Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Römertopf

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Römertopf

Ovo je ime zemljane posude u kojoj se, prema jednom receptu, može napravit marmelada. Kad je bilo vrijeme za kuhati marmeladu nisam nigdje vidjela takvu posudu. Sad sam vidjela u Lesnione i Metroa nešto što, prema slici, izgleda isto. Na toj posudi piše recept za pečenje mesa u pećnici. Naglašeno je da se ta posuda uvijek mora staviti u hladnu pećnicu. Zna li netko nešto o ovome, imate li iskustva, koje su prednosti u odnosu na ostale vrste posuda za pečenje, što se unutra sve može spravljati?
    Unaprijed hvala na odgovorima

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Marlmelada u Roemer Topfu :/ nikad cula (ali to nista ne znaci).
    Mi Roemer Topf prije koristenja namocimo hladnom vodom i pripremamo jela od mesa i povrca. Moram priznat da se nisam sjetila 'alternativnih' namjena ...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I?
    Koja je razlika u odnosu na druge posude???
    Jel se lijepi, kako je za čistiti?

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moja mama je našla taj romertopf kad je čistila vikendicu i odlučila da je sada baš pravi trenutak za korištenje...

U svakom slučaju, namočila ga je u hladnu vodu, i nakon toga napunila mesom i povrćem. Bilo je ino kad se ispeklo, ali ne mogu reći poput peke, jer je bilo puno tekućine.

Ne sjećam se da sam pročitala u uputi za marmeladu, na žalost.

pipi langstrumpf

Početno

Ja sam ga otkrila sasvim slučajno i jako sam zadovoljna s njim.U mojim uputstvima piše da ga treba namakati bar 15 min u hladnoj vodi i staviti u hladnu rernu i ne treba staviti puno tekućine unutra jer se on isparava.a za čišćenje kaže da se ne bi smjelo koristiti deterđent,samo voda.ja svoj zato ostavim da odstoji napunjenog vodom neko vrijeme pa ide bez problema.
    a za pekmez nisam nikad čula,niti šta piše u mojoj knjižici.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nemam iskustva, ali me nedavno to zaintrigiralo, jer sam u nekoj obiteljskoj kuharici našla na kraju jela iz rimskog lonca i na početku su u obojano stavljena stroga pravila - namakanje 15min u vodi prije upotrebe, upotreba isključivo u pećnici, ne na ploči ili plamenu (znači li to da marmelada otpada :? ), dolijevanje samo vrele tekućine tijekom pečenja, kad se izvadi, obavezno na podmetač, krpu i sl, ne na hladno, a uvijek ga stavljati u hladnu pećnicu, jedino plinsku pećnicu zagrijavati postupno...

Zna netko gdje se može nabaviti?

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

viđala sam u metrou

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ima u Lesnine, Metrou.
    Moram vam napisat taj recept za mermeladu, al mi sad nažalost nije pri ruci. Inače ako dobro pamtim, uvalilo bi se sve u taj Topf i s tim u pećicu, ne kuha se na plinu il ploči...Potrudit ću se pretipkat pa da imate oriđiđi, a ne moje izblijedjelo sjećanje

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

makita, da li si nasla recept za marmeladu?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja nisam cula za ovo o cemu pricate, ali znam za rumtopf

evo jedan link, na njemu ima i recept za 'marmeladu' pa ako moze pomoci...

http://www.fantes.com/rumtopf.htm

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa postoje pekmezi koji se peku u pećnici (i u njih koliko znam ide puno manje šećera). Moja mama tako radi pekmez od šljiva . S obzirom da posuda (pretpostavljam od terakote po vašim opisima) ide u pećnicu plus recept za pekmez koji se peče u pećnici, i to je to.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Doma mi je taj časopis, a ja najčešće postam s posla

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

eto i mene, po novome ponosne vlasnice Römertopf-a :D
    s obzirom na to da nisam neka domaćica ni kuharica - što i kako da radim s njim :? ?

osim ovoga namakanja, jel se on upotrebljava isto kao i vatrostalne posude ili...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Od čega je napravljen taj Romertopf?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Listam časopis o zimnici i vidim opet Roemertopf i umrem od srama...

Evo da odgovorim:

Recept za pekmez u Römertopfu

Pripremite za 4 staklenke od 4,5 dl:
    1,5 kg žutih šljiva mirabelle
    40 dkg šećera sa sredstvom za želiranje
    2 limuna
    0,4 dl ruma

Šljive očistite i usitnite mikserom pa umiješajte šećer, limunov sok i rum. Poslije nekoliko sati premjestite u famozni Römertopf. Kuhajte poklopljeno 90 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Ovaj Roemertopf je zemljana posuda, poznat je i kao Tontopf. Piše da je od porozne pečene zemlje. Upija mirise pa je potrebno imati rezličita 2: jedan za pečenke i slana jela te drugi za slastice.

Ovaj o kojem sam čitala izgleda ovako:
    http://www.roemertopf.de/

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kupila sam nedavno u konzumu nešto kao roemertopf (na akciji za 100 kn, mžda netko zna na što mislim), ali je glaziran, nisam sigurna jel spod te glazure glina ili što

e, sad me zanima treba li to namakati ili koristiti kao npr stakleni peač s poklopcem?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Dižem temu da ne otvaram novu.
    Zanima me jel itko zna gdje u ST ili bilo gdje u HR mogu kupiti Romertopf veći, za cca 4 osobe ili bolje rečeno i slikovitije za cca barem 2 kila janjetine s krompirima
    Američki link je super ali ne isporučuju u HR ...šmrc
    Pravi a ne glazirani, a ovo je ujedno i odgovor na ovo gore pitanje u vezi glazirane keramike...NE to nikako nije isto kao i Romertopf.

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znalo ih je biti u Pevecu

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da li je taj pravi römpertopf onako hrapav i unutra i izvana tj neglaziran ili ima glazuru na sebi?

ja imam tu posudu ali nije mat, neglazirana nego ima neku kao glazuru ali opet ne kao klasično keramičko posuđe.
    pa sad neznam imam li pravu posudu ili ne... :?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

koliko znam, to nije to...štos i jest u tome da ne buide glazirana odnosno da preko nje isparava vlaga...
    ako je glazirana onda se mijenja sustav kuhanja i pečenja...onda to niej to..

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    koliko znam, to nije to...štos i jest u tome da ne buide glazirana odnosno da preko nje isparava vlaga...
    ako je glazirana onda se mijenja sustav kuhanja i pečenja...onda to niej to..
    Aha, to onda znači treba biti neglazirana posuda od terakote...ko tegla za cvijeće...

viš fakat pa onda možeš i u tegli za cvijeće kuhat pekmez

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ali ja hoću peći mesinu i krompire
    jela sam meso iz te posude i božanstveno je..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •