Pat Thomas je stavila lijep simbolički naslov na svoj tendeciozni uradak. I i zanimljivo je da je (iako je ona aludirala da to posisu bebe hranjene adaptiranim) taj njen "trash" s gustom "posisao" za mene zacudjujuce velik broj odraslih. The Ecologist je kao sto mu i podnaslov kaze tzv. magazine a ne journal. Nekima je to valjda isto. I zna se koja je tezina clanaka u magazinima, clanaka bez strogo navedenih literaturnih izvora. To sto neki misle da je dovoljno prvo objaviti nesto a da je posao drugih da to potvrdjuju ili pobijaj, na to ne bi zaista trosila slova
Ista Pat Thomas u tom istom The Ecologistu pise o adaptiranom, raku dojke, monoklonskom protutijelu Herceptinu i utjecaju skolskih uniformi. Strucnjak opce prakse. To je u redu dokle god ima onih koji ce njene uratke s gustom "posisati" a da se pri tome nece nista kriticki zapitati.
Jer eto neki ljudi sve znaju i sve im kristalno jasno. A ja kazem da im je krhko to znanje.
Kazete da vam je cilj informirati i educirati. ja ne bi htjela da se edukacija mog djeteta bazira na ovakvom tipu informacija.

Pita VedranaV kako bi na ovaj clanak gledala mama koja je dojila i trudnica.
Evo javljam se na njenu prozivku kao lijecnik, mama koja je dojila prvo dijete bez vecih poteskoca i kao trenutna trudnica. I voljela bi dojiti i sljedece dijete vrlo rado. Ali sam svjesna da nije iskljucivo vazno to sto sam dojila prvo dijete i da mi ta cinjenica ne garantira uspjeh i s drugim djetetom. Gledam na taj clanak kao nespretan pokusaj da se promovira dojenje ali ne afirmativno što bi bilo puuno korisnije vec bazirano na zastrasivanju adaptiranim mlijekom. Los izbor metode prosvijecivanja. Ja iskreno adaptirano ne volim, nisam ga davala, ne preporucam ga ali svejedno sam vrlo kriticna na clanke ovog tipa. Prvo, educirati se ne moze zastrasivanjem, to se smatra osobito losom metodom zdravstvenog prosvijecivanja. Kada procitam uradak Pat Thomas i u 21. stoljecu mi netko napise da nitko osim proizvodjaca ne zna tocan sastav dojenacke formule ja ozbiljno posumljam u inteligenciju i zdrav razum onih koji to s gustom "posisu". Dobar labos ce vrlo precizno modernom tehnologijom analizirati sastav bilo cega pa niti dojenacka formula nije nikakav "cudotvorni napitak" kojem se ne moze odrediti sastav. To mi je recimo jedna o vecih gluposti u tom tekstu koja mi goovri da sve tamo napisano treba uzeti s rezervom. recimo fitoestrogeni iz soje. Meni recimo nije, iako se bavim direktno rakom za koji su fitoestrogeni zinimno bitni i znam znanstveno relevantne cinjenice objavljene u indeksiranim casopisima o njima. Vidim da je vecini ovdje sve to jasno kao dan.
Blago njima, njihovo je kraljevstvo nebesko 8) Sojini fitoestrogeni se u drugim istrazivanjima recimo direktno povezuju s protektivnim ucinkom na recimo karcinom dojke. Zna se da Japanke koje se hrane tradicionalno imaju nisku incidenciju karcinoma dojke i upravo se prehrana bazirana na soji i njenom sastojku fitoestrogenima smatra odgovornom za taj protektivni ucinak. Kad vidim da netko u svom tekstu napise nesto ovakvo o fitoestrogenima, pa u sljedecoj recenici mu se tendeciozno izgubi prefiks fito- i ostanu goli estrogeni (a razlika izmejdu ta dva pojma je ogroooomna) skuzim da je tekst puno puno nekvalitetniji no sto sam na samom pocetku citanja mogla ocekivati pa cak kad se radi o magazinu ranga obliznje trafike. Lijepo je ovdje procitati da je nekome sve jasno u tom clanku. Meni nije.
Meni je smijesno kad je nekome rijec "redovito" stavljena umjesto "ponekad" ili "moze se" kad se govori o svim cudima koja se mogu naci u adaptiranom mlijeku. Interesanto je da je pat Thomas pri tome prakticki citirala podatke o kontaminaciji bilo bakterijama bilo drugim oneciscenjima koje su nadleznim institucijama prijavljivale same kompanije koje proizvode adaptirano i temeljem takve stroge kontrole koju provode za svaku seriju doslo je i do povlacenja odredjenih serija formule. Ali to nikako tako nije cest dogadjaj a kamoli da bi ga etiketirao s prilogom "regularly" Ali kada zelis biti bombastican onda "regularly" sigurno mnogo ljepse zvuci. I vidim da pada na plodno tlo. I da se takvim tekstovima misli provoditi edukacija. Zato jer je jednostavnije "posisati" ovakvo instant rjesenje nego iscitavati hrpe znanstvenih studija i revijalnih clanaka u relevantnim casopisima pa temeljem toga napisati nesto bazirano na konkretnim dokazima i te dokaze korektno interpretirati i ispravno prenijeti a ne zamijeniti stvarne rezultate s rijecju "regularly".