Citiraj Imga prvotno napisa
Navodno treba brzo reagirati ako počne 'grleno' izgovarati R kao, na primjer, u francuskom. To je obrazac koji se puno teže ispravlja, pogotovo ako ga dijete duže koristi.
Mislim da bi bilo dobro otići kod nekog što skorije.
Moje dijete ima ovakav izgovor tog glasa, i rečeno mi je da je "bolje" (za dijete lakše kasnije ispraviti) potpuno ga ispustiti, nego ga naučiti govoriti korijenom jezika.
No, kako je L prethodnik glasa R, a ona L ispušta, mijenja s V i još sto čuda, prvo se mora raditi na dobivanju korektnoga L, a potom na R.

E sad, ovo hitno, što hitnije...

Ja sam dijete vodila s 3,5 god. logopedu, čim sam uočila da R formira krivo, no tada mi je rekla da se R tolerira do 4,5, čak 5,5 godina i ako se spontano ne ispravi tada treba dijete dovoditi na seanse.
Ona sada ima 4,8, vrtićka logica mi joj je dijagnosticirala guturalni rotacizam (grlenog R), a privatnice koje sam posjetila redom su mi govorile: čekati jesen, ne kretati sa seansama (one ih tako zovu) prije ljeta i pauza za GO jer nije "za glavu", ali i: hitno, hitnije, svakodnevno ako je ikako moguće (financijski moguće, jelte, samo da se zna, seansa od pola sata doseže i vrtoglavih 130 kuna ) tako da ću prvo krenuti od dijagnostike sa SUVAG-a, a onda postupiti prema njihovom mišljenju: hitno, hitnije ili čekati još neko vrijeme da se spontano ispravi.