Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: kamin

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno kamin

Ima li netko kod kuće kamin na drva koji nije samo ukras (malo skupi ukras:D ) i kako je zadovoljan??

Mi planiramo instalirati u kući kamin jer ćemo plin dobiti tek 2009. pa moramo grijati na drva. Centralno na drva + kamin u dnevnoj sobi. Imate li preporuke, savjete i slično??

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaju moji starci u našoj obiteljskoj kući.

prekrasno nešto, najljepša su mi sjećanja kad bi u zimu u rano predvečerje zapalili kamin, pa vani mrak i snijeg, a unutra fino toplo, drvo pucketa, mi još bacamo kore od mandarine unutra pa onako fiiiiiiiino miriši, pijuckamo čaj.... joj super!!!

ili kad su bile redukcije struje, pa se sjetim kako nam je tata kuhao griz na mlijeku i čaj u tom kaminu (uopće ne kužim kako...)

i mi ćemo imati pravi kamin u našoj kući

preporuke i savjete nemam, jer mi još nismo u fazi tako detaljnog planiranja kamina, a kamin kod mojih je izgradio tata s nekakvim malim ciglama.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

...ili kad se ujutro trebaš dići iz finog toplog krevetica i otici u hladni podrum po drva....i onda čekati da se ponovo zagrije...

sve ima svoje prednosti i mane. ako je kamin dobro i kvalitetno napravljen, onda je to ok (uz nekomfor cjepanja, nošenja drva, kurenja, dimljenja....), ali ak je loše napravljen, onda je to katastrofa!
    u kratkim crtama:
    - ne možeš regulirati toplinu, nego hajcaš do iznemoglosti i onda otvaraš prozore da malo to sve normaliziraš
    - naužiš se dima, pogotovo kad je jugovina
    - moraš imati dobre dimnjake
    - kamin mora biti dobro složen i pofugiran jer inače počne dimiti kroz fuge-danas je teško naći onaj starinski, a dobar kamin (ne znam kakvi su oni moderni koji imaju prozorčiće)-ako se odlučite za ovaj starinski, javi mi se na pp, pa ću ti reći gdje da ga NE kupite
    - puno je zdravija ta toplina, nego ona od radijatora, ne isušuje se zrak toliko
    -kako reće lutonjica - štimung
    - pazi djecu-kad se zagrije, onda je stvarnooo vruć
    - možeš sušiti veš na njemu - samo pazi da ti ne izgori (pogotovo sintetika)

nemrem se sad više niš sjetiti....

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne, pa mi smo imali centralno grijanje na naftu....

kamin je bio za gušt, ali se redovito palio

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi imamo kamin za gušt i centralno na plin.
    kamin je divna stvar, romantičan, ali ako se hoće radi grijanja imati treba paziti koja se drva kupuju. mislim da je bukva dobra, otpušta dosta topline.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi, uz centralno grijanje, imamo kaminsku peć (kupili nedavno u jednom shoping centru). Oduševljeni smo. Ložimo na drva i drvene brikete i jako je toplo (grijemo 60-tak m3, ne četvornih) Ugođaj je isto super, lagano pucketa, super miriše mmm, a toplo. Čini se da ovu zimu centralno neće biti u funkciji.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mama_još_malo :
    Mi, uz centralno grijanje, imamo kaminsku peć (kupili nedavno u jednom shoping centru). Oduševljeni smo. Ložimo na drva i drvene brikete i jako je toplo (grijemo 60-tak m3, ne četvornih) Ugođaj je isto super, lagano pucketa, super miriše mmm, a toplo. Čini se da ovu zimu centralno neće biti u funkciji.
    Mi imamo namjeru ići na ovu kombinaciju grijanja.
    Zanima me da li se strogo mora voditi računa o snazi kaminskih peći ( izraženo u kw ) i kvadraturi, jer sam čula da jače peći u manjem prostoru i ako ih se priguši samo dime .
    Problem je što manje peći na izgled ne znače da su i manje snage, a kad pitaš trgovca za snagu - gledaju nas ko vanzemaljca.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Da, treba voditi računa o kw peći, jer snaga često nije u korelaciji s veličinom peći. I naše je iskustvo da su trgovci totalno neupućeni u robu koju prodaju. MM je sve sam izračunao.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK, hvala na odgovoru

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

mi proslu zimu kupili kaminsku pec i za sada smo super zadovoljni (dolje lozimo to, gore uljni radijator dok ne dodje plinsko centralno). ima veliko loziste tako da drva ne treba cijepati, samo se izrezu. jos smo sad u svedskoj vidjeli neki sustav za bolje cirkuliranje topline (malo nam je problem jer nam vecina topline zbrise gore, gdje su spavace sobe pa je u njima jaaako toplo dok je dolje ... ugodno, pa mislim da nam to jos treba da bi jos poboljsali sadasnje stanje.
    inace, dok smo doma, stavimo zadnji komad u kamin cc oko 11 navecer i ujutro jos ima zara i nije prehladno dolje gdje je kamin (a tu je i radijator za pomoc!)
    jedino sto mi se cini da tih kaminske peci, ukoliko zelis kvalitetnu, nema ispod 4000, 5000 kn (nasa je inicijalno kostala 9000, al smo "uboli" zadnju koja je bila 50% snizena). problem je sto i ove jeftinije imaju kao istu snagu u kw, ali razliciti proizvodjaci ju razlicito racunaju pa nije isto recimo neki "no name" kamini ili "razvikane marke" ko npr. Nordica ili slovenski kamnik.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi računamo na to da ćemo bolju kaminsku peć više platiti, to je OK., ali imat ćemo problem što kamin uzimamo radi ugođaja i grijat će manji prostor cca 40 kvadrata. Veći dio zime vjerovatno će raditi centralno na plin.
    Ako netko ima iskustva sa tim manjim kaminskim pećima , bio bi mi dragocijen savjet .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •