Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Vuneni džemper-otegnut

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Vuneni džemper-otegnut

Naime, MM sam oprala džemper -Lacoste :D. Sušila sam ga na stolcu da se ne otegene na štriku. Rezultat- rukavi su se nekako otegnuli :D . Postoji li ikakva fora zanjihovo "vraćanje u prvobitinu dužinu"?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Operi ga još jednom, ako je klasični pamučni konac, komotno stavi u mašinu na 30 (ja čak neke i na 40 perem) neka ga malo stisne.

Onda ga objesi na štrik i to tako da objesiš pasicu i oba rukava, onda se ne rastegne.
    Meni se na štriku nikada ništa ne rastegne, stvarno dobro objesim i baš pazim na to.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Meni se vuna uvijek uspjela samo stisnuti, nikad rastegnuti..Najbolje da ga ponovo operes i susis kako je sunce opisala.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: RE:

MM i ja imamo dosta vunenih vesta i nosimo ih godinama. Ja ih UVIJEK održavam tako da ih operem u mlakoj vodi s nekim tekućim detergentom za vunu (Nila by Saponia), samo lagano prognječim kroz vodu. Isperem u vodi iste temperature, dakle, mlakoj. U zadnju vodu dodam malo omekšivača.
    Lagano ga iscjedim i položim na ručnik. Važno je na ručniku poravnati ga i ne ostaviti ni jadan dio da visi jer će se istegnuti. Kad se posuši po potrebi ga malo na laganom popeglati.
    Uopće nije komplicirano kako se u prvi mah moža čini. Samo treba pripaziti na par detalja. 8)

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dižem iz zaborava...
    Oprala sam preskupi vuneni džemper na 40˙. Naravno, stisnuo se,ali opet ne previše...ima li ikakav način,čarolija i magija da ga vratim u prijašnje stanje?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

probaj lagano sa naličja prepeglati preko mokre krpe, možda pomogne

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Da, al' je zadnje pitanje na njemu od juče

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sastav merino vuna 50%,poliakril 50%. Ima li nade?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne znam - ja sam jednom potpuno uništila vestu od vune (ali 100% vuna) tako što sam ju slučajno oprala u veš mašini: prvi put se stisla za otprilike 2-3 konfekcijska broja, nakon toga sam zaključila da je to valjda to i da je sada mogu prati u mašini i nakon toga se stisla na veličinu dječje vestice. Poklonila sam ju prijateljici za njezinog sina i od tada ništa vuneno ne perem u mašini. Mislim da vuni smeta centrifugiranje tj. da se može prati u mašini ali bez centrifuge. A možeš li sada popraviti stanje, ne znam. Jedino da je probaš rastegnuti pod parom :?

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Natopi džemper u dosta omekšivača i pusti da malo odstoji, isperi i osuši na ravnome. Meni je donekle spasilo jendu vestu. Inače, vunu perem u veš mašini sa tekućim detergentom za vunu, na programu za vunu, ali bez centrifuge. Kad je gotovo, vestice smotane kao za u ormar (kako su po dućanima na stalažama) stavim preko kade da se ocijede i tek onda na sušilo.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

u "pletaćim" krugovima kažu da je dobro
    - natopiti u vodi s malo regeneratora za kosu (!)
    - stavit na ravno i da se suši i na toj podlozi nježno razvlačit džemper u originalne/željene dimenzije. bolje je sušiti na nepropusnoj podlozi (npr. raširena vreća za smeće) nego na ručniku - brže će se osušiti i manje imat vremena pokušavat se opet skupit.

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo,nešt sam napravila:
    1. Namakanje u hladnoj vodi sa omekšivačem.
    2. Sušenje na ravnoj podlozi iliti štenderu uz malo laganog povremenog razvlačenja tak da se ponovno ne ukruti.
    3. Peglanje sa parom još dok je malo vlažno i lagano razvlačenje. Pri tome sam imala jednu vestu za "mjeru",da ne rastegnem previše.
    4. Tadam! Uspjelo!

P.S. Mislim da je količina poliakrila spasila stvar,čini mi se da bi se vuna bezoblično razvukla da sam to probala. I ostaje pitanje kako će se sve skupa ponašati nakon slijedećeg pranja (u hladnoj vodi,definitivno...). Javiti ću.

Cure,hvala

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dakle, mama me naučila kako prat vunu, ona plete.
    - uvijek na ruke
    - temperatura vode mora biti konstantna kod pranja i ispiranja
    - u zadnju vodu dodam omekšivač
    - složiti mokru vestu i staviti u što manju jastučnicu, tako u veš-mašinu na centrifugu
    - po mogućnosti staviti sušiti na sušilo ( poleći, ne objesiti), ispod može i ne mora ručnik

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •