Results 1 to 17 of 17

Thread: balancane, melancane iliti patlidžani

Default balancane, melancane iliti patlidžani

Drage rode!
    Da li neka od vas zna neki dobar recept s melancanama (patlidžanima)?
    Ja ih spremam na najjednostavniji način koji nam je već dosadio; izrežem ih na ploške, posolim, čekam da puste onu gorku vodu i pržim u tavi. Nije baš pretjerano maštovito. Ako znate nešto zanimljivo, pomozite, imam ih pun frižider..Hvala unaprijed!

Deja2's Avatar

Moj omiljeni recept s patlidžanima je RATATOUILLE.

Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati 2 narezana luka, 2 češnja češnjaka i dinstati. Dodati 3 crvene paprike, krupno narezane, 2 krupno rezana patlidžana i 4 krupno narezane tikvice. Kuhati 5 minuta i onda dodati 1 kg oguljenih paradajza ili pelata, 400 ml vode, origano, mažuran, peršin, sol, papar. Kuhati oko sat vremena i na kraju dodati još malo maslinovog ulja.

Kako mi jedemo ratatuille: sa kruhom kad je friško, uz meso kao prilog, na tijesto od pizze pa još speći u pećnici- to mi je mrak, sa tjesteninom.

Prošle sam godine spremila porcije u škrinju pa sam vadila po potrebi.

uh cure ovo je već nešto! Mislim da ću se danas zabavljati u kuhinji. Ratatouille sam već jela kao prilog, ali pod dr. imenima (peperonata ili paprikaš). Deja, kad staviš ratatouille na tijesto od pizze, dodaš još i sir ili salamu ili..?

spoham šnite patlidžana (u jaju i brašnu) i slažem u zdjelu: red patlidžana, pospem naribanim sirom i nasjeckanim peršinom i češnjakom (obilno), pa opet red patlidžana i tako do vrha. po receptu se jede hladno, ali odlično je i toplo.

takve narezane na ploške i nasoljene ispereš, staviš u veliku četvrtastu tepsiju, na njih šnite sira, pa još jedan red patlidžana -kao sendviče
    premažeš maslinovim uljem i preliješ sosom od paradajza (češnjak prepržen na maslinovom ulju, dodaš pelate ili kuhani paradajz + gomilu origana, bosiljka i sl.)
    peci cca 45' na 200
    savršeno

Pohani patlidžani, ispohani sendvič od patlidžana, šunke i sira, složenac od pohanih patlidžana, salse i sira - zapečeno...

A evo i linka sa hrpom recepata (sad si dala ideje za nakuhavanje )

http://allrecipes.com/Search/Recipes...hTerm=eggplant

Metvice, jel se to jelo zove "parmigiana"? Pa ja taj recept imam u svojoj kuharici , a totalno sam zaboravila na njega! A imam čak i salsu zamrznutu..Bit će kod mene patlidžan-tulum ove dane..

ornela_m's Avatar

Slazes redove pohanih patlidzana, a izmedju dodje fina, najjednostavnija salsa.

Ne mogu se samo odluciti je li mi ukusnije toplo ili hladno.

Quote Originally Posted by fritulica1
    Metvice, jel se to jelo zove "parmigiana"?
    iskreno, pojma nemam - ja ga dobila pod nazivom "senviči od patlidžana"
    uživaj!

ja patlidžane pravi kao musaku, obarim prepržim malo a s druge strane ispržim mljeveno meso, luk, papriku, paradajz, mrkvu, začine i onda redam jedan red patlidžana jedan mesa zadnji red patlidžani, to zapečem ali ne zalijevam kao musaku i odlično je mmmm svakako hladno ili toplo

Ja ovaj dinstani recept znam pod nazivom ciampotto, i varioram ga jos tako da dodam mrkvu na ploske ili krumpir. Radje bez krupmira jer ga onda jedemo i hladnog. A inace su mi super peceni malacani.

prerezete na pola i svaku polovicu zarezete na resetku i poslote zalijhete maslinovim uljem i stavite peći. Kad se balancani rastvore, gdje su zarezani u to ubacim mrvice od kruha i jos maslinovog ako treba i vratim u pećnicu, kad je gorovo posipoam s sjeckanim persinom. jednostavno a moze se jesti i hladno.

Deja2's Avatar

Quote Originally Posted by fritulica 1
    Deja, kad staviš ratatouille na tijesto od pizze, dodaš još i sir ili salamu ili..?
    Ne stavljam niš, dodam još malo maslinovog ulja jer mi je fino, i u čašu ulijem vino.... 8)

Evo žene drage!
    Ja ukrala par vaših ideja i nešto malo iz svoje kuharice i napravila feenomenalno jelo, ajmo ga nazvat Rodina parmigiana. Dakle:

Izrezla sam patlidžan na tanke fete, posolila, ostavila pola sata da se cijedi, potom ga isprala hladnom vodom pa posušila kuhinskim papirom. U međuvremenu sam napravila tijesto kao za palačinke, (bez šećera naravno, sa soli) i svaku fetu posebno sam pobrašnila pa uranjala u tu smjesu pa pržila u dosta ulja. Super su ispale, i uopće nisu upile puno ulja!
    Nakon toga sam u pleh redala red patlidžana, prelila salsom, posula mješavinom gaude i (malo ribanog parmezana), pa opet red patlidžana...sve dok vam ne ponestane materijala. Na kraju sam pomiješala 1 žlicu krušnih mrvica i 1 žl ribanog parmezana i to posula preko salse. Peče se 30-40-tak min pod folijom na 220.
    Divota! A i hladno je stvarno neodoljivo..

mama_jos_malo's Avatar

Quote Originally Posted by Deja2
    Moj omiljeni recept s patlidžanima je RATATOUILLE.

Zagrijati maslinovo ulje u tavi, dodati 2 narezana luka, 2 češnja češnjaka i dinstati. Dodati 3 crvene paprike, krupno narezane, 2 krupno rezana patlidžana i 4 krupno narezane tikvice. Kuhati 5 minuta i onda dodati 1 kg oguljenih paradajza ili pelata, 400 ml vode, origano, mažuran, peršin, sol, papar. Kuhati oko sat vremena i na kraju dodati još malo maslinovog ulja.

Kako mi jedemo ratatuille: sa kruhom kad je friško, uz meso kao prilog, na tijesto od pizze pa još speći u pećnici- to mi je mrak, sa tjesteninom.

Prošle sam godine spremila porcije u škrinju pa sam vadila po potrebi.
    Ovo na pizza tijestu sam danas pravila

nadda's Avatar

Quote Originally Posted by Metvica
    takve narezane na ploške i nasoljene ispereš, staviš u veliku četvrtastu tepsiju, na njih šnite sira, pa još jedan red patlidžana -kao sendviče
    premažeš maslinovim uljem i preliješ sosom od paradajza (češnjak prepržen na maslinovom ulju, dodaš pelate ili kuhani paradajz + gomilu origana, bosiljka i sl.)
    peci cca 45' na 200
    savršeno
    Evo ovo se upravo peče,a sad da i ja priložim recept
    Izrezati balancane na fete i naravno,posloiti i ostaviti pola sata,Zatim na malo ulja popeči balanane te ih kasnije slagati u tepsiju jedan red,a onda u jednu zdjelu izrezati gaude na kocke,pome na kocke,staviti par jaja i parmezana i sve to pomiješati i staviti na posložene balancane te gore isto prekriti pečenim balancanama.Meni je super,a može se jesti toplo,a još je bolje hladno,reže se na kocke.
    U slast