Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 168

Tema: postojana rijeka

sw mama

Početno re

Zaista treba cestitati proizvodjacima adaptiranog - godinama ispiranja mozga postigli su da nam nesto tako prirodno izgleda neprirodno.
    Ne razumijem sta su sad proizvodjaci adaptiranog mlijeka skrivili? :?
    Mislim, jos malo pa cu se osjecati kao njihov glasnogovornik, ali, dajte najte. Pa nije industrija kriva sto netko smatra da je dojenje petogodisnjeg djeteta too much i/ili zato sto nekome to djeluje degutantno. Ili zato sto netko misli da postoji realna opasnost od traumatiziranja djeteta zbog nemogucnosti pravodobnog prekidanja veze s majkom. Ili vec nesto. Pa ni djeca od pet godina nemaju vise flasicu u ustima, a bogme nijedno od njih vec odavno ne pije adaptirano mlijeko. tek u zadnje vrijeme postoji mlijeko pakirano u flase namijenjeno djeci iznad godine dana od proizvodjaca adaptiranog mlijeka i jos se ni ne moze kupiti kod nas.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali su zato svi dobili po bocu u vrtiću za nositi doma :shock:

gost

Početno

bubice, nemoj samo reći da će te to što je tvoj petogodišnjak dobio bocu adaptiranog mlijeka uzdrmati tvoj stav prema dojenju ili odbiti klinca od sise. :/
    nije uredu majkama novorođenčadi ili malih beba poklanjati adaptirano, ali ako ga dobiju djeca vrtičke dobi to nikako ne može dovesti do prekida dojenja (iako je, po meni, to dob kada bi trebali prestati dojiti).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neće ga odbiti ali mi je to i dalje prljavi trik. Misliš li da će petogodišnjak preći sa kravljeg na adaptirano? Neće niti to. Znači - nisu u kampanji ciljali na djecu nego na roditelje... Ne podliježe kodu ali mi se nije svidjelo...

gost

Početno

nije li možda da si otišla predaleko u borbi za promicanje dojenja? što god da proizvođači adaptiranog učinili (osim da stave ključ u bravu) ti ćeš vidjeti kao nemoralan čin.

sw mama

Početno re

ali su zato svi dobili po bocu u vrtiću za nositi doma
    u kojem to vrticu i koje mlijeko? ja sam, konkretno, mislila na (kršitelj koda)ovo mlijeko koje je pakirano u flase i namijenjeno djeci iznad godine dana. Kod nas ga nigdje nema za kupiti, pa ne vidim razloga ni da ga dijele po vrticima. Nijedno drugo mlijeko tog tipa nisam vidjela. Pa me zanima tko ga je to dijelio kod nas i kad. ne pretjeruj.
    Sto se nasih vrtica tice, ja bih rado izbacila cedevitu koja mi se cini kudikamo vecim problemom od toga da im je netko jednom udijelio bocu adaptiranog mlijeka. Sto nije.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gost prvotno napisa
    poglrdajte tv dokumentarac (emitiran na Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding) o tome kako se doje djeca i preko 10g stara
    preko torenta na http://tracker.prq.to/announce13:creation datei1163160071e4:infod6:lengthi366813184e4:name43 :Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding.avi12:piece lengthi262144e6:pieces28000:
    Gost, nema ništa na ovoj adresi, ali sam pronašla na http://www.torrentreactor.net/view.php?id=627318. Sad skidam, ima 350 MB. Čitala sam o tom dokumentarcu još prije, ali nisam znala da je na netu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    neće ga odbiti ali mi je to i dalje prljavi trik. Misliš li da će petogodišnjak preći sa kravljeg na adaptirano? Neće niti to. Znači - nisu u kampanji ciljali na djecu nego na roditelje... Ne podliježe kodu ali mi se nije svidjelo...
    potpisujem

sw mama

Početno re

ali ne razumijem sto ti se nije svidjelo, kad nisu dijelili to mlijeko u nasim vrticima?

sw mama

Početno

da ne bi bilo zabune, ja mislim na ovo mlijeko:
    http://www.****.de/typo3temp/pics/1873037b5f.jpg
    http://www.****.de/typo3temp/pics/0ec4f6f4c1.jpg
    s obzirom da ga kod nas nema nigdje, cak ni u mulleru, ne znam zasto bi ga dijelili.

Skinula slike sukladno pravilima foruma.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: re

sw mama, u postove ne smijemo stavljati slike nego samo linkove, a pogotovo ne slike kršitelja Koda.

Citiraj sw mama prvotno napisa
    Ili zato sto netko misli da postoji realna opasnost od traumatiziranja djeteta zbog nemogucnosti pravodobnog prekidanja veze s majkom.
    daj mi, molim te, pojasni tu realnu opasnost od traume. kako to dijete "ne može" prekinuti vezu s majkom? u situaciji u kojoj je njemu prepuštena odluka o prestanku dojenja?

što je s djecom čija je veza s majkom prekinuta preranim i nasilnim prestankom dojenja? zar ti se ne čini da tu postoji realna opasnost od traume?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

sw mama,mala ispravka ovo mlijeko sto si ti mislila tj. postavila slike nije za djecu iznad god. dana kako si napisala vec od 10.mjeseci pa nadalje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kakav je to strah od vezivanja djeteta uz mamu? pa za koga bi se djete trebalo vezati? :shock:
    najbolje da ih odmah čim prohodaju, progovore i ostave se pelena šibnemo u neki internat, jer pobogu, pa mogli bi se vezati uz mamu
    glavni problem zbog kojeg dolazi do polemiziranja oko dojenja 4,5-godišnjaka je to što u našem društvu sise imaju primarno seksualnu funkciju a dojenje je sekundarna. Da se djeci umjesto ljudskog mljeka u dvije sise daje ljudsko mljeko u dva tetrapaka svi bi rekli da je to super namirnica jer je savršeno napravljena za dječji organizam i puna kalcija...
    ali ne našem društvu je prihvatljivije da djeca piju kravlje mljeko iz tetrapaka, makni tetrapak, ispada da je prihvatljivije da djeca sišu kravu nego li vlastitu mamu.

sw mama

Početno re

sw mama, u postove ne smijemo stavljati slike nego samo linkove, a pogotovo ne slike kršitelja Koda
    pretpostavila sam, ali sam zeljela razjasniti da to sigurno nisu dijelili po nasim vrticima. Jer nije rijec o mlijeku iz tetrapaka Dukat, vec o mlijeku koej proizvodi proizvodjac adaptiranog mlijeka. Da ne bi doslo do dezinformacije kakve su ovdje, primijetila sam, dosta ceste.

daj mi, molim te, pojasni tu realnu opasnost od traume. kako to dijete "ne može" prekinuti vezu s majkom? u situaciji u kojoj je njemu prepuštena odluka o prestanku dojenja?
    zasto to mene pitas? ja nisam psihijatar, ni psiholog. Ponovila sam nesto sto sam cula u pedijatrijskim krugovima, a poslije i sire. Nisam uspjela shvatiti zasto bi tako dugo dojenje bilo traumaticno za dijete jer nisam pamtila faze razvoja psihickog o kojima su mi govorili. To jos ne znaci da to zagovaram. Samo govorim o onome sto se cesto misli. Osobno, voljela bih da mi netko od vas objasni zasto tako dugo dojenje jest dobro za dijete i ima li ikakvih dokaza da ta djeca nemaju nekih psihickih smetnji pri odrastanju ili u odrasloj dobi.

što je s djecom čija je veza s majkom prekinuta preranim i nasilnim prestankom dojenja? zar ti se ne čini da tu postoji realna opasnost od traume?
    cini mi se, takodjer. Ali, ponavljam, nisam psiholog, ni psihijatar. Ne znam kakve su posljedice u jednom ili drugom slucaju i stvarno bih iskreno voljela da mi ih netko objasni bez klasicnih floskula da je "za dijete najprirodnije da doji".

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako to misliš, floskula?

sw mama

Početno

Rijec floskula ima dva znacenja, procitati Rjecnik stranih rijeci. Ali i ako se koristi u prenesenom znacenju, dalo bi se braniti njeno stajanje ovdje jer je to sintagma- smicalica koju najcesce cujem kad se potegne pitanje dobrobiti produljenog dojenja. Hoce li mi netko objasniti zasto je dobro dojiti petogodisnje dijete? Bez skrivanja iza te recenice? Ono, fizicki je dobro zbog toga, toga i toga, psihicki zbog ovog, ovog i ovog.
    Zanimljivo je kako si iz cijelog posta iscitala jednu jedinu rijec i primila se za nju.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

imali smo topic Produženo dojenje - sto kažu psiholozi?, naći ćeš na njemu zanimljivih linkova. kao što ti želiš saznati zašto je za dijete dobro da dugo doji, ja sam htjela saznati zašto bi bilo loše. nisam saznala.

odoh listati rječnik stranih riječi, kad sam već ovako nepismena izašla s faksa. potražiti ću značenje "sintagme-smicalice".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije li možda da si otišla predaleko u borbi za promicanje dojenja? što god da proizvođači adaptiranog učinili (osim da stave ključ u bravu) ti ćeš vidjeti kao nemoralan čin.
    Jednako nemoralan kao i činjenicu da je jedna od štedionica dijelila grupama poklone u igračkama ako svako dijete oboji nekoliko crteža i na njihovoj poleđini roditelji ostave svoje podatke. Dakle - ako teta preda te podatke od sve djece u grupi, grupa dobi igračke na poklon.

Dakle, nemoralno je, po meni, svako od ovakvih reklamiranja preko djece i institucija u kojima oni borave, nisu li zato škole i ukinule silne akvizitere koji su dolazili prodavati djeci knjige.

SWmama, nisi li malo pretjerala? Kako ti mozes tvrditi da to u nasem vrticu nisu dijelili, da sam ja to izmislila, valjda :shock:
    Pred nekih godinu dana djeca su to dobila u ormariće, plastična boca ala dukatove, bez RH deklaracije. Netko je to doveo u vrtic (ja ne znam da li **** ili je išlo preko druge ruke) i podijelio svoj djeci za doma, valjda iz čistog humanizma...

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    glavni problem zbog kojeg dolazi do polemiziranja oko dojenja 4,5-godišnjaka je to što u našem društvu sise imaju primarno seksualnu funkciju a dojenje je sekundarna. Da se djeci umjesto ljudskog mljeka u dvije sise daje ljudsko mljeko u dva tetrapaka svi bi rekli da je to super namirnica jer je savršeno napravljena za dječji organizam i puna kalcija...
    TO JE TO! MGrubi, svaka čast, upikla si u sridu!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Citiraj gost prvotno napisa
    poglrdajte tv dokumentarac (emitiran na Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding) o tome kako se doje djeca i preko 10g stara
    preko torenta na http://tracker.prq.to/announce13:creation datei1163160071e4:infod6:lengthi366813184e4:name43 :Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding.avi12:piece lengthi262144e6:pieces28000:
    Gost, nema ništa na ovoj adresi, ali sam pronašla na http://www.torrentreactor.net/view.php?id=627318. Sad skidam, ima 350 MB. Čitala sam o tom dokumentarcu još prije, ali nisam znala da je na netu.
    Pogledala sam i nisam vidjela da se doje djeca i preko 10 godina stara. Najstarija curica u dokumentarcu je imala 8 godina kad je prestala, zato što joj više nije išlo mlijeko, zaboravila je dojiti - usna šupljina se razvila i prerasla je dojenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

Meni je taj antagonizam prema dojenju djece starije od tih magičnih godinu-dvije dobar pokazatelj u kojoj mjeri ljudi izopačeno gledaju na tijelo, doživljavajući sise kao ukras i pridodajući im primarno seksualnu funkciju, pa sukladno tomu padaju komentari kao "perverzno", "odurno" i slično. Nevjerojatno mi je s kojim gađenjem ljudi pričaju o nešto starijim sisavcima, čovjek bi pomislio da govore o nekakvim izopačenicima koji se pale na shitting i pissing, a ne o maloj djeci koja sišu mlijeko svoje majke. Ljudski rod je doista izopačen.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MGrubi (napisa):

Meni je taj antagonizam prema dojenju djece starije od tih magičnih godinu-dvije dobar pokazatelj u kojoj mjeri ljudi izopačeno gledaju na tijelo, doživljavajući sise kao ukras i pridodajući im primarno seksualnu funkciju, pa sukladno tomu padaju komentari kao "perverzno", "odurno" i slično. Nevjerojatno mi je s kojim gađenjem ljudi pričaju o nešto starijim sisavcima, čovjek bi pomislio da govore o nekakvim izopačenicima koji se pale na shitting i pissing, a ne o maloj djeci koja sišu mlijeko svoje majke. Ljudski rod je doista izopačen.
    Što reći, nego POTPISUJEM!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Meni se ovo sviđa za kraj rasprave

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    MGrubi (napisa):

Što reći, nego POTPISUJEM!
    I ja.

sw mama

Početno

SWmama, nisi li malo pretjerala? Kako ti mozes tvrditi da to u nasem vrticu nisu dijelili, da sam ja to izmislila, valjda
    Pred nekih godinu dana djeca su to dobila u ormariće, plastična boca ala dukatove, bez RH deklaracije. Netko je to doveo u vrtic (ja ne znam da li **** ili je išlo preko druge ruke) i podijelio svoj djeci za doma, valjda iz čistog humanizma...
    ne tvrdim da si izmislila, ali sam mislila da si pomijesala jer mi je posve nevjerojatno da bi bilo koji proizvodjac ad mlijeka dijelio bilo kakav promotivni materijal po vrticima proizvoda koji se nije pojavio, a u skorije vrijeme i nece na nasem trzistu. Zao mi ej sto se ne sjecas tocno sto ej to bilo i sto nitko od roditelja na to nije reagirao jer mi je nesto drugo palo na pamet. Kako su ta mlijeka relativno nova na trzistu nije iskljuceno da je netko dosao da vidi kakvu bi prodju imala i svidjaju li se djeci s brdovitog balkana prije nego ga plasiraju na zapadno trziste. Iako mi je to malo teorija koja se klima jer se nije trazio povratni odgovor na to mlijeko. Kao sto rekoh, zao mi je sto ne znas vise sto je to bilo, moglo je biti i dukatovo mlijeko, na kraju krajeva, a u nasem se vrticu takvo sto sigurno nije dijelilo.
    Link o raspravi oko produljenog dojenja nije mi donio nikakvo prosvjetljenje, ali ima zgodnih podataka. Bio je dovoljan da se zamislim koliki je utjecaj drustva na opce rasireno misljenje da je dojenje posve nepotrebno nakon druge godine, i da potrazim dalje neke podatke. Hvala.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ponekad u vrticuuleti i neka roba onako ispod pulta - kakva humanit. pomoc (u navodnicima) koja nije negdje drugjde prosla...no to je druga tema - cisto kao objasnjenje da se moglo desiti ovo sto B kaze.

ovdje je pitanje norme - razvojne, koja moze biti uvjetovana razvojem djeteta ali id rustvenim ocekivanjima, nase drustvo ocekuje da je dojenje nesto sto se podrazumjeva za bebu do 12 mj. poslije toga se na njega gleda kao na atavizam prethodne faze, a nesto jos kasnije i na znak loseg odnosa dijete - majka (u kojem majka ne dopusta odvajanje djeteta od sebe). Zanimljivo je da je baza tog razmisljanja u Frojdovim pretpostavkama, koji s druge strane navodi da je dob od 4 god. ona dob kad se dijete moze odvojiti od majke psihicki. Malo kontradiktorno, pogotovo sto njegovo ucenje nije potvrdjeno znanstveno.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se iz price izbaci dojenje (kao prvi dojam) onda je to prekrasna prica o ljubavi majke i djeteta...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izbacuje me - pa cijepkam 8)

nije dojenje jedino podlozno ocekivanju dobne granice do kad se dijete treba "rjesiti" npr. duda/bocica - jasno pise unekim novijim knjigama relevantnih strucnjaka - da nakon 2 god. vise nije prihvatljivo, ili spavanje s rod. koje se onda stavlja u vezu sa seks. uznemiravanjem djeteta, ili pisanje u gace (u razlici izmedju prethodnog izdanja dijagnost. prirucnika je cijela godina u postavljanju dg. - prije se ocekivalo do 3 god. sada do 4. god) ima toga jako puno... i kao sto vidis ne samo u narodu vec i u strucnim krugovima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MGrubi (napisa):

I ja moram potpisati.

Mene je neki dan jedna doktorica tako oprala.
    Bilo je neko društvo, Lana je bila sa mnom, a kako većina iz tog društva zna da još dojim Leu, netko me je pitao - a što je s Leom. A ja sam rekla - ništa, idemo dalje. A ta dr (pred njom prije nisam puno pričala o tome jer znam kakav ima stav i nikad se nismo toga dotakli) me poglead i kaže, onako s gađenjem - ma daaaaaaaaaaaaajte!!! - i okrene glavu na drugu stranu.
    Pa opet - pogleda me, pita koliko Lea ima godina, ja kažem 3,5, a ona opet - ma daaaajte - i okrene glavu s gađenjem.
    Ja sam samo rekla da ja znam kakvo ona ima mišljenje o tome i tu je bio kraj rasprave. Više se nismo toga doticali.
    Inače, nas dvije sasvim u redu komuniciramo o svim ostalim temama, ali o ovoj stvarno nemamo što jer su nam mišljenja dijametralno suprotna. Ali nije mi se nikad dogodilo da netko tako eksplicitno izrazi gađenje prema mom dojenju.
    Inače, ta dr je prije cca 3 god rekla jednoj našoj forumašici - nemoguće da je još dojiš, pa ona ima već 7 mj!!!
    Što dalje reći........osim da žena ima pravo na svoje mišljenje, a ja na svoje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I definitivno mi nije jasna rečenica da majka ne dopušta odvajanje djeteta od sebe

Ja bih ponekad bila sretna da moja Lea više ne želi dojiti jer me ponekad to iscrpljuje i fizički i psihički, pogotovo što mi imamo i tandem.
    Jedino što ja njoj mogu ne dopuštati je da doji, tj. mogu joj NE dati da doji, a odlučila sam odluku prepustiti njoj i nadam se da će sama prestati kad za to više neće imati nikakve potrebe.

Znači, majka bi trebala dopusiti odvajanje djeteta na način da mu zabrani dojenje. Bar bi tako bilo u mom slučaju

druga stvar su oni rijetki slučajevi kad majke stvarno mogu dojenjem manipulirati svojom djecom, bio je nedavno topic o tome ili samo par postova, ne znam.

Ali u mom slučaju ja samo dopuštam da se ona odvoji kad ona želi. mislim, ako već pričamo o odvajanju kao takvom. Jer ja, zapravo, ne vidim nikakvu patološku povezanost. dobor se adaptirala u vrtiću, svi je hvale kako je samostalna, evo, upravo je u kazalištu bez mame i tate i sl

A druga stvar je što neki misle da bi mi trebali odrediti tu granicu. I ako to neodređivanje granice od strane roditelja smatraju nedozvoljavanjem odvajanja, onda to možda i je to.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

flower
    kako vjerovati relevatnim stručnjacima, kad su isti u svoje vrijeme odlučili da je bolje da se odvoje majke od svoje novorođenčadi, kad su stručnjaci polegli ženu da rađa a nuspojave tog položaja (dug porod, manje efikasni trudovi, pucanje međice) rješavali dripom i epiziotomijom
    ljudska rasa postoji mnogo duže od ikakvih stručnjaka,

kad se rodi beba ne dobiješ upustva za uporabu
    ali postoje ona nepisana - evolucijska upustva, duboko u nama, u našim genima

moja prabaka je dojila svu djecu (9) do njihove 5 godine , ne samo ona nego i čitavo selo, rađala je klečeći - položaj koji omogučava majci da sama prihvati djete dok izlazi...nakon "intervencije" stručnjaka sad se otkriva topla voda bitnosti dugog dojenja i položaja pri porodu

djeci mlječni zubi ispadaju oko 6 g, jer im više ne trebaju, zašto? jer više ne sisaju pa im zubi nisu ugroženi od mlječnog šečera
    (prirodna hrana odraslog čovjeka podrazumjeva voće, povrće, meso, ribu, nikakve kolače)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto mene to pitas - povjerenje u strucnjake je osobna stvar, koliko i kome ces vjerovati - ja sam samo navela kakvo je trenutno misljenje u strucnim krugovima s jedne strane i kakva su ocekivanja drustva - nisam nigdje rekla da je to i moje misljenje...a ionako smo na onom drugom topicu govorili puno o tome.
    ovo je vise islo sw mami i samom proispitivanju teze da je duzina dojenja pod utjecajem stava drustva.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odnos majke-dijete je vrlo kompliciran...i o tome smo govorili na onom topiku...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ups
    prebrzo čitam

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta dr je prije cca 3 god rekla jednoj našoj forumašici - nemoguće da je još dojiš, pa ona ima već 7 mj!!!
    to je ona moja??? :shock:
    ajme, što bi meni rekla da zna da i dalje dojimo (možda o zna??)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: re

Nisam jos procitala topic do kraja, pa cu se samo osvrnuti na ovo (ispricavam se ako ste o tome vec pricali kasnije):

Citiraj sw mama prvotno napisa
    Zaista treba cestitati proizvodjacima adaptiranog - godinama ispiranja mozga postigli su da nam nesto tako prirodno izgleda neprirodno.
    Ne razumijem sta su sad proizvodjaci adaptiranog mlijeka skrivili? :?
    Mislim, jos malo pa cu se osjecati kao njihov glasnogovornik, ali, dajte najte. Pa nije industrija kriva sto netko smatra da je dojenje petogodisnjeg djeteta too much i/ili zato sto nekome to djeluje degutantno. Ili zato sto netko misli da postoji realna opasnost od traumatiziranja djeteta zbog nemogucnosti pravodobnog prekidanja veze s majkom. Ili vec nesto. Pa ni djeca od pet godina nemaju vise flasicu u ustima, a bogme nijedno od njih vec odavno ne pije adaptirano mlijeko. tek u zadnje vrijeme postoji mlijeko pakirano u flase namijenjeno djeci iznad godine dana od proizvodjaca adaptiranog mlijeka i jos se ni ne moze kupiti kod nas.
    Ajde sad iskreno reci, i ne samo ti, nego i svi drugi...

Da vidite dvoje djece u dobi od 5 godina:

1. Pije kravlje mlijeko na bocicu
    2. Sisa

Sto vam je prihvatljivije i "normalnije" vidjeti? Pa naravno da je ovo dijete koje pije kravlje mlijeko na bocicu. Pa zaboga, bocica je toliko stovana u nasem drustvu, nezamislivo je da dijete odraste bez bocice/dude. U njegovom slucaju bi se reklo "eto, jos nikako da se rijesi bocice" i to je to (razmislite, koliko cetverogodisnjaka znate da imaju dudu ili bocicu? ), a u drugom slucaju bi valjda najradje majku na sud stjerali jer valjda "forsira" dijete da doji i cini dijete "bolesnim". A o istoj stvari se radi u obje situacije - dijete ima potrebu za sisanjem puno duze nego to nase drustvo priznaje.

O tome ja pricam. O dvije iste situacije (5 godisnje dijete koje jos ima potrebu za sisanjem), ovo koje doji bi bilo kud i kamo vise osudjivano.

Početno

ma ni jedno ni drugo mi nije prirodno. zašto bi mi bilo prirodno da dijete od 5 godina ima bočicu??isto kao što mi je, unatoč tomu što sam dojilja skroz neprirodno dojenje petogodišnjaka.
    Zanima me, konkretno, budući da vidim da ovdje ima i starije djece koja doje od ovog djeteta s "postojane rijeke", postoji li neka dobna granica kad ipak valja prestati s dojenjem ili se treba ravnati prema djetetu i njegovim željama. Što ako dijete ne želi prestati ni nakon polaska u školu, što ako se ta njegova želja produži i u pubertet?
    nije nemoguće, ima i takvih primjera. je li vam to neprirodno? koja je dobna granica nakon koje svakako ne biste više dojile?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nasa stara recenica : dokle to god majka i dijete zele!
    ako majka ne zeli vise, moze prekinuti dojenje, ako dijete ne zeli - takodjer...
    poneka djeca prekinu s godinu/dvije spontano - poneka ne....ponekim majka postane dojenje tesko nakon nekog vremena, ponekim ne....poneke moraju prestati radi nekog razloga, neke ne...

kad se dogodi da majki ne smeta dojenje i da u njemu uziva, te da djetetu i dalje dojenje predstavlja gust - onda bude kao u vedraninoj prici...

i ne vidim razloga da nekome sa strane to smeta - osim razloga zbog predrasuda ili (ne)obicajnosti koja opet nije kriterij jel nesto dobro ili ne....

Početno

super je kad u jednoj rečenici imaš odgovor na sva pitanja.
    ne vidim ni ja razloga da to smeta ikome osim možda samim akterima priče, već komentiram tu gdje je komentiranje i predviđeno i postavljam pitanja. Dakle,pubertet, odnosno predpubertet nije granica. Vidim da ima majki koje doje i školarce. To su djeca koja se dakle ni u školskoj dobi ne žele odreći dojenja, to im ne smeta kao ni njihovim mamama. Ok.
    Što kada djevojčice dobiju menstruaciju, što kada se, prirodnim tijekom razvoja krenu samozadovoljavati
    Je li i onda ok?
    Pitam jer znam konkretno za ženu koja doji svoju sad već devetogodišnjakinju - ja sam prvu menstruaciju dobila sa 10.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samozadovoljaju se i već male bebe, a masturbacija se kod većine djece intenzivnije javlja u dobi od oko 3 godine, a ne u predpubertetu/ pubertetu.

iako ne vidim kakve to ima veze s dojenjem.

Početno

Lutonjice, pričamo o zadovoljavanju seksualnih potreba potaknutu privlačenjem suprotnog spola i o počecima plodnosti kod djevojčica. Ali mislim da si to razumjela i iz mog prvog posta. Pitam, treba li tada prekinuti dojenje, kakav je stav o tome. U tom smislu ima veze s dojenjem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

spolnost mi i dalje nema veze s dojenjem, u kojoj god dobi.
    primarna funkcija grudi je dojenje/ prehranjivanje potomaka, a ne seksualno uzbuđivanje muškaraca.

nemam stav o tome kada prestati (osim ovog već navedenog, kada to majka i/ili dijete žele), a mislim da je na svijetu jako malo pubertetlija koji doje (osobno, nikad nisam čula ni za jednog/ jednu).

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas je dobro kako se brinu za dojenje tako rijetkih (ako) velikih, a ne brinu se kako malo tako malih ne doji

no hard feelings, gosti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    bas je dobro kako se brinu za dojenje tako rijetkih (ako) velikih, a ne brinu se kako malo tako malih ne doji

Početno

Dakle, ako pubertetlije žele, nema problema. Btw, ova devetogodišnjakinja o kojoj pričam je vrlo krupna djevojčica kojoj se već naziru grudi, ima crne dlačice po nogama i pazuhom. ALi i to je onda ok. Hvala ti na odgovoru.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kud je ovo otišlo

Početno

Zrinka, ne poznaješ me, nemaš pojma što mislim o dojenju beba, jesam li ili nisam pobornik dojenja, jesam li svojim stavovima i znanjem o tome možda već pomagala drugima. Drugim riječima, nemaš pojma blagog o čemu s oproštenjem, trkeljaš. Samo pucaš, u nedostatku argumenata kojima bi mi mogla kompetentno odgovoriti na pitanje o štetnosti/blagodatima dojenja odrasle djece i dobnim granicama kada ono ipak, možda, naglašavam, možda, prelazi u ekstrem.
    Ako je odgovor i službeni stav Roda da je sve ok dok mama i dijete žele ok, ja ga prihvaćam. Ali imam pravo i na dodatna pojašnjenja, a i na to da me vaša argumentacija u prilog dojenju unedogled ne zadovoljava
    A i pravo da to ovdje, kao gost komentiram.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •