Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: rizici vaginalnog poroda

lilipu

Početno rizici vaginalnog poroda

U prvoj trudnoci samo sam iscitavala tekstove s Foruma, ali sad imam konkretan problem. Prva trudnoca zavrsila je carskim rezom jer je dijete bilo u poprecnom stavu ( ne zadak, nego vise Janoca Kostelic u laufu ! ). Nitko me nije nista ni pitao, i tako sam pregledana u bolnici vise puta jer sam u 32. tjednu naglo hospitalizirana radi tromba u nozi, ali do termina to se bilo sredilo. Izraziti sam protivnik svega sto nije prirodno, tako da mi je carski jako tesko pao, i fizicki i psihicki, radi svega vec opisanog od drugih na Forumu. Sad mi se druga trudnoca blizi kraju, termin je za 21 dan, to je tocno 22 mjeseca nakonh prvog poroda, i opet ista stvar - dijete je u poprecnom stavu, gotovo dijagonalno uglavljeno !
    Nesretna sam radi toga, nadam se da se jos moze okrenut, a lijecnik koji me vodi zna koliko zelim vaginalni porod. Medjutim, na zadnjem pregledu savjetovao mi je da na vlastitu odgovornost ipak krenem na vaginalni porod, pa ce u slucaju problema doktor koji bude na porodu izvrsit carski rez, ALI - ne zato jer ja zelim vaginalni porod, nego zato jer " i ovaj put nosim curicu a moj lijecnik "zna" ?! da obitelj mog muza zeli sina, pa sto cu ako nakon drugog carskog, prilikom treceg opet rodim kcer, i vise necu smjet radjati ?! " Moram naglasiti da taj lijecnik koji me vodi ambulantno uopce nepoznaje obitelj mog muza, samo njegovog brata iz mladosti, i cijela prica nema nikakvog temelja, dapace, svi su se razbijesnili kad sam im ispricala jer se radi o intelektualcima. Muz mi je zatrazio da odmah promijenim lijecnika jer ovaj svakako nije profesionalan, a jos manje strucan ako tako olako zeli mene i kcer izloziti riziku, pogotovo jer sam ne bi bio na porodu vec neki bolnicki lijecnik.
    Jako mi je tesko, jer naravno, ne zelim da mi se ista dogodi mom zdravom djetetu radi pogresnog nacina poroda, iako bih htjela pokusati vaginalni porod, ne radi primitivizma svog dosadasnjeg lijecnika, nego radi sebe, mogucnosti da budem odmah uz dijete, i da se brze oporavim, jer me doma ceka jos jedna malena zeljna paznje, kojoj ce vec i dolazak seke bit sokantan.

Ima li itko iskustva s uspjesnim vaginalnim porodom nakon carskog unatoc stavu zatkom ili poprecnim polozajem ? Jako mi je potrebno ohrabrenje, jer sad mi muzeva obitelj vise misli da me glupan od lijecnika opteretio svojim idejama, nego da ja zbilja zelim izbjeci carski rez.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:shock:

svakako mijenjaj liječnika i potraži drugo mišljenje! jesi već bila na pregledu u bolnici gdje ćeš roditi?

na forumu ima tema o vaginalnom porodu nakon carskog (VBAC), nadam se da će se malena okrenuti i dozvoliti mami da je rodi kako želi.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja sam za to da promjeniš liječnika.

Potraži drugo, treće mišljenje, ali svakako nemoj ostati kod ovog liječnika...

Želim da ti porod bude onakakv kakvog si sama želiš....

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma što si to dopuštaju!!!!!! :shock:

Mijenjaj doktora pod hitno i nađi nekog u kojeg možeš imati apsolutno provjerenje i koji će ti stvarno moći savjetovati što je za tebe i bebu najbolje, uz poštivanje tvojih želja.

I nadam se da će se bebica "pravilno" smjestiti za vaginalni porod.

lilipu

Početno

Hvala vam svima na podrsci, nazalost, na slucaj bas poput mog nisam jos naisla na Forumu, ali i iskustva s drugim komplikacijama pomazu.

Do kraja tjedna trebala bih na pregled u bolnicu drugom lijecniku ( onom koji mi je na prvom porodu izvrsio carski ), u kojeg imam zbilja povjerenje, a i glasi za doktora koji zagovara vaginalni porod, pa ako njegova odluka bude carski, znaci da su rizici preveliki, i primirit cu se.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

evo i mojih 5 centi... Ja sam imala oba nacina porodjaja, cardski prvi o onda vaginalni nakon carskog. Mozda ti je carski bio šok jer si se psihički pripremila za prirodan porod i jer si već prošla trudove. Carski ne mora biti traumatičan, ako ti je trudnoća rizična, možda bolje ugovoriti carski radi tebe i bebe, a da se i ti imaš vremena psihički pripremiti. Ja sam osobno imala predivan carski i nakon njega vrlo traumatičan prirodan porod. Razmisli, traži još koje mišljenje, ništa ne riskiraj. Želim ti sretno na štogod se odlučiš.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se beba ne okrene, svakako carski. Poprečni položaj se ni bez prethodnog carskog ne porađa vaginalno (za razliku od zatka) a tebi je s obzirom na ožiljak veći rizik od perforacije maternice. A to je sigurno veća prepreka (često završi histerektomijom za spašavanje života, zbog krvarenja) za novu bebu. Navodno je kod nas jedna žena rodila 7 puta carski (članak V. Latin u "Bebama" prije dosta godina). Možda jedino da naglasiš doktoru koji ga bude radio da želiš još djece pa da pomno pazi kako šiva

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

u ovom slučaju bi i ja na carski
    (prvi put sam imala ISTU situaciju kao ti)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

darga lilipu, poprečni položaj je bezuvjetna indikacija za carski rez.
    ako se beba ne okrene, nemoj uopće dvojiti, beba se u tom položaju ne može nikako roditi vaginalno.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2241
    Transverzalni ili poprečni položaj je najčešće položaj ramenom. To znači da beba leži horizontalno, niti glavom, niti zatkom dolje. Ako rodilja nije prvorotkinja, dijete će se najvjerojatnije pomaknuti u uzdužni položaj pred kraj trudnoće ili na samom početku poroda. Ako se to ne dogodi, nema načina da se dijete u tom položaju rodi vaginalno. To je još jedna apsolutna indikacija za carski rez. Način izvođenja carskog reza u slučaju poprečnog položaja mora se često prilagođavati toj situaciji zato što se donji dio maternice ne razvija primjereno ako ni glava ni zadak nisu prezentacijski dijelovi. Trik koji sam nekoliko puta primijenio u takvom slučaju sastoji se od toga da se dijagonalni poprečni zasjek maternice proširi rezom u obliku obrnutog slova T, i to tako da se kraći krak, uzduž središnje linije trbuha, zareže okomito na duži.
    mogu samo zamišljati kako se osjeća žena koja želi prirodni porod, a ima ovakvu situaciju.
    ne žalosti se, treba napraviti onako kako je najbolje za tebe i bebu, a ako stanje ostane nepromijenjenjeno, onda je CR za vas oboje najsigurnija i najbolja opcija.
    možda je bolje samo pričekati da krenu spontani trudovi, pa onda raditi CR, jer tako će beba dati signal da je sasvim zrela za porod.
    ja bih u tom slučaju dala prednost CR sa spinalnom sa spontano započetim trudovima, nego elektivnom CR u potpunoj anesteziji.

u međuvremenu ti se možda jave cure koje su pokušale (neke i uspjele) utjecati da se beba okrene-nekim vježbama, homeopatijom (kaže moja homeopatica da Pulsatilla može pomoći) ili akupunkturom.

puno sreće !

lilipu

Početno

Da, sad mi je jasnije. Naime, kod prvog carskog, buduci da sam bila u spinalnoj anesteziji, dobro se sjecam kako su oba doktora koja su radila carski komentirali jedan drugome kako nesto podici da uopce pronadju drugu nogu i sigurno uhvate dijete. Meni je to zvucalo simpaticno, a da uopce nisam shvatila koliko neobican polozaj zapravo ima moja beba.

Buduci da druga ima, navodno, isti polozaj kao i prva, mislite li da mozda postoji neki uzrocnik ( greska ) u mojoj maternici koja bebama ne dozvoljava normalan polozaj ?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj lilipu prvotno napisa
    Buduci da druga ima, navodno, isti polozaj kao i prva, mislite li da mozda postoji neki uzrocnik ( greska ) u mojoj maternici koja bebama ne dozvoljava normalan polozaj ?
    mislim da je ovo ipak nešto što bi morala riješiti sa svojim doktorom - jedini on može na temelju pregleda reći kako tvoja maternica izgleda i postoje li abnormalnosti...

lilipu

Početno

Ako ikoga zanima kako je zavrsilo ( nije jos, ali ce uskoro ), danas na pregledu u bolnici, nakon ultrazvuka koji su obavila cak dva izvrsna lijecnika s puno iskustva, carski rez je postavljen kao ultimatum, i to ne samo radi stava djeteta, nego cak i velicine, iznad 3500, a jos ima 17 dana do termina. K tome, ambulantni lijecnik, osim sto je sebi previse dopustio u komentarima, dao mi je cak i pogresnu velicinu djeteta insistirajuci na vaginalnom porodu jer je beba i tako mala ?
    Bolnicki lijecnik mi cak namjerava raditi amnioskopiju da procijeni hoce li cekati puni termin ili ce carski ici i ranije.

Eto, ovo iskustvo mi je pokazalo da sam bila poprilicno naivna, ali bar se nadam da ce nekome drugome pomoci, jer bez drugog misljenja mogla sam se dovesti u polozaj da izgubim i bebu i maternicu i ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Draga, nemoj misliti da si naivna, pa pitala si ovdje za mišljenje i doktori u bolnici su ti dali isto drugo mišljenje. Naivna bi bila da si šutila i išla po savjetu svog ginekologa.
    Sretno!

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Sretno i javi nam se svakako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    ...a tebi je s obzirom na ožiljak veći rizik od perforacije maternice. ...često završi histerektomijom za spašavanje života, zbog krvarenja...
    Ne slazem se uopce s tobom. Rizik perforacije maternice je neznatan, a da ne kazem da taj rizik postoji i kod zena koje nisu imale CR, tako da ga nema razloga toliko naglasavati kod CR. Mislim da ozbiljno pretjerujes, i jos si ubacila i histerektomiju! :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lunas, ovdje govorim o poprečnom položaju a ne o normalnom glavicom dolje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Lunas, ovdje govorim o poprečnom položaju a ne o normalnom glavicom dolje.
    I ja govorim o tome. Smatram da je jednak rizik kod poprecnog polozaja ako si imala prethodni CR i ako nisi.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

carski rez je postavljen kao ultimatum, i to ne samo radi stava djeteta, nego cak i velicine,
    kakve veze ima velicina kao razlog carskom, ako je dijete u poprecnom polozaju?!
    Je li to oni sugeriraju da bi se moglo tijekom trudova okrenuti glavom prema dolje, kada bi bilo manje?

lilipu

Početno

Da, upravo se o tome radilo, moj ambulantni lijecnik rekao je da je beba mala, pa da bi mi savjetovao, ali na moju odgovornost vaginalni porod, pa "ako ne bude islo, i tako ce netko u bolnici okrenuti na carski". A niti jedan od lijecnika, ni ova dva u bolnici, nisu striktno rekli da se radi o poprecnom polozaju ili polozaju na zadak, vec - dijete se nije okrenulo, glava je gore, koso je uglavljeno, a noge poluispruzene". Takav je bio polozaj moje prve bebe, i rodjena je na carski, ja sam mislila da mora jer su tako rekli. A sad, kad sam zbog neprofesionalnog odnosa, od ambulantnog lijecnika otisla po drugo misljenjue u bolnicu, obojica koja su me tamo gledala su ustvrdila da beba nije uopce mala, vec je bila presla 3500 g, i zbog prethodnog carskog, a sadasnjeg polozaja ove bebe rekli da je carski jedina opcija.
    I ne samo to. Jednom od njih, jer ga poznam, pozalila sam se na nastup mog lijecnika glede sin - kcer gluposti, ne dirajuci pri tom u njegovu strucnost, i naravno - on je to mom lijecniku prenio, tako da kad sam prosli tjedan dosla po uputnice, moj lijecnik bio je izrazito ironican, izvrsio je svoj posljednji pregled jer sam rekla da zelim drugome, bez puno komentiranja, najljubaznije, i nakon toga prstom me pregledao najneugodnije sto sam ikad od njega dozivjela.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisu striktno rekli da se radi o poprecnom polozaju ili polozaju na zadak, vec - dijete se nije okrenulo, glava je gore, koso je uglavljeno, a noge poluispruzene".
    poprecni ili transverzalni polozaj je onaj pri kojemu je dijete "okomito" na os maternice.
    Jedini nacin da saznas je li bi se dijete iz kosog polozaja "poravnalo" na cisti zadak je bio da ti spontano krenu trudovi. Maternica je mocan organ koji se moze istegnuti i rastegnuti tijekom dobrih i snaznih trudova, bez obzira na velicinu bebe. Ali i ne treba.
    S obizirom na okolnosti skrbi tijekom porodjaja, vjerojatno je carski bio najbolja opcija.

lilipu

Početno

Obzirom na happy end, zelim zakljuciti ovaj post svojim novostima :
    16.11. rodila se moja prekrasna crnka carskim rezom !
    Doduse, dan prije samo sam dosla na redoviti pregled, da bi bolnicki lijecnik ( a ne moj koji se jos i uvrijedio jer vise nisam htjela doci k njemu ) nakon testa urina i otkrica visoke razine proteina pitao "Kad su Vam zadnji put radili ovu pretragu ? ", umalo pobijesnio kad je cuo da mi u ovoj trunoci to nisu testirali nijednom. Zatim sam mu prilikom pregleda spomenula da vec skoro dva mjeseca osjecam uzasan svrbez po tijelu, na sto moj ambulantni nije obratio paznju. Bolnicki lijecnik je postavio dva pitanja, dao da mi odmah izvade krv, i ustanovio da imam kolestazu, radi koje sam trebala biti puno prije hospitalizirana !!!
    I na kraju je jos ctg bebi bio uspavan, pa je lijecnik odlucio ostavit me preko noci na pripremi i odmah ujutro napraviti carski rez.

I tako se ujutro rodila moja ljepotica, 51 cm, 3820 teska, nogicama jer je bila na zadak, ali srecom ziva i zdrava.
    A buduci da sam ovom drugom lijecniku potpuno vjerovala, valjda sam psihicki bila spremnija jer sam znala sto me ceka, tako da sam i oporavak puno bolje podnijela. Naravno, za razliku od prvog puta, kad sam lezala na intezivnoj i sutala, ovaj sam put odmah pitala da mi donesu moje dijete jer je to moje pravo, i vec drugi dan, kad sam smjela nakon spinala, sam je uspjela dojiti.
    Za nas dvije se srecom sve dobro zavrsilo, a to zelim i svima vama koje cekate porod !

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

lilipu, čestitam
    najbitnije je da je beba super

što je kolestaza????

lilipu

Početno

Ovako mi je objasnjeno : to je bolest zatajenja rada zuci koja dovodi do ostecenja jetre iskljucivo kod trudnica, i nestaje po porodu, moze se utvrditi nalazom krvi a jako bitan simptom je izraziti svrbez po cijelom tijelu, osim licu i dlanovima. Ja sam je imala bar zadnja dva mjeseca, jer sam osjecala taj jaki svrbez, ali moj ambulantni lijecnik mi uopce nije provjerio kv, pa nisam ni znala.
    U bolnici su mi rekli da zene s kolestazom odmah hospitaliziraju, i cekaju prvi moguci terminski rok da bi beba isla van, jer zena moze biti ozbiljno ugrozena.
    Tako su dvije u nasem rodilistu rodile bebe u 37 -om tjednu, dok sam tamo bila, a moja je cura vec bila napunila 39 tjedana.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lilipu, čestitam!

(doktora bi trebala prijaviti prije nego nekoga ubije...)

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj lilipu prvotno napisa
    Ovako mi je objasnjeno : to je bolest zatajenja rada zuci koja dovodi do ostecenja jetre iskljucivo kod trudnica, i nestaje po porodu, moze se utvrditi nalazom krvi a jako bitan simptom je izraziti svrbez po cijelom tijelu, osim licu i dlanovima. Ja sam je imala bar zadnja dva mjeseca, jer sam osjecala taj jaki svrbez, ali moj ambulantni lijecnik mi uopce nije provjerio kv, pa nisam ni znala.
    U bolnici su mi rekli da zene s kolestazom odmah hospitaliziraju, i cekaju prvi moguci terminski rok da bi beba isla van, jer zena moze biti ozbiljno ugrozena.
    Tako su dvije u nasem rodilistu rodile bebe u 37 -om tjednu, dok sam tamo bila, a moja je cura vec bila napunila 39 tjedana.
    :shock:
    pa sad mi je jasno zašto su mene svrbile noge nekoliko dana prije poroda
    pojma nisam imala za ovo, ja sam mislila da se radi o nekoj reakciji na sunce ili nešto sl.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bravo za tebe, bebu i dobrog liječnika :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •