Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 275

Tema: "Samo jedna bočica neće štetiti!"... ili hoće?-1

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    kada zena odluci ne dojiti znajuci sta uskracuje djetetu misleci pri tome samo na svoju "dobrobit" (koja je tek prividna i kratkorocna) jer zeli spavati cijelu noc, popiti koju casu vina, taj teret hranjena prebaciti na nekog drugog, zadrzati svoje bajne grudi...(da, cula sam i ove razloge i moj post ide iskljucivo zenama koji odlucuju ne dojiti iz nabrojanih i slicnih razloga) u meni izaziva ljutnju jer stavlja svoju "dobrobit" ispred djetetovog. sta ja mislim o takvom majcinstvu moje je osobno misljenje. a opet ima i gorih stvari poput zanemarivanja djeteta, napustanja....
    mislim da i majka koja iz ovih razloga sama odluci ne dojiti ima pravo znati sta time uskracuje djetetu. ako i nakon toga ostane pri svojoj odluci- njen izbor kojega postujem. ali majka mora znati sta izabire i sta odbacuje. ipak ta majka odgovara za to dijete pa i izbor mora biti utemeljen na znanju.

mislim da majka mora dati sve od sebe za dobrobit djeteta. i kada zna da to radi srce joj jednostavno treperi.
    Ponovo jos jedno misljenje, tako uobicajeno za osobe na forumu iako nije umjesno positovjecivati pojedince sa skupinom. Zapravo kao sto je netko ranije komentirao, to je tipicno za nas hrvate. Uvijek gledamo tko je losiji od nas i onda se busamo o prsa kako je dobro da ima netko losiji stvarajuci laznu sliku o sebi kao o super-naprednim osobama. Ne sjecam se kad smo uzeli nekoga tko je bolji od nas pa ga pokusali dostici. Ne, mi smo najbolji i posebni po svemu, tako je uvijek bolje da imamo majki koje ne doje, jer onda grupa majki koje doje se moze nasladjivati tudjoj muci i dijeliti savjete (koji su btw puni zajedljivosti koja se ocituje ako se cita izmedju redaka) i sto je jos gore opomene, odnosno lekcije o pravima djeteta!!!
    Sto je sa majkama kojima su grudi izgrizene i izranjavanje sto je uzrokovano pokusajima dojenja. Pitam vas, do koje granice boli je covjek spreman ici kako bi zadovoljio zahtjevima superiornih majki kojima nije dovoljno sto su sretne pa doje vlastitu djecu, nego svojim packama moraju dojiti i umove ostalih majki.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: egzatkno apstraktno

Citiraj path prvotno napisa
    Osobno poznajem majke koje su dojile djecu do 2. godine zivota, ali to ih nije spasilo od svih mogucih bolestina, a neka od njih su se razvila u devijantnu/problematicnu djecu.
    Ono što je nosporivo jest da je dojenje najbolji mogući izbor i ne odnosi se na onih 1 % žena. Ostale treba malo bolje educirati, a to Rode rade.

Drugo: Pa jasna je stvar da te dojenje ne štiti od svih mogućih bolesti pogotovo ako živiš u zajednici gdje te roditelji zlostavljaju, ili se međusobno ne slažu, ako ih ne vidiš pa te prepuste na čuvanje drugima s kojima djeca kompenziraju ljubav. Ali to nije tema ovog podforuma.

Tema je edukacija, ženama to treba. Treba im sustav koji će apsolutno podržavati dojenje kao što to čini s adaptiranim mlijekom.

A ne znam što se ti toliko buniš? Pa niti imaš cice, a bome te nitko ne poziva zbog odluke da ne dojite dijete. :D

Inače i ja sam mama koja je zbog nekih svojih razloga odhranila prvo dijete na adaptiranom, pa se ne osjećam krivom, a apsolutno podržavam ovaj forum.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: egzatkno apstraktno

Citiraj LeaB prvotno napisa

Drugo: Pa jasna je stvar da te dojenje ne štiti od svih mogućih bolesti pogotovo ako živiš u zajednici gdje te roditelji zlostavljaju, ili se međusobno ne slažu, ako ih ne vidiš pa te prepuste na čuvanje drugima s kojima djeca kompenziraju ljubav. Ali to nije tema ovog podforuma.
    Htjedoh reći da je emotivno stanje djeteta uvelike uzrok bolesti.

Dojenje daje imunitet bolje od kravljeg mlijeka, koje ga ruši, pogotovo u kasnijim fazama života.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anonymous prvotno napisa
    Pitam vas, do koje granice boli je covjek spreman ici kako bi zadovoljio zahtjevima superiornih majki kojima nije dovoljno sto su sretne pa doje vlastitu djecu, nego svojim packama moraju dojiti i umove ostalih majki.
    Nažalost, tek u posljednjih nekoliko godina se u medicini počeo koristiti neki sustav ocjenjivanja intenziteta boli. Ali, i on je svakako subjektivan.
    Nema granice, granicu određuje majka.
    I nitko od nas ne kaže da je majka koja ne doji išta lošija od one koja doji.
    Ima žena koje doje, a istovremeno izlažu djecu ispusima iz auspuha, stojeći i proseći na zagušenim zagrebačkim raskrižjima.

Nitko od nas nije mjerodavan da procjenjuje je li netko mogao i htio; mogao, a nije htio; nije mogao, a htio...
    Niti mi to želimo.
    Mi smo ovdje za one koje hoće, a ne znaju.
    Ili koje hoće, a teško im ide...

I, svatko tko je prošao našu radionicu zna da uvijek napominjemo da se mame ne trebaju osjećati krivima ako ne uspiju.
    One same znaju jesu li dale sve od sebe ili nisu.

Pa ako i nisu, ako su to odlučile "tek tako"... zbog čaše vina ili straha od obješenih grudi... tko im smije zamjeriti.
    Izuzev njih samih.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

gost procitaj ponovo moj post! i na koji slucaj nedojenja se on odnosi. a upravo majke koje su odustale od dojenja zbog izgrizenih bradavica su one koje su se trudile uciniti najbolje sto mogu i sigurno su ponsne na to. bitno je potruditi se a ne dici ruke odmah. i kad ih dizes da znas posljedicu i odvagnes. dojene se uci i svako ima uspone i padove. neko nakon pada skupi snage i nastavi dalje a neko ne. i to je izbor. i niko ga ne osudjuje. ja sam spomenula slucaj kada se ni ne pokusava jer se zeli "lagodo" zivjeti. ni te zene ne osudjujem (ali ne shvacam). samo se zalazem da prvo spoznaju moguce posljedice svoje odluke.

zadovoljio zahtjevima superiornih majki kojima nije dovoljno sto su sretne pa doje vlastitu djecu, nego svojim packama moraju dojiti i umove ostalih majki.
    nitko tu nije superioran. i meni je zao sto imas takvo misljenje. netko posjeduje znanje netko je zeljan znanja a netko nuzno treba znanje. nema tu velike mudrosti.

Početno

ja sam dojila samo kojih mjesec dana
    nastavila sam se izdajati još jedno 3 mjeseca
    i da imam ogromnu križnju savjesti
    al da vi rode nabijate komplekse definitivno se slažem
    i da mislim da vam je ova kampanja preagresivna slažem se
    al isto tako smatram da je razlog mog prestanka dojenja ne znanje, nedovoljna informiranost, nemogućnost dobivanja pomoći u bolnici na moj zahtjev
    al ja sam recimo zvala rodin SOS telefon
    i nije mi bila neka opcija da par dana (7) bilježim kako ide dojenje, pa da se ponovo javim jer je meni bila hiča, i pomoć mi je bila prijeko potrebna odmah
    mogu samo još dodati da ću se slijedeći puta više potruditi, sada imam puno više informacija nego prije i iskreno se nadam da ću uspjeti

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Dakle, ja sam mama s dvoje djece.
    Moja mama je rodila troje djece i svako od nas dojila dok nije krenula natrag na posao a mi morali kod baka i djedova jer tamo gdje sam ja živjela nije bilo jaslica nego vrtića od tri godine starosti djeteta.
    Dojenje je bilo normalna i podrazumijevajuća stvar kad jednom ja budem imala svoju djecu.
    E onda je došla Diana. Dojili smo se od početka, tj. od dana rođenja i ja mislila da nam je super krenulo, a moram napomenuti i to da nije bilo nikakvog opterećenja. Jer dojenje samo i postoji. Treći dan od rođenja D. mora na fototerapiju koja traje puna dva dana u kojima se ja izdajam ali moje mlijeko (ono malo što ga ima) ne dolazi do moje kćeri. štoviše, ni ja ne mogu do svoje kćeri, osim jednom dnevno na pet minuta.
    Nakon dva dana opet smo zajedno ali D. više nije zainteresirana za cicanje. Postaje ljuta i histerična kad počne vući a ja nervozna i umorna nakon bezbroj pokušaja.
    I onda dođe adaptirano, jer ja više ne mogu slušati kako plače i ne mogu gledati kako je gladna. I malo pomalo, ode dojenje.
    I imala sam grižnju savjesti, priznajem. kao što priznajem i da sam tu grižnju savjesti pokušala "izliječiti" na Rodinom forumu tako što sam imala retoriku sličnu retorici path-a.
    Ali s drugim će biti bolje. Svašta sam pročitala, saznala, sve će bit za pet. I dođe Karlo. ja se samo molim Bogu da ne mora na fototerapiju. i ne mora. Doma smo već treći dan. Cicanje ide super, i u rodilištu i 1. dan doma. Yeees!
    No, onda K. počinje tražiti cicu sve češće. Moje bradavice su užaaasnoo velike i njemu je jako teško uzeti 2/3 "toga". ali cicamo premda bradavice bole i premda on izgleda kao da mu treba puuuunno više mlijeka. Al nedam se ja. Imami i Rodinu podršku (hvala Mony) Stalno je na cici, ali brzo zaspe.pa spava 10 minuta pa opet.
    Mažem se Purelanom, pazim na sve, ali ne spavam već danima, jer se ne možemo jednostavno "prištekati". Naime, te velike bradavice nose al stvarno veliiike grudi.
    Pa sam budna stalno, sve do trenutka kad više ne znam kakao se zovem i imam temperaturu. I plačem jer sam nemajka desetljeća. I MM ludi jer je toga dosta i da izvolim spavati.
    I odem na spavanje a K. dobije prvu bočicu adaptiranog.
    Pa niš mu neće biti, zar ne?
    Bradavice izgledaju grozno, ja se izdajam, mali pije svaku kap, na cici je čim se ova malo oporavi, ali to više nije to.
    Pa naravno, rane nastaju i od izdajanja, jer ja mogu samo ručno, pa si izgledam kao jedna velika rana opet prepuna grižnje savjesti.
    I mjenjala sam položaje da manje boli i hodala gola po stanu da sve bude na zraku.
    Samo nisam zvala SOS. jer kao ja sam sve pokušala. a možda bi dobila neki spasonosni savjet, no istina je da ja više nisam mogla.
    I sad ja mogu okrivljavati svakog koga se sjetim, ali stvar je da sam bila kriva ja. I to samo zato što više nisam imala snage.
    Ali više ne mislim da sam nemajka i svoju grižnju savjesti sam već raščistila sa samom sobom. Ne treba mi Roda za to.
    Ali, naravno, treba za druge stvari
    Ja sam velika simpatizerka...
    I smatram da 99% žena može dojiti!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

al ja sam recimo zvala rodin SOS telefon
    i nije mi bila neka opcija da par dana (7) bilježim kako ide dojenje, pa da se ponovo javim jer je meni bila hiča, i pomoć mi je bila prijeko potrebna odmah
    Nažalost, mi ne možemo imati instant rješenje: mi smo savjetnice, a ne čarobnice.

I, molim vas da mi kažete što je agresivno u našoj kampanji; mi nigdje ne kažemo da se dojiti "mora", nego da se dojiti "može".
    A to je, čini mi se, inicijalni podstrek za samopouzdanje svake žene.

Ne možemo utjecati na prizmu kroz koju netko gleda naše poruke...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Po meni, kampanja uopće nije bila agresivna, ali to sigurno ovisi o pojedincu i njegovu doživljaju iste.

Npr. ja imam cca 15kg viška, i ponekad kampanje na TV-u o štetnosti debljine (zdravlje, srce, itd.) doživim kao agresivno, ali ipak znam da su u pravu i da je taj moj "agresivni" doživljaj zapravo samozavaravanje.

Zato potpisujem slijedeće:

Mogu samo reci da kad covjek nije nacisto sam sa sobom, onda i najmanji znak dozivljava kao atak na sebe i svoje odluke, o cemu god se radilo. Zasto neki shvacaju Rode na negativan nacin, osim sto zale za propustenim?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mogu samo još dodati da ću se slijedeći puta više potruditi, sada imam puno više informacija nego prije i iskreno se nadam da ću uspjeti
    vjerujem da hoćeš
    kad se sjetim koliko toga ima što sam prošla s 1. djetetom, a što bih sada (a s drugim djetetom i jesam) drugačije, možda s 3. i još više drugačije ...

ako je otvoren, čovjek uči dok je živ.
    ne treba žaliti za onim što se više ne da promijeniti, bolje usmjeriti snagu na ono na što možeš utjecati, na sadašnjost i budućnost...

pa se možda, nadam se, jednog dana složiš i s ovim:
    Citiraj apricot prvotno napisa
    mi nigdje ne kažemo da se dojiti "mora", nego da se dojiti "može".

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i usput na zalost i ovo potpisujem
    Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Kod nas je tih par bočica formule koje je dobio u rodilištu uzrokovalo preosjetljivost na kravlje mlijeko, koja je trajala više od dvije godine.

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    vjerujem da hoćeš
    kad se sjetim koliko toga ima što sam prošla s 1. djetetom, a što bih sada (a s drugim djetetom i jesam) drugačije, možda s 3. i još više drugačije ...

ako je otvoren, čovjek uči dok je živ.
    ne treba žaliti za onim što se više ne da promijeniti, bolje usmjeriti snagu na ono na što možeš utjecati, na sadašnjost i budućnost...

pa se možda, nadam se, jednog dana složiš i s ovim:
    Citiraj apricot prvotno napisa
    mi nigdje ne kažemo da se dojiti "mora", nego da se dojiti "može".
    iskreno se i ja nadam da ću uspjeti
    al eto imam sad tri frendice koje imaju bebe od 0-3 mjeseca i sve nekako muku muče da dojenjem više ne doje nego da
    jedna se sirota izdaje ko ja (tako da mi je krv šiktala u flašicu)
    druga se od prvog dana nije ušaltala, kao male bradavice, pa šeširići, pa svašta i beba završila na flašici (btw njima sirotima je patronažna to predložila jer kao ona - majka ima slabo mlijeko :mlotek
    ajde ova treća nekako se još bori

i sad se ja pitam što se to dogodilo sa našom generacijom
    sve smo kakti pune informacija, internet, pa časopisi i tak
    a puno puno puno cura ima problema
    a naše majke nisu imale toliki izbor izvora informacija i dojenje je bilo sasvim normalno i u krajnjem slučaju uspješno

i još nešto bi dodala zovite me teškom konzervom
    al nekak mi se čini da opcija da dam svoje dijete nekoj drugoj ženi da ga podoji mi je bljak
    znam da je toga oduvijek bilo i u povijesti čovječanstva, al eto to je moj subjektivni sud
    zato ja znam da će drugo moje dijete biiti duuuuugo na ciki

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a naše majke nisu imale toliki izbor izvora informacija i dojenje je bilo sasvim normalno i u krajnjem slučaju uspješno
    Naša je generacija žena odavno izgubila povezanost sa svojom iskonskom majčinskom mudrosti i vjerom u svoje tijelo.
    Neke žene se gade na menstruaciju, neke je mrze, druge su promiskuitietne ili su bile jer im nedostaje samopouzdanja, ljubav prema sebi svela se na nadomještanje pravih unutarnjih zadovoljstava sa krpicama, šminkom, plastičnim operacijama, majčinstvo se često svede na "jedva čekam da legnu u krevet pa da imam mira"...

Ovo je najgrublja moguća procjena, ali istinita.
    Mnogo se žena ni ne snađe u tome da je žena jer nas od uvijek bombardiraju s onim što trebamo biti a ne s onom da volimo što jesmo...
    Zato je ponekad teško.

Mislim da je jedino rješenje da se svaka od nas nauči vidjeti u ogledalu ali onako sa ljubavlju prema sebi, jer ta ljubav iscjeljuje sve teškoće.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Dia i to treba promijeniti!
    kampanja nije samo usmjerena prema majkama!
    (u petrovoj se majke izdajaju kad su im bebe u inkubatoru, i majke znaju lezati i do mjesec dana dok bebe ne izadju iz inkubatora)
    da, al ja znam slucajeve kad su mame bile istjerane iz rodilista jer nema kreveta za njih, jer je guzva...
    problem je nahraniti bebu male porodajne tezine koja ne osjeca glad i jednostavno ne zeli sisati
    meni su rekli u rodilistu "ah...trebate nauciti buditi svoje djete"
    a moja beba ima 1830g
    kad smo dosli kuci ja sam forsirala samo cicu i u tri dana je izgubio na tezini skoro 200g...nema mokrih pelena...djete na rubu dehidracije...ja se ne znam izdojiti na izdajalicu jer jednostavno mlijeko ne ide van
    (kasnije zahvaljujuci rodinim tekstovima naucila sam rucno) i drago mi je da je eto bar 3 mj. dobio moje mlijeko (u kombinaciji sa formulom jer nije uvijek bilo dosta mojeg)

lako je poslije misliti mogla sam dati vise...nisam trebala ovo ili ono...mogla sam probati drugacije itd.
    al ja sam dala u tome trenutku najvise i najbolje sto sam onda znala i mogla

a sto se tice drugih zena...da postojalo je "srodstvo po mliku ili ti braca po mliku" i zene su uglavnom davale bebe na prvi podoj romkinjama jer se vjerovalo da ce onda djeca biti zdrava jer su romska djeca bila zdravija...dipl. etnolog

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Puno cura ima problema jer im u nekom trenutku zatreba pomoć, podrška i kvalitetan savjet žive osobe, koju vrlo često nemaju, ili "kao" imaju ali sa lošim savjetima (vidi topic o biserima patronažnih, koje bi nam trebale biti pomoć - čast iznimkama koje to i jesu ).

Poslije poroda, emocionalno stanje majke je dosta osjetljivo, i treba nam podrška tu, uz nas. Već sam negdje napisala, ja sam svu teoriju o dojenju svladala u trudnoći, ali isto je bilo večeri kad A. plače, a ja se mislim je li gladan, imam li dosta mlijeka, a da mu ipak dam još i adaptirano :/ ... Tu mi je MM bio velika podrška i glas razuma, jer u tom trenutku mi teorija nije pomagala. Trebalo mi je da mi netko kaže da bebe ne plaču samo zato jer su gladne. I da nema šanse da kupimo adaptirano "za svaki slučaj", jer ćemo ga onda sigurno i upotrijebiti.

Što se tiče naših majki: koliko čitam na forumu. 70-tih godina adaptirano je bilo hit, i malo nas (točnije njih) je isključivo dojeno 6 mjeseci, bili su tu i čajeki, i voda, i rana dohrana... Ja sam dojena 3 mjeseca. Znači meni moja mama ni uz najbolju volju ne može biti savjetodavac za dojenje, iako me potpuno podržava u mojoj namjeri da isključivo dojim prvih 6 mjeseci. Niti sam kroz odrastanje vidjela bebe koje doje, samo bebe koje se hrane na bočicu.

Što se tiče davanja mog djeteta drugoj ženi na podoj, ja to ne bih ako imam izbora. Ali ako nemam, onda bih rađe da pije ljudsko nego kravlje mlijeko, pa makar i "adaptirano".

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Martinu. Lijepo je sazela problematiku naseg sistema. Sve je to o dojenju kod nas u vecini slucajeva deklarativno "je, je samo vi mama dojite", al kad treba pomoc, kad treba ispravan savjet - e onda pomoci i podrske nema. U tome je problem.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma Dia tebi big

Početno

Vjerujem da cemo se svi sloziti da je, sto se dojenja tice, stanje u Hrvatskoj katastrofalno. I da bi moglo i trebalo biti bolje.

Roda je odlucila nesto poduzeti. U to ulaze mnogo energije, srca, vremena i dobre volje. I radi najbolje sto zna.

Ljudi smo, razliciti smo, nemamo svi jednake poglede na svijet.
    Ako imate prijedloge koji bi doprinijeli efikasnijoj kampanji i porastu broja dojene djece, odlicno. Podijelite ih s nekim. S rodom? Tko zna, mozda se stvori konstruktivna suradnja

btw – ja nisam roda, ovo je moje osobno misljenje

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zadnji post je moj

Početno

Vjerujem da cemo se svi sloziti da je, sto se dojenja tice, stanje u Hrvatskoj katastrofalno. I da bi moglo i trebalo biti bolje.

Roda je odlucila nesto poduzeti. U to ulaze mnogo energije, srca, vremena i dobre volje. I radi najbolje sto zna.

Ljudi smo, razliciti smo, nemamo svi jednake poglede na svijet.
    Ako imate prijedloge koji bi doprinijeli efikasnijoj kampanji i porastu broja dojene djece, odlicno. Podijelite ih s nekim. S rodom? Tko zna, mozda se stvori konstruktivna suradnja

btw – ja nisam roda, ovo je moje osobno misljenje
    mene zanima dal slučajno ima i ako nema ne bi bilo loše
    napraviti kakve radionice, tj. popularno poznato tečajevi - dojenja
    dakle gdje bi dolazile majke koje to znaju, kojima to ide
    i majke koje još to nisu ili jesu a imaju problema ili su imale
    gdje bi se mogle educirati iz prakse
    i na mjestu dobiti informacije i odgovore na njihova pitanja
    eto to je moj prijedlog
    sorry ak nisam dovoljno informirana ako to već postoji

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Gost, mi kao Udruga organiziramo radionice o dojenju. Obicno obavjesti o radionicama budu na nasem portalu.

Nadam se da ces nam se pridruziti na jednoj od slijedecih radionica.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za sada organiziramo radionice namijenjene trudnicama i njihovim partnerima, dakle, ne za majke. Ovaj model koji Gost opisuje je model Grupa za podršku dojenja, kakve su bile organizirane u hrvatskoj (neke još funkcioniraju) od strane Hrv. udruge grupa za podršku dojenja. Slično je LLL grupama, ima majku- voditeljicu, druge majke, i trudnice, te patronažnu.
    Ne znam hoće li roda u dogledno vrijeme organizirati ovako nešto, ali voljeli bismo.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Što se tiče naših majki: koliko čitam na forumu. 70-tih godina adaptirano je bilo hit, i malo nas (točnije njih) je isključivo dojeno 6 mjeseci, bili su tu i čajeki, i voda, i rana dohrana... Ja sam dojena 3 mjeseca. Znači meni moja mama ni uz najbolju volju ne može biti savjetodavac za dojenje, iako me potpuno podržava u mojoj namjeri da isključivo dojim prvih 6 mjeseci. Niti sam kroz odrastanje vidjela bebe koje doje, samo bebe koje se hrane na bočicu.
    evo ja spadam u one "sretne" koje su rodjene 70-tih i koje je majma dojila i to jaaako dugo,koliko ja znam(po slikama)preko godinu dana,a koliko tocno morala bi pitati mamu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja isto. Hvala, mama !

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Za sada organiziramo radionice namijenjene trudnicama i njihovim partnerima, dakle, ne za majke. Ovaj model koji Gost opisuje je model Grupa za podršku dojenja, kakve su bile organizirane u hrvatskoj (neke još funkcioniraju) od strane Hrv. udruge grupa za podršku dojenja. Slično je LLL grupama, ima majku- voditeljicu, druge majke, i trudnice, te patronažnu.
    Ne znam hoće li roda u dogledno vrijeme organizirati ovako nešto, ali voljeli bismo.
    onda ću ja danas sutra kad budem trudnica - opet - ako Bog da slijedeće godine - svakak gledat da se pridružim jednoj od vaših radionica
    a koliko često organizirate radionice?
    ja sam išla na onaj trudnički tečaj sa mm-om ono u dz pa nije baš bilo puno riječi o dojenju
    više o porodu...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Zagrebu jednom mjesecno, uvijek je obavijest o radionici na portalu i na forumu
    povremeno drzimo radionice i u ostalim gradovima u Hrvatskoj

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda ću ja danas sutra kad budem trudnica - opet - ako Bog da slijedeće godine - svakak gledat da se pridružim jednoj od vaših radionica
    ja sam išla na onaj trudnički tečaj sa mm-om ono u dz pa nije baš bilo puno riječi o dojenju
    više o porodu...
    Na žalost, informacije na trudničkim tečajevima koje se dobiju o dojenju često su netočne, a uz to prisutno je i "darivanje" bočica i dudica i sličnog.

Gost, jako ti se veselimo na nekoj od sljedećih radionica!

Početno

više o porodu...
    Na žalost, informacije na trudničkim tečajevima koje se dobiju o dojenju često su netočne, a uz to prisutno je i "darivanje" bočica i dudica i sličnog.

Gost, jako ti se veselimo na nekoj od sljedećih radionica!
    hvala i ja se veselim radionici
    evo upravo sam se pokušala registrirati
    al mi kad unesem zaporku veli da nije točna
    ne kužim
    sad sam na poslu a dala sam mail adresu od kuće i ne mogu dalje
    šteta

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aj, javi mi se na mail pa ćemo nešto smisliti (za registraciju)
    maja.tarle@gmail.com

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prvo želim reći da je tekst na protalu (kojeg ovdje komentiramo) fantastičan. Stvarno sam poželjela isprintati ga i poljepiti kod pedijatra, ginića, u DZ u...

Definitivno se premalo zna o dojenju. A to je iskonska potreba čovjeka, kao živog bića, sisavca.

Stvari se previše kompliciraju. Postoje načini da se dojenje ispraksira i usavrši (da ne kažem nauči) i u tome je ženama često potrebna pomoć. Nekima više nekima manje. Ovakvi tekstovi sigurno pomažu (jer su meni upravo tekstovi s rodinih stranica pomogli).

Ono što je meni u prvih (složit ćete se i najtežih) mjesec dana falilo jest "živa" pomoć. Tako sam željela popričati s nekom dojiljom, pozvati ju k sebi da pogleda mene i bebu, radimo li sve kako treba, kako nam ide (ohrabrenje - najvrijednije u trenucima uspostavljanja uspješnog dojenja)
    riječi podrške od nekoga tko zna.
    Toliko sam bila zaokupljena trudom da nam uspije da nisam uopće palila comp niti dolazila na forum.

Sada kad beba ima 7 i sitno mjeseci, dojimo još uvijek, fenomenalno nam ide i ja imam silnu potrebu pomagati i davati podršku ženama koje su na početku. To me toliko ispuni nekim dobrim osjećajem, vjerojatno jer se još uvijek sjećam (iako je lako zaboraviti) kako je teško bilo ispočetka. Nekima ipak ne bude dovoljno čuti "Izdrži, isplatit će ti se kasnije, bit će ti super, samo se još malo strpi". Ja imam sreću da nam je išlo relativno lako. Bez puno ragada, bez zastoja i samo s jednom temperaturom koju je sredilo cjelodnevno cicanje.

Držim fige svima koji su na početku!!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zaboravila sam reći..

Da se nešto dogodi i ne mogu dojiti, pogotovo kad je beba mala (ali i sada) voljela bih da ga doji druga žena ili da dobije majčino mlijeko iz banke.
    I svakako bih na isti način nesebično pomogla drugoj bebi/bebama.

Žao mi je što ne postoji banka mlijeka u Hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

radionica za trudnice o dojenju je super, ali bi i grupe za dojenje bile potrebne.ili još bolje, da osmislite projekt za kućne posjete dojiljama koje imaju probleme s dojenjem, vjerujem da bi mogle dobiti financije za takvo što

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    riječi podrške od nekoga tko zna.
    Ja bih i da žene postanu svjesne da njihovo tijelo zna .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Zeko1 prvotno napisa
    ali bi i grupe za dojenje bile potrebne.ili još bolje, da osmislite projekt za kućne posjete dojiljama koje imaju probleme s dojenjem, vjerujem da bi mogle dobiti financije za takvo što
    To je posao patronažnih. Treba s njima ostvariti suradnju, educirati ih i eto...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve sugestije su nam dragocjene, i, sasvim smo svjesni potrebe i za radionicama i za kućnim posjetama. Zato marljivo educiramo savjetnice za dojenje jer nas je trenutno malo premalo da bismo mogle sve to ovaj čas (podsjećam samo još jednom da smo sve volonterke i da sve ovo radimo uz osmosatno radno vrijeme) - ali rado bilježimo sve ovakve sugestije i idemo polako u tom pravcu.

Početno

aj, javi mi se na mail pa ćemo nešto smisliti (za registraciju)
    maja.tarle@gmail.com
    imaš mail

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam

Početno

nemam
    evo opet probala poslat

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mene zanima kako naci majku koja bi zeljela uz svoje dijete dojiti jos i tvoje
    malo mi se to cini "mission imposible" :/

swenova mama

Početno re

U diskusiju jel korisnije dojenje ili adaptirano mlijeko uopce ne bih ulazila jer je, u danasnje vrijeme i s toliko saznanja, zaista stupidno izjednacavati jedno i drugo ili se pozivati na nekakve radioaktivnosti iz 1945. I vrapci na granama znaju sto je najbolje za dojence (uostalom, tako je i korijen rijeci- doji- dojence). Ali.. osvrnula bih se na tekstove koje sve cesce nalazim na portalu Roda i koji su, blago receno, pomalo zastrasujuci i militantni. Recimo, upravo ovaj.
    Na stranu to da u njemu stoje podaci koji vuku vodu na autoricin, pa i Rodin mlin, cinjenica je da je tek ponesto bolji od teksta Posisi to za koji, osobno, ne znam cemu sluzi. Jer, bez znanstvenih podataka autorica teksta tvrdi kako djeca umiru od adaptiranog mlijeka. Maltene, sve mi koje dijete hranimo adaptiranim mlijekom, ubijamo ih. Pa kad ih vec ubijamo mlijecnom formulom, mozemo i kravljim mlijekom, ili mozemo odmah pasti u depresiju i ne hraniti bebu uopce. Pomislite kako se osjecaju majke netom nakon poroda, sve smusene i jadne, rade hormoni, neki podaci govore o 80% baby bluesa i ako jos k tome dojenje ne ide iz razno raznih razloga, beba urla i gladna je, sto da pomisli kad dodje na vas portal?
    A dojenje cesto netom nakon poroda ne ide. Zar je toliki grijeh dati flasicu i kombinirati, pa opet doci samo na dojenje? A takvih primjera znam puno.
    Osim toga, mislite li ozbiljno da pogled na letak reklame caja za dojilje moze uzrokovati to da bilo tko odustane od dojenja i pocne s (kršitelj koda)om? Meni je to vrijedjanje moje inteligencije.
    Na portalu cesto nailazim na tekstove bez znanstvene podloge, poput Posisi to, sto je pretenciozni i besmisleni clanak, pisan senzacionalisticki koji bi svaki ozbiljan urednik bacio ravno u smece, a svaki ozbiljan novinar ni pod razno ga ne bi donio. I nije jedini, sto je zalosno.
    Recimo, mene je ubio tekst o frenulumu koji se pokazao kao prvi na googlu na hrvatskom jeziku gdje se eksplicitno u clanku trvdi da 75% beba s frenulumom ne moze dojiti. Odgovorno tvrdim da to niposto nije istina. Ali, kad sam ustanovila da klinac ima frenulum, i kad sam isla pogledati na net tocno sto je to i je li to osnovni azlog zasto sepamo s dojenjem, pogledala sam vas tekst i doslo mi je da zaplacem od muke. Srecom, bila sam dovoljno prisebna pa sam nazvala dva pedijatra koji su mi rekli da je to glupost. Da ce dijete dojiti s poteskocama, da ce hranjenje trajati dulje, ali da cemo s vremenom, doci na svoje. Jer, frenulum se do kraja prve godine djeteta smanjuje jer vrsak jezika do te dobi raste.
    Iskreno me zacudio i razocarao taj tekst na portalu zagovornica dojenja.
    Potom, tekstovi o porodu. Michael Odent je lijecnik koji je karijeru napravio drzeci predavanja i prakticirajuci tzv. prirodne porode. Imala sam ga priliku susresti, kao i jednu od njegovih doula, jos 2001. Ono sto vam nedostaje tu jest druga strana medalje. Recimo, Svedska ima zabranjene porode u vodi. Umrlo je jedno novorodjence i od tada im ne pada na pamet da to pokusavaju. Da skratim, malo vise objektivnosti na svim tekstovima na portalu ne bi skodilo.
    Ovako, ispada da je dobro samo ono za sto se borite, a sve je drugo nesto sto treba potcjenjivati. A na stranu to da udruga koja nosi ime Roditelji u akciji bi trebala objedinjavati sve roditelje. I one koji su pro dojenje i one koji nisu. Zenino je pravo da odluci sto zeli. A to ju ne cini manje majkom. Srecom, majcinstvo je dozivotno zanimanje u kojemu je dojenje samo segment.
    Nije cudo da vas mnogi roditelji smatraju pomalo militantnima. Skakcuci po necemu toliko dugo, isticuci argumente koji to nisu ili nemaju neku jako utemeljenu podlogu, dodje do iverzije. Probudi se inat. Pocne se razmisljati, tko su oni da meni govore da sam losa majka i da ubijam svoje dijete jer mu dajem **** ili milupu ili bebivitu ili humanu. I stvarno, zar ne postoji ljepsi nacin jednako agresivne propagande?
    I za kraj, ja ne dojim, ali razlozi zasto ne dojim i nisam dojila ni prvog sina, vas se ne ticu. Nikome se ne moram opravdavati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osvrnut cu se na ovaj dio:

Recimo, mene je ubio tekst o frenulumu koji se pokazao kao prvi na googlu na hrvatskom jeziku gdje se eksplicitno u clanku trvdi da 75% beba s frenulumom ne moze dojiti. Odgovorno tvrdim da to niposto nije istina.
    ovo nije tocno
    dva su clanka o skracenom frenulumu, pretpostavljam da si citala ovaj
    gdje pise:

Djeca sa zadebljanim frenulumom imaju u 75% slučajeva poteškoće s dojenjem.
    sori, ali za mene to nikako nije esplicitna tvrdnja da 75% beba s frenulumom ne moze dojiti.
    Inace, autorica teksta je Dr. Irena Zakarija-Grković, dr.med. FRACGP, IBCLC - lijecnica obiteljske medicine sa specijalizacijom iz pedijatrije i certificirana konzultantica za dojenje (IBCLC = International Board Certified Lactation Consultant - uskoro ce na portalu izaci tekst o ovoj udruzi i njihovom djelovanju)

swenova mama

Početno emili

za mene, netom nakon poroda, i nakon probdjevenih desetak noci i dana na kojima je visio po meni to JEST eksplicitna tvrdnja. U tome jest problem. Vi ne vidite kakav dojam vasi tekstovi na portalu ostavljaju na babinjace.
    Ok, neka je tak tekst pisala lijecnica. A sta je s drugima?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: re

ja da sad trebam tvoj post komentirati, swenova mama, ne znam odakle bih krenula :/

al cu se osvrnuti na dio u kojem prozivas udrugu naziva "roditelji u akciji" i kazes da "bi trebala objedinjavati sve roditelje. I one koji su pro dojenje i one koji nisu"

rekla bih (iz svog osobnog i skromnog iskustva) da roditelja koji su protiv dojenja bas i nema. ima onih koji ne doje. iz raznih razloga. da se netko bas bori protiv dojenja - nisam cula :/

a odgovorno cu tvrditi da dojenje i nedojenje nema veze s clanstvom u udruzi.

mozda bi imalo, da se udruga zove, recimo: dojilje u akciji.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Re: emili

Citiraj swenova mama prvotno napisa
    Vi ne vidite kakav dojam vasi tekstovi na portalu ostavljaju na babinjace.
    imaš iskustva kao nesigurna babinjača. Kako bi ti s takvim iskustvom poručila jednoj isto tako nesigurnoj babinjači da nastavi dojiti kad je snađe neki problem? Mislim, koji bi ton upotrijebila, kakav stav bi zauzela? Ne želim izazvati, stvarno me zanima kako bi se moglo nastupiti, a da ne bude "preagresivno" i "militantno"?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: emili

za mene, netom nakon poroda, i nakon probdjevenih desetak noci i dana na kojima je visio po meni to JEST eksplicitna tvrdnja. U tome jest problem. Vi ne vidite kakav dojam vasi tekstovi na portalu ostavljaju na babinjace.
    Ok, neka je tak tekst pisala lijecnica. A sta je s drugima?
    dojenje na portalu se ne zove "pitajte lijecnika o dojenju" niti nam je cilj da to postane.
    za tekst o frenulumu sam naglasila da ga je pisala lijecnica jer se ipak radi o medicinskom problemu. postoji i drugi tekst na istu temu koji nije "lijecnicki"

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

swenki, činjenica jest da
    Djeca sa zadebljanim frenulumom imaju u 75% slučajeva poteškoće s dojenjem
    Ne možemo mi na portalu tu činjenicu nikako drukčije napisati nego tako kako jest. Ne znam što bi drugo ovo moglo značiti nego - potražiti pomoć. Pa nitko se valjda ne osjeća kriv i zbog skraćenog frenuluma.

Što se tiče Posišite ovo, to što se na kraju članka ne navode eksplicitno radovi na kojima se temelji ne znači da takvi radovi i istraživanja ne postoje :? Na temelju kojih istraživanja ti tvrdiš da je to neistina?
    I na kraju ću citirati ivaricu:

nasa kampanja jest agresivna, ne bi se slozila s onima koje pisu da nije, ali i brojka od samo 16% djece koja su dojena 6 mjeseci trazi od svih odgovornih za zdravlje i prehranu djece da se trgnu, da prestanu zamagljivati pojmove i stititi industriju nadomjestaka.
    ako moramo birati da s jedne strane imamo neki broj majki koje ce se osjecati krive, a s druge imamo tih 80inesto% djece koji su u zdravstvenom riziku zato jer ih majke nisu dojile, i koji trebaju nasu pomoc, onda cemo preuzeti tu odgovornost.

Katinki

Početno Re: "Samo jedna bočica neće štetiti!" ... ili hoće

Neopisivo je zalosno da je Hrvatska tako primitivna zemlja koja ce uciniti sve samo da zene unisti psihicki i fizicki! Jos je zalosnije sto to dolazi od zena samih!
    Divno je to da se neke stvari sto se tice poroda i dojenja pomicu na bolje ali izgleda da vi cim vidite nesto novo u svijetu odmah to postaje trend. Nemojte krivo shvatiti ja se 100 posto slazem da je dojenje najbolje sto se djetetu moze ponuditi i da se formula ne moze usporediti. Mislim da vi zaboravljate da nisu sve zene iste pa tako ni prsa.Ja znam da vecina zena moze dojiti ali ponekad ima ozbiljnih problema koji to mogu sprijeciti.
    Mislim da je odlicno da promovirate dojenje ali zaboga da li je normalno prebacivati zeni koja nema mlijeka i djete pocine dramaticno gubiti na tezini.
    Ja sam osobno rodila u Britaniji,isla sam na tecajeve za dojenje i puno sam citala o tome no nakon poroda nije bilo ni kapi mlijeka.Dolazili su mi strucnjaci i strucnjaci i nakon sto je mala izgubila jako na tezini sta sam ju trebala ostaviti gladnu.
    Da li znate kakav je to osjecaj kad drzis bebu koja place od glada a nista nema za podudat.Izdajanje nije pomoglo!
    Iz osobnog iskustva kazem da je najgore majku koja je u tom polozaju izlagati stresu i govorit joj da je mlijeko najbolje.Ona to sama zna,a ako ju izlozite stresu ,mlijeko sigurno nece nadoci.
    Gledajuci unatrag mislim da sam trebala biti sretna da sam rodila zdravo dijete sto je i prioritet.
    Uostalom ima toliko slucajeva gdje su djeca bila na prsima i imala astmu i alergije a djeca koja su bila na formuli nista.

Nastavite i dalje sa dobrim radom ali nemojte kao konj gledat samo naprijed!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

agresivna propaganda...big brother ima agresivnu propagandu, di god se okrenes big brother. svi znaju za big brother. za rodu ne znaju. ne znaju ni svi roditelji. dosta njih zna da postoji ali ne zna sta radi i cime se bavi. da je agresivna kampanja svi bi znali.
    sada dolazi bozic i vipove i t-comove reklame. TO je agresivna kampanja.

ovo je daleko od militarizma, agresije....

i roda ima muske clanove. i oni su roditelji. i ne doje.

ovo na portalu su edukativni tekstovi i HVALA rodi na njima!!!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Ovako, ispada da je dobro samo ono za sto se borite, a sve je drugo nesto sto treba potcjenjivati. A na stranu to da udruga koja nosi ime Roditelji u akciji bi trebala objedinjavati sve roditelje. I one koji su pro dojenje i one koji nisu. Zenino je pravo da odluci sto zeli. A to ju ne cini manje majkom. Srecom, majcinstvo je dozivotno zanimanje u kojemu je dojenje samo segment.
    Udruge se bave onime što im je popisano u ciljevima u Statutu, a naši ciljevi su se kroz godine vrlo malo mijenjali. Ime udruge ne mora nužno objašnjavati čime se bavi ili čime bi se trebala baviti.

Katinki

U diskusiju jel korisnije dojenje ili adaptirano mlijeko uopce ne bih ulazila jer je, u danasnje vrijeme i s toliko saznanja, zaista stupidno izjednacavati jedno i drugo ili se pozivati na nekakve radioaktivnosti iz 1945. I vrapci na granama znaju sto je najbolje za dojence (uostalom, tako je i korijen rijeci- doji- dojence). Ali.. osvrnula bih se na tekstove koje sve cesce nalazim na portalu Roda i koji su, blago receno, pomalo zastrasujuci i militantni. Recimo, upravo ovaj.
    Na stranu to da u njemu stoje podaci koji vuku vodu na autoricin, pa i Rodin mlin, cinjenica je da je tek ponesto bolji od teksta Posisi to za koji, osobno, ne znam cemu sluzi. Jer, bez znanstvenih podataka autorica teksta tvrdi kako djeca umiru od adaptiranog mlijeka. Maltene, sve mi koje dijete hranimo adaptiranim mlijekom, ubijamo ih. Pa kad ih vec ubijamo mlijecnom formulom, mozemo i kravljim mlijekom, ili mozemo odmah pasti u depresiju i ne hraniti bebu uopce. Pomislite kako se osjecaju majke netom nakon poroda, sve smusene i jadne, rade hormoni, neki podaci govore o 80% baby bluesa i ako jos k tome dojenje ne ide iz razno raznih razloga, beba urla i gladna je, sto da pomisli kad dodje na vas portal?
    A dojenje cesto netom nakon poroda ne ide. Zar je toliki grijeh dati flasicu i kombinirati, pa opet doci samo na dojenje? A takvih primjera znam puno.
    Osim toga, mislite li ozbiljno da pogled na letak reklame caja za dojilje moze uzrokovati to da bilo tko odustane od dojenja i pocne s (kršitelj koda)om? Meni je to vrijedjanje moje inteligencije.
    Na portalu cesto nailazim na tekstove bez znanstvene podloge, poput Posisi to, sto je pretenciozni i besmisleni clanak, pisan senzacionalisticki koji bi svaki ozbiljan urednik bacio ravno u smece, a svaki ozbiljan novinar ni pod razno ga ne bi donio. I nije jedini, sto je zalosno.
    Recimo, mene je ubio tekst o frenulumu koji se pokazao kao prvi na googlu na hrvatskom jeziku gdje se eksplicitno u clanku trvdi da 75% beba s frenulumom ne moze dojiti. Odgovorno tvrdim da to niposto nije istina. Ali, kad sam ustanovila da klinac ima frenulum, i kad sam isla pogledati na net tocno sto je to i je li to osnovni azlog zasto sepamo s dojenjem, pogledala sam vas tekst i doslo mi je da zaplacem od muke. Srecom, bila sam dovoljno prisebna pa sam nazvala dva pedijatra koji su mi rekli da je to glupost. Da ce dijete dojiti s poteskocama, da ce hranjenje trajati dulje, ali da cemo s vremenom, doci na svoje. Jer, frenulum se do kraja prve godine djeteta smanjuje jer vrsak jezika do te dobi raste.
    Iskreno me zacudio i razocarao taj tekst na portalu zagovornica dojenja.
    Potom, tekstovi o porodu. Michael Odent je lijecnik koji je karijeru napravio drzeci predavanja i prakticirajuci tzv. prirodne porode. Imala sam ga priliku susresti, kao i jednu od njegovih doula, jos 2001. Ono sto vam nedostaje tu jest druga strana medalje. Recimo, Svedska ima zabranjene porode u vodi. Umrlo je jedno novorodjence i od tada im ne pada na pamet da to pokusavaju. Da skratim, malo vise objektivnosti na svim tekstovima na portalu ne bi skodilo.
    Nije cudo da vas mnogi roditelji smatraju pomalo militantnima. Skakcuci po necemu toliko dugo, isticuci argumente koji to nisu ili nemaju neku jako utemeljenu podlogu, dodje do iverzije. Probudi se inat. Pocne se razmisljati, tko su oni da meni govore da sam losa majka i da ubijam svoje dijete jer mu dajem **** ili milupu ili bebivitu ili humanu. I stvarno, zar ne postoji ljepsi nacin jednako agresivne propagande?
    I za kraj, ja ne dojim, ali razlozi zasto ne dojim i nisam dojila ni prvog sina, vas se ne ticu. Nikome se ne moram opravdavati.

Potpuno se slazem sa Swenovom mamom!!!

Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •