swenova mama prvotno napisa
U diskusiju jel korisnije dojenje ili adaptirano mlijeko uopce ne bih ulazila jer je, u danasnje vrijeme i s toliko saznanja, zaista stupidno izjednacavati jedno i drugo ili se pozivati na nekakve radioaktivnosti iz 1945. I vrapci na granama znaju sto je najbolje za dojence (uostalom, tako je i korijen rijeci- doji- dojence). Ali.. osvrnula bih se na tekstove koje sve cesce nalazim na portalu Roda i koji su, blago receno, pomalo zastrasujuci i militantni. Recimo, upravo ovaj.
Na stranu to da u njemu stoje podaci koji vuku vodu na autoricin, pa i Rodin mlin, cinjenica je da je tek ponesto bolji od teksta Posisi to za koji, osobno, ne znam cemu sluzi. Jer, bez znanstvenih podataka autorica teksta tvrdi kako djeca umiru od adaptiranog mlijeka. Maltene, sve mi koje dijete hranimo adaptiranim mlijekom, ubijamo ih. Pa kad ih vec ubijamo mlijecnom formulom, mozemo i kravljim mlijekom, ili mozemo odmah pasti u depresiju i ne hraniti bebu uopce. Pomislite kako se osjecaju majke netom nakon poroda, sve smusene i jadne, rade hormoni, neki podaci govore o 80% baby bluesa i ako jos k tome dojenje ne ide iz razno raznih razloga, beba urla i gladna je, sto da pomisli kad dodje na vas portal?
A dojenje cesto netom nakon poroda ne ide. Zar je toliki grijeh dati flasicu i kombinirati, pa opet doci samo na dojenje? A takvih primjera znam puno.
Osim toga, mislite li ozbiljno da pogled na letak reklame caja za dojilje moze uzrokovati to da bilo tko odustane od dojenja i pocne s (kršitelj koda)om? Meni je to vrijedjanje moje inteligencije.
Na portalu cesto nailazim na tekstove bez znanstvene podloge, poput Posisi to, sto je pretenciozni i besmisleni clanak, pisan senzacionalisticki koji bi svaki ozbiljan urednik bacio ravno u smece, a svaki ozbiljan novinar ni pod razno ga ne bi donio. I nije jedini, sto je zalosno.
Recimo, mene je ubio tekst o frenulumu koji se pokazao kao prvi na googlu na hrvatskom jeziku gdje se eksplicitno u clanku trvdi da 75% beba s frenulumom ne moze dojiti. Odgovorno tvrdim da to niposto nije istina. Ali, kad sam ustanovila da klinac ima frenulum, i kad sam isla pogledati na net tocno sto je to i je li to osnovni azlog zasto sepamo s dojenjem, pogledala sam vas tekst i doslo mi je da zaplacem od muke. Srecom, bila sam dovoljno prisebna pa sam nazvala dva pedijatra koji su mi rekli da je to glupost. Da ce dijete dojiti s poteskocama, da ce hranjenje trajati dulje, ali da cemo s vremenom, doci na svoje. Jer, frenulum se do kraja prve godine djeteta smanjuje jer vrsak jezika do te dobi raste.
Iskreno me zacudio i razocarao taj tekst na portalu zagovornica dojenja.
Potom, tekstovi o porodu. Michael Odent je lijecnik koji je karijeru napravio drzeci predavanja i prakticirajuci tzv. prirodne porode. Imala sam ga priliku susresti, kao i jednu od njegovih doula, jos 2001. Ono sto vam nedostaje tu jest druga strana medalje. Recimo, Svedska ima zabranjene porode u vodi. Umrlo je jedno novorodjence i od tada im ne pada na pamet da to pokusavaju. Da skratim, malo vise objektivnosti na svim tekstovima na portalu ne bi skodilo.
Ovako, ispada da je dobro samo ono za sto se borite, a sve je drugo nesto sto treba potcjenjivati. A na stranu to da udruga koja nosi ime Roditelji u akciji bi trebala objedinjavati sve roditelje. I one koji su pro dojenje i one koji nisu. Zenino je pravo da odluci sto zeli. A to ju ne cini manje majkom. Srecom, majcinstvo je dozivotno zanimanje u kojemu je dojenje samo segment.
Nije cudo da vas mnogi roditelji smatraju pomalo militantnima. Skakcuci po necemu toliko dugo, isticuci argumente koji to nisu ili nemaju neku jako utemeljenu podlogu, dodje do iverzije. Probudi se inat. Pocne se razmisljati, tko su oni da meni govore da sam losa majka i da ubijam svoje dijete jer mu dajem **** ili milupu ili bebivitu ili humanu. I stvarno, zar ne postoji ljepsi nacin jednako agresivne propagande?
I za kraj, ja ne dojim, ali razlozi zasto ne dojim i nisam dojila ni prvog sina, vas se ne ticu. Nikome se ne moram opravdavati.