LOL Milka(moje baka krava bila Milka, poslali ju u klaonicu nikad ju nisam prebolila)
![]()
Moj muž poslje Big Broteha sve sta ponekad "zasteka" zove Tanjatak da je i perilicu za ves nedavno prozvao Tanja (jer se bubanj bio otkacio) tako mi i psa zove
![]()
![]()
LOL Milka(moje baka krava bila Milka, poslali ju u klaonicu nikad ju nisam prebolila)
![]()
Moj muž poslje Big Broteha sve sta ponekad "zasteka" zove Tanjatak da je i perilicu za ves nedavno prozvao Tanja (jer se bubanj bio otkacio) tako mi i psa zove
![]()
![]()
Ajme, Spasenka, kako dooobrooo 8)
Marica i Đurđa stigle.
![]()
![]()
Thalia, imamo novu Whirlpoolovu mashinu za robu pa nije frka s centrifugom, a sad i "Sunčana" sve posuši. Na! čopila sam vam ime, premda je i Spasenka turbo....
Do sad već 10 tak puta sušila (skupilo se tonu i naše robe uz Juniorove pelene i robicu što se peru svaki 2-3 dan).
Sunčana je odlična! :D
Nika, čestitamo i pridružujemo i naše fanfare.
ajme ivy dovodis nas izgleda sve u napast da odemo kod maticara za razna kucna pomagalams. ivy prvotno napisa
![]()
Vidim da je ovo neki stari forum, ali šta mogu...Prije 2 dana sam tek počela koristiti sušilicu i onda sam skužila da ako budem čitala etikete da ne bum ništa sušila, a baš sam se poveselila kako više nema sušenja u stanu (nemam balkon) i često mi se veš usmrdi, naročitu kad je vani velika vlaga, a u stanu se ne grije.
Rado bi posušila sav veš i stavila mirisne maramice u bubanj sušilice kako bi mi se usmrđeno moglo omirisat.
Neki od Vas su pisali da sve suše i uglavnom da suše sve na istom programu. Ne razumijem šta to znači, sve na istom programu?
Kako da postupam, a da mogu sve sušiti?
ovisi kakv u sušilicu imaš...
ako ti je ona dva u jedan i mašina i sušilica onda si malo ograničena sa izborom. Ja imam takvu pa sušim posteljinu, ručnike i donji veš.
ja imam vulgaris Gorenje s 3 programa-vruće-smanjena toplina-bez grijanja
ne sušim mm-ove košulje i finije stvari-moje haljine, suknje...sve ostalo sušim na srednjem programu i baš ne koristim te maramice jer mi ne paše miris. na tom programu mi se ne stiska roba (osim nekih iznimaka), čim je gotova još toplu je složim i gotov posao!
velike komade (velike ručnike, plahte, šlifere) sušim kratko da omekšaju pa na vješalu jer mi se inače jako zapetljaju s drugom robom
moja je jos jednostavnija od one koju ima maxi. ja imam dvije mogucnosti temperature. uglavnom susim sve na istoj. odredjujem duljinu sama.
ja susim i velike komade do kraja, a ne susim isto sto i maxi.
meni se dosta stvari skupi u susilici, ali mene to ne muci. ukoliko ne zelis slican efekt tad moras paziti da ti se roba slucajno ne presusi. dakle cim je suha odmah van.
stvari iz susilice ne peglam. vadim dok je jos toplo i slazem, ukoliko zakasnim, ukljucim je ponovo da se roba zagrije i onda je slozim.
takodjer ne koristim te maramice imala sam ih, ali sam ih pri seljenju bacila kao dio stvari koji nije vrijedan preseljenja.
meni se neke stvari stisnule u sušilici, a svjedno mi je jedan od dražih aparata.
isto sam mislila sušiti samo po zimi, al sad vidim da ništa od toga, jer je veš daleko mekši do onog sa štrik.
mi kupili novu sušilicu u rujnu i do sad je upotrijebili jedan jedini put! :/
Ja se ne sjećam kad sam zadnji put nešto stavila na stalak za sušenje. Sušim sve. Iznimka su vuneni džemperi, mada ima i program za njih, ali me previše strah riskirati. Ako ne stignem odmah složiti, moja ima neki program za ovlaživanje i grijanje već suhe robe, pa uključim da to provrti i onda složim. Sušilica je zakon. To mi je jedan od najisplativijih uređaja od svih koje imam.
Posljednje uređivanje od ivancica : 03.05.2011. at 23:22
mislim da nama hitno trebaju instrukcije iz korištenja iste!![]()
Ne podnosim susilicu. Guzva (ne jedna, probala sam nekoliko), smanji, opet zguzva, a na kraju svjeze oprani ves jos ili smrdi, ili budja na one blesave maramice. U svakom slucaju miris svjeze opranog rublja nestaje mrcvaranjem u tim kantama. Da ne pricam o tome da ves iz susilice treba peglati, a to mi vjera zabranjuje.
Guram u nju posteljinu, deke, kuhinjske krpe i pojedini odjevni predmet za po doma, iskljucivo u hitnim slucajevima ili kad nemam mjesta na susilu.
To su te tvoje sušiliceS ove strane bare se ništa ne pegla
![]()
Ja sam žarko željela sušilicu dok nisam vidjela koliko struje troši:, sad više ne razmišljam o njoj
![]()
Posljednje uređivanje od SunčicaVŽ : 04.05.2011. at 08:10
Bucka, što je problem kod tvoje sušilice?
O trošku struje uopće ne želim razmišljati kad je sušilica u pitanju. Kad uzmem vrijeme koje potrošim za slaganje na štrik, pa još dok sve poslije složim, ispeglam i opet složim, onda mi je taj novac zanemariv. I još mi stalak stoji na sred stana ili na balkonu, nakarada živa. Imam onda osjećaj da mi stalno neki drlog veša po stanu. Ovako odmah iz perilice prebacim u sušilicu, kad završi složim i ravno u ormar. Mog vremena po mašini veša je 10-tak minuta ukupno.
Kako ne? Sve koje sam gledala imaju potrošnju energije od 4-6 kW po ciklusu!
Potpis!
O trošku struje uopće ne želim razmišljati kad je sušilica u pitanju. Kad uzmem vrijeme koje potrošim za slaganje na štrik, pa još dok sve poslije složim, ispeglam i opet složim, onda mi je taj novac zanemariv. I još mi stalak stoji na sred stana ili na balkonu, nakarada živa. Imam onda osjećaj da mi stalno neki drlog veša po stanu. Ovako odmah iz perilice prebacim u sušilicu, kad završi složim i ravno u ormar. Mog vremena po mašini veša je 10-tak minuta ukupno.
Jest da mi je teško dok plaćam račune, uvjek se sjetim sušilice, ali potisnem osjećaje
A struja peglanja veša, ja ne peglam više skoro ništa, jedino od mm-a
poneke stvari za posao, a dječje, ništa, osim velim, u nekim slučajevima.
A svaki dan perem i sušim, skoro pa se stalno nešto vrti u kupaoni.
jes, moja ima potrošnju cca 3,5 KW/h što je manje nego kod kondenzacijskih modela
ako usporediš s poglanjem mislim da si na dobitku sa sušilicom, a imaš i više vremena
Ne kužim kako nekome smrdi roba iz sušilice?
A što se tiče smanjivanja, malo se smanji, to je istina. Ali ja sam se već navikla na taj fenomen, pa sad uvijek uzimam mrvu veću odjeću(pamučne stvari) i funkcionira. Vunu ni ne pokušavam staviti u sušilicu. Mada ne džempere sa udjelom sintetike i pamuka stavljam.
Sunčica, pa koliko imaš struje mjesečno? Ja imam 250kn. S tim da ne pazim kad šta palim od aparata. Svaki dan mašina veša+sušilica. U 95% slučajeva pod skupom strujom.
Moj je zimski račun ispod 250 kn pa me to ne muči previše.
Više bi me mučile razne gljive koje mi nasele čoškove sobe i prozore kad veš sušim unutra. Probala. Nikad više.
Ali sad mi veš visi niz balkon i bit će suh kroz 2 sata. Tako da je sušilica na godišnjem od ožujka do listopada.
Edit: i ništa mi ne smrdi iz sušilice. Naprotiv.
Posljednje uređivanje od Cubana : 04.05.2011. at 10:56
Ivancica - račun mi je 110 kn- kuhanje na struju, vešmašina svaki dan pere, nekad i dva puta dok smo imali pelene, suđerica svaki dan pere + sve ostalo...
Imam drvenu kuću pa nemam problema sa vlagom po ćoškovima![]()
Jednostavno ili smrdi (po onim maramicama koje mogu mirisati najbolje na svijetu dok NE udju u susilicu...) ili ne mirise nikako, a najmanje kao svjeze oprano rublje. I sve je uvijek zguzvano, cak i kad stojim pored nje, cekam da zavrsi i slazem onako vruce. Kao da je krava zvakala. I u ovoj i u svekrvinoj i u svakoj drugoj koju sam vidjela i/ili probala. O smanjivanju robe ne zelim ni razmisljati. Krpe i rucnici je fino izdrzavaju, ostalo sve se moze susiti na susilima. Eno ih tri u veseraju. (Susilo se tako i kad sam ih morala gledati.)
Ne kužim koje maramice, pa da nemaš neki prejaki program sušenja, ono da ti toliko posuši, ma neeee niti to nije moguće jer kad je moja sušilica na nekom jačem programu i kad možda presuši opet ako izvadim odmah
mogu ravno slagati.
Ne kužim, nije mi jasno zašto ti se to događa.
Ali moram reći da bijeli veš ne vadim odmah pa u većini slučajeva
dođe do presušavanja, radi se o ručnicima koji se staalno vade i stalno peru, uglavnom Vossenovi ručnici su mi se raspali po rubovima.
Ok moja greška zbog presušavanja, ali mi je žaooo!
Nemam pojma kakve maramice, tj. s cim da ih usporedim, a da to postoji u Hrvatskoj (doma nisam imala susilicu pa me taj dio dm-a nikad nije zanimao). Maramice za susilicu, kao neke krpice koje mirisu fino i stavljaju se u bubanj s robom. Nista mi se ne presusi, nekad cak i vlazno vadim pa ostavim jos malo da se izvjesi na susilu, cisto da mogu barem koliko toliko sloziti. Ono, ne pada mi na pamet peglati posteljinu, ali tesko je rijecima opisati na sto to lici kad izadje iz susilice. Sva sreca pa je fino ispeglamo dok spavamo na njoj...
meni nije jasno kakva je ta tvoja susilicakad sam bila preko bare normalno sam susila robu u tzv. Laundry i nisam imala takve probleme o kojim ti pises. meni je veci problem bila temperatura pranja. onaj warm mi nije ni prilizno bio topal
. mozda tu lezi tvoj problem s mirisom
![]()
Ja u svojoj susim sve sto se pere na 60 i 90. Ovo na 40 se ne usudujem stavit, ne znam ni sama zasto...
Stisne mi se najcesce roba od malog, ponekad i namjerno stavim u susilicu kad mu neke hlace budu malo preduge
Najdraze mi je susiti rucnike u njoj je budu taaaako mekani ali to ne prakticiram cesto jer susilica je od sveki a i imam puuuno mjesta na tavanu za takve stvari za koje nije bitno dal se suse 4-5 dana jer nisu hitne.
Tako da samo zimi susim u susilici a kad je toplije objesim na susilo pa na balkon al da se mene pita susila bi u susilici cijelu godinu samo zato jer skoro pa nista ne treba peglat poslje.
ja u nju trpam sve,iznimka su one stvari koje mi "mirišu" malo previše na sintetiku,il iako je u pitanju svila ili vuna..
moja je boschova,ima dosta programa od kojih sušim na dva ili tri,ovisno o količini ili debljini robe koja se suši...
ljubav nam je obostranaja volim nju,a i ona mene...
zakon mi mm-ova radna roba..navečer se skine,stavim u mašinu,operem,trknem u sušilicu i ujutro nazad obuče suhu i čistu istu robu...ne bih mogla bez nje...
znam staviti i štep dekice,jastuke,igračke plišance,ma sve sam probala..ako čujem da previše nešto lupa unutra,zaustavim je i izvadim..inače sve izdržava...
malo sam lijena za izvaditi odmah po sušenju robu,pa peglam često,ali imam parnu stanicu pa mi to nije problem..brzinski sam gotova..
jedino...moja madam ima sama senzore s kojima očitava kad je roba suha,pa je ne mogu presušiti i da hoću..to je ok za robu,ali kad bih htjela osušiti kakav perjani jastuk ili jaknu unutra,uvijek mi ostane u sredini vlažno..pa moram još mrvu luftati vani...
smanjivanje robe...niš posebno..s vremenom se majice lagano skrate ali ionako ne volim robu na knap,pa kupim malo komotniju i bude mi taman![]()
Jok, jer je kod mene warm oko 60C, a imam i hot, sto je gotovo kipuca voda koju masina uzima direktno iz bojlera. S obzirom da nemam bijelog vesa za iskuhavanje, taj program nikad ni ne koristim. Istina je da prosjecna americka perilica ima samo warm i cold, ali nakon puno istrazivanja, pricanja s raznim ducanima i, na kraju, malo vise para, nasla sam Whirlpoolicu s kojom sam vise nego zadovoljna. Sva je neka pametna, ima temperaturnu regulaciju, a i pere 16 pari traperica odrasle osobe.
Sve u svemu, susilica mi je skroz bespotreban komad bijele tehnike i imamo je samo zato sto je dosla s kucom. Sumnjam da bih je kupila.
Moja sušilica i nije neka svemirska, obična končareva. Najviše ju koristim zimi, imam sistem kako perem po noći stavim robu ujutro na sušilo(van ili u kupatilo) a navečer sve što se nije osušilo ubacim u sušilicu i bude ok, mada satima još stoji u sušilici ne bude zgužvano
Jucer sam morala ubaciti par komada posteljine u susilicu (kriva procjena, eh) i evo sto je izaslo van.
Plahta je izvadjena iz perilice isti cas kad je perilica zavristala da je kraj programa, a i iz susilice je izvadjeno nepresuseno i odmah nakon zvucnog signala. Susilica nije bila prepunjena - nisam ni polovicu ispunila.
Neiskoristivo i, naravno, posve nemoguce ispeglati. Ostatak posteljine ne izgleda puno bolje, osim jedne misteriozne neguzvajuce plahte.
Posljednje uređivanje od Kaae : 12.05.2011. at 04:30
kaae da li ti robu iz perilice prvo protreses. ili je onako nakon opake centrifuge samo uguras unutra.
drugo ono sto je ova tvoja plahta bi se i kod mene zguzvala, jer mi se ne cini mekanom. naime ja imam sve od onog mekanijeg pamuka, dakle plahte od makoa (da li se to tako zove?). posteljinu kupujem od sto mekanijeg pamuka, jer mi ide na zivce tako poguzvana. recimo meni su se pokazale OK posteljine iz IKEA-e. ali moram prvo slifer zakopcati jer mi inace u njemu zavrsi jastucnica ili plahta pa se sve ne osusi. i vadim kad je gotovo, jos vruce slazem.
moja posteljina
moja plahta uz tu posteljinu.
Ovo mogu razumjeti.... Imala sam kombinirku od 2003/04 i lani mi je krepala elektronika za sušilicu. Popravak košta toliko da se nova ne isplati. I gle čuda - ništa mi ne fali...
Sušilica mi se otplatila dok su djeca bila mala i dok su se svakodnevno presvlačili više puta. Sad mi to nije toliko bitno. Čekam da crkne i perilica (a pokazuje znakove umora, cvili dok centrifugira) pa ću opet kupiti kombinirku jer dobro dođe u periodima proljeće/jesen kad ne trebaš grijanje, a nije više za sušenje veša vani.
Iskustveni savjeti za sušilicu: kvaliteta sušenja više ovisi o materijalu nego o samoj sušilici. Isto, NOVI pamuk gužva jako, a stari isprani ne gužva gotovo uopće. Kad plahte "popuste" nakon nekoliko desetaka pranja, nema više nikakvih problema. Košulje isto - stare se posuše odlično, a nove zna jako zgužvati i u centrifugiranju, a pogotovo u sušenju. Stavljanje minimuma omekšivača (npr. 1 žlica u zadnju vodu) zna pomoći kod nekih materijala, ne kod svih. Traper isto suši odlično, ali bolje se ponaša stari nego novi. Nipošto se ne smije pretovariti, a protresanje veša prije sušenja je zakon, kao i kopčanje svih gumbi na posteljini.
Za neke stvari nema druge nego isprobati. Znala sam po 2-3 puta prati nove plahte i namakati u vodi sa sodom bikarbonom (protiv kamenca) da omekšaju. Nekad je uspjelo, nekad ne...
Ne centrifugiram na previse okretaja jer mi je bitno da sve sto izadje iz perilice ne mora na peglanje. I stvarno sve bude ok. Sve protresem.
Ma jednostavno nema pomoci, a i nije neki bed, imam preko nekoliko susila i veliki veseraj s prozorima itakoto. Stvarno susilicu koristim samo kao nuzno zlo. Malo je jedino bed sad kad se ne grije, a u ovim krajevima je poprilicna vlaga u proljece i ljeto. Ali ajde, odvlazivac rjesava problem.
A plahta je, jelte, iz Ikee. Sva mi je posteljina od tamo, osim dvije plahte iz Targeta, koji kopira Ikeu.![]()
plahta iz ikea-e mi samo jedna vrsta valja, ne mogu se sad sjetiti koja, milslim za susilicu. zato sam i kupila u kiki, ti odi u crate&barrel mozda nadjes neke meke.
Ma nema sansi da placam Crate&Barrelu kad imam Target, Walmart i Ikeu. :skrtica:
Ma ne njurgam, bas me briga za nju, dosla s kucom, nisam je platila. (Stvarno nisam, kucu smo kupili za... vrecu graha i par gumbiju!) Samo gundjam da mi je to skroz bespotreban komad bijele tehnike.![]()