kulenova_seka prvotno napisa
Cure moje, ja sam novinarka, pišem o kulturi i po defaultu čitam poprilično novina, ali najviše dnevnih listova i mogu samo reći da se profesija srozala na najniže razine ikada. Što je najstrašnije - tako srozana profesija odgaja ljude. A znate zašto je tako? Moj kolega, stari gospodin od svojih 70 godina mi je bezbroj puta pričao kako je njegova generacije u novine dolazila preko prijemnih ispita i to poprilično rigoroznih, a potom je slijedilo šegrtovanje kod mentora. Danas se ekipu doslovce regrutira sa ceste, nitko ih ništa ne uči, malo čitaju, lektori i urednici stare garde kod kojih se pazi da su imena točno napisana, da nema tipferera i ponajviše - da su informacije provjerene, uglavnom su već prošlost.
Gluparije poput ovih što ih hrčkić citira (sad mi je drago da nisam kupila časopis, premda sam skoro utukla novac u njega kad sam vidjela naslovnicu) sasvim su normalna pojava kad se priučenim novinarima daje da obrađuju teme o kojima pojma nemaju i još k tome se niti ne pripreme. Kolegica koja radi u najvećoj novinskoj dokumentaciji u Hrvatskoj pred neki dan mi je rekla da novinari tamo više gotovo niti ne zalaze. To znači da se nitko ne priprema za ono što piše, a to se u tekstovima odmah vidi. Žalosno.