Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: pranje wok-a

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno pranje wok-a

Kao da sam negdje čula/pročitala kako se wok ne smije ribati niti agresivno prati nego lagano oprati spužvom a čak je i poželjno da malo masnoće ostane u woku poslije pranja!
    Jesam li nešto zabrijala?
    Kako vi perete wok ako ga imate?
    Napominjem da je moj od gusa!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo ga prebriši papirom (onim iz role)

Tak bar ja radim!

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja ga operem sa spužvicom,ali onom mekanom stranom

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kažu da ga u restoranima ne peru, nego samo pobrišu kao što je mara navela...
    Ja svoj perem, ali bez abrazivnih sredstava.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U tome i jest čar kineske kuhinje i woka, u njemu "ostaju" svi prijašnji mirisi, ali na dobar način.

Ja ga isperem pod vodom s mekanom spužvicom, osušim na vatri i lagano namažem uljem.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

aj da ja uletim malo of topic s jednim pitanjcem, naime dobili smo za svadbu taj vok od gusa i koristili ga samo jednom kad smo u njemu probali spremit ono kinesko povrće od leda i sve nam se toliko zalijepilo da smo ga ribali tri sata i htjeli bacit... sad stoji na vrhu ormara i skuplja prašinu.

daklem, pitanjce: kako vok pripremit prije kuhanja da se to ne dogodi (zagrijavanje, ulje i slično) i postoji li neki redoslijed kako stavljat namirnice (povrće, meso itd.)

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ga samo s vrelom vodom prelijem nakon koristenja i onda pobrisem kuhinjskim papirom.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj la11 prvotno napisa
    Potpisujem.
    I živ i zdrav je već 5god.

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pujica moj redosljed je obično ovakav: meso izrežem na rezance i uvaljam u škrobno brašno, te ga naglo popržim u zagrijanom woku (naravno na ulju koje sam prije dodala). Izvadim meso nakon par minuta i u isto ulje dodam povrće (prvo tvrđe tipa paprika, mrkva i sl, a onda mekše: tikvice, gljive, ribani đumbir ili već ono šta spremam). Nakon par minuta dodam meso, podlijem soja sosomi ili bijelim vinom ili vodom i sl.. i začinim. I to je to!
    Wok treba biti ugrijan, a od ulja najčešće koristim sezamovo, kikiriki ili sojino.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja svoj namočim u toplu vodu nakon što je sve gotovo i samo ga malo mekanom stranom spužvice operem, a kad ga posušim stavim ulja da bude masno (tak mi piše u uputama za wok)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A jel imate na dnu neka mala oštećenja? Ko da se tanki listić nečega ostrugao, nije baš rupa. Moj je isto od gusa, samo što ga se MM nekoliko puta domogao pri pranju hrpe suđa (nije ga baš drot-kefom prao, ali... ja ga isto samo vrućom vodom ispirem i brišem papirnatom rolom). Sad vidim neke male ostrugotine i pitam se da li ga još smijem koristiti? Nema ni 2 godine, a bio je zbilja skup...

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ivory prvotno napisa
    pujica moj redosljed je obično ovakav: meso izrežem na rezance i uvaljam u škrobno brašno, te ga naglo popržim u zagrijanom woku (naravno na ulju koje sam prije dodala). Izvadim meso nakon par minuta i u isto ulje dodam povrće (prvo tvrđe tipa paprika, mrkva i sl, a onda mekše: tikvice, gljive, ribani đumbir ili već ono šta spremam). Nakon par minuta dodam meso, podlijem soja sosomi ili bijelim vinom ili vodom i sl.. i začinim. I to je to!
    Wok treba biti ugrijan, a od ulja najčešće koristim sezamovo, kikiriki ili sojino.
    tnx. samo mi još pliz objasni kak ti se ne zaplijepi na plohe sa strane - jel i njih prije namažeš s uljem?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    Citiraj ivory prvotno napisa
    tnx. samo mi još pliz objasni kak ti se ne zaplijepi na plohe sa strane - jel i njih prije namažeš s uljem?
    Pa, ja ti onako sve zajedno dobro provrtim u woku i ništa mi se ne zalijepi...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja prvo stavim malo ulja i pustim da se jako jako dobro zagrije. I onda kada ubacim meso stalno ga miješam prvih par minuta.
    A perem da mekanom spužvicom. Prije toga ga dobro namočim u vrućoj vodi.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja ga operem spužvicom i detergentom, isperem i ostavim da se posuši. Jako se lako opere. Suhog ga premažem uljem.
    Inače, najčešće u njemu radim sataraš, najbolji je u woku 8)

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Da dignem malo topic!

Zanima me gdje se može kupiti dobar i kvalitetan wok, a opet da nije pretjerano skup?

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Svoj kupila u Metrou, od lijevanog željeza - gusa, mislim da je bio cca 180 kn, odličan, samo je jako težak.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja kupila svoj prije 2 godine u Metrou za nekih 100 kuna.Na akciji bio.I uopče ga ne pazim tak ko vi :/ .Ja njega znam i u perilicu strpati i niš mu ne bude

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa baš smo gleali neki ima u Metrou, dođe 250kn i čini nam se kvalitetan.
    Znači vi ste zadovoljne svojim wok-ovima iz Metro, a koje su marke ako znate?

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja sam svog kupila u Metrou, neka no-name marka makar su je imali u više navrata i po različitim cijenama.Jako sam zadovoljna s njima i perem ga svakojako i ništa mu nije.
    Kad ga upotrebljavam prvo ga zagrijom praznog i suhog i trk tada stavim ulje pa redom ostalo

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

prvo ga pustim da se potpuno ohladi i onda perem toplo mvodom s malo detergenta i mekom krpicom

kad spremam- ne koristim ulje - meso narežem na trakice i bacim na užareni wok, i kad bude na pola ubacim povrće

nikad ne koristim brašno, niti ne pržim u ulju

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    aj da ja uletim malo of topic s jednim pitanjcem, naime dobili smo za svadbu taj vok od gusa i koristili ga samo jednom kad smo u njemu probali spremit ono kinesko povrće od leda i sve nam se toliko zalijepilo da smo ga ribali tri sata i htjeli bacit... sad stoji na vrhu ormara i skuplja prašinu.

daklem, pitanjce: kako vok pripremit prije kuhanja da se to ne dogodi (zagrijavanje, ulje i slično) i postoji li neki redoslijed kako stavljat namirnice (povrće, meso itd.)
    sad tek vidim ovo pitanje

novi wok se mora pripremiti za upotrebu prvo ga dobro operi i osuši, onda ga dooobro namaži uljem, neka na dnu bude sloj od bar 1 cm i stavi na skroz laganu vatru 15-tak min. dok se grije, vrti ga da se naulje i stranice ili četkicom raspoređuj ulje po cijelom woku (ja sam si uništila četkicu pa sad to više ne radim četkicom nego ga povremeno svog izokrećem tako da ulje dođe što bliže vrhu - trebaš samo paziti da se ne opečeš s tim vrelim uljem)

nakon tih 15-tak min se wok ispere samo vrućom vodom, obriše i namaže tankim slojem ulja i spreman je za upotrebu

poslije kuhanja u njemu pere ga se samo vrućom vodom i mekanom stranom spužvice (na njoj ne smije biti ostataka detergenta), ako se nešto zapeklo, ostavi se malo natopljen vodom i sve odlazi i bez ribanja.
    nakon pranja se osuši i opet namaže tankim slojem ulja i tek onda spremi (on zapravo treba cijelo vrijeme biti nauljen)

ako se slučajno ipak pokaže potreba za agresivnijim pranjem u detergentu (meni se dogodilo samo jednom u 6,5 godina što ga imam), treba se ponoviti onaj postupak pripreme woka (nauljiti pa 15 min grijati pa oprati pa opet nauljiti i teka ga onda spremiti)

meni se stvarno povrće nikad ne lijepi kod kuhanja, meso se malčice zalijepi (ali to mu i daje onaj specifični okus), i uvijek prvo dobro ugrijem wok a tek onda stavljam hranu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    Citiraj la11 prvotno napisa
    Potpisujem.
    I živ i zdrav je već 5god.
    x

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor