totica prvotno napisa
Dobar dan svima,
dugo vas već čitam pa je evo vrijeme i da napišem nešto. Imam sinčića od 5 mj koji ima blaži oblik hipospadije, a kao i većina ovdje nisam niti znala za tu razvojnu anomaliju dok nam se nije dogodila. Naime, otvor uretre je pomaknut za 2-3 mm od sredine glansa i to sve ne izgleda tako strašno, a beba normalno mokri i koliko vidim nema zakrivljenosti penisa, a pedijatar je rekao i da on misli da ga nema, no to se koliko sam shvatila može procijeniti dok je u erekciji. Veličina penisa je normalna, pa čak mu je i malo veći od beba njegove dobi (znala sam malo škicnuti u pelenu kod nekoliko mojih poznanica koje imaju muške bebe, no naravno da sam izbjegavala otkriti njegovu pelenu)
Ovaj forum mi je psihički pomogao u smislu da nismo jedini, no ostaje puno neodgovorenih pitanja zašto i kako...
Znam da se hipospadija recesivno nasljeđuje i preskače nekoliko generacija, no ne znam ništa o drugim (vanjskim) čimbenicima koji uvjetuju da dođe do ekspresije tog gena, svugdje piše da još nije utvrđeno i to me malo čudi s obzirom da je jedna od najčešćih anomalija kod muške djece, a mi smo u 21. stoljeću. Neke korisne informacije nisam nigdje našla, eventualno nagađanja da bi utjecaj mogao imati dim cigarete, različiti pesticidi i ostali otrovi, pa čak i estrogeni iz soje. Naišla sam i na info da je češća kod židovske djece i zanima me koliko je to točno. Pedijatar je spomenuo utjecaj enzima 5 alfa reduktaze koja ustvari pretvara testosteron u aktivni oblik kod muških, no nisam ga baš dobro shvatila, a dodatne info ne mogu naći, tražila sam i na pubmedu no to mi je sve prestručno.
Molila bih anonimnog da mi odgovori ako je još naforumu, čini mi se kao kompetentna osoba koja je dugo živjela s tim problemom.
Sad bi netko mogao komentirati da to sve ustvari uopće nije važno jer što je tu je, no ponekad toliko razmišljam o tome da bih htjela znati što je više moguće, mislim da nikad nije loše što više znati o problemu koji te muči.
Pozdrav svima
Molila bih informaciju o nekoj stranici