Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 76

Tema: najbitnije nebitne stvari u torbi za rodiliste

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno najbitnije nebitne stvari u torbi za rodiliste

zanima me koja vam je najvaznija stvar iz torbe za rodiliste?
    pri tom mislim na "nevazne" stvari, dakle ne na spavacicu, uloske i sl. nego na neke stvari bez kojih se i moze, a koje su vama bile od presudne vaznosti.
    neki dan sam na jednom popisu za pripremanje torbe procitala walkman i stvarno vazna stvar, u onim cudnim bolnickim uvjetima slusanje glazbe bi moglo biti od velike vaznosti za raspolozenje.
    jedino cega se ja sjecam da mi je bilo vazno je bila jedna ogromna bombonjera bajadera koju mi je mama ostavila da dam sestrama, ali su sve bile tako bezobrazne da uopce nisam dosla u priliku da je nekome urucik pa sam je na kraju treci dan u jeku najzesceg baby bluesa pojela sama (otrpilike u jedan dan ).
    ovaj put cu ponijeti vise "dragih" stvarcica...
    sto biste vi svakako ponijele sa sobom?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

finu klopu (ja ne bih ništa čokoladno jer mi je i sad zlo kad se sjetim muka po wc-u) i zabavnu knjigu.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni ni jednom nije falila ni muzika ni knjiga.

pa ni sad kad gledam unatrag, ne mogu zamisliti situaciju da mogu citati knjigu pored tek rodjene bebe :? pa imam tako fino mirisno stivo koje trebam citati, ja da po rukama motam neke listove? no way...

walkman sa slusalicama na usima, ne znam. ovisi valjda o bolnici. u puli je 24h rooming-in i iz istih razloga kao i za knjigu, nije mi falilo... da je mali radio, mozda...

ja sam ustvari drugi i treci put isla ful minimalisticki u rodiliste. dva velika rucnika, dva mala. hygieia za intimnu higijenu i gel za tusiranje i kosu (2u1), cetkica za zube i pasta. slape za more (s njima se moze i pod tus ako treba). toalet papir, vir ulosci, 5-6 gaca, carape. i nesto hrane (obavezno nutella i kruh) i vode obavezno (kod nas nije bas pitka ova iz spine - danas ne bi odnijela ni to, ali 2002 mi je mm ona tri dana donosio svaki dan 5l vode... uh, sto sam pila, ko smuk )

i malu plahticu flanelastu (cca 60x60) za stavit na krevet pa na nju bebu

mobitel obavezno. on m je bio i muzika i citanje i sva razonoda koju sam trebala i mogla podnijeti...

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hranu i vodu
    mislim da bi treci put otisla i bez gaca, al bez debeeeelog sendvica- no way

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni ni jednom nije falila ni muzika ni knjiga
    i
    hranu i vodu
    potpisujem

falilo mi je rodinih letaka da ih dijelim okolo, pa je mm donio
    salu na stranu, nista mi nije bilo bitno osim djeteta da bude sto vise samnom pa sam svu paznju usmjerila na to...
    kako mi je bila na oku, odvojena staklom, stvarno nisam skidala pogleda s nje i baricco u torbi je ostao neprocitan.....

tkanina tj pelena za staviti kao oblog na dojku mi je bas dobro dosla...
    ako te glazba opusta, ponesi, ne mozes falit

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uuuuu dobra čokolada
    i voda
    voda
    voda
    i donijeli su mi još vode

četkica i pasta za zube

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

obavezno ponesi VODU I JEDNOKRATNIH GAĆA - meni je bilo dosta dva paketa

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Fotic. . . MM i ja smo razmjenjivali memorijske kartice. . . ja njemu punu on meni praznu. . . .
    Walkman i knjiga mi nisu falile, imala sam ok cimerice i nisam imala prilike slusat. Radio sam imala na mobiju i ukljucila sam ga ni vise ni manje nego jednom na 5 min kada sam ostala sama u sobi. . . .
    Cokoladu neeeeee i ovako sam imala problema na WC-u

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

... a meni je baš falila kakva zgodna, lagana knjižica dok beba spava li ga spava... tako da sam uglavnom znala na pamet ulomke iz knjige Moja prva godina (tako se zove?) iz kontroverznog paketa.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

voda nekoliko flašica, čak i ako ne daju (ha, ha)
    U prvom porodu me spasio MM koji se sjetio stati i kupiti vodu, a ja mu skoro rekla pa kaj će ti to, tamo će nam dati sve kaj budem trebala (joj kako saam naivna bila, a 29 mi je bilo).

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vode i samo vode, kao da ideš u pustinju...
    a djelila sam po sobi curama i one dm-ove paketiće s vlažnim maramicama za dezinficiranje wc školjke (jest da ne sjediš na njoj) ali opreza nikada dosta...

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako smo sve različite!
    Ja sam prvi put dobila na poklon od MM walkman, drugi put cd-player, a sad mi je obećao MP3 player, ja bez muzike ne mogu, a ni moja djeca!
    Curama sam puštala dok su bile u zvukove delfina, kišne šume, neke moje najdraže lagane pjesme, a onda kad su se rodile prvi podoji su im baš bili ok uz te poznate zvukove. Ovaj mali bandit u mom trbuhu sada redovito sluša malo veselije pjesme, više manje mu ih seke određuju, a kad njih nema onda ja, pa ću to ponijeti sa sobom u rodilište. To je već u torbi! Ja bez muzike ne idem!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mobitel, voda i keksi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja idem čisto racionalno - džaba ti muzika, ako nemaš vode, pa dehidriraš, pa moliš samo malo vode, a oni ti tutnu vlažnu krpu u usta (od koje sam se skoro ispovraćala, i bacila je čim je primalja izašla iz boxa).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bas su mi zanimljivi vasi odgovori.

sto se tice vode, ja je isto nisam ponijela (osim onu u spricaljki) ali sam se zato nalijevala vodom iz pipe (premda doma nikad ne pijem iz pipe).

sto se tice muzike, ja sam isto imala roooming-in ali cini se da na merkuru to posve drugacije funkcionira. naime ja pamtim bezbrojne sate samoce jer bez obzira na taj rooming-in bebice su stalno ili na nekakvim pregledima ili na prematanjima ili na terapijama. ne samo moja, tako i dvije druge cure sto su bile sa mnom u sobi.

jest, i meni je pasalo razgovarati s njima o porodima (djeluje dosta terapeutski) ali ponekad bi mi bilo pun kufer svega i horor prica i drustva i bolnice i tada mi se cini da bi bilo super da sam imala slusalice na usima i meditirala uz neku opustajucu muziku.

kamera mi je takodjer pod obavezno jer bebice nerado pokazuju tatama, pa mu je to bio jednini nacin da se upozna sa kcerkicom.

vlazne maramice za dezinfekciju wc-a, oblozi za dojku, flanelasta plahitca za bebu - ovo su stvarno jako vazne stvari, hvala cure, to bih sigurno zaboravila.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

punjač za mobitel

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je bilo jako teško sjediti, a ležeći sam jedino mogla piti uz pomoć slamki.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa
    Meni je bilo jako teško sjediti.
    pa zato cu ja ovaj put ponijeti kolut na napuhavanje
    eto jos jedna od vaznih stvari...

jos sam se sjetila, meni su jako dobro dosli cepici za usi jer je zena do mene hrkala.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    meni ni jednom nije falila ni muzika ni knjiga.

walkman sa slusalicama na usima, ne znam. ovisi valjda o bolnici. u puli je 24h rooming-in i iz istih razloga kao i za knjigu, nije mi falilo... da je mali radio, mozda...
    A u rađaoni dok traju trudovi? Mislim da se uz klacičnu glazbu ili neki lagani instrumental lakše opustiti.
    Ja sam odlučila da ovaj put iPod ide samnom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    nećeš, nego ćeš odbiti epiziotomiju, pa ćeš moći sjediti i bez koluta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    nećeš, nego ćeš odbiti epiziotomiju, pa ćeš moći sjediti i bez koluta
    tako je tinna :D hvala na podrsci. bas sam i ja pomislila kako se spremam za to rodiliste upravo kao da ce mi se dogoditi sve najgore. lose je imati takve predrasude...radit cu masazu i ucinit sve da me ne rezu, ali joj...kad se pipnem za ovaj oziljak koji imam, ne mogu a da ne pomislim kako ce sve to popucati + izgleda da opet nosim veliku bebu...

a walkman je definitivno dobra stvar. bas citam tu jednu knjigu o "gentle birth" pa na njihovom popisu za torbu se nalaze stvarcice poput: meditavine muzike za radjaonu, razna ulja za masazu tijekom poroda, jastuci za pomoc pri porodu, razni homeopatski pripravci...
    jel netko nosio ovakve stvari?
    ma mislim da se kod nas ne smije nista niti unositi u radjaonu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opet zavisi od radjaone do radjaone

mi u splitu bi mogli to unijeti, i kazetofon i radio aparat i sl.....nismo mogli imatpriguseno svjetlo.....imali smo klimu koju sam mozes narihtati...

vode da ne pricam...i cokoladicu......a prije 5 godina je bilo jako opasno piti vodu, znate ...

no, ako mm ide s tobom, nek on ima uzase sve potrebno, kao sport billy torbu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa sto je to splitsko rodiliste na glasu kao zadrto? meni se uopce tako ne cini...unosis sto hoces u radjaonu, gledas bebicu 24 sata preko stakla...pa to je super.
    stvarno, jer zna netko sto se sve smije unijeti u radjaonu, konkretno me zanima za vinogradsku?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa pukla jesam, ali ne na mjestu stare epi (pročitaj moju priču), a zaraslo je fenomenalno u odnosu na onu epi sa prvog poroda

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jos sam se sjetila, meni su jako dobro dosli cepici za usi jer je zena do mene hrkala.
    bas sam ti to htjela savjetovati! kod mene su sve tri hrkale grozomorno.

ja sam drugi put nosila i donat mg, i neke energetke plocice s puno vlakana, i voce (a svima zabranila donosenje slatkisa), zbog uzasnih sr...a sa sr...em koje sam imala nakon prvog poroda.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, donat mg je dobra stvar, a bome i opcenito zdrava hrana, morat cu ovaj put nesto poduzeti po tom pitanju...
    ja sam isto prosli put imala "sr...a sa sr...em" i lagala sam i rekla da jesam (jer te inace ne puste doma). cim sam dosla doma sredilo se...bilo je cisto psiholoski

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nitko nije spominjao sapun-ja sam koristila gel za tuširanje u tu svrhu jer i sobi sapuna bilo nije, a do wc-a je bilo dalekoooo. Radio mi je bilo super (na slušalice)-lijepo je bilo podijeliti sa drugima iskustva, al malo mira ipak dobro dođe ...+jedna je imala tako glasnu zvonjavu na mobitelu koji je stalno zvonija...Slušalice u uši su bile lijek za dušu
    +još voda, hrana-nakon poroda sam bila glaaadnaaa
    mob, punjač

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se tice pucanja/rezanja sivanja i sjedenja, od mekanih napuhavajucih naprava mislim (i iskusila sam) da je puno bolje sjesti pazljivo i ravno na obicnu drvenu stolicu...

uopce se rana ne osjeti. na svim mekanim sjedalima sam jecala od boli, osim na ravnoj drvenoj i tvrdoj stolici...

a sto se tice nosenja silne logistike u radjaonu? ja vjerujem da ne treba nosit puon toga. sto manje to bolje. zasto? zato sto vjerujem da tamo treba provesti minimum vremena i tada se skoncentirati na tiskanje, ne na to hoce li dozvoliti arome, masaze, svjetla, muziku, ambijent za meditaciju i ino...

radite na tome da vam radjaona zatreba zadnjih 10-60 minuta... bit ce vam dovoljan partner i voda

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

radite na tome da vam radjaona zatreba zadnjih 10-60 minuta... bit ce vam dovoljan partner i voda
    pametno zboriš

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pametno zboriš
    Ako si kao ja 12 sati u rađaoni sama...
    Nadam se da ovaj put bude sve išlo brže. Probat ćemo što kasnije otići u rodilište. Tu je bio moj zez.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sto se tice pucanja/rezanja sivanja i sjedenja, od mekanih napuhavajucih naprava mislim (i iskusila sam) da je puno bolje sjesti pazljivo i ravno na obicnu drvenu stolicu...
    uopce se rana ne osjeti. na svim mekanim sjedalima sam jecala od boli, osim na ravnoj drvenoj i tvrdoj stolici...
    boze sacuvaj...kako kome, nisam niti u ludilu mogla sjesti na tvrdu podlogu (cak niti na onu stranu koja nije bila rezana). ne kazem da mi je na kolutu bilo ugodno, ali da, jedino moguce i to tri tjedna...
    reci jesi li imala lateralnu epiziotomiju? mozda je u tome razlika...

[code]radite na tome da vam radjaona zatreba zadnjih 10-60 minuta... bit ce vam dovoljan partner i voda [/code]

ovo je pametno, premda, hm...cak i faza tiskanja moze trajati po dva sata, ali slazem se, treba raditi na tome da traje sto krace.
    premda ja bih rado da se moze napraviti malo ugodnija atmosfera u tim boksevima, ako nista drugo prigusena svjetla, mogucnost koristenja jastuka i glazba.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a bolje da si bila u rađaoni sama 12h, nego da su ti nafrljili drip na najjače da te se riješe za 6 sati

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovo je pametno, premda, hm...cak i faza tiskanja moze trajati po dva sata, ali slazem se, treba raditi na tome da traje sto krace.
    premda ja bih rado da se moze napraviti malo ugodnija atmosfera u tim boksevima, ako nista drugo prigusena svjetla, mogucnost koristenja jastuka i glazba.
    kak može trajati 2 sata kad ti nafrlje drip na najjače i svi se deru tiskaj, tiskaj - ne traje niti 2 truda. Trajala mi je istina puno duže u drugom porodu, ali zato što nije bilo nikoga u rađaoni da me smeta i nisu skužili da je izgon krenuo.

ovo sa muzikom kažu da ima sad u Varaždinskom rodilištu, i svaka rodilja je sama u sobi, pa si može i svjetla prigušiti, može čak valjda i vrata zatvoriti, a mislim da bi Erika dozvolila i jastuke, itd.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kak može trajati 2 sata kad ti nafrlje drip na najjače i svi se deru tiskaj, tiskaj - ne traje niti 2 truda. Trajala mi je istina puno duže u drugom porodu, ali zato što nije bilo nikoga u rađaoni da me smeta i nisu skužili da je izgon krenuo.
    Može trajati i 12 h. Ja se nisam baš brzo otvarala pa su mi dali drip i sve skupa je trajalo 12 h. U divnim bolovima.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naj naj vaznija stvar je ostati doma sto duze
    porazgovarati s muzem kad ici, do koje faze biti doma, sto kad se dogodi plodna voda, sluz cep ili na koliko minuta trudovi...
    nastojat ne panicariti i opustiti se i pratiti stanje

to imati dogovoreno i cekati....

i moliti se da sve bude blize onome kako zelis

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Može trajati i 12 h. Ja se nisam baš brzo otvarala pa su mi dali drip i sve skupa je trajalo 12 h. U divnim bolovima.
    Lea, faza izgona ... nisam čula da može trajati 12h.
    Mislim meni je drgu porod trajao 24h, i iako su mi htjeli naaaaravno dati drip, ja sam odbila i imala lijep porod. Porod od 12h mi nije nešto dugačko, a znam da i faza izgona može trajati 2h, onaj moj komentar da, samo ne u našim rodilištima je bio sarkazam.
    Ali porod pod dripom 12h

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a dobro recimo sto ako ti ode voda? a nije bas tako neuobicajeno da tako pocne porod...tako je meni prosli put. porod je poceo po noci s laganim trudovima onda je po danu malo stalo, a navecer je puko vodenjak + malo krvavog iscjedka. i otisli u bolnicu, malo setala i na kraju opet ispalo 5 sati u boksu na dripu. nije dugo (meni je bilo cak i prebrzo). sto mislite da nisam trebala ici u bolnicu? kada treba ici u bolnicu ako pukne vodenjak, sto ne treba odmah? pa bi bio bi to dosta veliki rizik, hm...ja inace pijem pojacano c-vitamin u nadi da mi ovaj put nece puknut vodenjak.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kada treba ici u bolnicu ako pukne vodenjak, sto ne treba odmah? pa bi bio bi to dosta veliki rizik, hm...ja inace pijem pojacano c-vitamin u nadi da mi ovaj put nece puknut vodenjak.

ali mm i ja smo imali dogovor da cemo, ako pukne vodenjak, opdluciti o vremenu odlaska u bolnicu na osnovi boje plodne vode

ako je mutna, ide se odmah, ak nije, ceka se, zavisno i o kolicini koja je istjekla, jer se plodna voda obnavlja

imala sma par cura s foruma, kao virtualne doule, pa sma se uvijek mogla i s njima savjetovati, dobiti podrsku ako nisam sigurna...

zeljela sam sacuvati mir i osjetiti onaj osjecaj i glas koji mi govori da nije nesto ok, ili da je....

ne znam, tesko mi je objasniti...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma i ja sam razbijala glavu oko toga vodenjaka, a kada sam vidjela netko je stavio mail od svoje ginekologice iz Amerike u kojem joj ona piše da ako ne dobije trudove 8!! sati nakon pucanja vodenjaka, da joj preporučuje da ipak lagano krene u bolnicu - bila sam ljuta na sebe zbog prvog poroda i trke u rodilište čim je počela curit voda
    Preplaše nas sa onim ispadanjem pupčane vrpce, a tamo me je ženska rešetala uredno dok sam ja stajala i curila mi voda, pa sam onda još stajala, pa klistir, pa stajanje, pa wc, pa stajanje i tuširanje - njoj očito nije bila frka za ispadanja pupčane vrpce.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa ja tu pred sobom imam tri knjige koje valjda najvise od svih propagiraju prirodan porod (da ne kazem da u jednoj preporucuju da si zena na porodu stimulira klitoris...) pa svugdje pise da ako ode vodenjak treba nazvati bolnicu i najvjerovatnije otici. mislim kaze da porod uopce ne mora nastupit odmah nakon pucanja vodenjaka ali isto tako da onda ima raznih opasnosti (doduse koja bi opasnost mogla biti veca od dolaska u nasa rodilista)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

(doduse koja bi opasnost mogla biti veca od dolaska u nasa rodilista)
    e ova ti je dobra.
    Da mi se sjetiti tko je stavljao taj mail od ginekologice i Amerike, moža zna Felix.

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

meni za bolnicu je bilo najpotrebnije cisti rucnici,gacice ,ulolsci i spavacice.
    Voda u svim oblicima.Knjige mi nisu trebale jer sam cijelo vrijeme gledala Nou.
    Za radaonu bi trbalo vise stvari...voda(oni imaju tamo),hrana(ali nije dozvoljeno)suprug(ili neka druga osoba od povjerenja)muzika(ja sam ponjela cd,ali nisam imala priliku slušati) i naravno kao prvo dobra babica

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj choko prvotno napisa
    naravno kao prvo dobra babica
    Ja si babicu ni vidjela nisam. Dolazio je jedan doktor koji je tad stažirao i kod izgona me držao za ruku.

NO na kraju je ipak bio carski...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja tu pred sobom imam tri knjige koje valjda najvise od svih propagiraju prirodan porod (da ne kazem da u jednoj preporucuju da si zena na porodu stimulira klitoris...) pa svugdje pise da ako ode vodenjak treba nazvati bolnicu i najvjerovatnije otici.
    jesu li americkih autora?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dva su americka (s tim da je ina may je prilicno revolucionarna) a treca je britanka (zapravo indijka)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bas bi me zacudilo da ina may preporucuje odlazak u bolnicu s oticanjem plodne vode....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni je cudno :?
    ako je voda prozirna, bolje je ostati doma i barem pricekati svoje trudove. inace je drip u rodilistu neminovan.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro, priznajem da su moji dozivljaji poroda jako osobni (kao i svi nasi, uostalom ) i prilicno kratki...

za mene je od prvog trudica do izgona u sest sati - pojam duzine. ovo s dvoznamenkastim satima koje vi spominjete - meni je, osobno, horror... naravno, onda kad je to iskombinirano s divnim intervencijama nasih vrlih "porodnicara" ne smatram da dugacak porod ne moze biti lijep...

meni je drugi i treci put pukao vodenjak doma. ali i nakon sat vremena su krenuli trudovi, oni prvi, lagani, i uskoro se ustalili i samo su sibali sve jace i jace.

u tri poroda nisam bila dulje od tri sata u radjaoni. a sve zajedno sam tamo provela 6 sati u tri poroda. al sam se stvarno trudila, drugi i treci put, da odem cim kasnije, i trudovi su bili ustaljeni na 3-4minute kad sam odlucila uci u rodiliste. a pred rodiliste sam dosla ranije, jer stanujem dalje od rodilista i htjela sam da budem blizu... ali ne odmah i unutra...

mozda zato moje ideje izgledaju neprimjerene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je u rađaoni spaslio Labelo, koje je MM imao u džepu!
    Nisam bila žedna, ali su mi usnice stalno bile suhe od uzbuđenja i disanja.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pošto sam nakon poroda izgledala ko smrt na dopustu, jelte, trudnička maska + ultra maaaasna kosa :/ (kosu i inače perem svaka 2 dana jer mi se užasno masti) jedva sam čekala da operem kosu pa da barem na nešto ličim. I naravno jako mi je dobro došao mali sklopivi fen!
    Dakle F E N je bio moja najbitnija nebitna stvar u torbi!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •