Hvala na studiji, pročitala sam i saznala nešto novo o štetnosti (s)tvari oko sebe.
Samo je pitanje kako izbjeći ftalate koji se spominju u studiji, trenutno doma imam bar 1000 stvari koji ih sadrže. OK, možemo izbjegavati konzumirati hranu i pića koji su pakirani u plastiku i ne koristiti lakove za kosu i sličnu kozmetiku, iako se time naš ionako stresni život daleko više komplicira jer su ftalati gotovo svugdje.
Što se tiče genetske predispozicije za hipospadiju, to je mišljenje nekoliko ljudi u medicini s kojima sam razgovarala pa sam ga i ja prihvatila. Ponavljam, mišljenje je da određene tvari (vanjski čimbenici) mogu dovesti do ekspresije toga gena ako ga ima u obiteljima, no ne u svakoj generaciji muških potomaka.
Ako je u pitanju recesivni gen vjerojatnost da mi se to dogodi s drugim muškim djetetom je 12-14%.
Studija je isto spomenula i važnost folne kiseline, pogotovo u prvom tromjesečju, uzimala sam dosta velike doze kroz cijelu trudnoću, no naravno da niti to nije garancija za prevenciju kongenitalnih anomalija.
A što je sa hranom tipa soje koja ima biljne estrogene koji također mogu utjecati na stvaranje testosterona?
Kako izbjeći pesticide, rezidualne herbicide i ostale -cide ako ne živiš na selu i sam uzgajaš hranu?
Pušenje, nikotin i ostale otrove u cigareti neću niti komentirati, zanimljivo no u studiji su spomenuli čak veći utjecaj pušenja kod očeva pri pojavi hipospadije.
Btw, moj sinek je ovih dana otkrio da ima pišu i on misli da je sve u redu, a možda mu je postalo jasno otkud ona fontanica (naime, ima jako dobar mlaz koji ide malo ukrivo) koju ponekad pusti kad skinemo pelenu
Ako ima još koja studija bila bih zahvalna na info, nemam baš puno vremena surfati po netu jer je mali sve zahtjevniji.

Odgovori s citatom
,kremenko a da probate s čepićima glicerinskim?ili neki biljni sirup?