Anchie, hvala na temi.
Ja sam mama djece koja je bezdusna i ne skida temperaturu - cak i ako O ima teske atipicne konvulzije. Konvulzije nisu poslijedica visoke temperature - nego nagle promjene temperature i cesto se javljaju i prije nego se promjena moze registrirati. O je imao konvulzije i sa 37.5, a mog'o se nositi i sa 40 bez ikakvih problema. Konvulzije su nesto sto se mora prihvatiti i ne bojati ga se - nisu stetne. Naravno da u skoli, zabavistu, autu, dnevnoj sobi ... svuda imamo lijekove (diazepam) u slucaju teskih konvulzija. Jedino sto eventualno moze pomoci je konstantna doza paracetamola i diazepama 48sati od pocetka (to samo ako je druga alternativa permanentni antiepileptici).
Temperaturu ne mjerim ni sebi ni djeci. Ako se ne osjecam dobro onda idem u krevet - po nekad popijem i paracetamol (ili u tezim slucajevima ibubrufen) ako me nesto boli. Tako se ponasam i perma djeci. Ako se ne osjecaju dobro ne idu u skolu, mogu da gledaju TV, pod uslovom da leze, jedu sladoleda koliko hoce (nikad vise od 4 djevno), piju hladnog soka, jedu ono sto zele. Znaci krastavce, paradajz, jagode ... ako im to zeludac podnosi u tom trenutku. Dok smo dojili to bi bio dojenje po cijeli dan pride. Ako ih nesto boli trudim se da to otklonim - znaci da im znam dati paracetamol ako ih uho boli (ali istovremeno krenem davati i steroidne kapi za usi na par sati), ako ne pomogne nakon 4-5 sati prelazimo na kapi sa antibioticima (sto se jos nikad nije desilo od kako smo usvojili gornji rezim). Prie toga smo znali biti i na antibioticima i u bolnici zbog usiju. Sa doc. (kucni, otorinac , djeciji i neurolog) imamo dogovor da ce nas primiti u rekordnom roku cim nazovemo (obicno u roku od sat). Lijekove imam kuci da ih dajem po svojoj procjeni. Naravno da dijecu vodim na pregled ako mislim da je potrebno, znaci ako sam preduzela sve rane mjere i nema efekta ili se stanje pogorsava. U suprotnom ne vodim
Jesam bezdusna?