Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Porez na kupnju nekretnina

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Porez na kupnju nekretnina

Vjerojatno su neki vec culi onu pripovijest o prodaji zemljista moje stare ... sad je to ajmo rec ugovoreno, predugovor je potpisan i sad se kupuje stan, u novoj zgradi, dovrsava se i za 3 mjeseca bi trebao pasti kljuc u ruke.

Mene bi sad zanimalo kak ide stvar sa porezom na kupnju nekretnina. Znam, iznosi 5%, znam da ga se mogu oslobodti oni kojima je to prva nekretnina (mojoj staroj nije) i oni kojima je to prva zadovoljavajuca nekretnina (nije joj ni to, nama je recimo bila kad smo se useljavali u sadasnji stan pa smo iskoristili tu povlasticu) ... no, ako se ne varam, nekad je barem bilo tako da se taj porez nije placao kad se kupovao novi stan direktno od graditelja (mozda je on placao porez, to en znam). Nama sad graditelj (jedna mala privatna firma) kaze da trebamo platiti taj porez ...

Jel znate kak je sad s tim porezom kod kupnje novih stanova i da li sam ja zaista dobro zapamtio da nekad kupac NIJE placao taj porez?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mi smo prošli tu priču pa evo:

kad se TREBA platiti porez na promet nekretnina (u slučaju tvoje mame - jer nema oslodođenja, baš kako i opisuješ), onda taj porez (5%) ide u 2 varijante:

1. ako je stan novi (sagrađen u novoj zgradi), onda 5% na promet nekrentnina se obračunava na cijenu ZEMLJIŠTA koji je investitor (graditelj) kupio. Ti osobno plaćaš 5% od onog postotka vlasništva koliko otpada na tvoj stan (nama je čini mi se 50/10000). Pa onda ide ovako:
    cijena cijele parcele*tvoj udio u vlasništvu*5%= Porez u kunama

ili

2. ako se kupuje stari stan, porez (5%) ide na cijelu prodajnu cijenu stana koja je navedena u ugovoru. Ako je ona nerealno niska, poreznici prema tablicama odrede koliko zapravo stan vrijedi - nema muljanja.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    1. ako je stan novi (sagrađen u novoj zgradi), onda 5% na promet nekrentnina se obračunava na cijenu ZEMLJIŠTA koji je investitor (graditelj) kupio. Ti osobno plaćaš 5% od onog postotka vlasništva koliko otpada na tvoj stan (nama je čini mi se 50/10000). Pa onda ide ovako:
    cijena cijele parcele*tvoj udio u vlasništvu*5%= Porez u kunama
    Znaci, ako u zgradi ima 8 stanova tad ona placa 5% na osminu cijene parcele?
    Bas me zanima kako ce to obracunati, jer je ta parcela vec duze vrijeme (barem 10 godina) u vlasnistvu vlasnika firme koja je gradila zgradu ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hm, cirka 1/8.
    Zapravo, ovisi o kvadraturi vašeg stana i kvadraturi svih ostalih stanovava u zgradi.
    Vaša kvadratura se dijeli sa sumom kvadratura svih stanova i zajedničkih prostora u zgradi i oko zgrade.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a kako će uzeti osnovicu pa obračun poreza? E to ti ne znam.
    Mislim da porezna neće gledati cijenu koju je firma platila za tu parcelu prije x godina! Ne znam, ali bih rekla da opet mora ići po procijeni (tablice) ako je ta cijena sada smiješno niska. :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U svakom slucaju, Foska, razveselio me je tvoj odgovor, jer to znaci da necemo platiti 5% cijene stana, vec samo 5% od cca 1/8 cijene tog zemljista koje sad vrijedi otprilike pola cijene tog stana.

Hvala ti!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

da dodam

firma koja prodaje mora izdati "razradu" cijene - znači, tu se navodi ukupna cijena, pa koliko se odnosi na zemljište, koliko na stan, a koliko je PDV. porez se plaća, kako je foska rekla, samo na ovaj dio koji se odnosi na zemljište. ovo je varijanta samo ako je prodavatelj pravna osoba.

ako je fizička osoba (vidi se po tome tko je naveden kao prodavatelj u ugovoru), onda je 5%na cijeli iznos.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    da dodam

firma koja prodaje mora izdati "razradu" cijene - znači, tu se navodi ukupna cijena, pa koliko se odnosi na zemljište, koliko na stan, a koliko je PDV. porez se plaća, kako je foska rekla, samo na ovaj dio koji se odnosi na zemljište. ovo je varijanta samo ako je prodavatelj pravna osoba.

ako je fizička osoba (vidi se po tome tko je naveden kao prodavatelj u ugovoru), onda je 5%na cijeli iznos.
    sh*t, kod nas je prodavatelj fizicka osoba ... :shock:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •