Citiraj antun tat prvotno napisa
spolne razlike u rješavanju matematičkih zadataka su možda utvrđene i vidljive, no moramo razmisliti o tome da ako podjelimo neku tamo skupinu ljudi u dvije nasumične grupe, te će se dvije grupe razlikovati u rezultatima (mnogo je eksperimenata to pokazalo, a očit primjer je i sport. neka je momčad bolja od druge, a svi muški (ili ako se radi o ženskim timovima - ženski). a ne možemo tvrditi da ljudi iz jednog grada genetski igraju košarku bolje od ljudi iz drugog grada).
Zato i postojo vrlo rigidna metodologija znanstvenog istrazivanja, kao i metode provjere, nebrojene recenzije i kritike koje prolaze i sl. Nije to nastalo samo da je netko uzeo par zena i par muskaraca pa usporedio. Kada je nesto znanstveno utvrdjeno, onda je to ipak proslo sve moguce kritike, ponavljanja i replikacije, itd.

No, kad god pricamo o razlikama moramo biti svjesni da pricamo o prosjeku. To cesto ljudi ne znaju pa nastanu svadje. Dakle, ta razlika (ne velika) postoji u prosjeku velikih grupacija, odnosno populacija. Cim se maknemo od prosjena normalno da dolazi do preklapanja kao i obrnutih rezultata.

bijele i sive tvari u mozgu nemaju veze sa spolom (vidi gore).
Pa zapravo su utvrdjene razlike (u kolicini).

spol se u različitim granama biologije drugačije definira i te se definicije baš i ne preklapaju..
A definicija spola je dosta jednostavna (sad ne znam da li da kazem nasrecu ili nazalost) i binarna. Potpuno sam svjestan cijele lepeze nijansi izmedju M i Ž (biolosko gledano). No, isto kazem da se rezultati baziraju na prosjeku...

Teorije, termini i slicne stvari koje su nastale u aktivizmu i politickoj korektnosti nazalost/nasrecu jos nisu postale osnovni temelj u znanost kao binarna podjela spola, koji je za mene i dalje bioloski bez utjecaja apstraktnih shvacanja.