da, to je, na zalost, ono sto se ne zeli vidjeti. Clanak je kontraproduktivan svima, ne samo zenama koje ne doje ili nisu dojile. I dojilje da mahom smatraju losim i pretencioznim. Kontraproduktivan je i onima koji se tek spremaju na roditeljstvo jer im zdrava pamet, bez ovoliko strucnosti koju fancy ima, govori da je vecina u njemu poluistina iskoristena u svrhu cilja. Uostalom, mene je i zanimalo sto je cilj- nagovoriti na dojenje ili objasniti kako je formula zadnje smece? Nije stvar toga da je pripravak ok, vec je stvar toga da nije toliko los kako se u clanku pretenciozno prikazuje. Clanak, doslovno, sugerira zeni da moze odmah ubiti dijete ako kojim slucajem ne moze dojiti, ovako se samo muce. Usput budi receno, ponovit cu, mi nemamo zamjenske dojilje, nemamo banku mlijeka, o cemu onda govorimo? Na stranu to da kad se govori o zamjenskim dojiljama tamo negdje iz 1900.-te postoji jedna krajnje nerealna, romantizirana predozba. Jer su tada bogatasi najcesce kupili zenu- dojilju i odveli je kod sebe da doji dijete. Pa i same znate da dijete doji na zahtjev, kako ste zamislile da zena iz Karlovca svaki put kad beba zaplace trci u Jasku na podoj drugoj zeni?Razumijem ja oko čega se razvila diskusija, ali kad te čita netko tko čita površno, pomislio bi kako slaviš formulu, a kad ono.......gel čuda Ona svojem djetetu ipak nije dala taj toliko ok pripravak.
A, btw, podatak od 99% je isto prenapuhan. Da u ukupnoj populaciji rodilja izuzmemo, primjerice, narkomanke, zene s nekim od ozbiljnijih medicinskih stanja, zene na lijekovima koji su kontraindicirani dojenju, zene s nerazvijenim mlijecnim kanalima itd. vec bi dosli do puno veceg postotka onih koji ne mogu/ne smiju dojiti.
Ne, meni ovo nije svrha tog teksta jer se tekstom prenapuhava nesto sto jest istinito. Adaptirano mlijeko svakako ima odredjene rizike, ti rizici su sami po sebi strasni i ne treba ih prenapuhavati takvim senzacionalistickim izvrtanjima istine jer dodje, ponavljam, do kontraefekta. Gubi se vjerodostojnost, a time i svrha jer nakon sto se stekne dojam da, pazi, bebe umiru od adaptiranog, a svi znamo da su smrtni slucajevi zaista rijetki, onda dodje i do sumnje u ostatak navedenog, povezivanja raznih bolesti s adaptiranim.zar nije postignuo svoju svrhu...zar nije ovo prvi put da se na ovom prostoru govori o problemima koje adap. mlijeko moze donjeti djetetu...i to ne u zdravstvenim krugovima nekog simpozija ili u skupu proizvodjaca vec na prostoru koji je namjenjen roditeljima...zar i to nije dio price o edukaciji majki? mozda je on vise kao udica na koju se trebalo upecati i diskutirati i pricati i raspravljati...