Variva se kod mene kuhaju s lukom (nemrem si pomoći, obožavam dinstani luk), s puuuuno povrća i malo vode tako da su već zbog toga gusta. Obično natrpam unutra sve kaj imam doma pa nikad ne znaš od čega je ustvari varivo. Ako su mahunarke kupim onaj mix u vrećici ili radim osnovu od graha. Sva ta variva zgusnem lećom koja se raskuha ili dio povrća malo propasiram (čitaj: zniječim vilicom). Ako u bilo koje varivo staviš malo brokule ili karfiola on se raskuha i da ti gustoću. Nije po Montignacu, ali je meni ok staviti pred kraj kuhanja malo palente ili pšeničnih klica, a zapršku ne radim nikad.AdioMare prvotno napisa
Umaci: ne radim klasične s brašnom nego nasjeckam povrće i stavim pelate...ustvari ti na to teško mogu odgovoriti jer su mi umaci uvijek trenutak inspiracije i ovise o tome što imam doma. S tjesteninom obično radim od povrća (ribana mrkva, paradajz, tikvice....), isto i s rižom samo je povrće sjeckano na krupnije komade.
Oduvijek koristim maslinovo ulje za sve što se ne prži. Prženo malo jedemo, a ako baš pržim kupim suncokretovo. Salate radim s jabučnim octom i limunovim sokom.
Inače sam protivnik dijetama i bilo čemu što "skida" više od 1 kg mjesečno jer se obično dogodi boomerang-efekt s tim kilama. Čovjek se treba orijentirati na to da što zdravije jede, malo smanjiti količinu i to je savršeni recept za uspješno mršavljenje, ali polako.
Evo, danas je za ručak piletina (file na naglo) i kelj na lešo (skuhan kratko i lagano prepirjan na maslinovom ulju s češnjakom i peršinom, začinjen limunovim sokom-kao topla salata). Tog možeš pojesti koliko hoćeš, a nije teško i ne deblja. Sutra će biti juha od mahunarki i kupus-salata, preksutra noklice od integralnog brašna (tu ipak dodam jaje da se "drže" na hrpi) i umak od paradajza i nečega što nađem u frižideru+mrkvica na maslacu (pravi, ne margarin).... Probaj malo kombinirati i ući će ti u naviku. Blažene su i sojine pahuljice. Prokuhaš, dodaš sirovo mixano povrće, jedno jaje, malo luka, začina....formiraš popečke, ispečeš. Može se i zamrznuti. S tim salate u neograničenim količinama. Nije sve to Montignac, ali je nama fino.