eto ja krečem na to
pa me zanima jel tko skinuo kile s tim, moliko u koliko mjeseci
valjda ću ovi put uzdržati
eto ja krečem na to
pa me zanima jel tko skinuo kile s tim, moliko u koliko mjeseci
valjda ću ovi put uzdržati
Efikasna 100%. Ne znam samo koliko je zdrava.
Biblija Montinjakastva:
Jedem, dakle mršavim
MM je bio na toj dijeti i skinuo je 11 kg u 3 mjeseca. Za sada se pokazala kao jedina efikasna. Opet je vratio nešto kila...
Moja kolegica je skinula 15 kg u 3 mjeseca i nisu joj se vratila (ali danas dosta pazi kako jede).
U najmanju ruku sam nestrpljiva, znaš pojedinosti, Virgo?Virgo30 prvotno napisa
zainteresirale ste me: dajte koje smjernice.
Ja sam bila na toj dijeti prošle godine. Skinula sam 13 kila u 3 mjeseca, ali onda više nije išlo dolje. Nisam vratila te kile dosta dugo, ali onda sam jedno vrijeme bila bez hormona štitnjače radi kontrole i dosta mi je došlo natrag.
Uglavnom, prehrambene navike koje stvoriš u toj dijeti trebale bi ti ostati za cijeli život, s ponekim dozvoljenim odstupanjima.
Radi se o izbacivanju namirnica s visokim glikemijskim indeksom i razdvajanju ugljikohidrata od proteina. Uglavnom se prehrana bazira na povrću uz dodatak mesa, ribe ili mahunarki. Voće se jede kao zasebni obrok i to samo ono s niskim GI.
Dakle, nema bijelog brašna, tjestenine, riže, kruha. Kruh se jede samo uz doručak i to potpuno integralni. Slatko se potpuno izbacuje, dozvoljena je samo fruktoza.
ALi svakao kupiti knjigu "jedem dakle mršavim". Nije skupa a sve je lijepo objašnjeno.
Ja sam sad na nekoj modificiranoj prehrani sličnoj Montignacu.
Efikasno, zdravo i fino. Meni Montignac prehrana nije dijeta, nego hrana koju najviše volim. Osnovno je da izbacuješ jednostavne ugljikohidrate (kolači, tjestenine, kukuruz, krumpir i sl.), pogotovo u prvoj fazi skidanja kila. Kruh možeš jesti, ali ujutro i ne jedeš ga s mesom i ostalim proteinima. Njih jedeš s povrćem. Mesa, ribe... i povrća možeš jesti koliko želiš, a kruh, tjestenine, riža i žitarice isto dolaze u obzir, ali samo integralni i umjereno. Ne treba ih potpuno izbacivati da ne bi došlo do suprotnog efekta, odnosno do neizdržive želje za ugljikohidratima. Alkohol je isto jednostavni ugljikohidrat, pa ga u prvoj fazi treba izbaciti, no ova dijeta ipak dozvoljava vino, pogotovo crno, naravno umjereno. Dozvoljena je i čokolada s visokim udjelom kakaa.
Uglavnom, uravnotežena i fina prehrana, odlična ona za one koji vole fine proteinske zalogaje i povrće. Nije za vegetarijance. Uz Jedem, dakle mršavim, postoji i Montignacova kuharica s tako finim receptima da ih slobodno možeš priređivati i za goste.
Pročitala sam Montignaca još kad ga nije bilo kod nas za kupiti i prema njegovom principu modificirala našu prehranu. Već godinama ne miješamo ugljikohidrate i proteine u istom obroku, a integralno jedemo od kad znam za sebe (još je mama mijesila tijesto od integralnog brašna-drugo ni nemam doma). Ja još i mogu pojesti običnu rižu i tijesto, ali moja M. kaže da joj to nema okusa. Takav princip prehrane kod nas se ne provodi u svrhu skidanja kila nego se čovjek jednostavno osjeća lakšim nakon obroka baziranih na tom principu. Nema osjećaja težine u želucu, pojede se puno, a kile ne rastu.... Ne zamaram se mišlju je li nešto po Montignacu ili ne, jednostavno tako kuham: meso i povrće u obroku+salata, ako je tijesto ili riža onda integralno s povrćem bez mesa, mahunarke s povrćem i to je to: nema puno filozofije. Usput, kruh uz ručak nitko kod nas ne jede.
Baš sam zahtjevna jutros, oprostite mi, nadam se da nije spika slična kombiniranju blokova masti, proteina i ugljikohidrata kao kod Searsa, to mi nije baš leglo. Ne osporavam da je nekom jednostavno, ali meni je bila apstrakcija.
Preferiram sve što je jednostavno izvodivo. Ako se bazira na pomnom odvajanju namirnica koje se konzumiraju u jednom obroku - jednostavno je.
Vaganje, taman i odokativno, točno određene namirnice koje valja konzumirati određenog dana i u određenoj količini mene redovito obeshrabre. Na način, da me pukne želja za ugljikohidratima kad-tad, a ja onda posegnem za najgorim oblikom.
Zdenka2, mim, uspjeh je ono što ste obje rekle: po Montignacu ili bez njega, kad se ne tretira samo dok traje potreba za skidanjem kilograma.. a to je ono što ja trebam usvojiti.. pa ću biti na konju.
E, daaa...
AdioMare, nema ti tu puno nauke.
Za ručak npr.
-piletina "na naglo"+brokula na lešo+salata
-riba i blitva
-junetina pirjana s raznim povrćem
-varivo od raznih mahunarki
-rižoto s raznim povrćem
-tijesto+umak od povrća
-popečci od soje i povrća sa salatom
....kombiniraš namirnice tako da nema klasičnog "meso i krumpir" ručka i to ti je sva mudrost. Nakon nekoliko tjedana ti prijeđe u naviku. E, da, mrkva, cikla i kukuruz ti se računaju pod ugljikohidrate jer imaju puno šećera. Dakle: rižoto s kukuruzom i salata od cikle idu skupa-npr.
Hvala, mim.
Ipak, još jedno pitanje prije nego kupim knjigu:
kad kažeš variva, radi li se o varivu na lešo, bez dodatka zaprške ili bilo kakvog zgušnjivača, isto tako umaci? Salate uz dodatak bilo kakvog ulja, da-ne; kako uopće stoje masnoće u toj prehrani? Nije da mi trebaju, pitam, ako tko ima vremena odgovoriti.
Evo jos topica o montignacu.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=montignac
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=montignac
Ovaj selim na zdravlje odraslih
Evo ja pročitala knjigu i lagano krenula.
Teško mi je naviknuti se bez krumpira (mislim da ću si ga priuštiti 1x mjesečno).Ali nemogu pogoditi neku finu integralnu rižu.
Sve su užasno tvrde i bljutave (barem meni).
Ima tko ideju,prijedlog??Koji kruh kupiti???
... te namirnice imaju visok GI pa se u Montignacovoj prehrani isključuju. Dakle kuhana mrkva, cikla, kukuruz, krumpir se ne jedu.mim prvotno napisa
"UGLJIKOHIDRATI S VISOKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM"
maltoza (pivo) 110
glukoza 100
krumpir pečen u pećnici 95
posve bijeli kruh 95
pire od krumpira 90
med 90
mrkva 85
cornflakes i kokice 85
bob 80
buča, tikva 75
lubenica 75
šećer (saharoza) 70
bijeli kruh 70
zaslađene rafinirane žitarice 70
slastice s čokoladom 70
kuhani oguljeni krompir 70
keksi 70
hibridni kukuruz 70
bijela riža 70
suho voće 65
polubijeli krih 65
neoguljeni kuhani krumpir 65
banane, dinje, pekmezi 60
bijela tjestenina 55
"UGLJIKOHIDRATI S NISKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM"
cjeloviti kruh ili kruh s mekinjama 50
cjelovita riža 50
grašak 50
nezašećerene cjelovite žitarice 50
zobene pahuljice 40
grah 40
nezaslađeni voćni sok 40
cjelovita tjestenina 40
kruh od cjelovite raži 40
kruh od 100% cjelovita brašna 35
suhi grašak 35
mliječni proizvodi 35
voćni sladoled (sorbet) 35
suhi grah 30
leća 30
slanutak 30
cjelovita tjestenina 30
svježe voće 30
voćna marmelada bez šećera 30
crna čokolada (>70% kakaa) 22
fruktoza 20
soja 15
zeleno povrće, rajčica, limun i šampinjoni < 15
Želim ti puno uspjeha. Možeš koristiti neki mavrovićev, ali ja ti preporučujem da si ispečeš sama od 0,5 kg integralnog brašna, kvasa, malo soli i vode i to ti bude dosta za 4-5 dana.lola24 prvotno napisa
Waaaaaau!
Ovo je za mene pravo otkriće. Nije da nikad prije nisam čula da ugljiko+proteini zajedno daju masti, ali nisam vjerovala da je "dijeta" TOLIKO učinkovita.
Hvala za link, Anchie76, srce si!
Cure, hvala svima, nadam se da ćete biti tu za moje male nedoumice i dilemice, kada krenem?![]()
Variva se kod mene kuhaju s lukom (nemrem si pomoći, obožavam dinstani luk), s puuuuno povrća i malo vode tako da su već zbog toga gusta. Obično natrpam unutra sve kaj imam doma pa nikad ne znaš od čega je ustvari varivo. Ako su mahunarke kupim onaj mix u vrećici ili radim osnovu od graha. Sva ta variva zgusnem lećom koja se raskuha ili dio povrća malo propasiram (čitaj: zniječim vilicom). Ako u bilo koje varivo staviš malo brokule ili karfiola on se raskuha i da ti gustoću. Nije po Montignacu, ali je meni ok staviti pred kraj kuhanja malo palente ili pšeničnih klica, a zapršku ne radim nikad.AdioMare prvotno napisa
Umaci: ne radim klasične s brašnom nego nasjeckam povrće i stavim pelate...ustvari ti na to teško mogu odgovoriti jer su mi umaci uvijek trenutak inspiracije i ovise o tome što imam doma. S tjesteninom obično radim od povrća (ribana mrkva, paradajz, tikvice....), isto i s rižom samo je povrće sjeckano na krupnije komade.
Oduvijek koristim maslinovo ulje za sve što se ne prži. Prženo malo jedemo, a ako baš pržim kupim suncokretovo. Salate radim s jabučnim octom i limunovim sokom.
Inače sam protivnik dijetama i bilo čemu što "skida" više od 1 kg mjesečno jer se obično dogodi boomerang-efekt s tim kilama. Čovjek se treba orijentirati na to da što zdravije jede, malo smanjiti količinu i to je savršeni recept za uspješno mršavljenje, ali polako.
Evo, danas je za ručak piletina (file na naglo) i kelj na lešo (skuhan kratko i lagano prepirjan na maslinovom ulju s češnjakom i peršinom, začinjen limunovim sokom-kao topla salata). Tog možeš pojesti koliko hoćeš, a nije teško i ne deblja. Sutra će biti juha od mahunarki i kupus-salata, preksutra noklice od integralnog brašna (tu ipak dodam jaje da se "drže" na hrpi) i umak od paradajza i nečega što nađem u frižideru+mrkvica na maslacu (pravi, ne margarin).... Probaj malo kombinirati i ući će ti u naviku. Blažene su i sojine pahuljice. Prokuhaš, dodaš sirovo mixano povrće, jedno jaje, malo luka, začina....formiraš popečke, ispečeš. Može se i zamrznuti. S tim salate u neograničenim količinama. Nije sve to Montignac, ali je nama fino.
Ama jedan moj poznanik je bez nekih posebnih odricanja smršavio u nekih 3-4 mjeseca skoro 20 kg. Poanta je ne kombinirati proteinske i energetski bogate ugljikohidrate u istom obroku te uopće smanjiti unos energijom bogatih ugljikohidrata na minimum, a recimo dopušta ti da jedeš mesa do mile volje, ali naravno, bez nekog prilog tipa krumpir. Proteini i masnoće su kalorije koje gore "u vatri" ugljikohidrata. Ako makneš ugljikohidrate, tijelo "treniraš" da postane sposobno lakše "izgarati masnoće", a među njima su i masne naslage oko riti i gdjesvene.AdioMare prvotno napisa
Jednom sam ja, prije 7-8 godina, a da uopće nisam poznavala Montignaca, jednakom logikom smršavila cca 15 kg kroz 8 mjeseci dijete, mada ja nisam ništa potpuno izbacivala, ali sam skroz izbjegavala kombinirati meso i krumpir, meso i paštu, kruh i meso, meso i grašak.... itd..u istom obroku..a imala sam i cečeru i ručak i doručak čak s kruhom i nutellom
Nijedna dijeta koja je suviše restriktivna a i previše proteinsko lipidna nije dobra za organizam jer ga kiseli, ali ova dijeta je nekako najlakša za provođenje i najokorjelijim izjelicama. Nakon dijete naravno mora uslijediti kompletni redizajn prehrambenih navika. I samo onda se kile više ne vraćaju.
Ovu knjigu sam posljednji put primijetila u knjižnici Studentskog Centra, ali vjerojatno se nađe po knjižarama u Zagrebu.
I ja sam odnedavno krenula s prehranom po Montignacu.Knjigu sam naručila preko neta.Imam par kg viska sta bih mogla skinuti i bez nekih dijeta,ali bitnije mi je da si ustalim neki vid zdrave prehrane,a da jos k tome i smrsavim.Evo tu je adresa za kupnju knjige preko neta.
http://www.superknjizara.hr/.
I ja sam, danas, i očekujem nešto vrrrrlo revolucionarnoSakedjo prvotno napisa
.
Nakon poroda sam imala nekih 7-8 kg vise nego kad sam zatrudnila..procitala sam ovde na forumu neke stvari kojih se trebam drzati i probala sam..cetri mjeseca poslije sam bila vec na svojoj normalnoj tezini, u bit cak i kilo manje nego kad sam zatrudnila..to je jedina dijeta koje sam se mogla pridrzavati..kile mi se nisu vratile..pozdrav i puno uspijeha svima koji se odluce za ovu dijetu/prehranu...
Dobra integralna riža je Gallo blond integrale. Već je obrađena na pari pa je ne treba do besvijesti kuhati.lola24 prvotno napisa
ja sam bila na montiju 2 mjeseca, skinula 8 kg. meni je to sve skupa bilo nevjerojatno, s obzirom na kolicinu hrane koju bih pojela.
jela sam i one famozne cokolade od 70% kakaa, normalne obroke, kad je muz prvi put vidio sto sam pripremila za dorucak, komentirao je: ja cu se ubit ako ti smrsavis na OVAJ nacin!!!![]()
uglavnom, 6 mjeseci poslije imam jos 2 kg manje, jedem vise slatkog (slaba sam na slatko), al i dalje pratim da ne jedem krumpir, kukuruz, bijelu rizu, brasno jedem samo u pizzi, doruckujem po svim pravilima montignaca, obilno i obavezno, voce obavezno nataste. mislim da mogu reci da je meni taj rezim stvorio neke nove navike koje sam prisvojila i nakon gubitka kilograma.
i da - integralna riza mi je vise-manje nejestiva. ja od pocetka koristim basmati rizu.
Mislim da su sve te dijete napravljene po onoj metodi Fit for life. Ja bih tu knjigu (na fit for life mislim - i namjerno pišem malim slovima jer mislim da ne zaslužuje nikakvo poštovanje) totalno izbacila iz prodaje, a original zapalila. Jedno sam vrijeme volontirala u udruzi oboljelih od poremećaja u prehrani, i svaka, ali AMA baš svaka osoba koja se prijavila, tajne zanata je skopčala iz te knjige.
Da, s nekim stvarima se slažem, ali to već i vrapci na grani znaju. Nikad ne miješati proteine i ugljikohidrate jer u protivnom dolazi do procesa truljenja u želucu, voće jesti samo (jer najbrže prođe kroz tijelo), nakon voća ništa sat vremena, proteine kombinirati s povrćem, isto tako i ugljikohidrati itd...
Ne znam, pristalica sam one: "Moderation in all things, and all things in moderation."
Ja još uvijek čitam knjigu i zadovoljna sam onim što saznajem.
Dapače, sve draži (čitaj: negativne poslijedice) niskokaloričnih dijeta osjetila sam na svojoj koži, a u Montignacovoj metodi su one jasno označene kao najveće zlo u režimu prehrane. Nije da ja to nisam znala od prije, ali mi je brzi rezultat dijete bio veće zadovoljstvo od štete zbog poslijedica. Čini mi se da sam sada pred svojevrsnim zidom, jer, ne samo da dijete više ne daju rezultate, već s užasom konstatiram nakon svake + par kila više. Teško se osvijestiti preko noći, tako da nisam ni ja, da se razumijemo. I opet me zavelo Montignacovo obećanje brzog gubitka kila u prvoj fazi, ali sad bar znam da sam "pod stručnim nadzorom" za cijeli život. Mislim, bar :/ .
Nadam se još samo da moja gušterača ima dovoljno snage za novi početak :/ , jer stvarno sam je, u životu, izmaltretirala.
potpisujemAdioMare prvotno napisa
knjiga mi je super
samo moja volja tako drhti pred kolačima....
Samo jedna napomena svemu napisanom:
Na tom režimu prehrane i načinu života ( namjerno ne govorim dijeti, jer to ona i nije) živim već 6 godina, skinula sam vrlo lako oko 5 kg, jer mi više i nije trebalo, ali sada ono za mene NAJVAŽNIJE: nakon prelaska na takav način prehrane, ja koja sam bila jako sklona svim vrstama prehlada, bronhitisa i hunjavica, više ni jedan, jedini put nisam imala temperaturu, niti bila prehlađena, a antibiotici za mene više ne postoje.
Ne znam koji bi drugi razlog tome mogao biti, osim mog promijenjenog načina prehrane, jer moram napomenuti da sam stara 61 godinu i bilo bi za očekivati da budem bolesnija, a ne zdravija.
Osim prehrane ne uzimam nikakve sintetske vitamine.
Sva mjerenja vitamina i minerala u organizmu su mi u velikom plusu, osim vitamina E koji je na granici, ali on se svakako u mojim godinama teže nadomješta.
Moj suprug se pokušava držati istih principa i visoki tlak (uz pomoć i lijekova, jer nismo protivnici znanstvene medicine) drži pod kontrolom,a ni jedno nemamo ni šećer, ni masnoću u krvi, iako sam ja u trudnoći imala gestacijski dijabetes.
Osjećaj težine u želucu nakon obilnog obroka sada je mislena imenica
Puno sam vitalnija, pokretnija i začudo, celulit s kojim sam se borila cijeli život sada je sveden na minimum.
Sada mi je žao zašto se nije znalo za Montignaca kada sam bila mlada, ali mladost je lijepa sama po sebi, a ja se sada u ovim ozbiljnim godinama osjećam mladoliko i samopouzdano.
Nikakav problem nije pridržavati se principa ovog načina prehrane, jede se koliko hoćete, a ubrzo više i nemate potrebu za starim načinom prehrane.
Ja jedem i dosta orašastih plodova i grožđice umjesto kolača, iako si ne uskratim ni kolač kada osjetim potrebu, jer mi težina nije više problem.
Inače sam protivnik svih restrikcija, jer one samo izazivaju još veću potrebu da ih se krši i zato je Montignac zakon, jer dozvoljava i odstupanja.
Jedna baka,. Tako mi je bilo drago pročitati ovo. Držite se i dalje tog režima i budite zdravi i veseli.
Moja sestra je skinula 34kg kroz 9 mjeseci!
Ja nemam što za skinut, ali ponekad jedem kao ona i mogu reći da se bolje onda osjećam, manje je onog umora nakon jela i napadaja gladi. A da čovjek mora biti discipliniran, mora.
Evo i mene. Konačno.
Nisam znala da je i ovaj način prehrane sličan. Ja sam se oduševila knjgom "Fit for life". Načela su slična.
Vidjet ću čega ću se lakše pridržavati.
Trenutno imam kojih tridesetak kila viška.Teško priznajem,ali imam čak više nego kad sam išla roditi.
![]()
Eto, ovo je početka mog novog života (namjerno ne kažem dijete).
Držite palčeve.
cure, hajd neki recept bacite ovde,
i ja sam zainteresovana,
najvise npr kako spremate rizu?
rižot s gljivama, s graškom, s gljivama i paprikom
Jedna baka, nadam se da ću, jednako kao i Vi, za sebe u Vašim godinama moći reći ovo isto.Puno sam vitalnija, pokretnija...
... a ja se sada u ovim ozbiljnim godinama osjećam mladoliko i samopouzdano.![]()
Zaista ste mi ohrabrenje u svakom smislu.
Hvala što ste se javili!
Ja sam krenula od jutros.
Doduše, ciljam na prvu fazu, ali teško nalazim potrebne namirnice.
Npr. kupila sam svježi sir s 1,8%mm, mlijeko 0.9%mm, nekarameliziran musli bez šećera, ali nisam uspjela naći onaj apsolutno čisti, bez dodataka kukuruznih pahuljica i orašastog voća. Hajde, makar nema suhih banana, datulja i dr. ali ima grožđica. Ni marmelada nije 100% fruktozna, a zaista sam isprevrtala sve na polici.
Popila sam riblje ulje (izvorno, bez poboljšivača okusa i nije mi bljak, više mi je bljak limun koji moram popiti za tim) i kupila sam i pivski kvasac.
Sad molim one s iskustvom da mi kažu u kojoj količini i koliko puta dnevno uzimati riblje ulje i pivski kvasac?
Autor je na jednom mjestu precizirao za riblje ulje (3x1 jušna žlica), a na kutiji kvasca piše 3x 2-3 žlice od kave. Nije li to, ipak, too much?
I, da. Kapućino sam zadnji puta popila prekjučer. Jučer mi nije nedostajao, ali danas osjetim laaagano pomućenje svijesti. Šalim se, ali skoro pa me boli glava. Okusom ne podnosim night&day od jacobsa, a kavovine.. što su kavovine? Divka?
Nije neka sreća, ali odoh po čaj.
adio mare, nemoj si previse uskracivati. ako volis kapucino - popij ga.
fruktozne marmelade imas do scheikoppea (il kako se vec pise). koristila sam i onu doninu na kojoj pise bez dodanog secera.
musli sam jednom nasla bez kukuruznih pahuljica, mislim od alnature u dm-u.
ostali proizvoda sa sto manje m.m. - nisam uspjela naci nista bas od 0%.
ja sam pila pivski kvasac 2x1 (iako je pisalo vise), a onda sam nakon nekog vremena odustala jer mi se cinilo da od njega ogladnim. riblje ulje nisam pila.
pila sam kavu s malomasnim mlijekom - volim je, a i cilj mi je bio smrsaviti, a ne prosvikat. ostavi si neke sitne radosti, lakse ces izgurati, a rezultati ce se ionako vidjeti...
sretno!
ja pijem divku s fruktozom i malo mljeka
od marmelada ima Podravkin light verzija đemova s 45% šečera
ne pijem riblje ulje, ubacujem u prehranu plavu ribu
Donin džem od šljiva bez dodanog šećera. Izvrstan!
Ja se ne držim strogo Montija(još,ali pokušavam početi baš paziti na kombinacije)i za nekih mjesec i pol oko 4,5 kg i 5 cm u struku.
Bitno je naglasiti da nisam gladna,najedem se (ne baš da mi je muka),ali pojedem veliku šniclu,pola tanjura kuhane brokule npr.i zdjelurinu slate začinjene limunom.Krumpir kuhani ubacim jednom u 20ak dana jer mi je zaista teško bez njega.
Bitno je i puno hodati,kretati se.
Tko je zainteresiran za Montignacove knjige, bolje ih je kupiti narudžbom na broj telefona 01/4578 157 ili e-mailom naklada-zadro@zg.t-com.hr nego od Superknjižare. Cijena je 128Kn + 6kn transportni troškovi, dok je preko Superknjižare s poštarinom 150Kn.
Malo, ali čovjeka veseli!
Ovdje su bili navalii na tu dijetu. Cak se dosta pekara pozatvaralo, jer niko nije htio karbohidrate.
Nezelim vas cure obeshrabrit ali nije ni ova dijeta (nije ni jedna) optimalna. Nisam bas upucena u detalje ali su nesto spominjali overload sa proteinima i nije bas posebno zdravo.
Ja sve papam, umjereno. Tako je po meni najbolje. Sa Mejrom sam tek 17 mj. nakon poroda pala na prijetrudnicku kilazu. Nju sam dojila tako da dijeta nije dolazila u obzir. Ahmedu je tek 10 mj. a ja sam dostigla zeljenu kilazu. On ne doji pa nesto i ne pazim da redovno jedem. A ko ima vremena sa dvoje djece?
Doduse grickalice smo skorz izbacili. Mejra ponekad dobije kreker ili keksic. Papamo voce, kokice namjesto cipsa ili cokolade...
meni se isti fenomen dogodio otkad vodim djecu u vrtićlola24 prvotno napisa
prvi obrok u 8
drugi (topli) obrok u 18.
u međuvremenu rad i dokolica..mada je dokolica napornija od rada![]()
nije dijeta nego niskoglikemična prehrana koja se inače preporučuje kod trudničkog dijabetesaMejra's mommy prvotno napisa
ima dvije faze:
I - jako se pazi da se ne jede kombinacija ugljikohidrata i proteina i masnoće
II - ne tako stroga, ostatak života, dopušteni prekršaji s desertima i vinom , prihvatljivo
Ja ne vjerujem da sam takve sreće da mi se općenito smanjio apetit u zadnje vrijeme, ali od kako sam na Montiju nisam još pukla od gladi niti od potrebe za slatkim.
Onome tko se zaista drži propisane dijete puno utječe na psihu raspored obroka u kojem smiješ svakih tri do četiri dana pojesti nešto, a ostale dane ne smiješ. :/
Zato vjerujem u Montija (hvala što si ga uopće spomenula, Grubi) jer mi se prehrana sada bazira na integralnom kruhu, ribi, povrću i voću, mesu i mlijeku kad hoću i koliko hoću. Razlika je u kombinaciji. večere su mi lakše jer su doručci obilni i općenito nemam potrebu za većom količinom hrane. Glat bih i večeru mogla izbaciti, ali ne želim preskakati obroke. Pojedem neko voće. Ustvari, najdraža večera mi je kivi sa svježim sirom.
Dok sam bila na UN-u nisam se ni upola osjećala ovako dobro.
Prvi i osnovni razlog je kvaliteta namirnica koje pojedem i u obliku u kojem ih pojedem, a drugo, skoro jednako važno kao ovo prvo je prisutnost pojedinih namirnica u kući.
Ako ja na UN-u danas jedem 2. dan, jasno je kao dan da je to: ili riža, ili krumpir ili grašak. Nikako ne kombinacija jednog i drugog pa da ti dođe kao rizi bizi. A to je vrlo ograničavajuće i frustrirajuće. Spominjem taj drugi dan jel mi je on posebno mrzak. I ne možeš pojesti ribu ako je ostali ukućani jedu - jel ti nije na repertoaru.
Ne mogu ja kuhati obitelji jedno, a sebi drugo. I ovako mi se čini kao da stalno kuham, a gdje još kad njima napravim kompletan ručak, a ja se gušim (ne od sreće) s pire krumpirom i salatom. Pa onda još jednom za večeru. Bljak takve dijete.
Sve bijelo u kući zamijenila sam integralnim, zaprške ne stavljam ali se djeci trudim nadomjestiti kalorijsku vrijednost nekadašnjeg ručka nečim drugim - ali zdravijim. I gle, nitko se ne buni!
Zapravo, buni se sin, ali niti ne očekujem da prihvati promjene bez riječi jer sam ja odjednom rekla da okrećemo ploču. Njemu sam za ručak jučer ispekla pljeskavicu jer je poludio na ribu dan za danom. Nije naučen! Zato je pojeo jučer juhu od graška, dok od cvjetače i poriluka nije htio ni omirisati. OK, od volje mu, nek jede što mu paše. Dok se, i ako se prilagodi, ja mu uvijek mogu skuhati mesnu juhicu, koju ću i sama pojesti. Bez obzira što nije 1. dan i dijeta baš to propisuje kao kod UN-a.
A malena jede sve bez problema, kao i muž.
Zapravo, po prvi put sam zadovoljna svojom kuhinjom! Prilagođena je i meni koja želim reducirati TT i ostalim ukućanima koji si uvijek mogu prigristi nešto - pride.
babyiris? MGrubi? Lola? sakedjo? Cure?
Jeli otišla bar jedna kilica dolje?
Hajde, pišite bar što klopate, o kilama može i na pp![]()
Evo, ja objelodanjujem da svih osam sati na poslu mogu presjediti u hlačama bez da otkopčam gumb.
Grubi, ti si nešto duže na dijete, šta ima?
Cure, koje ste na Montiju, šta ima?
[quote"=AdioMare"]Ako ja na UN-u danas jedem 2. dan, jasno je kao dan da je to ili riža ili krumpir ili grašak[/quote]
Draga AdioMare!
Ne znam kako ti je to jasno kao dan. Očito nisi imala u rukama knjigu 90-dnevna dijeta i prava je šteta što si jela tako siromašno dok si bila na toj dijeti. Evo što ja jedem npr. 2. dan; na žl masl. ulja stavim malo mladog luka, dodam poriluk, tikvice, grašak, malo selena, peršina, soli. Kad malčicu omekša, dodam integralnu rižu Gallo blond koja se ne kuha jako dugo. I jako je ukusno. MM sam još uz to ispekla pureće šnicle i bio je presretan.
Inače i meni se sviđa Montignac, otprilike sam se tako hranila i prije, naravno s određenim greškama (bijela riža, krumpir), ono što mu zamijeram je da ponekad u svojoj knjizi (Montignacova dijeta) gotovo prepotentno veliča savršenost isključivo francuske kuhinje..