Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 167 od 167

Tema: Zasto djeci skidamo temperaturu?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Anchie, hvala na temi.

Ja sam mama djece koja je bezdusna i ne skida temperaturu - cak i ako O ima teske atipicne konvulzije. Konvulzije nisu poslijedica visoke temperature - nego nagle promjene temperature i cesto se javljaju i prije nego se promjena moze registrirati. O je imao konvulzije i sa 37.5, a mog'o se nositi i sa 40 bez ikakvih problema. Konvulzije su nesto sto se mora prihvatiti i ne bojati ga se - nisu stetne. Naravno da u skoli, zabavistu, autu, dnevnoj sobi ... svuda imamo lijekove (diazepam) u slucaju teskih konvulzija. Jedino sto eventualno moze pomoci je konstantna doza paracetamola i diazepama 48sati od pocetka (to samo ako je druga alternativa permanentni antiepileptici).

Temperaturu ne mjerim ni sebi ni djeci. Ako se ne osjecam dobro onda idem u krevet - po nekad popijem i paracetamol (ili u tezim slucajevima ibubrufen) ako me nesto boli. Tako se ponasam i perma djeci. Ako se ne osjecaju dobro ne idu u skolu, mogu da gledaju TV, pod uslovom da leze, jedu sladoleda koliko hoce (nikad vise od 4 djevno), piju hladnog soka, jedu ono sto zele. Znaci krastavce, paradajz, jagode ... ako im to zeludac podnosi u tom trenutku. Dok smo dojili to bi bio dojenje po cijeli dan pride. Ako ih nesto boli trudim se da to otklonim - znaci da im znam dati paracetamol ako ih uho boli (ali istovremeno krenem davati i steroidne kapi za usi na par sati), ako ne pomogne nakon 4-5 sati prelazimo na kapi sa antibioticima (sto se jos nikad nije desilo od kako smo usvojili gornji rezim). Prie toga smo znali biti i na antibioticima i u bolnici zbog usiju. Sa doc. (kucni, otorinac , djeciji i neurolog) imamo dogovor da ce nas primiti u rekordnom roku cim nazovemo (obicno u roku od sat). Lijekove imam kuci da ih dajem po svojoj procjeni. Naravno da dijecu vodim na pregled ako mislim da je potrebno, znaci ako sam preduzela sve rane mjere i nema efekta ili se stanje pogorsava. U suprotnom ne vodim

Jesam bezdusna?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Nego, kako si dobila taj mastitis? MZ jos doji i tu i tamo je imala faze kad je imala puuuno mlijeka i bojala se mastitisa - da li si ga dobila ne-dojenjem (pa je unutra jos odnekud doal bakterija) ili cisto nekom zarazom?
    Neki od uzroka zastoja/mastitisa:
    - ranica na bradavici kroz koju se uvuce bakterija
    - preskoci se dojenje, dojka se previse napuni i dodje do zastoja
    - nesvjestno pritiskanje dojke (uzak grudnjak, nosenje torbe ili djeteta, spavanje na stomaku, itd.) moze pritisnuti kanalice i da dodje do zastoja
    - itd, itd. itd.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Nego, kako si dobila taj mastitis? MZ jos doji i tu i tamo je imala faze kad je imala puuuno mlijeka i bojala se mastitisa - da li si ga dobila ne-dojenjem (pa je unutra jos odnekud doal bakterija) ili cisto nekom zarazom?
    Neki od uzroka zastoja/mastitisa:
    - ranica na bradavici kroz koju se uvuce bakterija
    - preskoci se dojenje, dojka se previse napuni i dodje do zastoja
    - nesvjestno pritiskanje dojke (uzak grudnjak, nosenje torbe ili djeteta, spavanje na stomaku, itd.) moze pritisnuti kanalice i da dodje do zastoja
    - itd, itd. itd.
    Hvala, anchie, znam to.
    Bas me zanima slucaj od a zakajzato jer su njene okolnosti prakticki iste kao kod MZ (dojenje, starost djece).

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

prvo je tonka imala virozu pa je vise i cesce dojila. Pa su mi se stvorile ragade. Kad je ozdravila, smanjila je malo dojenje, sto je uzrokovalo laganu prepunjenost. Nakon nje, virozu sam dobila ja, pa mi je pao imunitet.
    Ragade (ulaz za bakterije) plus zastoj (fina podloga) plus smanjeni imunitet - i eto mastitisa. to mi je prvi bakterijski. Sve prethodne uspijevala sam rijesiti bez antibiotika.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Ja sam mama djece koja je bezdusna i ne skida temperaturu -
    Mene samo zanima čemu takav ton??? Ponovno sam sve pročitala i nisam nigdje našla da je netko rekao da su majke koje djeci ne skidaju temperaturu bezdušne. Bilo je riječi da se neke majke ne bi usudile ne skidati vrlo visoku temperaturu iz straha da se nešto ne zakomplicira, ali ni slova o bezdušnosti. Dapače majke koje skidaju temperaturu su nazvane neinformirane. :?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Beba jasličar, 15 mj. Do tada nismo znali što je temp. Prije nekih tjedan dana imala je temp. 5 dana max. do 39. Ja inače uvijek skidam kad pređe 38 jer u pravilu uvijek raste. Pila je Amoxil-i zbog drugih stvari. E sad nakon 2 posjeta jaslicama jedan dan temp. pa 3 dana ništa i jučer opet temp. i što me je iznenadilo mjerim ja temp. 38,5 reko idem opet izmjerit za pola sata nakon što sam ju oslobodila suvišne odjeće kad ono 37,5 :shock: ajme kak sam bila sretna, tako da je jučer prošlo bez čepića. Ujutro nije imala i mm ju odveo u vrtić. Naravno da tu na poslu strepim...Ne znam šta da mislim, a tako mi se ne ide dok. ponovo i to sve....I super mi je kako klinci to podnose dobro, ona recimo je uvijek za pet, čovjek ne bi ni primjetio da kuri... Da idem dok?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    prvo je tonka imala virozu pa je vise i cesce dojila. Pa su mi se stvorile ragade. Kad je ozdravila, smanjila je malo dojenje, sto je uzrokovalo laganu prepunjenost. Nakon nje, virozu sam dobila ja, pa mi je pao imunitet.
    Ragade (ulaz za bakterije) plus zastoj (fina podloga) plus smanjeni imunitet - i eto mastitisa. to mi je prvi bakterijski. Sve prethodne uspijevala sam rijesiti bez antibiotika.
    OK, sve jasno.
    Kod nas jos nije bilo ragada (fala bogu), no bilo je i infekcija, zastoja, a imunitet nam je i tako citavo vrijeme smanjen.
    Evo bas prekjucer je Vedran poceo uzimati Klavocin, pronasli su mu streptokok piogenes u grlu, u grupi u vrticu je rasadiste zaraze i neki klinci su konstantno bolesni pa su napravili grupni pregled (Vedran je sve to preguravao samo sa malo smrklljanja i kaslja) i rezultati su bili porazni.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    Beba jasličar, 15 mj. Do tada nismo znali što je temp. Prije nekih tjedan dana imala je temp. 5 dana max. do 39. Ja inače uvijek skidam kad pređe 38 jer u pravilu uvijek raste. Pila je Amoxil-i zbog drugih stvari. E sad nakon 2 posjeta jaslicama jedan dan temp. pa 3 dana ništa i jučer opet temp. i što me je iznenadilo mjerim ja temp. 38,5 reko idem opet izmjerit za pola sata nakon što sam ju oslobodila suvišne odjeće kad ono 37,5 :shock: ajme kak sam bila sretna, tako da je jučer prošlo bez čepića. Ujutro nije imala i mm ju odveo u vrtić. Naravno da tu na poslu strepim...Ne znam šta da mislim, a tako mi se ne ide dok. ponovo i to sve....I super mi je kako klinci to podnose dobro, ona recimo je uvijek za pet, čovjek ne bi ni primjetio da kuri... Da idem dok?
    Mi cesto i samovoljno idem kod dr., i tebi bih to savjetovao. Znam, sigurno ej guzva, no dr. ipak zna bolje, pogotovo ako se radi o npr. uhu, grlu, poslusati pluca - to si ne mozemo sami doma napraviti.

Inace, generalni savjet je da dijete (ali i odrasli) nakon sto spadne temperatura budu jos jedan dan doma prije vrtica/skole/posla. Ti si ju dala odmah slijedeci dan u vrtic, zar ne?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

lejla (napisa):
    yaya (napisa):
    Mene samo zanima čemu takav ton???
    Ton je namjenjen ne ovom topicu ili forumu nego cestom odnosu okoline prema meni - ljudi me cesto smatraju bezdusnom jer 'pustam djecu da se pate'.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Na žalost da, inače bi i ja i mm riskirali otkaz, ovako-ona je bez temp. dobrog općeg stanja...sutra ću svejedno otići dok. Možda bih ju i ostavila doma da nije onaj jedan dan kurila pa 3 bila BEZ temp. Nadam se da je i sad dobro inače bi teta sigurno zvala... Svaki put kad je bubana riskiramo otkaz-golo preživljavanje, grozan jedan feeling...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    lejla (napisa):
    yaya (napisa):
    Mene samo zanima čemu takav ton???
    Ton je namjenjen ne ovom topicu ili forumu nego cestom odnosu okoline prema meni - ljudi me cesto smatraju bezdusnom jer 'pustam djecu da se pate'.
    sjedi 5 :D

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da je dugoročno u boljem interesu djeteta ne skidati temperaturu, ne davati antibiotike .
    moj sin je u svom četrnaestogodišnjem životu samo dva puta dobio antibiotik, jednom s pet godina, kad je imao upalu uha i jednom s trinaest zbog bronhitisa. antipiretik nije dobio nikad. uvijek smo našli neki alternativni, neškodljivi način da mu pomognemo.
    upala uha se, recimo, fantastično liječi - puno brže nego antibioticima - oblogom od luka.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Konvulzije nisu štetne????!!!
    Vidjela sam na odjelu neurologije dječje u bolnici Šalata, kako su bile itekako štetne za neku dječicu.
    A nisu nastale kao posljedica naglog pada temperature jer su roditelji istu skidali...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    mislim da je dugoročno u boljem interesu djeteta ne skidati temperaturu, ne davati antibiotike .
    moj sin je u svom četrnaestogodišnjem životu samo dva puta dobio antibiotik, jednom s pet godina, kad je imao upalu uha i jednom s trinaest zbog bronhitisa. antipiretik nije dobio nikad. uvijek smo našli neki alternativni, neškodljivi način da mu pomognemo.
    upala uha se, recimo, fantastično liječi - puno brže nego antibioticima - oblogom od luka.
    Puhovi, ako će mi nekad trebati (nadam se ne tako skoro, K. je za sad super zdravlja, kuc-kuc), hoćeš li podijeliti sa mnom koji od tih homemade recepata?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bog svima!

Ja mom sinu skidam temp. kad prijeđe 38,5. I to tek nakon što smo imali feb. konvulzije.
    Ovdje ste napisale da se f. konvulzije javljaju kod naglog rasta/pada temp., ali one se javljaju ii kad je tep. duže vrijeme povišena. To se dogodilo nama. Naime, ja mu do tada nikad nisam skidala fibru jer ju super podnosio; on je s 39 izgledao, igrao se, jeo... sasvim normalno. I osim beladone mu nikad ništa nisam dala-sve do jednom. Imao je fibru cijeli dan, s tim da je polako rasla i navečer došla do 39,7 i na tome stala. Nakon nekih sat vremena je dobio konvulzije. U pitanju je bila samo viroza, tako da u bolnici nismo dobivali nikakve ljekove osim antipiretika.

I tako ja sad skidam fibru, postala sam paničar!

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

luna rocco:
    Puhovi, ako će mi nekad trebati (nadam se ne tako skoro, K. je za sad super zdravlja, kuc-kuc), hoćeš li podijeliti sa mnom koji od tih homemade recepata?
    naravno, sa zadovoljstvom. ovaj spomenuti - s lukom - je stvarno genijalna stvar, jer pomaže gotovo trenutno. djetetu je odmah bolje, a znaš kako užasno boli upala uha. ja sam ga saznala od jedne poznanice, koja isto naginje prirodnom liječenju i protiv antibiotika je, a tada je u usporedbi sa mnom, koja se još nisam do tada susrela s upalom uha, bila iskusna mama... zvala sam u panici sve poznate iz svog "kruga" (alternativnog) - djetetu smo dali antibiotik, ali je još uvijek vrištalo od boli - i ona mi je dala ovakav recept:
    nasjecka se sitno jedan crveni luk i stavi u pamučnu čarapu. malo se stisne da sok probije čarapu. omota se OKO uha. ništa se NE kapa u uho, samo se omota okolo. stavi se preko toga gaza i nekak pričvrsti - zaveže nekakvim rupcem oko glavice i sl. provjereno i vrlo djelotvorno; djeluje odmah, dok antibioticima treba nekoliko sati da počnu djelovati.
    ako ti se dijete počne žaliti na bol u uhu bolje odmah primijeniti, ne čekati da ga počne jako boljeti...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja svojoj više ne dajem lupocet, davala sam joj 3 dana u velikim razmacima kad je imala 8 mjeseci, ali više neću.
    Jer to je obrana organizma. S
    ad mi je imala malo povišenu, ali je bila ok. Da je bila više, samo bih je okupala.
    To kad je ima 8 mjeseci, temp je došla za vikend, pa smo u ponedjeljak išle pedijatrici. Naše nije bila, pa zamjeni. Ona ju je pregledala i vidla malo upaljeno grlo, temp više nije bilo i dala amoxil. Mala mi je nakon 2 doze dobila osip kao reakciju, ja natrag. Poslala na vađenje krvi, a kad ono vidi čuda, virus. Poludila sam. Sva sreća za osip, da nije morala piti više antibiotika. Onda nam je dala fenistil za osip, ali to sam joj dala samo jednom i prošlo je bez njega. Hvala Bogu.
    Ali stvarno su brzi na zaključivanje. Više ništa nedam bez vađenja krvi.
    Za sad mi nije bila bolesna, doduše nos curi više od 10 dana i vidim da joj kod gutanja nije baš lako, ali nema temperaturu pa liječimo kamilicom i medom.
    Kad bi sad otišli kod pedijatra u čekaonu... svašta bi valjda pokupil.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •