Dakle, ultra glupo pitanje vjerojatno, ali jede mi se gorgonzola a dojim.
Jel smijem?
Nemojte me banat zbog glupavih pitanja pliz![]()
Dakle, ultra glupo pitanje vjerojatno, ali jede mi se gorgonzola a dojim.
Jel smijem?
Nemojte me banat zbog glupavih pitanja pliz![]()
Smijes. Samo nemoj kolut sad pojesti...
iako se mladi nepasterizirani sirevi ne preporucuju tijekom trudnoce, dok majka doji, moze ih slobodno uzimati
[/quote]
A ja trudna mislila sutra kuhati paštu sa 4 vrste sira, jedan je gorgonzola :shock:
takvi proizvodi mogu sadrzavati bakteriju zvanu listeria monocytogenes, koja se majcinom krvlju moze prenijeti u posteljicu
tj ta bakterija izaziva listeriozu koja moze dovesti do pobacaja ili smrti djeteta
listerija se ne prenosi majcinim mlijekom, ppa ako se majka i zarazi, moze dojiti
Moj želudac, svih osam kila viška i ja se zahvaljujemo![]()
pojma nisam imala, konzumirala redovito dok sam dojila, ali sad kad sam trudna.....![]()
hvala na savjetu
koje su još namirnice "škakljive"?
nešto mi svježa kupus salata zvoni u primozgu :/
ups, tek sad vidim da je ovo pdf o dojenju, a ne trudnoći, zanemarite pitanje da ne odemo u krivom smjeru
zrinka, je li med među rizičnim namirnicama ?
mislim, sad sam ga već pojela![]()
to sam ja, prvo progutam pa onda pitam![]()
nema frke za med kod dojilja
za trudnice:
aries, bilo bi dobro neko vrijeme zaboraviti i tatarski biftek , morskog psa i sl te nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa (ni ja ovo nisam znala, opet radi listeropze) i razni namazi ....
Malo OT: cijelu trudnoću, naravno, ne jedem salatu od svježeg zelja (a baš mi se često jela). Dođem u bolnicu u 35. tjednu, i u 5 dana 3 puta je za ručak bila baš ta salata. I šta ću, ja pojela (to je ionako bilo jedino jestivo).
Ako ne piše na omotu, vjerojatno možeš od naših proizvođača dobiti podatak da li je gorgonzola napravljena od svježeg ili pasteriziranog mlijeka. Mislim da se većina industrijskih sireva radi od pasteriziranog, bez obzira na originalnu recepturu - jednostavnije je, nema opasnosti od "divljih" sojeva koji bi mogli zagaditi kulturu.
...takodjer i tunjevinu, pa sve skoljke, majonezu domace izrade.zrinka prvotno napisa
mislim, možda je off topic, ali spominjale ste MED, što je s medom kod trudnica?
Gorgonzolu i ostale "pljesnivce" ne jedem, kao ni tunjevinu, ali zelenu salatu sam jela, nisam znala ( a znam da s trudnoćom nije baš oprostite im jer ne znaju što čine)
a ja se pitam zašto li je BAŠ zelje tako opasno
Zbog ovog.zrinka prvotno napisa
uuu dobro jezelje salatu, je sam vidjela samo salatu (meni je salata samo zelena), ostalo je zelje, cikla NA salatu.
Zelje ni ne volim, no dobro će doći za sise u dojenju, puj, puj zlu ne trebalo
Jeli, a zašto je zelje opasno a npr. zelena salata nije?
Mislim da i zelje ima neke veze sa ovom bakterijom listeria monocytogenes.
Inace, ja znam za slucajeve kad su zene i zelenu salatu izbjegavale, tako da bi i mene svakako zanimalo zasto zelje ne moze a salata moze.
koliko ja pamtim iz svojih trudnickih dana - zelje, zelena salata, ili bilo sto drugo sto raste pri zemlji a jede se nekuhano je problematicno zbog listerije, koju prenose mace, a one kakaju po vrtovima (ista stvar zbog koje je opasno da trudnica cisti macine kutije s pijeskom).
Dakle, ako se jede takvo povrce, treba ga jako dobro oprati pod tekucom vodom.