BATAT (povrće) je veliki izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Količina od samo 140 g kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba, i začepljenja krvnih žila.
Antioksidansi su ujedno važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolesti i sl.).
Visoki sadržaj beta-karotena daje i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma.
BATAT, kao energetski vrijedna namirnica je izuzetno važan i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog vrlo niskog glikemičkog indeksa, koji omogućava slabiju absorpciju glukoze, konzumacijom BATATA nema štetnog stresa za organizam.
Osim toga BATAT je praktički bez masti, kolesterola i sadrži vrlo malo natrija (čija prevelika količina može biti uzrokom povišenog tlaka). BATAT je veliki izvor dijetarnih vlakana, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.