Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: pitanja za cure koje su radile perinealnu masazu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno pitanja za cure koje su radile perinealnu masazu

prosli put sam isto masirala ali vise ofrlj, dok nisam zaradila epiziotomiju od koje sam se oporavljala mjesecima
    sada sam posao shvatila puno ozbiljnije...pa me zanimaju neke stvari.

pri prvoj masazi sokirala sam se koliko je to tkivo cvrsto. u ovoj knjizi po kojoj radim pise da je u pocetku cvrsto ali da se svakim danom sve vise rastegne, zato se i preporuca raditi tijekom nekoliko tjedana prije poroda. zanima me koliko je vama to bilo cvrsto, koliko je trebalo da se to rastegne i koliko to uopce "njezno" treba raditi, naime cini mi se da od njeznih kretnji nista, da to treba pomalo boliti.

drugo, prosli put sam dobila epiziotomiju u oba smjera (prvo dole prema anusu, a onda i onu dijagonalnu prema nozi) i to sve skupa me dosta boli dok masiram. ima li jos slucajeva dvostruke epiziotomije i iskustava kako se ti oziljci ponasaju na drugom porodu.

i na kraju, zanima me koliko vam je perinealna masaza pomogla u izbjegavanju epiziotomije, u kontorliranju tiskanja itd.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Daj mimalo objasni gdje se to mjesto točno nalazi, ja sam pokušavala to nać ali nisam baš sigurna da je to to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam sigurna da razumijem sto me pitas. mislis na mjesto gdje tocno treba masirati, ili?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja pokusala jednom raditi tu perinealnu i peckalo me. MM je dva puta masirao medjicu i to je to. nije mi se dalo.

no, zato sam religiozno svaki dan radila kegelove vjezbe i obavezno bi se nekoliko puta na dan spustila u duboki cucanj, sa rasirenim nogama i tako ostala minutu-dvije.

uopce nisam popucala na porodu, ali vjerujem da je to zbog babice koja je masirala medjicu, pazila me, govorila mi kada da tiskam... mislim, da velika zasluga ide i njoj.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Radila sam je samo par puta jer sam prava lijenčina što se tiče takvih stvari. Za drugi put dat ću si apsolutno više truda da svakako izbjegnem rezanje.
    Sigurno znam da ne treba biti prenježan pri ovoj masaži, možda u početku, ali svakako pri svakom masiranju moraš osjetiti peckanje to je znak da je radiš kako treba i svaki put sve više i više zastezati i širiti otvor prema međici. Ne znam da li sam pomogla nisam vičan opisivanju a i nisam baš neki stručnjak , ali su to upute s ulja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali meni je to sve tako cvrsto da zapravo nemam sto rastezati. mislim ne znam kako da uopce dodjem do te faze peckanja. kao da je sve to jedan veliki, cvrsti misic. ima li netko takvo tkivo? ja inace nisam sportasica ali dosta vjezbam i mislim da spadam u onu skupinu kojoj kegel vise moze stetiti nego koristiti...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kegel ti ne moze stetiti, bas obrnuto (bez obzira na rastezjivost tkiva) jer je za unutarnje misice koji sluze za kontrolu tiskanja, a sto je jako bitno da ne popucas
    Kod perinealne ti masiras zapravo vanjske misicne dijelove.
    Ja sam tijekom perinealne osjetila kako mi tkivo postaje rastezljivije i da puno vise trebam rastegnut da dodjem do tocke peckanja. Znaci da ipak djeluje.
    Nisam na kraju rodila vaginalno, pa ne znam jel bi se to pokazalo takvim i u tom pravom trenutku, ali su me u boksu i doktor i babica masirali uz litru parafinskog ulja (doslovno).
    U svakom slucaju vrijedi ti isporbavati, i napomenuti da si se masirala kod poroda, jer mislim da su onda, barem na SD-u dosta susretljivi, a posebno kod tebe s obzirom da nisi prvorotka.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Kegel ti ne moze stetiti, bas obrnuto (bez obzira na rastezjivost tkiva) jer je za unutarnje misice koji sluze za kontrolu tiskanja, a sto je jako bitno da ne popucas
    i mene je zacudilo ali nedavno sam procitala da za zene koje su izrazito fit, bave se sportom i sl. kegel moze biti vise stetan nego koristan. naime, ako zena ima preslabe te misice onda je to naravno lose jer pri porodu ne moze istisnuti dijete. ali navodno nije dobro niti da su ti misici prejaki jer je onda valjda sve to precvrsto, pa onda valjda popuca ili se ne da dovoljno rastegnuti. ima mi to neke logike...anyway, potrazit cu tekst pa ga zakacim

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Citiraj Mony prvotno napisa
    i mene je zacudilo ali nedavno sam procitala da za zene koje su izrazito fit, bave se sportom i sl. kegel moze biti vise stetan nego koristan. naime, ako zena ima preslabe te misice onda je to naravno lose jer pri porodu ne moze istisnuti dijete. ali navodno nije dobro niti da su ti misici prejaki jer je onda valjda sve to precvrsto, pa onda valjda popuca ili se ne da dovoljno rastegnuti. ima mi to neke logike...anyway, potrazit cu tekst pa ga zakacim

Al kod pucanja ne pucaju oni misici kojima zena istiskuje dijete (a za njih su namijenjene Kegelove vjezbe).
    Osim toga, ti misici nisu samo za istiskivanje, nego doslovno za kontrolu tiskanja, dakle, kada babica kaze: ne tiskaj, treba imati dobre misice (i kontrolu naravno) ne tiskati. Jer bi se u protivnom moglo popucat, al na drugim misicima

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja prica je slijedeca: Nikakvo vjezbanje nista! Dobra babica i MM koji me u nesvjesnim momentima napominjao sta i kako ono treba. Babica da prati kako napreduje porod, ne samo otvaranje nego i koliko je tkivo mekano, da nikako ne dozvolu brz i preran porod. Preran u smislu da ne ides prije tiskati nego je tkivo dovoljno mekano.
    Porod 1: 25 minuta tiskanja. Malo stojeci, pa malo setnje, pa malo na WC, pa lagano nazad ...
    Porod 2: 6.5 minuta pokusaja da ne tiskam - ali nikako.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja uopće nisam masirala međicu. Dugo se borim s bakterijama i bilo me strah da ne navučem još koju beštiju.

Ne znam jesu li primalje išta pomogle (s nečim su polijevali međicu, ali ne znam u koju svrhu), ali nisam rezana (prije sam naglasila da želim izbjeći epi, rađe bih da malo popucam nego da me režu).

Malo sam popucala, imala 3-4 površinska šava. A i to bih izbjegla da sam malo lakše tiskala (tiskanje trajalo točno 5 minuta, u 3 truda ). Ovako je bilo malo prebrzo pa se međica nije stigla prilagoditi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi porod jako rezena, drugi nula rezanja i nula pucanja.
    radila masažu redovito al ne grubo. Osjetila sam minimalne pomake iz dana u dan, i mislim da je veća korist od masaže bila ta što sam za sve vrijeme dobro osjetila taj dio kože i naučila ga opustiti unatoč neugodnom pritisku na njega.

sretno

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam radila redovito i perinealnu i kegelove vježbe, ali su me eto ipak rezali , perinealnu masažu mi je radio mm s tim da sam mu ja svaki put govorila do koje granice da rasteže, tj do kada sam ja mogla trpiti to peckanje i onda je držao tako rašireno negdje 5 minuta, nadam se da sam dovoljno detaljna

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja radila tijekom 2 tjedna, peklo je sve manje i rastezalo sve više, pa zato mislim da to može koristiti. 2 tjedna prije poroda nisam radila zbog bakterija. rodila u vodi, pa me nisu rezali, pukla za 2 šava

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

ja sam se masirala. zapravo sam mislila da se masiram dok nisam svoh+g ginića zamolila da mi pokaže kako se radi masaža. :shock: a joj brate mili oči su mi ispale! tada je rekao da je to odlična priprema jer tako glavica tiska van... naravno da se nisam masirala poslije toga, ja to jednostavno nisam mogla. no kada sam došla na porpd, na sv duh, babici sam rekla ako sam se masirala, upoznata s kontroliranim tiskanjem i bla bla, i ona je meni radila idenetičnu masažu za vrijeme izgona, rekla kada da prestanem tiskati kada da nastavim i rezultat je da nisam rezana, malo sam popucala i dobila dva šava. a prvorotka, beba 3600 i 52 cm, još je dr kada mi je pokazivao masažu rekao uh kako je kruta međica...

otprilike:palčeve gurnuti unutra i istovremeno tiskati u stranu, prema dole i vući prema van, kao neki kružni pokreti. to raditi dok ne zapeče. sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je mats masirao ali na kraju me doktorica molila da me recnu jer se porod oduljio i poceli su brbljati o tome da se beba muci pa kao da bi brze istiskala

kako je sebastian imao 4300 gr mene su vise bolile modrice od reza, doktorica me sasila tak dobro da se nis nemre napipat

tu preporucaju par puta dnevno tusirati savove i stvarno pomaze

kako imam samo jedno dijete nemam pojma za pucanje kod drugog poroda

znam za pricu da je frendica koju su poderali kad su joj vakumom vadili prvog klinca kod drugog poroda na tom istom mjestu popucala

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

podižem malo temu.
    dakle, danas sam krenula s masažom, ali mi se nekako čini da to nije to.
    otprilike:palčeve gurnuti unutra i istovremeno tiskati u stranu, prema dole i vući prema van, kao neki kružni pokreti. to raditi dok ne zapeče.
    ako gurnem palčeve unutra i tiskam u svim smjerovima, onda jedino što mogu rastezati/masirati je tkivo rodnice. ne kužim vezu s međicom jer do nje uopće ne stižem, bar ne u toj mjeri da bi me nešto peklo. ili zbilja trebam rastegnuti to sve skupa do stupnja kad ću moći ugurati lubenicu unutra. i gdje je ta tvrda nerastezljiva međica. pa ja nemam ništa tvrdo dole. :? :?
    uglavnom, priručnik sa slikama bi bio savršeno rješenje za mene.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam bila cvrsto odlucila masazom medjice si olaksati porod, ali kad sam pocela s tim...hm...odustala sam nakon prvog puta. Ocekivala sam da je to samo koza,a medjica je u stvari komad tkiva i to dosta debelo (bar mislim jer nisam nis tanko uspjela zakvaciti prstima). A i logicno mi je jer znam da kad sivaju nakon epiziot.da sivaju po slojevima. Ne znam, meni je to samoj bilo neugodno i bljak, od trbuha jedva da sam mogla prstima(palcevima) ista zahvatiti. 1 masaza i ja odustala. sad se nadam dobroj babici i velikoj sreci

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam radila nešto malo tu perinealnu masažu, međutim mislim da ne baš efektno jer bih odustala kad bi postalo neugodno.
    Uglavnom mislim da je korisnije reći primalji da si se pripremala, da si malo radila perinealnu i da želiš izbjeći epiziotomiju pod svaku cijenu, te da je moliš da ti u tome pomogne.
    Ona masaža koju je meni radila primalja nije bila niti slična onoj koju sam radila ja (kukavica) , bome da mi je to netko išao raditi dok nije ona situacija kad te šibaju hormoni i sve duplo manje osjećaš - ne znam baš kako bi to bilo. Rezulatat te primaljine masaže bio je da je glavica izašla van bez pucanja, pukla sam kada su išla van ramena jer je primalja stisnula na trbuh. Pukla sam na suprotnoj strani od one gdje mi je rađena epiziotomija, ali mi je to duplo brže zaraslo od onoga traumatičnog oporavka poslije epi.
    Baš i mislim da onako kako je napisano da perinealna pomaže 10%? ili tu negdje, da je otprilike moja masaža u toj mjeri meni pomogla. Sigurno je korisnija dobra primalja, i polagan izgon.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne znam koliko mi je pomogla, ali kao prvorotka nisam rezana
    i osjećala sam se jako ponosno kad je ginekolog pri pregledu rekao
    da neće rezati jer je dovoljno elastično. A radila sam je od 5 mjeseca
    trudnoće, svaki dan ali ne jako, valjda je pomoglo toliko utrljavanje
    kreme

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke