-
komunikacija sa multihendikepiranom djecom
trazila sam odavno na koji nacin da vam objasnim kako ja uz govor ruku jos komuniciram sa djecom u specijalnoj skoli za treniranje (stupanj teza od obicne specijalne).
i sad sam nasla na netu i znam da ce jako puno pomoc mamama i obiteljima u komunikaciji sa djetetom koje ima poteskoce u izgovoru,izrazavanju ili sa multihendikepiranom djecicom.
ova vrsta komunikacije potjece iz engleske i nadam se da ce sta prije doc i do nas. slike su crno-bile i internacionalne.prjevod ima na 13 jezika i nadams e da ce bit uskoro i na hrvatskom. doli desno ima i za lodat sa neta slike. na jednoj podrubrici je kako se koriste te slike i mi ih koristimo stalno kako u svakodnevnoj komunikaciji sa roditeljima (kontakt-biljeznicom u koju mi i djeca lipimo slike od svih aktivnosti koje smo imali za vrime nastave) i u komunikaciji sa djecom (vidi tablu........a ono na pocetku u raznim bojama su boje za dane u sedmici)
puno djece koja uopce ne pricaju non-stop imaju uz sebe knjigu sa pictogram slikama pa na taj nacin komuniciraju sa nama.
evo zasto je vazno da se koristi ovaj program tj pictogram slike:
-to je jezik kojim se djeca mogu lakse sporazumjeti,sami bolje razumjeti druge i biti shvaceni
-mogu postavljat pitanja i dobiti odgovor
-potpora im je za razmisljanje i memoriju
-mogu formulirat svoje osjecaje i zelje
-i najvaznije MOGU komunicirat.
uz ove slike imamo i svoje slicice. ako koju specijalnu mamu sta interesira u vezi slika i komunikacije neka slobodno pita.mogu rec da i djeca sa jako jako velikim ostecenjima jako brzo se nauce sporazumjevat preko slicica :D evo linka:
http://www.pictogram.se/english/
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma