Results 1 to 17 of 17

Thread: balancane, melancane iliti patlidžani

  1. #1

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default balancane, melancane iliti patlidžani

    Drage rode!
    Da li neka od vas zna neki dobar recept s melancanama (patlidžanima)?
    Ja ih spremam na najjednostavniji način koji nam je već dosadio; izrežem ih na ploške, posolim, čekam da puste onu gorku vodu i pržim u tavi. Nije baš pretjerano maštovito. Ako znate nešto zanimljivo, pomozite, imam ih pun frižider..Hvala unaprijed!

  2. #2

  3. #3
    Deja2's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    792

    Default

    Moj omiljeni recept s patlidžanima je RATATOUILLE.

    Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati 2 narezana luka, 2 češnja češnjaka i dinstati. Dodati 3 crvene paprike, krupno narezane, 2 krupno rezana patlidžana i 4 krupno narezane tikvice. Kuhati 5 minuta i onda dodati 1 kg oguljenih paradajza ili pelata, 400 ml vode, origano, mažuran, peršin, sol, papar. Kuhati oko sat vremena i na kraju dodati još malo maslinovog ulja.

    Kako mi jedemo ratatuille: sa kruhom kad je friško, uz meso kao prilog, na tijesto od pizze pa još speći u pećnici- to mi je mrak, sa tjesteninom.

    Prošle sam godine spremila porcije u škrinju pa sam vadila po potrebi.

  4. #4

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    uh cure ovo je već nešto! Mislim da ću se danas zabavljati u kuhinji. Ratatouille sam već jela kao prilog, ali pod dr. imenima (peperonata ili paprikaš). Deja, kad staviš ratatouille na tijesto od pizze, dodaš još i sir ili salamu ili..?

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    spoham šnite patlidžana (u jaju i brašnu) i slažem u zdjelu: red patlidžana, pospem naribanim sirom i nasjeckanim peršinom i češnjakom (obilno), pa opet red patlidžana i tako do vrha. po receptu se jede hladno, ali odlično je i toplo.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    525

    Default

    takve narezane na ploške i nasoljene ispereš, staviš u veliku četvrtastu tepsiju, na njih šnite sira, pa još jedan red patlidžana -kao sendviče
    premažeš maslinovim uljem i preliješ sosom od paradajza (češnjak prepržen na maslinovom ulju, dodaš pelate ili kuhani paradajz + gomilu origana, bosiljka i sl.)
    peci cca 45' na 200
    savršeno

  7. #7

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Pohani patlidžani, ispohani sendvič od patlidžana, šunke i sira, složenac od pohanih patlidžana, salse i sira - zapečeno...

    A evo i linka sa hrpom recepata (sad si dala ideje za nakuhavanje )

    http://allrecipes.com/Search/Recipes...hTerm=eggplant

  8. #8

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Metvice, jel se to jelo zove "parmigiana"? Pa ja taj recept imam u svojoj kuharici , a totalno sam zaboravila na njega! A imam čak i salsu zamrznutu..Bit će kod mene patlidžan-tulum ove dane..

  10. #10
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Slazes redove pohanih patlidzana, a izmedju dodje fina, najjednostavnija salsa.

    Ne mogu se samo odluciti je li mi ukusnije toplo ili hladno.

  11. #11

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    525

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Metvice, jel se to jelo zove "parmigiana"?
    iskreno, pojma nemam - ja ga dobila pod nazivom "senviči od patlidžana"
    uživaj!

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    596

    Default

    ja patlidžane pravi kao musaku, obarim prepržim malo a s druge strane ispržim mljeveno meso, luk, papriku, paradajz, mrkvu, začine i onda redam jedan red patlidžana jedan mesa zadnji red patlidžani, to zapečem ali ne zalijevam kao musaku i odlično je mmmm svakako hladno ili toplo

  13. #13

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Rijeka
    Posts
    326

    Default

    Ja ovaj dinstani recept znam pod nazivom ciampotto, i varioram ga jos tako da dodam mrkvu na ploske ili krumpir. Radje bez krupmira jer ga onda jedemo i hladnog. A inace su mi super peceni malacani.

    prerezete na pola i svaku polovicu zarezete na resetku i poslote zalijhete maslinovim uljem i stavite peći. Kad se balancani rastvore, gdje su zarezani u to ubacim mrvice od kruha i jos maslinovog ako treba i vratim u pećnicu, kad je gorovo posipoam s sjeckanim persinom. jednostavno a moze se jesti i hladno.

  14. #14
    Deja2's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    792

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica 1
    Deja, kad staviš ratatouille na tijesto od pizze, dodaš još i sir ili salamu ili..?
    Ne stavljam niš, dodam još malo maslinovog ulja jer mi je fino, i u čašu ulijem vino.... 8)

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Evo žene drage!
    Ja ukrala par vaših ideja i nešto malo iz svoje kuharice i napravila feenomenalno jelo, ajmo ga nazvat Rodina parmigiana. Dakle:

    Izrezla sam patlidžan na tanke fete, posolila, ostavila pola sata da se cijedi, potom ga isprala hladnom vodom pa posušila kuhinskim papirom. U međuvremenu sam napravila tijesto kao za palačinke, (bez šećera naravno, sa soli) i svaku fetu posebno sam pobrašnila pa uranjala u tu smjesu pa pržila u dosta ulja. Super su ispale, i uopće nisu upile puno ulja!
    Nakon toga sam u pleh redala red patlidžana, prelila salsom, posula mješavinom gaude i (malo ribanog parmezana), pa opet red patlidžana...sve dok vam ne ponestane materijala. Na kraju sam pomiješala 1 žlicu krušnih mrvica i 1 žl ribanog parmezana i to posula preko salse. Peče se 30-40-tak min pod folijom na 220.
    Divota! A i hladno je stvarno neodoljivo..

  16. #16
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by Deja2
    Moj omiljeni recept s patlidžanima je RATATOUILLE.

    Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati 2 narezana luka, 2 češnja češnjaka i dinstati. Dodati 3 crvene paprike, krupno narezane, 2 krupno rezana patlidžana i 4 krupno narezane tikvice. Kuhati 5 minuta i onda dodati 1 kg oguljenih paradajza ili pelata, 400 ml vode, origano, mažuran, peršin, sol, papar. Kuhati oko sat vremena i na kraju dodati još malo maslinovog ulja.

    Kako mi jedemo ratatuille: sa kruhom kad je friško, uz meso kao prilog, na tijesto od pizze pa još speći u pećnici- to mi je mrak, sa tjesteninom.

    Prošle sam godine spremila porcije u škrinju pa sam vadila po potrebi.
    Ovo na pizza tijestu sam danas pravila

  17. #17
    nadda's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    505

    Default

    Quote Originally Posted by Metvica
    takve narezane na ploške i nasoljene ispereš, staviš u veliku četvrtastu tepsiju, na njih šnite sira, pa još jedan red patlidžana -kao sendviče
    premažeš maslinovim uljem i preliješ sosom od paradajza (češnjak prepržen na maslinovom ulju, dodaš pelate ili kuhani paradajz + gomilu origana, bosiljka i sl.)
    peci cca 45' na 200
    savršeno
    Evo ovo se upravo peče,a sad da i ja priložim recept
    Izrezati balancane na fete i naravno,posloiti i ostaviti pola sata,Zatim na malo ulja popeči balanane te ih kasnije slagati u tepsiju jedan red,a onda u jednu zdjelu izrezati gaude na kocke,pome na kocke,staviti par jaja i parmezana i sve to pomiješati i staviti na posložene balancane te gore isto prekriti pečenim balancanama.Meni je super,a može se jesti toplo,a još je bolje hladno,reže se na kocke.
    U slast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •