor ne dijeli mišljenje udruge.

točno ili netočno?
    netočno, tj. to ja ne tvrdim.
    ali tvrdim da velika većina med.djelatnika u Hrvatskoj ne dijeli mišljenje Udruge po svemu, a neki skoro pa po ničemu po pitanju poroda.
    što se dojenja tiče, podrška je deklarativna, na terenu je sdituacija vrlo loša.

svakako je individualni pristup nešto oko čega se možemo složiti.
    baš zato mi i je problem kada se stvari stavljaju sve u isti koš, kao npr. u ovom slučaju to da se svoj djeci skida temp. iznad te i te granice.

ne bih dalje, odlazi previše van teme.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li je stav o neskidanju temperature službeni stav udruge, ili planira to postati?
    Odakle je ovo doslo? :shock:

Zgodan clanak na temu povisene temperature, iz totalno mainstream izvora ima ovdje.

Činjenica je da tek preko 40,7 djeluje destruktivno na mozak , uzrokuje lizu stanica.
    Sama povisena temperatura ili ona uzrokovana tocno odredjenim virusom/bakterijom?

Pitanje je koliko je malo potrebno da temperatura ode s 39,5 do 40,5 , koliko to individualno ovisi o djetetu , mjeri li vaš toplomjer točno , hoćete li uspjeti spustiti temperaturu na vrijeme prije nego ona ode na više od 40,5
    Slazem se da je individualno.
    Ovo s toplomjerom... moze biti da je pokvaren pa pokazuje i visu temperaturu, moze dijete imati 38, a da roditelju fiksiranom na temperaturu promakne da dijete jedva dise ili je klonulo, dehidrirano skroz.
    Ovo sa spustanjem... moze se dogoditi i onima koji skidaju lijekovima i kad je temp. 38, i djetetu kojem je temp. porasla preko noci, a da roditelji nisu uopce primijetili do jutra. .. scenarija je bezbroj, a svatko od nas, nadam se, odluke donosi informirano i educirano.

Samo primjera radi... ja zadnji put Emi kontroliram temp. kad idem spavati, obicno par sati nakon nje. Ako je od zadnjeg budnog mjerenja do ovog nocnog, temperatura i dalje u porastu, a u oba mjerenja je presla granicu od 39 st. obicno dajem paracetamol. Ako je u stagnaciji ili padu, onda ne dajem nista (osim homeopatije, koju je dobila prije spavanja). I puno se oslanjam na intuiciju oko toga koliko joj je lose. Dakle, nije bas da je totalno nekontrolirana, a opet, do neke granice pustas tijelo da se proba samo izboriti.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="mamma Juanita"]sorciere :?
    stvarno ne znam čemu taj ton i otkud ovakva pitanja
    nemam potrebu na to odgovarati jer ga doživljavam kao ciničnu provokaciju.

netočno . to je samo tvoja osobna percepcija mog pitanja.

da si čula "ton" kojim postavljam pitanje - sigurno ga ne bi tako interpretirala . ja pitam ono što me zanima. a ovo me zanima.

(btw - kad su djeca znatiželjna, to se smatra pozitivnim. zašto se to pravo uskraćuje metuzalemima? :? )

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Do sad sam joj skidala temperaturu i to uvijek iz straha od mogućih konvulzija. Imam dvije prijateljice koje su imale jako loša iskustva a na sina jedne od njih konvulzije su ostavile trajne posljedice na mozak Obično strahovi dolaze iz loših iskustava drugih ljudi,bar je kod mene tako.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    ... ja zadnji put Emi kontroliram temp. kad idem spavati, obicno par sati nakon nje. Ako je od zadnjeg budnog mjerenja do ovog nocnog, temperatura i dalje u porastu, a u oba mjerenja je presla granicu od 39 st. obicno dajem paracetamol. Ako je u stagnaciji ili padu, onda ne dajem nista (osim homeopatije, koju je dobila prije spavanja). I puno se oslanjam na intuiciju oko toga koliko joj je lose. Dakle, nije bas da je totalno nekontrolirana, a opet, do neke granice pustas tijelo da se proba samo izboriti.
    Točno ovako i ja radim.
    Zapravo ja pustim do 39,5 i onda, prije spavanja, kontroliram nekoliko puta.
    ako je u porastu, dam nešto za spuštanje, ako pada, ostavim.
    ali, onda dežuram cijelu noć i mjerim svakih pola sata, a ako vidim da divlja, i češće.

moja psihološka granica je 41°C, onda ludim i zovem Zaraznu iako znam da će mi reći da spuštam temperaturu i pazim na opće stanje.
    ali, lakše mi je kada s nekim podijelim.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Zapravo ja pustim do 39,5 i onda, prije spavanja, kontroliram nekoliko puta.
    ako je u porastu, dam nešto za spuštanje, ako pada, ostavim.
    ali, onda dežuram cijelu noć i mjerim svakih pola sata, a ako vidim da divlja, i češće.
    moja psihološka granica je 41°C, onda ludim i zovem Zaraznu iako znam da će mi reći da spuštam temperaturu i pazim na opće stanje.
    ali, lakše mi je kada s nekim podijelim.
    Slično i kod nas samo što je moja psihološka granica 40°C

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa cure, to je super.
    meni se čini da je većini roditelja psihološka granica puno, puno niža.

zapravo mi je teško zamislit bilo koju mamu koja bi ostala totalno cool da joj dijete kuri 41C.
    mislim da bi i meni tu bila granica, do sad mi je starija samo jednom kurila do 40,5 i bila sam samo korak od panike, ali ona uvijek kad je bolesna ima preko 39 pa sam se obuzdala od panike.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Apricot, jel stvarno pustiš do 41???
    I nije te strah, neznamčega, al stvarno te ne ulovi frka kad dijete ima recimo 40,5 ili 40?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da me uhvati panika!
    I cjenkam se s Bogom i obećavam svašta...

Ako ima temperaturu 39,5 i tendenciju rasta, dam joj paracetamol ili ibuprofen.
    Ako pada, samo tuširam.

Ali, nikako se ne bih odrekla antipiretika (da ne pomisli netko da ih dajem tek na 41)!

Ali, to je MOJE dijete. dijete koje poznajem i znam da dobro podnosi visoke temperature (sa 39,5 vozi bicikl po kući i skače po krevetu. Ili se igra vani i valja po lišću, jel tako Ančice )...
    Da je ona drugačija, i ja bih bila: budući da mi je jedino dijete, rastem i prilagođavam se njezinim stanjima.
    KOnvulzije mi ne padnu na pamet jer sam i sama bila sklona visokim temperaturama i isto sam ih odlično podnosila.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

temperatura se moze skidati ljekovima ali moze se sasvim efikasno skidati i hladnim oblozima.
    ja isto pokusavam pustiti temperaturu da odradi svoje, a skidam je tek kada vidim da je frka, to najbolje procijenim po ponasanju djeteta. sada joj vise ne trebam niti mjeriti temperaturu, tocno prepoznajem taj trenutak.
    a skidanje temperature ide oblozima. m. ne voli hladne obloge pa to radimo tako da brzo "tapkamo" po njoj obloge od vode sobne temperature. to je izrazito naporan posao i uglavnom trazi dva para ruku. ali uglavnom je efikasno.
    jedan jedini put je temperatura tako divljala da smo se jednostavno prepali i dali joj cepic paracetamola, a to je bilo nakon moparu cijepljenja

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nije li skidanje hladnim oblozima isto skidanje? Antipiretikom ili hladnim oblogom, nije li isto ometanje obrambenih reakcija organizma? Osim se što oblogom ne opterećuje jetra.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije isto, ne zbog eventualnog opterecivanja jetre, nego zbog toga sto se hladnim oblogom ne petljas u kemijske procese u tijelu, nego samo odvodis visak topline.
    Antipiretik za temperaturu je nesto kao Aleksandar M. za gordijski cvor.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Nije li skidanje hladnim oblozima isto skidanje? Antipiretikom ili hladnim oblogom, nije li isto ometanje obrambenih reakcija organizma? Osim se što oblogom ne opterećuje jetra.
    moje dijete je imalo konvulzije pa se ja ne usudjujem pustati temperaturu da divlja bez ikakve kontrole...nema sanse...
    mi pokusavamo pronaci onu tanku liniju izmedju toga da pustimo temperaturu da odradi svoj posao i toga da ne dopustimo organizmu da se od temperature previse iscrpi. i mogu reci da smo se totalno usavrsili u poslu.
    a da je isto oblozi i antipiretik...nikako...potpuno druga stvar.
    antipiretik je instant rjesenje. das djetetu da proguta i cekas rezultate. ako ih nema das mu jacu dozu\jaci lijek.
    oblozi zahtijevaju puno bolje promatranje i poznavanje znakova bolesti. cijeli pristup je potpuno drugaciji.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja skidam kad pređe 39 isto tuširanjem. ako raste i nakon 15-ak minuta i ako je pred spavanje dobije lupocet

nego 33..meni se čini isto. skidanje je skidanje. smao što se ovak ti aktiviraš, a onak sjediš i čekaš

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    nego 33..meni se čini isto. skidanje je skidanje. smao što se ovak ti aktiviraš, a onak sjediš i čekaš
    ne, nije isto.

davanjem antipiretika ti ne znas za koliko ces stupnjeva skinuti temperaturu. a najvjerovatnije ces je skinuti previse i time potpuno unistiti blagotvorno djelovanje temperature (vec smo prije utvrdili da ona ima svoju vaznu funkciju).

oblozima, mozes puno bolje kontrolirati stvar. dakle velika je vjerojatnost da ces temperaturu drzati pod kontrolom u smislu da nece krenuti divljati, da iscrpi organizam ili da boze sacuvaj na kraju zavrsis na hitnoj ili sa febrilnim konvulzijama, a opet pustit ces temperaturu da radi onaj pozeljan dio svog posla, a to je broba sa bestijama, pa ce ti dijete najvjerovatnije vrlo brzo ozdraviti bez upotrebe antibiotika i slicnih uzasa za mali organizam.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro, slažem se da su oblozi sličniji tuširanju, ali opet je rušenje temperature.

lupocet ju naime ne skine ni puno ni naglo. sa 39.5 na 38 recimo (koliko se sjećam jer je I. dobio lupocet 5 puta u ove tri godine, a samo dvaput je imao preko 39.5)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E je imala jednu epizodu necega sto je izgledalo kao konvulzije. Inace, odlicno podnosi povisenu temperaturu.
    Kad je bila manja, a temperatura visoka, stavila bi je u kadicu s mlakom vodom i pustila da se igra dok se voda sasvim ne rashladi - to joj je pasalo jer obozava vodu. Sada je tusiram(o) samo ako je poprilicno visoka temperatura (a to je bila samo jednom do sada). Obicno se buni. Hladan oblog na celo joj stavimo ako trazi, kad joj pase. Eventualno mocimo vrat i obraze i nista vise. I pazimo da pije, barem na zlicicu (obicno je slamka dovoljno zanimljiva da je motivira na srkanje).

Mozda sam ja nemajka, ili E ekstremno dobro reagira na ta bolesna stanja (samo jednom, kad je imala herpanginu s 18 mj. imali smo pakao jer smo joj morali istovremeno maknuti dudu jer su se rane sirile zbog dude oko usta), ali ja ne panicarim. Jednostavno, mislim da bih i nju uznemirila i mislim da joj ne bih bila od neke koristi pa se iskuliram i mirno hendlam sto treba.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zar nije nedavno bilo negdje kako je opasno stavljati hladan oblog na čelo i oko zglobova?

ja najviše volim tuširanje, ali najgore je kad se takve stvari događaju usred noći, dijete pospano i bunovno, i vrištanjem zbog maltretiranja oblozima ili tuširanjem, samo pogoršava situaciju.
    onda, iz vlastite komocije, dam lupocet.

i, moram priznati, do sada nisam o ovome razmišljala, osim da moram dopustiti tijelu da se samo bori protiv bolesti.

ali do neke granice koju JA (kao mama) mogu podnijeti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mozda sam ja spomenula hladne obloge ali mislila sam naravno na obloge sobne temperature. hladni su sigurno opasni i ne stavljaju se.
    m. bi isto posizila da je idemo tusirati ili kupati u temperaturi, to bi sigurno za nju bilo mucenje. takodjer ona mrzi i klasicne obloge.
    zato sam i spomenula da je mi "tapkamo" oblozima jer nikakva druga hladjenja ne dolaze u obzir. to izghleda tako da je razodjenemo i tamo gdje je na tijelu najtoplije (najcesce su to potiljak i prsa, ledja) lagano tapkamo mokrim gazama. najefikasnije je ako istovremeno radi dvoje ljudi. a funkcionira odlicno. zacudili biste se da tako njezna metoda ima tako dobra ucinak. ali to nije nista novo, opisano je u raznim knjigama...

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja se borim s temperaturom od 37,4 već godinama. I ne, to mi nije prirodna temperatura. SVE pretrage sam napravila, bila u bolnici mjesec dana-ništa mi nisu našli. Što radi temperatura organizmu? Iscrpljuje ga! Jako! Da li se bori s bolešću? Sigurno. Ali dokle ide ta borba?
    To da se mozak oštećuje nakon 42 stupnja nije istina. Tijelo nakon 42 umire-dolazi do koagulacije proteina, skuhaju se. Tako mijenjaju kemijsku strukturu te propadaju enzimi i stanice. I znam slučaj djeteta koje je umrlo od temperature!
    Dakle, mislim da bi granica trebala biti 39,5 najviše, bez obzira što je dijete živahno i izgleda dobro. Jer ako si iti približi 42, gotovo je. Nekakve posljedice će sigurno biti. Ja sam isto protiv lijekova, ali znam što je temperatura i nikad se ne kockam s njom!

Početno

Ja ne skidam temperaturu do razine cca 39 ni sebi ni njima. Moje cure dosad nisu obljele od bakterijske infekcije (kuc-kuc). Malena je kurila od adenovirusa, naravno dijagnosticiranog kao bakterijska upala grla, ofrlje i bez krvne slike u lokalnom domu zdravlja na odmoru. E ja sam tu preuzela odgovornost i čekala punih 5 dana uz 38-39 uz antibiotike u ladici i 6 dan čudesno ozdravljenje. Snižavala sam joj temperaturu ukoliko bi tendencija rasta bila preko 39. Argument da to nije viroza je bio: viroze traju 3 dana..ova traje već 5..dakle nije viroza...i upravo mi je nevjerojatno koliko olako se dijele antibiotici, koje naspram antipiretika tipa paracetamol, stvarno i neposredno ugožavaju imunitet. ne mogu vjerovati da nijedan liječnik ne pročita povremeno izvrsne stranice medicina.hr koje su stvarno up-to-date s novovjekim bolesštinama.

E sad..neki kažu za virusne infekcije da ublažavao ti njih vitaminima ili antipireticima ili ne (i kojekakvim maxfluovima ili coldrexima, ako se radi o prehladama ili gripi, uglavnom acetilisalicilnom kiselinom ili paracetamolom) ..traju isto. Ako i produljim trajanje bolesti za jedan dan, a mogu si djelovati simptomatski..onda ću uzeti paracetamol da si pomognem. Ne znam kako se ponašati u slučaju bakterijske navale sa svojom djecom..vidjet ću. Informirati se. Kad ja imam bakterisjku upalu gotovo nikad nemam temperaturu. I to od djetinjstva..A viroza.. :shock:

Prošli put sam uslijed viroze i galopirajuće visoke temperature doslovno dehidrirala. Nakon rehidromixa i paracetamola, ko nova...

Daklem...mislim da mnogo pro i kontra skidanju temperature leži u uzroku bolesti. Mada katkad neke bezazlene bolestice izazivaju vrlo burne reakcije, a neke ozbiljne malene...sudimo sami...

Moje cure su već na 38 uvele, s 39 u hibernaciji. I jedino što hoće je cicati. Tako da sam donekle bezbrižna da primaju nešto genuine. Ali ako smatram da je viroza nerazorna, pomognem im paracetamolom. Možda i griješim glumeći nadriliječnika, ali hebiga..dosad se pokazalo OK.

I jedna napomena dobivena od jednog mladog i pametnog pedijatra. Nemojte djeci suštati temperaturu Voltaren čepićima za djecu jerbo djeluju na centar za regulaciju temperature toliko snažno da mogu uzrokovati pothlađenost djeteta.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I Ibuprofen isto! Ja glupača se osobno uvjerila jer sam išla skidat 38,5. Dijete se ohladilo na 35,3! A sve od straha i panike da fibra ne skoči naglo! Preeeeejaki su to lijekovi za njihov mali organizam.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

jel vi stvarno vadite krv djeci kod svake infekcije :shock: :shock:

zar vam nije žao kada dijete urla samo zato da bi bile sigurne da je virus ili bakterija

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa

zar vam nije žao kada dijete urla samo zato da bi bile sigurne da je virus ili bakterija
    Normalno da mi je žao, ali to je nešto od čega nema štetnih posljedica.

Bilo bi mi 10000x više žao da pije antibiotik kad joj/mu nije potreban.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa

Potpisujem. Piknica u prst i stiskanje zuba na sekundu i to je to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno da ne, svako pikanje je rizik, ne pada mi na pamet...i ja kazem :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zasto je svako pikanje rizik?

A drugo...jel cuo neko da je povisena temperatura nesto sto kod muske djece moze izazvati sterilitet? (ili je bapska?)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    rizik od necistih instrumenata, inficiranih igala...zar nikad nisi cula da je netko u bolnici pobrao hepatitis ili neku drugu zaraznu bolest. a kako drugacije nego preko igala?
    mislim razumijem ako je dijete u nekoj rizicnoj skupini, izrazito osjetljivo, bolezljivo itd. ali kod uobicajenih slucajeva pikati za svaku sitnicu - stvarno mi nije jasno.
    isto tako mi nije jasno zasto zdravu djecu cijepe protiv gripe.
    ali to je sad vec stvar pristupa, ne moraju se svi slagati oko toga.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    rizik od necistih instrumenata, inficiranih igala...zar nikad nisi cula da je netko u bolnici pobrao hepatitis ili neku drugu zaraznu bolest. a kako drugacije nego preko igala?
    mislim razumijem ako je dijete u nekoj rizicnoj skupini, izrazito osjetljivo, bolezljivo itd. ali kod uobicajenih slucajeva pikati za svaku sitnicu - stvarno mi nije jasno.
    isto tako mi nije jasno zasto zdravu djecu cijepe protiv gripe.
    ali to je sad vec stvar pristupa, ne moraju se svi slagati oko toga.
    pa pika se da bi se na osnovi broja leukocita moglo otkriti je li riječ o virusu ili bakteriji. i pika se prst, steriliziranom iglicom koju sestra tog trenutka izvadi iz originalnog pakiranja.
    uostalom, kako ti znaš kad ti dijete ima temperaturu 40, kašlje i ima začepljen nos da je to virus a ne bakterija pa onda samo skidaš temperaturu i čekaš da prođe?
    ja fakat ne znam. a bolje da ne počnemo o rizicima...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja svaki put pazljivo gledam sta se radi kad mi vade krv - dakle lijepo uzme neotpakovanu iglu ili lancetu, otpakuje i bode....Tako da nije bas svako pikanje rizik....ja sam mislila da postoji rizik od neke nezeljene reakcije na pikanje....npr. kad sam bila dijete svako vadjenje krvi je bio rizik od frasa.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obzirom na Ianov imunitet (kucam u što stignem) nije nikada vadio krv, ali uvijek ću ga prije odvesti na pikanje nego po antibiotik koji mu možda ne treba

zaista mislim da nema opasnosti zaraze od sterilizirane igle

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kinder, mi da.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tata mi je lijecnik, mama mi je radila na prilicno visokoj funkciji u ministvarstvu zdravstva. cijeli zivot slusam o raznoraznim skandalima iz zdravstva. mislim da sam prilicno dobro informirana o tome.
    ali kao sto rekoh to je sad vec pomalo stvar pristupa.
    meni je moje zdravo dijete najbolji dokaz da ispravno postupam.
    svako zna sto je za njega najbolje

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

jel cuo neko da je povisena temperatura nesto sto kod muske djece moze izazvati sterilitet? (ili je bapska?)

Mislim da nije bapska :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pregrijavanje testisa moze dovesti do steriliteta.
    cule ste da je zato opasna upotreba jednokratnih pelena jer u njima dolazi do pretjeranog zagrijavanja testisa, pa mi onda i ovo s temperaturom ima logike...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj sladjanaf prvotno napisa

Potpisujem. Piknica u prst i stiskanje zuba na sekundu i to je to.
    Kod nas toga nema tj.kod našeg pedijatra, a nema niti privatnih ordinacija gdje bih mogla platiti pregled da mu pri tom vade krv iz prsta. Zagreb ih je pun ali mi smo većinom prepušteni procjeni pedijatra. Kad ped. posumnja na nešto ozbiljnije daje djeci uputnicu za kontrolu kompletne krvne slike.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da....moze li to onda biti jedan od argumenata zasto snizavam temperaturu, a snizavam je uvijek...
    (Ovdje se takodjer mnogo mijesa to da li se temp. snizava prirodnim sredstvima ili medikamentima sa nesnizavanjem uopste.)
    Ja se zaista ne mogu zamisliti kako lijecim samo uzrok i mirno gledam kako mi je dijete (ili bilo ko drugi) u bunilu zbog vrucice.
    Prevelika sam kukavica.

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj sin imao je febrilne konvulzije pa ja pocnem reagirati vec sam 37.5. strah me ponavljanja napada iako znam da febrilne konvulzije obicno nastupe pri prvom naglom porastu temperature i zapravo ih je tesko sprijeciti ako ne i nemoguce...puno je za i protiv a literature na ovu temu i previse...evo jedan zanimljiv clanak

Autor: D. Richter
    http://www.paedcro.com/clanak.asp?id=252

Koju temperaturu snižavati, a koju ne?

Povišena je temperatura simptom, stoga liječenje valja usmjeriti prema uzroku. Pa ipak, temperatura, makar i niska, može smetati ako dugo traje, a ona akutna obično je visoka. Dosad je bilo mnogo pokušaja, a zacijelo će ih biti i dalje, da se dokaže ili opovrgne korisnost/štetnost febrilne reakcije, odnosno korisnost/štetnost suzbijanja vrućice: npr., da je konvalescencija od infekcijskih bolesti (vodene kozice, influenca, rikecioze, šigeloza, …) produžena ako se intervenira antipireticima, ili da je prognoza sepse bolja ako se prezentira naglom i visokom temperaturom; s druge strane da antipiretici, smanjujući temperaturu, smanjuju potrošnju kisika, što bi bilo osobito važno kod bolesnika s kardiopulmonalnim bolestima, da sprečavaju konvulzije i encefalopatiju, itd. (33). Dosad nije bilo moguće izvući ikakav određeni zaključak (34), pa se čak mogu naći radovi koji dokazuju da antipiretici ne preveniraju ponavljanje febrilnih konvulzija (35), kao i metaanalize po kojima između paracetamola i placeba nema značajnih razlika u pogledu suzbijanja vrućice (36). U svjetlu svega navedenoga, nema razloga ne preporučiti neku od mjera snižavanja povišene tjelesne temperature, makar i niske, npr. mirovanje, hidraciju. Može se dati i antipiretik. Priče da vrućicu, osobito ako je niskog stupnja, ne treba liječiti jer sudjeluje u obrani organizma, zasad u humanoj medicini nemaju znanstvenog utemeljenja, a ne pružaju ni poticaj za snižavanje visoke temperature, koju ipak svi liječe. Antipiretik se može izostaviti, ali iz drugog razloga: ako se ocjenjuje da je povišenje temperature niskog stupnja i ako se očekuje ozdravljenje od osnovne bolesti uz opće simptomatske i suportivne mjere.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •