Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: Proljev-pomozite

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Proljev-pomozite

cure...

6. 10 je moj edi dobio proljev i trajao je cca 2 tjedna. svi nalazi ok, i tolica i krv...
    ped. rekla da ga stavim na strogudijetu, crni ili šipkov čaj, kompot od jabuka sa dvopekom, slane štapiće, prekuhanu rižu i nh25 mlijeko.
    plus prolife.

stanje se stabiliziralo prije 6 dana, kakio je malo mekše, al jednom do dva puta na dan, da bi danas opet počelo.
    zapravo jučer, imao je tri stolice i sve tri kašaste, a danas jednu kašastu i jednu oskudnu ali vodenkastu.
    kad mu je ono stao proljev polako smo ga vraćali na normalnu prehranu, uopće ne znam u čemu je štos!

ne dojim ga već odavno, pije (kršitelj koda) 3 i ima skoro 10 mjeseci.
    e, da, nema fibru, vesel je, i puno želi jesti.
    (tako je bilo i ta dva tjedna, a tako je i sada)

molim vas savjete! :?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nema savjeta...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Tulipanka1 prvotno napisa
    nema savjeta...
    Što još jede osim (kršitelj koda)a? Dobiva li na težini dovoljno? Pitam te zato jer je prijateljica imala takav problem sa svojom curicom i dijagnoza je bila celijakija.
    Evo nešto o tome.

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Tipični znakovi bolesti

Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

Najčešće vidljivi znakovi celijakije su:
    - povraćanje,
    - povećan trbuh,
    - proljev,
    - obilna sjajna i zaudarajuća stolica,
    - mrzovoljnost,
    - mlitava muskulatura,
    - umor.

Kod djece starije dobi simptomi mogu još biti težina tijela ispod norme starosti i mala tjelesna visina.

Celijakija se može pojaviti i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti koje nisu tipične za celijakiju. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta, napinjanje i bolesti trbuha.

Dijagnosticiranje

Jedina sigurna pretraga koja dijagnosticira celijakiju sa sigurnošću je biopsija tankog crijeva. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka, atrofična.
    Celijakija je doživotna nepodnošljivost na gluten. Kod rijetkih primjera do ozdravljenja dođe u pubertetu. Najčešće su za celijakiju krivi geni daljih predaka. U skandinavskim zemljama celijakija je mnogo češća nego u Europi, a gotovo je nema u zemljama Azije i SAD-a.

Liječenje

Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije.

Nužnost držanja dijete

Ako bi se slučajno ili namjerno uzeo gluten, može biti da duže vrijeme (godinama) neće biti nikakvih znakova da organizam reagira na nedopuštene proizvode. To je tzv. pritajeni, tihi oblik celijakije. Mnogi ljudi koji nemaju izrazite poteškoće ne žele držati dijetu. Često se događa da roditelj misli kako je njegovo dijete ozdravilo. Ukoliko nema reakcije organizma, to ne znači da se oboljeli može normalno hraniti!

Celijakija je doživotna nesnošljivost na gluten. I najmanja količina glutena djelovat je štetno. Dijeta je potrebna jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teže izliječiti, a nakon nekog vremena posljedica može biti kancerogeno oboljenje. Rak probave i maligni limfon je čest kod bolesnika s celijakijom koji bezglutenskoj dijeti ne posvećuju posebnu pozornost.
    http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12972

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tulipanka, edi je još jako mali i nisam sigurna da ti mogu puno pomoći.

nama je naš pedijatar kod prvog takvog virusa, kad je Fabi imao godinu dana, rekao da za proljev ne treba nikakva dijeta. jasno, izbjegavaš hranu koja jako otvara, ali normalno ga hraniš i daš mu puno piti.

sjećam se da se na jednu punu pelenu računalo oko 1 dl tekućine koju treba nadoknaditi.

s obzirom da se kod vas proljev oduljio, savjetovala bih da potražiš drugo mišljenje i/li ponovno nazoveš pedijatricu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mim, ako sam dobro informirana-zar ne testiraju djecu već u rodilištu na celijakiju? Tulipanka, probaj još sa mlijekom *** lactose free!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    mim, ako sam dobro informirana-zar ne testiraju djecu već u rodilištu na celijakiju?
    Ne na celijakiju, nego na fenilketonuriju.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Citiraj anima prvotno napisa
    mim, ako sam dobro informirana-zar ne testiraju djecu već u rodilištu na celijakiju?
    Ne na celijakiju, nego na fenilketonuriju.
    Istina, ispričavam se

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hvala vam svima na odgovorima!
    a što je to na što ih testiraju u rodilištu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja bih ti isto savjetovala lactose free mlijeko, kad je Lea imala proljev to je jedino pomoglo

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

znači još uvijek proljev
    Izbaci laktosu i uvedi kako Mima kaže lactose free mlijeko,mislim da sa 10 mjeseci može piti i rižino mlijeko.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mim, od svih tih simptoma što si ih navela, edi ima samo proljev. i to ne obilan, zapravo neka normalna količina, čak češće manje.

nego, jel curica tetvoje prijateljice imala sve simptome?

i recite mi, kakva treba biti stolica kod 10.mjesečne bebe?
    edi ima svih boja, od zelene, preko smeđe, a danas dva puta žuta.
    konzistencije je kao kašica od povrća, tako rijetka, a ponekad rjeđa.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jeste li možda pretjerali s kruškama? One otvaraju.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nismo ni vidjeli kruške. već 20 dana jede isključivo od voća kompot od jabuke i tu i tamo bananu. :/

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

podižem radi onog pitanje jela malena imala sve simptome celikalije?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tu sam samo da ti dam podršku jer sam i ja u istoj dilemi. Tin je ljetos imao epizodu "produženog proljeva", nakon 15-ak dana stanje se polako smirilo ali on zapravo od tada uglavnom ima kašaste stolice, u zadnje vrijeme su često sjajne, vrlo neugodnog mirisa. Uglavnom prilično ružne za vidjeti a i teške za očistiti! Sad sam ljuta na sebe što još tada nisam insistirala da krenemo raditi pretrage u smijeru glutenske enteropatije (jer me već tada mučio crv sumnje) već sam sva sretna prihvatila mišljenje da je to bila produžena crijevna viroza. U ponedjeljak zovem Klaićevu a ako se tamo predugo čeka na pregled gastroenterologa, ići ću privatno samo ne znam gdje. Ima li tko kakvu informaciju?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

u splitu se samo u bolnici može napraviti taj test. zvala sam privatne laboratorije, ali kažu da ne može.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne može privatno,mi smo bile u Klaićevoj,gužva je i čeka se.Dora je radila biopsiju tankog crijeva pod narkozom.Prvi put su joj probali na živo ali nije uspjelo.Grde su pretrage ali onda znaš o čemo je riječ.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tulipanka probaj još sa homeopatijom. Odi na stranicu homeolab pa ćeš tamo vidjeti o tome. Mogu se kupiti i u običnoj ljekarni.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo, stao proljev! tri dana kaki skroz normalno! izgleda da nije celikalija jer danas nakon kruha nije kakao u rijetko nego skroz normalno. :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Baš mi je drago :D
    Kod Tina stanje i dalje nepromijenjeno, stolica izgleda kao katran :/
    Irenas jeste li prije biopsije radili pretrage na antitijela iz krvi?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali, jesi li mu probala dati prolife? edi svako jutro popije pola bočice na tašte.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sad u ovoj "turi" takvog kakanja nisam (jer ovo zapravo i nije pravi proljev nego pastozna konzistencij stolice). Prvi puta kad mu se to javilo sam mu davala Prolife i nije bilo nikakve promjene, no dobro si me sjetila mogla bih mu opet probati dati, imam još zaliha u frižideru. Ma u laganoj sam komi više s tim njegovim kakanjem. Kad se sjetim kako sm mu prvih mjeseci dohrane davala vrlo rijetko rižu, bananu i ostale zatvarajuće stvari jer bi odmah tvrđe kakao, a sada nam je to svakodnevna hrana a stolica nikako da bude normalno formirana

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

uh! znam kako ti je! ja se osjećam, još uvijek, kad ga mijenjam kao da otvaram ekspres srećku hrvatske lutrije! nikad ne znaš što ćeš naći i odmah čim osjetim da se pokakio , zgrči mi se želudac od nervoze!

ja nemam poooojma kako je sada to odjednom stalo, a trajalo je mjesec dana!
    sve sam živce izgubila, sve probala, davala, bila kod dr bezbroj puta...
    jedino što sam drukčije napravila kad je ono bilo stalo par dana pa opet počelo je da sam mu davala razrijeđeni (kršitelj koda)l pa ga postepeno pojačavala.

grozno je koliko si nemočan u takvim situacijama i što ti sve pada na pamet! :/

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

kad ga mijenjam kao da otvaram ekspres srećku hrvatske lutrije
    E ovo si odlično opisala! (iako ja sada već po mirisu znam kako će izgledati ono unutra)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali, kako je danas kakio? jel šta bolje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Danas je kakao samo jedan put, bilo je jednako ružnog izgleda kao i obično

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali,ima li kakvih promjena?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hrana koju dajes b 3 ima u sebi vocni dodatak. Mozda to ne odgovara.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Tulipanka1 prvotno napisa
    podižem radi onog pitanje jela malena imala sve simptome celikalije?
    Oprosti, uopće nisam vidjela post. Malena o kojoj sam pisala imala je dosta mekanu stolicu, ali nisu se zabrinuli zbog toga nego nije dobivala dovoljno na težini i bila je dosta nervozna. Pametna pedijatrica jezbrojila 2 i 2 i dala uputnicu za pretrage. Sad je ok, ali naa bezglutenskoj prehrani.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mamanatali,ima li kakvih promjena?
    Ovako,Tina sam stavila na dijetu bez mlijeka i mliječnih proizvoda (a i sebe jer on još doji punom parom), a onda sam mu ukinula i željezo koje već dugo uzima. Nakon dva dana počeo je kakati normalno :D Sad vraćam polako mliječne proizvode, a željezo još ne. I daje su stolice normalne. Daj Bože da je problem bio u željezu, tako očit i meni pred nosom a nisam ga vidjela! Zapravo me stalno zbunjivalo kašaste i sjajne stolice, pa nisam na željezo ni pomišljala.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali :D :D

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Tulipanka, kakvo je stanje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da, stvarno, kakvo je stanje kod vas?
    Mi ipak idemo napraviti kompletnu obradu, jer iako su se stolice normalizirale, bili smo jučer na vaganju i od 31.07. je dobio samo 400g :shock:

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

joj kod nas je odlično stanje! :D
    prošlo je na kraju samo od sebe, nisam mu prestala davati mlijeko ni kruh i prošlo.
    nemam pojma kako , al sam sretna da bi skakala do neba!
    sljedeći tjedan se idemo cijepiti!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

joj kod nas je odlično stanje! :D
    prošlo je na kraju samo od sebe, nisam mu prestala davati mlijeko ni kruh i prošlo.
    nemam pojma kako , al sam sretna da bi skakala do neba!
    sljedeći tjedan se idemo cijepiti!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali, što dotica kaže što je tako malo dobio?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Da, stvarno, kakvo je stanje kod vas?
    Mi ipak idemo napraviti kompletnu obradu, jer iako su se stolice normalizirale, bili smo jučer na vaganju i od 31.07. je dobio samo 400g :shock:
    Ne razumijem. Pa radi se o djetetu od godine dana. Naravno da ne može dobiti u tri mjeseca dvije i pol kile. Meni se to ne čini tako strašno. Možda je narastao u visinu i samo se protegnuo. Važan je omjer kg/cm. Uostalom, klinci te dobi jako variraju u težini i mislim da tu neće biti problema ako nema nekih drugih simptoma. Naravno, stvar je i u prehrani. Jednogodišnjaci već biraju što će jesti i ne dobivaju tako pravilno na težini kao bebe. Moja M. je s godinu dana prestala jesti SVE što je do tad jela i ponovo je ostala samo na mom mlijeku. I tako nekoliko mjeseci. Pedijatar je rekao da ćemo je pustiti jer uredno dobiva na težini (nije radio problem oko toga KOLIKO dobiva nego je samo pratio to da težina raste). Mala se sredila nakon nekog vremena i počela normalno jesti kao da se ništa nije dogodilo. Da, i kontrolirao joj je krvnu sliku da se vidi kakvo je stanje sa željezom. Sve je bilo savršeno i nemam pojma zašto se to dogodilo. Mislim da možeš biti mirna ako maleni dobiva na težini i u svemu ostalom je ok.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da možeš biti mirna ako maleni dobiva na težini i u svemu ostalom je ok.
    Mim procitaj moje prethodne postove pa ces vidjeti zasto sam zabrinuta. Nije sve OK sa stolicom. Zapravo sad u zadnjih nekoliko dana je dobro ali dugo nije bilo.
    Tulipanka baš mi je drago zbog vas :D

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Nije sve OK sa stolicom. Zapravo sad u zadnjih nekoliko dana je dobro ali dugo nije bilo.
    Tulipanka baš mi je drago zbog vas :D
    Joj, a ja sam zbog Tulipankinog duplog posta nekako shvatila da je i kod vas stanje ok sa stolicom. Jesi li malenom davala slučajno sok od cikle? To je jaki laksativ. Nadam se da će i kod vas sve završiti kao i kod Tulipanke. Za preparate željeza znam samo da oboje stolicu. Nisam ih nikad koristila, a ni M. tako da ne znam iz prve ruke kako djeluju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamanatali, sto se tice samog dobivanja na tezini, 400 grama u 3 ipo mjeseca je ok za jednogodisnju bebu. Ni moja L nije dobila nista vise, cak i manje (oko 300 grama) a jede normalno i ima normalnu stolicu. Za ove druge simptome koje si nabrojila otidji napraviti kompletnu obradu kako si i spomenula.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Danas smo za početak napravili alergološku obradu (prick-test) i sve je negativno. :D Još nam slijedi gastroenterolog.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super vijesti, drzim fige i za ostalo.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali :D

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mamanatali, ima li što novo?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

29-tog idemo gastroenterologu. Kaka i dalje normalno :D ali ne jede i dalje skoro ništa (trenutno ima upalu oba uha pa se nadam da će mu se apetit popraviti kad ozdravi).
    Hvala što pitaš

maivmi7

Početno

Pozdrav svima Vama. vidim da se svi vi već ugl. znate, pa da se i mi upoznamo; ja sam također jedna mamica male skoro pa 18-omjesečne Matee. Moja Matea je imala sličan problem kad je imala oko 12 mj. To je bilo nešto nemoguće. Taman je krenula u jaslice (s 11mj) i ok prvo upale uha, pa raznorazne bakterije i virusi i tako otprilike mjesec dana i nakon hrpe antibiotika i svega stigao nam je i proljev. Imala ga je oko 4 tjedna. Skoro svaki dan i to po 4-5-6 puta.Nešto strašno. Pedijatricu sam posjećivala maltene svakodnevno, vadili smo krv i urin negdje 4 puta i uvijek sve normalno i ok.Svaka 4 dana nam je dr. mijenjala jelovnik da nađe u čemu je problem (nije je htjela slati na te testove makar je bila i izgubila kojih 200g-imala je s god dana 8700g) i ljudi moji ja sam već mislila poluditi dok nisam došla do ove dijete: ništa slatko, nikakvo voće ni povrće ni sokovi nego samo skroz malo slana ajpren juha (bez ikakvih začina) i kruh i kašica od riže i puno puno čaja od šipka ( s filtriranom vodom) ali sa sasvim malo malo šećera, čisto da joj ne bude bljutavo. I prošlo je nakon dan-dva-tri bilo je puuuuno bolje. A sad jede sve najnormalnije dapače super i sad ima 10kg i 500g, a prošlo je oko 4-5 mj i to je super napredak..........Malo sam se zapričala...ugl sad mi je drago što nisam išla kod tih raznih doktora na sve te pretrage i mučila je ......

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

maivmi, dobro došla! drago mi je da je sve super završilo! :D

maivmi7

Početno

Hvala, hvala! I meni je drago, al to je sad već davno davno vrijeme. Sad nas muči kašalj . Uvijek nešto... Samo sam htjela
    reć da možda ne treba tako malo dijete odmah voditi na te svakakve pretrage, naravno, osim ako mama ima neku intuiciju ili se stvarno dijetetovo stanje vidno pogoršalo...

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

copy-pastam sa drugogo topica

a mi opet iammo proljev, počeo je biti prilično učestao
    prije 10 dana pili smo antibiotik, jel moguće od toga? guza je naravno crvena, užasno je smrdljiva kakoica, nešto ne štima, danas idemo kod pedijatrice, drugih simptoma nema, ima apetit, pije, veseo je i aktivan
    jučer je kakao 3 ili 4 puta, zapravo to i nije često ali je skoro pa tekuće sa komadićima hrane, primjetila sam da mrkvu uvijek kaka u komadićima veličine koja je i bila u juhi
    ništa neuobičajeno nije jeo, najgore je to kaj je ista priča bila prije nekih mjesec i pol
    i inače ima rjeđu stolicu

dok ne obavimo pedijatricu dajte vaša iskustva, pije pro life i šipkov čaj, nije na nikakvoj posebnoj dijeti, ne pije mlijeko niti jede slatko, povrće minimalno i žitarice dok se ne smiri-no ne znam što uopće da mu dam da jede?!
    kakve nas pretrage čekaju? što da tražim od pedijatrice kam da nas pošalje?
    :?

maivmi7

Početno

A jel ste prestali s antibioticima prije 10 dana ili ste ih onda počeli piti? Jer ako ste ih onda počeli uzimati onda je moguće da je od njih ali bi bilo više
    vjerovatno bilo , ako su oni uzrok tomu, da je dobio proljev tokom uzimanja, ali ako ste prestali s uzimanjem prije 10 dana teško da je od toga

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •