Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: jučer u Zoo-u - kako objasniti djeci

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno jučer u Zoo-u - kako objasniti djeci

Jučer popodne lijepi odlazak u zoološki vrt se nama pokazao dosta šokantan.

Bilo je ugodno i gužva nije bila prevelika. Već pri kraju obilaska, dođemo do vukova. Bilo je negdje 18,50 - pred kraj ranog vremena. I tako gledamo mi vukove, i ja odmah ne skužim kaj se zbiva. Dođe radnik ZOOa koji hrani životinje, uzme bijelog kunića, lupi ga po glavi i baci vuku. Naravno, sve to gledaju djeca jer sam kasno palila i nisam ih na vrijeme makla. Uspijem ih nekako odvući uz K. vikanje da hoće vidjeti zeku. I da zašto je striček držao zeku za uši , pa zakaj ga je bacio u travu. I tako dalje. Jedva ju odvučem prema izlazu ali još prolazimo uz kavez sova. Tam pak na podu leže krepani piceki, njih 10tak u svakom.

Opet pitanja.

E sad, još je važno reći da smo ujutro bili na trešnjevačkom placu gdje se prodaju male životinje i baš su klinci gnjavili da im kupim pilića i zečića.

Znam ja da životinje ne jedu kuruzu ili travu, ali ovo jučer me stvarno šokiralo. Niti ja hoću gledati kako vuk jede zeca, niti mislim da vje to svcena za djecu.

MM veli da pretjerujem i odmah me napao da koliko sam ja piceka i pajceka pojela u životu.

Da li pretjerujem? Ne trebam reći da su djeca i putem doma a bome i doma stalno postavljala slična pitanja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni, bratu i rodjacima je u zooloskom uvijek bilo najzanimljivije hranjenje zmija zivim golubovima. vjerojatno to sad zvuci ovako :shock: pa na n-tu, ali nas je fasciniralo kako to zmije rade. uopce nismo to dozivljavali kao nesto tragicno.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja se jos sjecam kad su mene i brata kao klince starci vodili u ZOO, bas u vrijeme hranjenja.
    Nosili su nekakve ogromne kante pune zivih malih zutih pilica i bacali ih zivotinjama. Meni je to bila koma, i mjesecima poslije, pricala sam samo o jadnim malim pilicima...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj to je baš šokantno, u biti i ja bi isto ragirala i reagiram kad na TV gledamo neke emisije o životinjama i tamo uvijek neko nekog ubija i jede , ali činjenica je da je to priroda i da se životinje stvarno hrane drugim životinjama i to je nekako prirodno, pa na kraju i mi jedemo životinje, samo većina nas izbjegne onaj moment oduzimanja života, ali si rado serviramo životinju u tanjur i to je tako, treba pokušati djetetu objasniti na neki prirodan način (moja mala na kraju uvijek pita, hoće li se on vratiti svojoj mami......i tu me srce zaboli pa ko blento odgovorim ko iz topa, naravno da će se vratiti )

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mesojedi

Što vas je sram objasniti djeci kako dolazi hrana na stol?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davor
    ti objašnjavaš svom da vukovi jedu maslačke? lažeš djetetu ili su vukovi zli jer jednu meso?

nažalost to je život. i tako to objasni djetetu. nije ugodno za vidjeti, ali postoji nešto štop se zove hranidbeni lanac.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm...svoje dijete bih rado poštedila takvih prizora.Sjećaqm se da je moja sestra jednom vidjela kako je baka zaklala pile pa je tjednima nakon toga pokušavala doći do noža kako bi prerezala grlo svojim igračkama. Jednom smo ju zatekli kako kolje Paju Patka i priča mu da je i baka tako napravila piletu.
    A ja se i danas, nakon nekih 25 godina sjećam prizora kolinja nakon kojeg sam bila u šoku.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam djeci objasnila da veće životinje jedu manje, kada ih ulove, ali pričam o prizoru u zoološkom vrtu. Niti ja ne želim gledati kako vuk trančira ošamućenog kunića.

Ne mogu to gledati i nisam htjela da to gledaju moja djeca. I dalje mislim da su mogli pričekati još 15 minuta da se ZOO zatvori i onda ih nahraniti.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to se slažem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ah, mimoze.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hranidbeni lanac postoji i to nije nešto što bi trebalo prikrivati pred djecom. Život se održava onako kako se održava. A u datoj situaciji si postupila kako treba, odvukla si djecu i poštedila ih suvišnih detalja. Mislim da radnici nisu ni trebali pričekati da djeca odu, jer životinje moraju jesti onda kad moraju jesti, a vrt je otvoren skoro čitav dan. Osim toga i radnici imaju radno vrijeme.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: jučer u Zoo-u - kako objasniti djeci

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Dođe radnik ZOOa koji hrani životinje, uzme bijelog kunića, lupi ga po glavi i baci vuku.
    :shock: :shock: :shock:

Prestrašno!!!

I da, ja ni na dokumentarcima ne mogu gledati kako životinje jedu druge životinje, a još da dobijem live verziju... :shock:

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kad morski lavovi jedu, onda je to atrakcija?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nego, a onda lijepo dječicu na ručak - gulaš od zečetine

Potpisujem Zdenku2 ( :shock: )

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa

Potpisujem Zdenku2 ( :shock: )
    :shock: Vidiš ti to. Treba samo dovoljno dugo živjeti.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    A kad morski lavovi jedu, onda je to atrakcija?
    Da, i mi jedemo ribu. I djeca idu s nama na ribarnicu kupit ribu, i poslije doma gledaju kako se riba čisti i poslije kuha/peče.

Ova scena sa zecom je bila posebno ružna (meni osobno) jer je zec bio živ, odnosno prvo ga je radnik uzeo, onda s njim opalio po zidu kako bi ga ošamutio, a opet da nije živ jer bi valjda vuku nenaviklom na život u divljini, onako živ pobjegao, i tek onda bacio.

No, znamo da je sve to život, ali meni je jučerašnji posjet ZOOu prisjeo. I neće me skoro vidjeti u vrijeme pred zatvaranje.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ova scena sa zecom je bila posebno ružna (meni osobno) jer je zec bio živ, odnosno prvo ga je radnik uzeo, onda s njim opalio po zidu kako bi ga ošamutio, a opet da nije živ jer bi valjda vuku nenaviklom na život u divljini, onako živ pobjegao, i tek onda bacio.
    Brrr .

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da,
    možda sam trebala naslov staviti: ne idite u ZOO ak nemrete gledati grozne scene, pa makar one bile sastavni dio života.

Meni bi taj savijet dobro došao, jer bome sam još danas pod dojmom, a bojimse da ni kod djece nije završilo s pitanjima.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se slažem da je scena koma, bila bi odvratna i meni (mada smo nedavno gledali scenu kako zmija guta zakrvavljenog štakora - klinci sa zanimanjem, a ja sa zanimanjem pomiješanim s gađenjem), ali za dosta životinja piše kad je vrijeme hranjenja pa ak je nepoćudno, bez beda se može izbjeći.

Usput, potpisujem Zdenku, ali i ninochku.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bilo bi mi sokantno i mucno gledati, ali je to u stvari izvanredna prilika da dijete (e sad, ovisi koliko godina ima) nauci o hranidbenom lancu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu iz ovoga izvuci pouku i necu ici u ZOO pred zatvaranje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rezime jučerašnjeg dana:
    Navečer pe pita K.: mama, znaš šta mi se najviše sviđalo jučer u ZOOu? Onaj bijeli zeko.
    Na to će njem stariji brat: Onaj kojeg je striček bacio vuku da ga pojede?

Ona srećom nije shvatila koja sudbina čeka zeku, a brat je uhvatio nit hranidbenog lanca.

I mi ćemo izbjegavati ZOO pred kraj radnog vremena, jer nigdje nisam pročitala da je u 18,50 hranjnje vukova živim ošamućenim zečevima.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a di bi mi to u stvarnom životu mogli gledati kako vuk ubija zeca, vrhunac nam je u djetinjstvu bilo kako macka lovi vrapcica, uglavnom ga i ne ulovi.

I nije vuk lovio zeca nego ga je radnik opalio po glavi - ja stvarno ne vidim kakve to ima veze sa hranidbenim lancima.

B bi sigurno bio jako potresen, plakao je neki dan jer je u nekoj knjizi skuzio da je u potresu poginuo pas, a kamo li da je to vidio uzivo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nije li to žalosno? Onom vuku je čovjek ubio zeca, jer ga nije mogao ubiti sam. Neki drugi čovjek ga je zatvorio u kavez i oduzeo mu pravo na život u prirodi, pa jadničak ne zna ni potrčati. Zašto? Da bi neki treći čovjek mogao vidjeti kako vuk izgleda izbliza. Što dijete može naučiti o vuku kojeg vidi u ZOO-u? Nije li bolje pogledati izvrsne dokumentarne emisije (kakvih danas ima mnogo) u kojima se vidi kako te životinje zaista žive.

Mislim da bi svi oni koji nisu u stanju gledati ubijanje životinje, ili to kako jedna jede drugu, trebali biti vegetarijanci. Čemu zatvarati oči pred tim da, ako jedemo meso, ubijamo? Pa što ako to za nas rade mesari? Nije li lopov i onaj koji drži ljestve? Teško je (ili gadljivo) gledati kako lovac razvlači plijen zubima i šapama... Ljudi rade isto, samo pristojno. Na tanjuru, nožem i vilicom.
    Vuk nema izbora. Mi ga imamo!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ideš koliko prenemaganja!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa

I nije vuk lovio zeca nego ga je radnik opalio po glavi - ja stvarno ne vidim kakve to ima veze sa hranidbenim lancima.
    Kako to misliš? Pa kaj da vuk u ZOO-u lovi? Pa mora dobiti hranu. A hranidbeni lanac je jasan. Vuk predator i mesožder jede zeca.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa

nažalost to je život. i tako to objasni djetetu. nije ugodno za vidjeti, ali postoji nešto štop se zove hranidbeni lanac.
    da, i ja ne vidim sto je tu sokantno, pa to je priroda i jest da ona nije uvijek ugodna oku, ali meni tu nije problem objasniti zasto i kako

mali vuk jadnicak ce umrijeti ako ne pojede rucak...a vuk jede to i to...
    i mi jedemo druge zivotinje i male ribice smisne i jaja koja su mogla postati pilici...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slažem sa zdenkom, zrinkom,...

zara obožava sve životinje, ali već neko vrijeme zna npr. da vuk jede zeca, da lav jede zebru, ... ili npr. kad je u ribljem restoranu, potpuno joj je ok, i čak zabavno, otići izabrati ribu koju će kasnije pojesti.
    njoj je to sasvim normalno, nije joj šokantno, ni tužno, ni okrutno.

ali joj je svejedno najzanimljivije od svega da mali vuk i mali lav jedu cicu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Očito je problem u meni a ne u djeci.

Ja to nisam mogla gledati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dakle, vegetarijanka 8)

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Očito je problem u meni a ne u djeci.

Ja to nisam mogla gledati.
    to i ja mislim.
    Klinci obicno mogu bez problema podnijeti i vrlo krvolocne prizore, a sjecam se da sam i ja nekad mogla, ali sam se poslije pocela prenemagati
    npr. Toncek u jurskom parku sa zanimanjem pogleda kako t-rex rascereci covjeka, ali se rasplace kad ljudi ubiju t-rexa :?

Inace, meni su u zoo-u ipak najtuzniji prizor one velike macke u mini nastambama kako secu vamo-tamo, i mislim si koja smo mi cudovista kad ih na to osudjujemo. Ali ipak svakih par mjeseci odvedem djecu u zoo, i time pasivno podrzavam takvu koncepciju.
    Eto, licemjerka sam i prenemazem se.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja stvarno neznak kaj je tebi Davor tako smješno? Ajde reci i nama pa da se i mi smijemo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidiš, od jednog mesojeda i predatora čovjek bi očekivao nešto veću podršku vučjoj balansiranoj dijeti. Ridam od smijeha kad zakleti mesožderi krenu sa sažaljivim pričama o zečekima i ptičicama koje smrtno stradaju kako se bi potom vozile ždrijelo-expressom.
    Mačke su predatori i skroz je normalno da jedu miševe i male ptice.
    Psi su isto tako predatori i nešto je malo manje OK kad jedu malu djecu. Ali kad uguše manjeg psa, to je sasvim OK - radi se o ustroju čopora.

Oduzeti vuku topli obrok samo zato što se ne slažeš s estetikom njegove prehrane? E, TO nije duhovito.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj post predhodi ovome, pa sam se našla prozvanom. Gdje ti tu vidiš prenemaganje?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A kaj češ, neki od nas imaju srce, koje ih ponekad malo zaboli.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa dobro ljudi jel puštate djecu da gledaju Discovery, National Geographic, Davida Attenborougha itd. Nikad nisam imala problema s gledanjem Opstanka (sjeća li ga se netko?), ali se sjećam da je moja mama cmoljila čim bi lav dohvatio gazelu (manje je cmoljila ako je dohvatio gnua jer joj on nije bio tako krasan kao gazela.) A što se tiče hranjenja vukova, pa verzija LIVE je... LIVE. Mislim da više odrasli imaju s time problema nego djeca. Njima je jednako drag i vučko i zeko.
    Mi smo naletili na hranjenje vidri (dobivaju žive ribe) i bilo je zaista upečatljivo vidjeti ih kojom brzinom hvataju ribe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mareena, žao mi je što se tako pogodilo, ali ticalo se puno odgovora prije tvojega. U tvojem postu me se dojmila ljudska pristojnost oko ubijanja.

Anvi, jesi li skužila koliko vidre "temeljito" jedu? ( me zaboli kad vidim tu rasipnost)

OK, hajd, priznajem, vjerojatno sam već prilično neukusan s ovakvim upadicama. Smeta me licemjerje osvjedočenih mesojeda u pitanjima usmrćivanja životinja i - ne mogu si pomoći.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nemam pojma koji je tvoj problem. na ovom topiku nisi rekao ništa osim što stavljaš klibereće smajliće. užasno zabavno. a možda i je. idem probat

aha. super.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vidiš, odmah ti je bolje

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije mi ni bilo loše. samo ne da mi se opet stavljat analogiju o operaciji... treba nam, a ružno za vidjet (i ne zanima me sad znanstveni rad o tome kako ne treba, da ti uštedim trud)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako gledamo na problem tako, da će "zeki tup u glavu" izazvati kod djece neosjetljivost prema nasilju i bešćutnost prema patnji životinja; je, vrlo je neugodna scena "zeki tup u glavu" pred djetetom koje tek formira životne stavove. Naravno da vuk mora dobiti svoju mesnu umjesto porcije maslačaka, a ja vjerujem (iz osobnog iskustva) da se djeca u sebi ograde od takve vrste nasilja ne povlačeći paralelu između pileta na dvorištu i pileta na tanjuru.
    Negdje sam pročitala kako je četverogodišnje dijete pitalo mamu (koja je tranđirala pile) kako će koka sada trčati kad joj je ona odrezala nogu (heh, nezgodno pitanje), ali svi smo (manje više) imali roditelje koji su mazili zeca - ručali zeca :/ . Kako ne biti dvoličan, a ne osjećati krivicu jer smo zaglibili u smjernicama roditeljskog odgoja? Ja jedem meso. I djetetu nudim meso. Propagiram ne nasilje. Učim dijete voljeti i brinuti se o životinjama. Da li bi ih trebali učiti kako su neke životinje manje vrijedne od drugih jer nam služe isključivo za hranu? Nemoguće. Tu sam sad ispreplela ovu temu s drugim vrlo živim topicom "Treba li djetetu nuditi meso" i došla do jednostavnog zaključka: da je to dvoličnjaštvo koje nam prišiva Davor povodom kuknjave zbog "zeko - tup", a tamo poslije janjca ližemo prste u stvari dio naslijeđa koje je teško izbrisati preko noći. Ja sada u svojim zrelim godinama tek razmišljam o tome, možda tek moje dijete sačuva dostojanstvo neke krave u toru, ako je zaobiđe u tanjuru. :/.
    Teško je ne biti dvoličan kad su stvari postavljene uvijek tako, da se vide iz nekoliko kuteva.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

glavno da si ti na liniji :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni samo nije jasno zašto ti razmaženi vukovi ne žele jesti maslačke.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Prehrambeni lanac je nešto što dijete treba naučiti, ali ne nužno i vidjeti u najranijoj dobi. Tko bi od vas vodio dijete u zoo znajući da će vidjeti kako netko pred njegovim očima ubija zeca i baca ga vukovima?!

To mi je otprilike kao da želim da dijete zna da djecu ne donose rode (što i želim) pa mu demonstriram s tatom kako nastaju bebe. Smatram da za neke sadržaje djeca nisu spremna.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eto, baš tako.

kako ne dopuštam da gleda tomija i džerija kako se mlate tavom po glavi, tako ne bih dopustila niti da vidi kako zmija jede pile.

a zna i da mačke ganjaju miševe i da zmije jedu piliće.

o načinu "djelovanja" mislim da još ne razmišlja, a kad jednom bude zrelija... ili će gledati ili će, licemjerno poput mame, zatvarati oči.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se ne da citat cijeli topic, al mislim da se ne bi skanjivala da smo bili tamo nego bi im rekla da je to normalno i da mali jedu velike... zeko inace trci po sumi, vuk za njim, zakolje ga i hama njama, jer vuk je gladan, a zec je hrana
    ovdje nema sume pa dodje stricek i dofura zeca

ak mogu gledat sva ona sranja tipa ninje kornjace na telki zakaj ne bi i ovo... zivot u zivo... pa to je zooloski vrt... kao u redu je gledat zivotinje van njihovog priprodnog stanista, al nije oke gledat kako se iste, van prirodnog stanista, hrane i sto jedu...

i nije mi opce jasno kakve to veze ima s crticima

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Anvi, jesi li skužila koliko vidre "temeljito" jedu? ( me zaboli kad vidim tu rasipnost)
    Nije ni čudo kad žive u izobilju. Vjerojatno su razvile slast spram određenih dijelova, a ostatak ih ne zanima. Nakon hranjenja bazen im je izgledao kao lonac bujabesa.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mozda sam u krivu, no ja sam svojeg sina odmalena odgajala dosta onako... realno. nedavno je frend sav u cudu bio kad mu je moj sin rekao da smo vidjeli neku mrtvu zivotinju i onda je ovaj frend rekao 'ah, ali mozda je samo spavala...', a mali odvali 'ne, stvarno je bila mrtva' i zapravo je ovaj veliki radio neki problem od toga, a ne moj mali.
    mi smo dosli u zoo kad su hranili zmije i nije bilo nekih problema. jedna je zmija jela misa, a jedna zeca. i on zna da je to tako u prirodi i da tako mora biti i onda kaze samo 'jadan misic' i doista suosjeca s njim, ali zna da prirodu ne mozemo mijenjati.
    ja kad sam rodila nisam znala sto bih u vezi zoo-a. ruzno mi je gledati one zivotinje zatvorene, ali nakon sto je otisao s bakom i dedom i svidjelo mu se, odlucila sam da je bolje da ga ja povremeno odvedem, jer ipak je to jedina prilika da ih vidi uzivo. i kad smo tamo, podsjetim ga da zivotinje nisu tu bas sretne i razgovaramo o njima i o lijepim i ruznim stvarima u zoo-u i prirodi.
    ja bih na tvom mjestu rekla djetetu onako kako je. vuk se na zalost u zooloskom ulijenio jer je nesretan i onda mu se ne da vise ni loviti, ali mora jesti da bi prezivio o onda mu covjek pomogne da lakse moze uloviti zeca. naglasila bih da je meni to ruzno kako ga je udario u zid i onda bi zajedno porazgovarali o tome. mislim, razgovor je uvijek najbitniji. i kad dijete gleda nasilne crtice, igra igrice ili bilo sto.
    primjerice, moj je bio lud za transformerima. zato sto su i neka druga djeca bila. ja sam mu na pocetku dala do znanja da je meni to bezveze i da mi uopce nije jasno zasto se oni stalno bore. no pustila sam ga da gleda, uz povremene razgovore o tome. njega je definitivno pustilo nakon sto je cuo da je i nas prijatelj koji daje glas jednom od glavnih likova odustao od tog crtica jer mu je ruzan i blesav. i nakon sto smo citali jednu knjigu u kojoj djeca ko luda kupuju neke igracke jer su svi ludi za njima.
    enivej, skrenula ja totalno s teme... sori

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno re:

Nama se dogodilo isto i dijete je bilo prestravljeno. Jos me danima ispitivali zasto ih bas moraju jesti ... Najgore mi je to sto mislim da ona niti ne kuzi da je meso koje jedemo nekad bilo zivo, a ja joj sama od sebe nemam namjeru to objasnjavati. Kad me direktno pita, odgovorit cu joj, ali se sve nadam da to nece biti tako skoro...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •