nera braaaaaavo!! :D

evo citam vas i citam i jos sam zbunjenija.

naime, nakon hsg-a (super nalaz, fala bogu) isla sam popricati sa ginekologom (ne mojim redovnim, vec na privatnoj klinici) o svim mojim nalazima. 2 sam puta vadila progesteron u zadnjih par mjeseci, jednom je bio 29/79, drugi puta samo 1,14/79.
anyway napisao je (citiram):
"horm. profil u 1. mjesecu sa blagom inverzijom LH na FSH (10,9:7,8). Nije rađen T, androstendion ni DHEASO. Prg je u 9. mj. bio uredan, u 2. mjesecu vrlo nizak"

napravio mi je uzv, nije mogao vidjeti desni jajnik (??????) - na slici sa hsg-a se lijepo vidi i prohodan je by the way.
nakupila sam dosta kila, nikad nisam bila ovolika, nesto pretjerano dlakava nisam (osim nekih divljih dlaka na bradi),ten ko u bebice, menzis ko urica svako 31 dan, bolan uvijek, nikad mi nijednu cistu moja ginicka na uzv-u nije primjetila.

uglavnom mi je rekao (sto me je isokiralo) da imam sklonost policisticnim jajnicima zbog moje hormonalne slike, te da trebam piti gluformin 2x1 (postupno dizati) i folic plus 2x1

sad sam skroz zbunjena.kako mogu imati policisticne jajnike bez da mi je iko ikad cisticu uocio?
evo surfam ko luda i citam i sve sam zbunjenija.

"Točan uzrok nastanka PCOS-a nije potpuno poznat. Prepoznati patofiziološki mehanizmi su vrlo složeni, a dijagnoza se postavlja na osnovi sljedećih parametara:

* početak obično u pubertetu
* poremećaji menstruacijskog ciklusa
* klinički izgled - akne, pojačana dlakavost, ispadanje kose
* bezbolne menstruacije
* neplodnost
* policistični jajnici na UZV pregledu
* analiza hormonskog statusa
* metabolički poremećaji (inzulinska rezistencija)
* prekomjerna tjelesna težina."

ja jedino imam hormone i tezinu...... ne znam...

anyway, jel mislite da bih trebala napraviti provjeru secera u krvi prije nego sto pocnem piti gluformin? ili ga mogu piti i bez toga? mislite li vi da ja ipak imam problem polic. jajnika?

heeeeeeeeelp pleaseeeeee