Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 167

Tema: Zasto djeci skidamo temperaturu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja nisam liječnik. da li je netko od vas koje ste se još javile liječnik?
    ja nisam lijecnik ali na zalost vecina medicinara skolovanih po standardnim zapadnjackim sveucilistima se drzi farmaceutske industrije

susjed kiroprakticar svojem klincu je ljecio upalu uha kiropraktikom, sve je bilo gotovo u 12 sati umjesto uobicajenih 7 i vise dana koji idu uz antibiotike i sto se vec daje za to. njihov je klinac non stop bolestan i on kategoricki odbija dati mu paracetamol

slazem se da je temperatura obrambeni mehanizam i da se skidanjem temperature organizmu otezava da se obrani od bolesti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tratincice, hvala na clanku, edukativan je.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Netko je napisao da stavlja hladne obloge; šta ne treba stavljati obloge namočene u odstajalu, dakle, mlaku vodu?

Što se tiče (ne)snižavanja, snižavam kad prijeđe 38,5. Snižavam i sebi, znam dobro kako temperatura iscrpi organizam. Nije mi bilo baš jasno ono pričanje o odgovornosti. Baš me briga tko će preuzeti odgovornost ako mi djetetu bude loše radi mog eksperimentiranja na njemu, puštanja da kuri do 40, ne bi li "sagorjelo" virus ili bakteriju!
    Moje isprike, ali ovaj topic me ljuti, jer je potencijalno i opasan. Naravno da svatko radi svoj izbor, ali ajde vi zamislite da neka mama ne snizi svom djetetu temperaturu, jer je to pročitala da rade neke forumašice kojima se ona divi, pa dijete dobije konvulzije?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Naravno da svatko radi svoj izbor, ali ajde vi zamislite da neka mama ne snizi svom djetetu temperaturu, jer je to pročitala da rade neke forumašice kojima se ona divi, pa dijete dobije konvulzije?
    Ma daj molim te. Pa svatko ima valjda zrno soli u glavi da razmisli nakon sto procita sto pisu forumasice kojima se divi

Baš me briga tko će preuzeti odgovornost ako mi djetetu bude loše radi mog eksperimentiranja na njemu, puštanja da kuri do 40, ne bi li "sagorjelo" virus ili bakteriju!
    A sta ako se desi da ti dijete gadno nadrlja bas zato sto si mu snizila temperaturu? Sto ako dobije konvulzije bas zbog spustanja temperature? Tko onda preuzima odgovornost?

O kakvom ti eksperimentiranju pricas - pa nisu djeca pokusni kunici?

I jos nesto, sto mislis, da li bi ono dijete mozda imalo malo bolje sanse da se bolje bori sa meningokokom da mu nisu spustili temperaturu... Mozda bi tijelo uspjelo malo zaustaviti, mozda ne bi napredovalo tako brzo, mozda..... no necemo znati sto je moglo biti, jer je dijete dobilo ibuprofen, temperatura je snizena, meningokok se mogao mirno nastaviti razvijati, i rezultat nazalost svi znamo

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa nije ovo forum znanstvenika da se svaka rič uzima kao stručno mišljenje

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    pa nije ovo forum znanstvenika da se svaka rič uzima kao stručno mišljenje
    Nije, ali ljudi to čitaju, pa i pokušaju primijeniti. Meni je jednostavno neodgovorno kad se bez medicinske izobrazbe ide ovako spekulirati. Ili netko tko je ovdje pisao ima medicinsku naobrazbu?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije, ali ljudi to čitaju, pa i pokušaju primijeniti. Meni je jednostavno neodgovorno kad se bez medicinske izobrazbe ide ovako spekulirati. Ili netko tko je ovdje pisao ima medicinsku naobrazbu?
    Pa boze moj, na internetu se stvarno svasta moze naci - pa nije valjda da cu to poceti primjenjivati samo zato sto sam to procitala. Svi mogu pisati sto hoce, a i citati isto, ali onda je procjena na citacu da vidi jel to za njega ili ne.

I zasto bi morali imati medicinsku izobrazbu da bi mogli razgovarati o ovome? :? Sta se ne smiju cuti tudja misljenja (nisam ni trazila da su misljenja iskljucivo forumasa medicinske struke)?

Početno

Krenimo malo u divergiranje. Promotrimo alergije. Burna reakcija na sasvim bezazleni uzrok... peludnu česticu organizam prepoznaje u nekim slučajevima kao opasan virus. i što sad. pustimo organizam nek čini svoje?

Daklem sasvim očigledno postoji negdje "bug" u našem software-u. Ili smo načinom života izazvali "bugovito" ponašanje.

I kao što tijelo može katkad reagirati burno na bezazleni uzrok..npr gušenje ili oteklinom ili temperaturom, može reagirati burno i na ozbiljan uzrok, npr gušenjem, oteklinom ili visokom temperaturom.

Dakle..ne smijemo biti isključivi. Ako je sezona virusa, veća je vjerojatnost da je temperatura od viroze. Ako je sezona bakterijskih upala, vrlo je vjerojatno da je temperatura od upale. Možda u nekim slučajevim organizam reagira preburno u nekima preslabo.

Ne smijemo biti isključivi. Ostaviti da dijete kuri bez iznimke. A što ako kuri stvarno bezveze jer je neki virus krivo interpertiran?

Mi to ne znamo. Sve dok ne znamo ili dok uzrok nije očigledan - ili učimo ili slijedimo instinkt ili zabrinutost. I odimo kod liječnika. Vadit krv. Mirna bosna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mene zanima jel stvarno postoje takvi likovi koji se dive nekome na forumu i ako taj kaže hop oni skoče?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Postoji mnogo likova kojima se ja divim na ovom forumu...Zaista.
    A o skakutanju na njihov mig......Hm....kad su savjetnice u pitanju, ja sam skakutala.
    I opet bih.

Ali ti sigurno nisi mislila na to vec na neko idolopoklonstvo...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čast svakome ,

evo meni je apricot ukazala na pravi put oko vježbanja i mama j i dille oko razvoja govora

al ne znači da ću im prinjeti žrtvu na oltar

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Pa boze moj, na internetu se stvarno svasta moze naci - pa nije valjda da cu to poceti primjenjivati samo zato sto sam to procitala. Svi mogu pisati sto hoce, a i citati isto, ali onda je procjena na citacu da vidi jel to za njega ili ne.

I zasto bi morali imati medicinsku izobrazbu da bi mogli razgovarati o ovome? :? Sta se ne smiju cuti tudja misljenja (nisam ni trazila da su misljenja iskljucivo forumasa medicinske struke)?
    Anchie, sve to stoji. Meni je to jednostavno bilo malo "too much". Da ne bi to netko uspoređivao s cijepljenjem, tu imam sasvim suprotno mišljenje, i jaako mi je pozitivna ova kampanja (ne znam je li dobra riječ) na forumu da se istraže svi aspekti cijepljenja, jer je to našoj djeci nametnuto od strane države, na neki način nas se ucjenjuje (ne mogu u vrtić), i ne daje se pravo izbora.
    Ali prilično tvrdi stavovi na ovom topicu kako temperaturu ne treba skidati (promatrajući naravno i opće stanje djeteta), apologetski napisi mama koje se "ispričavaju" da skidaju temperaturu (prepadnem se, priznajem da skidam) i onih drugih ("cool"?) mama koje puštaju da dijete zakuri preko 39, su mi malo previše. I tako i ja isto napisah svoje mišljenje.
    Što je pisac htio reći, mislim da bi malo rezerve u takvoj temi dobro došlo.
    Valjda je izlišno napisati da nikog nisam htjela uvrijediti?

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Mene zanima jel stvarno postoje takvi likovi koji se dive nekome na forumu i ako taj kaže hop oni skoče?
    To je malo iskarikirano...ali neki ljudi imaju "jači" i "tvrđi" stil pisanja, a neki mekši. Pa se "tvrdolinijaši" jače primijećuju i o njihovim se postovima daleko više diskutira nego o nečijim drugim. A kad netko vrlo strasno zastupa svoj stav, svi koji misle suprotno, a "mekši" su, opravdavaju se i defenzivni su u odnosu na svoj stav, pa to ne izgleda onako "cool" kao kod ovih "borbenih" .

Nitko neće skakati "zeko-hop", ali će "stav jakih" na mnoge utjecati da revidiraju svoja stajališta, osobito zato jer ovaj forum nije zabavno-estradnog karaktera nego..edukativno-solidarnog..dakle ozbiljniji nego chit-chat forum na ostalim portalima. Mene osobno, najviše zanimjau tuđa iskustva u nekim situacijama i u tom segmentu ovaj forum mi je naznaimljivji od ostalih. Zato je korisno čuti svih. Pa se troumiti, odlučivati ili biti isključiv :?

.."jaki" i "slabi" su pod navodnicima samo iz stilskih potreba...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto bi trebalo biti ikakve rezerve ako netko radi tako kako radi i to je napisao? :? Pa nije niti lagao (nadam se) niti nekog drugog nagovarao da mora raditi isto to. Iznosimo ovdje svoja iskustva i misljenja. A na svakom ponaosob je da sam procjeni i vidi za sebe sta ce i kako ce. Kao i u svakom drugom topicu. Razlike nema.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dijana razumijem sto hoces reci ali moram reagirati na ovo sto si rekla
    i onih drugih ("cool"?) mama koje puštaju da dijete zakuri preko 39
    Naime ja se uopce ne smatram "cool" mamom jer pustam dijete da zakuri preko 39, dapace meni se "cool" mame cine upravo one koje za svaku sitnicu djetetu daju lijek kao da uopce nisu svjesne poslijedica.

Za sebe bih prije rekla da sam tip panicarke i imam sve moguce razloge da budem paranojicna jer mi je dijete bilo dva tjedna u bolnici, u zivotnoj opasnosti. I upravo zato jer uopce nisam znala kako cu se nositi sa svim svojim strahovima kada jednom izadje iz bolnice, sam se informirala, procitala sve sto sam uspjela o tome i na osnovu toga donijela neke stavove.

Shvatila sam cemu sluzi povisena temperatura, koje su stetnosti snizavanja iste i kako izbjeci antibiotike koji su za imunitet katastrofa. Odlucila sam dojiti sto duze i dojila dvije godine, sa dohranom zapocela jako kasno, inzistirala na zdravoj hrani i ostalim stvarima koje podizu imunitet. Sa svakom novom preboljenom bolescu bivala sam sve samouvjerenija oko svojih stavova.

Ajmo jos jednom ponoviti neke osnovne stvari o temperaturi.
    Najcesci uzroci povisene temperautre su virusi i infekcije i to je prirodni mehanizam putem koje se tijelo brani od njihovih napada.
    Zato je povisena temperaratura vrlo korisna jer stimulira imunitet da proizvede vise bijelih krvnih zrnaca. Takodjer ubrzava rad srca tako da ta zrnca mogu brze doci do mjesta infekcije i zapoceti proces lijecenja.

I kad ovo znas onda promislis dva put prije nego sto ces djetetu dati lijek za snizavanje temperature. Osim toga ti ljekovi ne samo da spuste temperature, a time i djetetovu imunolosku aktivnost nego "maskiraju" simptome bolesti tako da se dijete privremeno osjeca bolje, sto moze biti stetno jer ce u tom slucaju ciniti stvari koje uopce ne pridonose ozdravljenju. Trcat ce okolo, i time dodatno iscpljivati organizam, jesti i sve to cesto moze dovesti do nepotrebnog produljivanja (a time i produbljivanja) bolesti.

Povisena temperatura nije isto sto i temperatura koja nekontrolirano divlja i skace. Osim toga treba gledati i na druge znakove bolesti kao sto su osip, teskoce u disanju, i slicne simptome koji indiciraju nesto ozbiljnije.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Zasto djeci skidamo temperaturu?

Zasto bi trebalo biti ikakve rezerve ako netko radi tako kako radi i to je napisao? :? Pa nije niti lagao (nadam se) niti nekog drugog nagovarao da mora raditi isto to. Iznosimo ovdje svoja iskustva i misljenja. A na svakom ponaosob je da sam procjeni i vidi za sebe sta ce i kako ce. Kao i u svakom drugom topicu. Razlike nema.
    anchie - ti si ADMINISTRATORICA FORUMA. kao takva predstavljaš "autoritet" - htjela ti ili ne. i zato je virgo ovo jako dobro napisala:

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Nitko neće skakati "zeko-hop", ali će "stav jakih" na mnoge utjecati da revidiraju svoja stajališta, osobito zato jer ovaj forum nije zabavno-estradnog karaktera nego..edukativno-solidarnog..dakle ozbiljniji nego chit-chat forum na ostalim portalima...[/size]
    zato sam i ja pitala da li je to stav udruge. i slažem se s onim što je dijana napisala.

a sad pogledaj kako si postavila temu:

Jednostavno ne mogu izbaciti ideju iz glave da se temperatura nikako nije trebala skidati.

I zasto je uopce skidamo? (ovdje ne govorim o djeci koja imaju problema s konvulzijama, to se podrazumjeva) Zbog straha od mogucih konvulzija? Pa cesto se desi da dijete dobije konvulzije jer je temperatura prenaglo pala. Koliko sam citala, konvulzije se najcesce desavaju ne zbog visoke temperature nego zbog naglog rasta / pada. I bas sam neki dan (proucavajuci malo ovo) procitala da ne bi trebalo biti straha ukoliko je temperatura vec "uspostavljena", znaci vec je na 39 ili 40 C. Zbog cega skidamo klincima temperaturu? Cega se bojimo? Ne vjerujemo tijelu da se samo zna izboriti, pa mu malo "odmognemo" nasilnim skidanjem? Farmaceutska industrija nas "uvjerila" da bi nam zivot bio nemoguc bez paracetamola? Sto se moze desiti da djetetu ne skidamo temperaturu? Tijelo ce poluditi pa ce zabrijati na (karikiram) 45 C? Ili nas muci osjecaj nemoci kad gledamo bolesno dijete - pa smo spremni dati i paracetamol samo da vidimo da dijete ima smjesak i smije se i ne samo bezvoljno lezi u krevetu po cijele dane (a to sto se borba i dalje vodi u djetetovom tijelu, nema veze, mi se bolje osjecamo kad "vidimo" da dijete djeluje ok, a isto nema veze sto je tijelu ocigledno potrebno da dijete miruje i spava i stedi energiju da se sva energija moze usmjeriti na "borbu").

Jednostavno se ne mogu oteti dojmu da precesto mislimo da znamo bolje od tijela koje se vec milion puta dokazalo savrsenim.

Eto meni se to jaaaako mota po glavi u zadnje vrijeme. Sto vi mislite o ovom?
    najveći dio je postavljen u prvom licu množine (mi), a ne - JA.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mene je uzasno zacudilo kad sam na topicu o batinama procitala da zena na cije se stavove svi javno zgrazaju dobiva gomile privatnih poruka podrske. Mislim, tko ima potrebu poslati pp, a ne usudi se javno napisati sto misli?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da li ste svjesni da je visoka temperatura u prva 3 mjeseca trudnoće opasna za plod, da može uzrokovati oštećenja neuralne cijevi i da se smatra teratogenom? Neke mame pišu da niti sebi ne skidaju temperaturu, pa bi možda bilo dobro da se informiraju o ovome ako planiraju trudnoću ili su već trudne.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorcie daj nemoj zezati :shock: Pa sto ak sam ja Admin, pa ne pisem ovo kao admin niti kao clan udruge...

Pa zar ja ne mogu postaviti pitanje cisto zato sto mi se mota po glavi, da cujem tudja misljenja, da postavim pitanje kao mama?

Mislim, vec ionako rijetko gdje se javljam, ovo mi se uopce ne svidja. Najbolje da prestanem pisati generalno - jer bi se onda SVE moglo shvatiti da govorim iskljucivo kao admin... Pa i ako JESAM admin, pa nisam zato strucnjak na podrucju skidanja temperature ili nosenja cipela ili sta god vec - admin sam. To ne podrazumjeva posebno znanje iz pojedinih grana znanosti Dajte se opustite. Rasprava kao i svaka druga.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[/quote]
    Dajte se opustite. Rasprava kao i svaka druga.

Eto, u tome i jest stvar. Nemaju sve rasprave jednak predznak. Nije svejedno da li se raspravlja o "brazilki" ili skidanju temperature.
    Ako se samo tak pomalo "ćaska" o nečem takvom, onda po meni treba tak i pisati. S rezervom. Jer vjerujte mi, ljudi vas čitaju (i sama vas hvalim na sva usta i jako volim ovaj forum), pa stoga i moja opaska o onima koji se dive određenim forumašima, i možda učine baš ono što si rekla, svoju djecu uzmu za pokusne kuniće. (karikirano, ajde idem probati ne sniziti temperaturu, pa da vidim šta će bit).
    Naravno da je ta osoba sama i isključivo odgovorna za svoje postupke, ali je triger možda našla ovdje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Da li ste svjesni da je visoka temperatura u prva 3 mjeseca trudnoće opasna za plod, da može uzrokovati oštećenja neuralne cijevi i da se smatra teratogenom? Neke mame pišu da niti sebi ne skidaju temperaturu, pa bi možda bilo dobro da se informiraju o ovome ako planiraju trudnoću ili su već trudne.
    naravno da smo znali. mislim da to i je problem ovdje sto ispada da su mame koje djeci ne skidaju temperaturu neinformirane, a ja upravo mislim da je obrnuto, da su to vecinom osvjestenije mame, jer sumnjam da bi se inace usudile tako nesto.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto, u tome i jest stvar. Nemaju sve rasprave jednak predznak. Nije svejedno da li se raspravlja o "brazilki" ili skidanju temperature.
    Ako se samo tak pomalo "ćaska" o nečem takvom, onda po meni treba tak i pisati. S rezervom. Jer vjerujte mi, ljudi vas čitaju (i sama vas hvalim na sva usta i jako volim ovaj forum), pa stoga i moja opaska o onima koji se dive određenim forumašima, i možda učine baš ono što si rekla, svoju djecu uzmu za pokusne kuniće. (karikirano, ajde idem probati ne sniziti temperaturu, pa da vidim šta će bit).
    Naravno da je ta osoba sama i isključivo odgovorna za svoje postupke, ali je triger možda našla ovdje.
    Dijana, nikako se ne mogu sloziti s tobom. Ovo nije medicinski forum, niti forum znanstvenika. To se nadam svi znaju. I ne vidim zasto se o ovome ne bi moglo pricati, a o ne cijepljenju bi se moglo. Oprosti, ali ja razliku ne vidim.

I ako ce osoba "eksperimentirati" na svom djetetu zbog toga sto je ovdje procitala, onda mislim da najveci problem nije u tome sto mi tu pisemo, nego u tome da je ta osoba tako olako pristala na nesto ne provjerivsi prije toga, pa tako moze prihvatiti i bilo koji drugi savjet na internetu bilo gdje.

Svi mi imamo razum, i nadam se da ga koristimo u procjeni sta kome pase i sto zeli a sto ne zeli - bez obzira koliko mu koji korisnik bio simpatican ili ne simpatican.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie - ti si ADMINISTRATORICA FORUMA. kao takva predstavljaš "autoritet"
    Anchie bi mi bila autoritet, zbog toga sto je adminica foruma, u tome kako hendlati problem na forumu, problem s userom, ili kako voditi neki forum, a ne kako skinuti djetetu temperaturu.
    Meni ovo nikako nema veze jedno s drugim.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Anchie bi mi bila autoritet, zbog toga sto je adminica foruma, u tome kako hendlati problem na forumu, problem s userom, ili kako voditi neki forum, a ne kako skinuti djetetu temperaturu.
    To upravo ja pokusavam reci. Izvrsno sroceno Busybee

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To upravo ja pokusavam reci. Izvrsno sroceno Busybee

joj, dok mi sve objasnimo tko je što htio reći...

ajmo pretpostaviti da imam potrebno tehničko znanje, i da ja hoću biti adminica foruma. jel mogu? ne mogu. moram biti član udruge. ali ne bilo koji član, već aktivni član.

na ovom topiku se javlja admin, javlja se osoblje foruma. što "zaključiti" na prvi pogled (a ponekad i na drugi )?

admin = roda = predstavlja udrugu = više zna od nas koji nismo članovi.

i ja se ne zezam: gdje stoji da ti meni nisi autoritet??? to nema veze s godinama

čitajući forum, sve više mi se čini da vrlo često dolazi do različitih tumačenja mišljenja, vrlo često zbog nespretnih jezičnih kombinacija (koje svatko tumači onako kako ih on osobno "čuje"). meni je npr. upalo u oko "mi" u tvom prvom postu...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sorcie, pobogu, sto ovo znaci da su rode pametnije od ostatka populacije?
    nemojte me krivo shvatiti, i ja sam se nedavno uclanila, ali nisam osjetila neko bubrenje u mozgu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma daj Eto recimo slucajno ja znam vise od "drugih koji nisu clanovi" sto se dojenja tice, ali zaboga, da nisam bila u edukaciji, bas nista ne bih znala "vise" od bilo kog drugog koji nije clan.

i ja se ne zezam: gdje stoji da ti meni nisi autoritet??? to nema veze s godinama
    Naravno da nema veze s godinama. No nadam se da sam ti autoritet sto se tehnickih stvari tice, vodjenja foruma itd. A ne da krenem sad baljezgati o biologiji ili makrobiotici, tu znam isto k'o i svi ostali, pa tak i o temperaturi.... Cisto moja znatizelja da saznam vise od drugih, njihovu praksu. Dal zaista pretjerujemo u skidanju temperature, ili mi se cini? itd.

meni je npr. upalo u oko "mi" u tvom prvom postu...
    Pod tim sam mislila na mi= mi roditelji... Svi mi..

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    nemojte me krivo shvatiti, i ja sam se nedavno uclanila, ali nisam osjetila neko bubrenje u mozgu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorcie, pobogu, sto ovo znaci da su rode pametnije od ostatka populacije?
    pa nisu rode harry poter!

pročitaj moju zadnju rečenicu u prethodnom postu:

čitajući forum, sve više mi se čini da vrlo često dolazi do različitih tumačenja mišljenja, vrlo često zbog nespretnih jezičnih kombinacija (koje svatko tumači onako kako ih on osobno "čuje").

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čitajući forum, sve više mi se čini da vrlo često dolazi do različitih tumačenja mišljenja, vrlo često zbog nespretnih jezičnih kombinacija (koje svatko tumači onako kako ih on osobno "čuje").
    Upravo tako. "Nebitno" je o cemu mi pricamo, bitno je tumacenje svakog ponaosob.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najbolje da počnemo uz svaki post lijepit disclaimere .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam, u potpisu mi je odma i disclaimer.

Početno

Ljepota je u oku promatrača

PS..ni ja nisam osjetila bubrenje korteksa, ali bome abdominalnog lipidnog stratusa..da

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mene je uzasno zacudilo kad sam na topicu o batinama procitala da zena na cije se stavove svi javno zgrazaju dobiva gomile privatnih poruka podrske. Mislim, tko ima potrebu poslati pp, a ne usudi se javno napisati sto misli?
    Kakav krasan materijal za trac....Kome da posaljem pp da saznam vise?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sjećam se da je jednom Apricot napisala jednoj forumašici koja se nudila nekoj drugoj da će joj pokazati babyhandling, da to u biti trebaju demonstrirati samo fizijatri.
    Ja sam daleko od toga da kažem da bi diskusiju o (ne)skidanju temperature trebali voditi samo liječnici.
    Mene je samo zasmetala tolika entuzijastičnost u korist neskidanja temperature, a, budimo realni, bez znanstvene pozadine.
    Što opet ne znači da svatko nema pravo pisati što hoće, dokle god je u skladu s pravilima foruma.
    Pa tako i ja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni ne

Početno

Kad bi zbrojili koliko je bilo eksponiranih osobnosti koje su javno izražavale svoj stav kontra mainstreama u zbiljski važnim pitanjima (ne u nošenju dreadlocksa ili ružičaste kose) tipa Gandhija ili Lecha Valense..ili Matije Gupca..pa ja mislim da bi ih u cijeloj povijesti ljudske vrste bilo manje od milijun.

Kad to proračunamo na uzorak ovog foruma..eto..ja mislim da skoro težimo većini...(neka mi ne zamjere skoro svi..samo računam)

Kako svima tako i meni..svaki put kad sam javno iznosila kontra stav protiv struje na poslu to mi se izintegriralo i tako osvetilo..da se još oporavljam. Poruka..ne idi protiv mainstreama u egzistencijalnim pitanjima ili ..budi oprezan u iznošenju stava o biločemu kontra mainstreama sad da li je ovdje tako..ili nije..ne znam..samo računam..

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Kome da posaljem pp da saznam vise?
    Hani_sari, ako se dobro sjecam

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim, ova tema je vec skrenula s teme, molim da ne skrecete na trecu putanju

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Citiraj Anvi prvotno napisa
    naravno da smo znali. mislim da to i je problem ovdje sto ispada da su mame koje djeci ne skidaju temperaturu neinformirane, a ja upravo mislim da je obrnuto, da su to vecinom osvjestenije mame, jer sumnjam da bi se inace usudile tako nesto.
    A zašto misliš ako ti znaš da onda znaju i sve ostale mame? Mislim, zašto MI? Valjda govoriš za sebe. Ne mislim da su mame neinformirane nego da je je neke stvari moguće previdjeti, niti mislim da je netko tko ne skida temperaturu osviješten a netko tko je skida onesviješten (premda bi se iz tvog posta moglo iščitati da su mame koje skidaju temperaturu manje pri svijesti). Mislim da je ovo razmjena iskustava, pa je možda netko iskusniji od drugoga, i to je sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bez znanstvene pozadine
    Ne razumijem ovo?

Mislis da nema znanstvene pozadine tvrdnji da je temperatura tjelesni obrambeni mehanizam i da je ne treba skidati cim se povisi ili nesto drugo?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

bez znanstvene pozadine
    Ne razumijem ovo?

Mislis da nema znanstvene pozadine tvrdnji da je temperatura tjelesni obrambeni mehanizam i da je ne treba skidati cim se povisi ili nesto drugo?
    Ne.
    Ako se ovdje ne varam, nije bilo riječi o blago povišenoj temperaturi, već i o ozbiljno povišenoj.
    Tema je bila inicirana zašto uopće skidati temperaturu, jer je temperatura obrambeni mehanizam.
    Ja uopće ne dvojim da je ne treba skidati ako je blago povišena (dobro, što je za nekoga blago povišena, za nekoga nije)- za mene je do 38.5 opcija neskidanje. Nakon toga meni nije uspjelo skinuti ni s oblozima, ni s kupkama (homepatijom nisam probala), kad je doseglo 39, za mene više nije bilo dileme skidati ili ne.
    Pa ovdje se pričalo o psihološkim granicama, ne znam, meni je to eksperimentiranje, možda nekom drugom nije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, ok. Tenks na odgovoru.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo tako. "Nebitno" je o cemu mi pricamo, bitno je tumacenje svakog ponaosob.

Modeli našeg svijeta (sačinjeni našim umom i riječnikom) nisu sam svijet, već naše viđenje svijeta. Npr. Ja i «ja» iz ogledala.

Mi ne znamo što je doista stvarnost. Iskušavanje stvarnosti doživljavamo kroz filtere naših osjetila, a ona su limitirana – podložna brisanju, poopćavanju i iskrivljavanju. (npr. "Nebitno" je o cemu mi pricamo, bitno je tumacenje svakog ponaosob.)

Mi radimo mape stvarnosti kroz informacije koje dobivamo kroz naša osjetila, te povezujući te informacije s našim osobnim uspomenama i ostalim iskustvima.

Naše mape određuju kako tumačimo i kako reagiramo na svijet oko nas, i daju značenje (smisao) našem ponašanju i iskustvima – više nego sama stvarnost.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Drage moje da se i ja uključim u raspravu.....naime, bila sam cool mama 8) dok nismo doživjeli konvulzije kod moje curice sa 39 u guzi :shock: ....u bolnici dobili naputak da se temp skida čepićem već kad je 38 a klizmu stavljamo kad je 38,5... :/ vele da nemamo kaj čekat....
    E sad ja vas pitam koja se temp u guzi smatra normalnom i da li se oduzima stupanj ili pol stunja??? :?
    Pitam jer moja cura ima uglavnom naveče temp oko 38 u guzi i neznam ima li mjesta panici il je to ok?! Ona je i kao mala beba neveče uvijek imala oko 38 a nije bila bolesna...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zakaj meni niko niš ni odgovoril?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvarno neznam odgovor na tvoje pitanje.

Jedno znam - djetetu treba mjeriti temp kad je sve OK da bi znala koje su normalne vrijednosti za to dijete, pa da onda znas koja je temp povisena.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam baš sve čitala, vidim da je nastala neka svađa, ali samo bi jedno rekla...

mi hvala Bogu do sada nismo imali problema s tem., jedino prije par dana je imala 39,3 u uhu i dala sam čepić i otišle smo na hitnu jer je kašljala, a i ima VUR pa nikad ne znaš.

Nikada nismo imale npr. povišenu tem. zbog zubića, ali pretostavljam da u tom slučaju nebi dala čepić.

A ono šta sam htjela reći, da mi dijete ima jako povišenu tem. (39), da joj skinem tem.sa paracetamolom ili čime već (što i bi napravila) i da normalno nastavim živjeti... NEMA ŠANSE! Uvijek, ali UVIJEK bi tražila razlog zašto mi je dijete imalo temperaturu!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bogami, svasta napisaste ...

Mi smo kod dr.Regan i sa njom smo pricali i o temperaturama. Sazetak je slijedeci: Ona savjetuje skidanje temperature kad ona prijedje 38.5 i KAD SE VIDI DA SE DIJETE NE OSJECA DOBRO. Dakle, ne mora odmah kad prijedje 38,5, ali kad uz to vidimo da je dijete klonulo i ad je lose, tad ide ili Belladona ili cepic. Kod Vedrana je ta "granicna" temperatura negdje oko 39, nakon toga izgleda zaista jadno i tada obavezno dajemo cepic (ponekad uz tusiranje i slicno, ovisno o prilici - ni mi ne tusiramo dijete u pol noci).
    Zrinki smo, mislim, do sada dali tek jedan ili dva cepica, ona ce izgleda imati rjedje visoke temperature i manje i rjedje patiti od njih.

Ja sam inace kao klinac bio vrlo bolezljiv i jos se dobro sjecam nekih trenutaka, recimo kad sam imao temperaturu zericu ispod 42. Osjecao sam se zbilja ni na nebu ni na zemlji, na korak od smrti, i ne bih zelio da moje dijete ikad osjeti taj osjecaj koji je bio ponajvise radi temperature (bial je rijec o bronhitisu uz komplikaciej, koliko se sjecam).
    Sada, kao odrastao, mi temperatura obicno ne raste preko 40, no kad prijedje 39 tad sam koma i ne funkcioniram i tad uzmem lupocet koji obicno rijesi stvar u kracem roku.

I MZ i ja smo za stedljivu upotrebu antipiretika, ali imamo povjerenje u nasu pedijatricu i slijedimo njene savjete.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imam ja jedno pitanje, mozda malo blentavo.
    Prosli tjedan sam imala priliku uzivati u blagodatima bakterijskog mastitisa, pa sam nekoliko dana imala temperaturu - razlicitih vrijednosti. Pa sam malo eksperimentirala na sebi.
    I shvatila sam da se najlosije osjecam s temperaturom od 37 - 37.5 - lose mi je, i trese me zimica sto je vrlo neugodno.
    Kako sam se morala izdajati, tusirala sam se vrlo toplom vodom, i pri tome sam si uspjela i dici temperaturu na 38 - i osjecala sam se bolje!
    Pa sam se sjetila onih narodnih savjeta za tretiranje temperature: utopliti se, popiti topli caj, i iznojiti se. Meni takav tretman pase.
    Ali to je nesto sto nitko ozbiljan ne preporucuje (niti bih ja to radila svojoj djeci). Ipak, pitam se ima li ipak nesto u tome? I ako ne, koliko moze biti stetno takvo umjetno dizanje temperature?

I jos jedno jos blentavije pitanje. Gledala sam neki dan jednu od onih 'doktorskih' serija na TV-u, u kojoj su zenu s bjesnocom, kad joj se temp. popela preko 40 uronili u kadu punu leda? Da li se to stvarno radi negdje tako???

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imam ja jedno pitanje, mozda malo blentavo.
    Prosli tjedan sam imala priliku uzivati u blagodatima bakterijskog mastitisa, pa sam nekoliko dana imala temperaturu - razlicitih vrijednosti. Pa sam malo eksperimentirala na sebi.
    I shvatila sam da se najlosije osjecam s temperaturom od 37 - 37.5 - lose mi je, i trese me zimica sto je vrlo neugodno.
    Kako sam se morala izdajati, tusirala sam se vrlo toplom vodom, i pri tome sam si uspjela i dici temperaturu na 38 - i osjecala sam se bolje!
    Pa sam se sjetila onih narodnih savjeta za tretiranje temperature: utopliti se, popiti topli caj, i iznojiti se. Meni takav tretman pase.
    Ali to je nesto sto nitko ozbiljan ne preporucuje (niti bih ja to radila svojoj djeci). Ipak, pitam se ima li ipak nesto u tome? I ako ne, koliko moze biti stetno takvo umjetno dizanje temperature?

I jos jedno jos blentavije pitanje. Gledala sam neki dan jednu od onih 'doktorskih' serija na TV-u, u kojoj su zenu s bjesnocom, kad joj se temp. popela preko 40 uronili u kadu punu leda? Da li se to stvarno radi negdje tako???
    Koliko znam iz svog iskustva, svoje djece i nekih lijecnickih opaski, zimica (mi to zovemo "groznica") ti moze doci kod bilo koje temperature. Ne tako davno, prije 1-2 godine, sam imao zimicu pri skoro pa 39 stupnjeva, Vedran je to imao lani. Groznica je znak da se temperatura penje, a da se tijelo na neki nacin nije stiglo jos poceti braniti visom temperaturom. Nakon groznice kad-tad stigne ona vrucina i znojenje, najcesce bas kad se tempretaura jos malo podigne.

Ja osobno se ne sjecam da sam imao klasicnu zimicu pri oko 37,5 - najcesce bude negdje oko 38 st. i na kraju vrucina mi dodje oko 38,5-39 stupnjeva. Mislim da su ti tokovi ponasanja tijela vrlo individualni.

A ono s kadom punom leda - mislim da je to glupost i to opasna glupost.

Nego, kako si dobila taj mastitis? MZ jos doji i tu i tamo je imala faze kad je imala puuuno mlijeka i bojala se mastitisa - da li si ga dobila ne-dojenjem (pa je unutra jos odnekud doal bakterija) ili cisto nekom zarazom?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •