Moj sin ima isto hipospadiju. Točno prije 3 godine, na porodu, sam prvi put čula za tu anomaliju.
S 18 mj. Tadej je imao prvu operaciju - meatotomiju (proširenje izlaza mokraćovoda) u Klaićevoj kod dr. Bastića.
Kod nas je redoslijed bio slijedeći:
- na prvoj kontroli kod pedijatrice ona nas upućuje da obavimo i dodatne pretrage (UZV uretarnog trakta) jer se ova anomalija na žalost često javlja s dodatnim anomalijama uretarnog trakta.
- obavljamo UZV (na pregled se dugo čeka u Klaićevoj) i hvala Bogu za sada je sve ok
- s UZV slikom idemo kod Bastća koji preporuča meatotomiju.
- pregled kod anesteziologa smo obavili tjedan dana pred operaciju (datum operacije smo već prije bili ugovorili) jer nalazi krvi i mokraće koji se obavezno donose na taj pregled moraju biti što "svježiji"
- baš smo imali peh da je dva mjeseca pred operaciju Tadej krenuo u jaslice i naravno počela su šmrcanja, viroze, angine tako da smo pred operaciju popili prvi antibiotik Sumamed koji nam je osigurao bar na neko vrijeme "prohodan nos" što je vrlo bitno kod anestezije.
- operacija je prošla dobro, najveća nam je trauma bila što nisam mogla 2 noći biti s mojim sinčićem (rekli su mi da je plakao cjelu noć ) Uspjela sam jedino isposlovati (zbog dojenja) da mogu biti uz njegov krevet od 6-21h.
Imao je kateter i bio vezan za krevet, ali uz moje prisustvo, igranje maženje i dojenje mislim da je to vrlo dobro podnio (hrabrica moja mala!)
Oporavak od operacije je vrlo brzo tekao. Poslije smo samo išli na kontrole svakih 6 mj.

Nas još čeka zapravo prava operacija - rekonstrukcija uretre na vrh i obrezivanje viška kožice. Za to se ostaje malo duže (5 dana) i opet treba obavit sve predradnje (krv, mokraća, anestezolog), opet će biti kateter i vezanje
Mislim da je važno da se sve dobro isplanira i psihički pripremi, nađe pravi tajming jer to nije anomalija koja se mora hitno operirati, a opet ni pre kasno (do pred školu kad vjerojatno počnu uspoređivati i obraćati pažnju na pišeka)

A klinci su često hrabriji od nas.
U našoj sobi je bio jedan dečkić od 5 godina koji je ovu "pravu" operaciju dobro podnio i vrlo hrabro se držao i kad bi mu roditelji otišli (oko 18 sati)

U Klaićevoj postoje apartmani za majke no kad smo mi bili svi su bili zauzeti. Ima jedan broj (ne znam da li još funkcionira) na koji se može rezervirati apartman: 4600102, sestra Milka Valpotić.

Čekam da se napravi nadogradnja 2. kata u Klaićevoj u kojem će moći biti majke s djecom. (čitala sam da se planira dovršenje u rujnu 2007.)
Nadam se da ću uspjeti ovaj put biti 24 sata uz njega.